Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak, one są zupełnie pozbawione problemu legionelli (praktycznie, bo teoretycznie znajdzie się jaki oszołom). Już kilka firm ma takie w ofercie.

Problem jest też znacznie ograniczony w dwupłaszczowych.

U mnie trochę za późno, ale mam nadzieję że innym forumowiczom się przyda. Dzięki.

Jednak 6KW grzałka w mojej kotłowni się przyda....

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
U mnie trochę za późno, ale mam nadzieję że innym forumowiczom się przyda. Dzięki.

Jednak 6KW grzałka w mojej kotłowni się przyda....

Mam najzwyklejszy zasobnik cwu w cenie 1500zł,używany w praktyce od 3 lat,nie mam w nim grzałki czyli nie grzeję pow.46st.C.

Wg niektórych,legionella by nas już dawno zjadła ale jednak wszyscy trzymamy dobrą formę.

Czyli co z tego wynika ?

Odpowiedź zostawiam myślącym :D

Mam najzwyklejszy zasobnik cwu w cenie 1500zł,używany w praktyce od 3 lat,nie mam w nim grzałki czyli nie grzeję pow.46st.C.

Wg niektórych,legionella by nas już dawno zjadła ale jednak wszyscy trzymamy dobrą formę.

Czyli co z tego wynika ?

Odpowiedź zostawiam myślącym :D

Piotr strasznie się obruszył gdy nalegałem. Swego czasu forumowicz ze Strzegomia strasznie agitował by zbiorniki CWU wygrzewać. Poddałem się tej sugestii.

Gość Arturo72
Piotr strasznie się obruszył gdy nalegałem. Swego czasu forumowicz ze Strzegomia strasznie agitował by zbiorniki CWU wygrzewać. Poddałem się tej sugestii.

Dlatego służę jako przykład,że legionella nie jest aż tak mocna jaką chcą ją widzieć niektórzy :)

Gość Arturo72
No to mnie trochę uspokoiłeś, grzałkę uśpię na tak długo jak będzie trzeba....

No i cieszę się,że coś tam znowu podpowiedziałem :)

Teoria i praktyka to z reguły nie idą razem po drodze.

Gość Arturo72

Jeszcze jedno pytanie:

Pompa dziala od 8 listopada 2015-od tego czasu czas pracy sprezarki wynosi 1380 godzin a liczba startow 2534 ! Czy to normalne zeby sprezarka zalaczala sie tak czesto? Uwazam ze pompe ktora mam jest za mocna na 150m2 dobrze ocieplonego domu-instalator upiera sie ze wszystko jest ok i ze tak byc powinno.

Nie znam się na pompach a tym bardziej gruntowych typu on/off bo uważam to za badziew ale nie trzeba się znać żeby na logikę wytłumaczyć twój babol.

Dla właśnie takich badziewnych pomp typu on/off charakterystyczne jest to ze jak zalaczaja się jak jest potrzeba ale wtedy grzeją od razu na maksa czyli jak nie masz "spowolnienia" tego grzania przez akumulacje w wylewce tudzież bufora to szybko nagrzeje i szybko się wyłącza żeby za chwilę znowu się włączyć i szybko wyłączyć czyli tak jak w twoim przypadku częste start/stopy pompy.

Jaka masz wylewke z czego i grubość ?

BK nie służy akumulacji przy tego typu badziewnych pompach.

Edytowane przez Arturo72

Nie znam się na pompach a tym bardziej gruntowych typu on/off bo uważam to za badziew ale nie trzeba się znać żeby na logikę wytłumaczyć twój babol.

Dla właśnie takich badziewnych pomp typu on/off charakterystyczne jest to ze jak zalaczaja się jak jest potrzeba ale wtedy grzeją od razu na maksa czyli jak nie masz "spowolnienia" tego grzania przez akumulacje w wylewce tudzież bufora to szybko nagrzeje i szybko się wyłącza żeby za chwilę znowu się włączyć i szybko wyłączyć czyli tak jak w twoim przypadku częste start/stopy pompy.

Jaka masz wylewke z czego i grubość ?

BK nie służy akumulacji przy tego typu badziewnych pompach.

Możesz nie pisać po pijaku?

Dzieki Wihajster za odpowiedz. Tak jak wspomniałem w moim poscie moj instalator twierdzi ze jest wszystko ok. Konsultant go..no wie i odsyla do instalatora. Bledne kolo... Skad mam sie dowiedziec czy moj zasobnik jest przeplywowy i czy musze go wygrzewac czy nie. Onstalator twierdzil ze jak sie urzywa wody caly czas to nie trzeba wygrzewac...

Ale to wiesz bo zbadałeś czy tylko ze słyszenia lub tak Ci się wydaje.

Rozumiem, że ty też nie myjesz rąk po zrobieniu kupy, bo przebadałeś to na sobie doświadczalnie i stwierdziłeś że się nie choruje, a niemycie przynosi wymierne oszczędności w wodzie, energii, środkach czystości i ściekach więc po co przepłacać.

Polska norma PN–92/B–01706 bazująca na niemieckiej DIN 1988 mów wyraźnie, że ma być 55*C. Po prostu wasza woda nie spełnia norm higienicznych i tyle.

Nic nie badałem i nie zamierzam.

Rozumiem, że ty też nie myjesz rąk po zrobieniu kupy, bo przebadałeś to na sobie doświadczalnie i stwierdziłeś że się nie choruje, a niemycie przynosi wymierne oszczędności w wodzie, energii, środkach czystości i ściekach więc po co przepłacać.

Polska norma PN–92/B–01706 bazująca na niemieckiej DIN 1988 mów wyraźnie, że ma być 55*C. Po prostu wasza woda nie spełnia norm higienicznych i tyle.

Nic nie badałem i nie zamierzam.

Napisz jeszcze czego dotyczy ta norma. Potem zamiast czytać normy przeanalizuj zjawisko legioneli. Poczytaj kiedy, gdzie i jak powstaje. Potem wyciągnij wnioski. Podpowiem Ci że diabeł tkwi w szczegółach. Czytaj odpowiednim doborze.

Napisz jeszcze czego dotyczy ta norma. Potem zamiast czytać normy przeanalizuj zjawisko legioneli.

Zjawisko jest marginalne, podobnie jak zachorowanie jak ktoś nie umyje rąk po grubszym. Ale dobry obyczaj nakazuje umycie rączek podobnie jak okresowe (co kilka dni) podnoszenie temp. do powyżej 55*

Poczytaj kiedy, gdzie i jak powstaje.

Duży zbiornik CWU jest idealnym miejsce wzrostu. Zazwyczaj pobory wody są niewielkie i ciepła woda w zbiorniku ma tendencje raczej do stania niż do płynięcia.

Potem wyciągnij wnioski.

Wnioski ją tylko jedne i już je przedstawiłem.

Doucz się bo masz braki:

http://wsseszczecin.pis.gov.pl/plikijednostki/wsseszczecin/userfiles/file/Legionella%20Dzie%C5%84%20Wody.pdf

Na 302 próbki wody ciepłej ze szpitali legionella przekroczyła dopuszczalną ilość w 115.

Pewnie kotłowymi w tych szpitalach też byli takie chłopki roztropki twojego pokroju co pozjadali wszystkie rozumy.

Edytowane przez muchenz

Pewnie kotłowymi w tych szpitalach też są takie chłopki roztropki twojego pokroju co pozjadali wszystkie rozumy.

Szanowny kolego jeszcze raz (w przeciwieństwie do Ciebie bez wycieczek osobistych) grzecznie Ci odpowiem.

Po pierwsze sugerujesz się jakimiś tam badaniami z "ubiegłego wieku" _ uwzględnij przy czytaniu cudzysłów.

A po drugie - jeszcze raz - "Podpowiem Ci że diabeł tkwi w szczegółach. Czytaj odpowiednim doborze."

Po pierwsze sugerujesz się jakimiś tam badaniami z "ubiegłego wieku" _ uwzględnij przy czytaniu cudzysłów.

Badania są nowsze niż wiek umysłu który reprezentujesz. Podaj mi te szczegóły, które powodują rozrost legionelli w kotłowniach szpitalnych, a nie w domowych.

Mam też nadzieję, że masz te tezy poparte naukowo i dasz linka do cwu poniżej 55 gdzie legionella nie wystąpiła.

Ja cię jestem w stanie niemal zasypać dowodami na legionelle jeżeli cwu była utrzymywana w oklolicach 40*C - zerknij sam niestety większość po angielsku, a przedsionek tego dostałeś po polsku.

Edytowane przez muchenz

W założeniach pompa ma być podpięta bezpośrednio do rozdzielaczy podłogówek, ale CWU chcę grzać przepływowo, stąd planowałem podłączyć PC również do bufora z wężownicą CWU. Całość będzie stanowiła dość dużą ilość wody, więc chyba odpada naczynie przeponowe. Dodatkowo awaryjnie przewiduję możliwość ładowania bufora przez kocioł. Stąd też skłaniam się do układu otwartego.

Dom jest piętrowy, pompa ciepła będzie w piwnicy, więc podejrzewam, że jakieś ciśnienie hydrostatyczne i tak będzie w układzie.

Głównie martwię się, czy otwarty układ nie będzie w jakimś stopniu wpływał na przyspieszoną korozję wymiennika w PC.

Do dużej objętości zładu dobierzesz większe naczynie. Zatem to nie problem.

Jaką objętość ma mieć ten zbiornik CWU?

Jeśli obawiasz się awarii PC, dodaj do układu grzałkę (prosto, tanio i może się przydać przy rozruchu zimnego układu).

Jeśli ten kocioł ma być na wypadek braku zasilania, to mieszkając w granicach Żywca masz marne szanse na zanik napięcia powyżej 1 doby.

W przypadku wyjątkowo silnego wiatru, dłuższy brak napięcia może dotknąć już prędzej okoliczne wsie zasilane liniami napowietrznymi biegnącymi przez obszary zalesione.