Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Badania są nowsze niż wiek umysłu który reprezentujesz. .

Znów grzecznie odpowiedziałeś ale widać taka twoja natura. I ciągle zapominasz że rozmawiamy tutaj o domach jednorodzinnych a nie o molochach użyteczności publicznej do których się odwołujesz. Wynika z tego że nie myślałeś przed tylko po fakcie i teraz masz problem który tutaj starasz się uzewnętrznić ale twoja frustracja nic tutaj nie pomoże. Trzeba było jeśli twoje potrzeby są na poziomie 200l dziennie założyć baniak 150-200l i miałbyś problem z głowy a nie pakować się w dużo większy i teraz się stresować i uzewnętrzniać na forum. Z mojej strony koniec dyskusji.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Polska norma PN–92/B–01706 bazująca na niemieckiej DIN 1988 mów wyraźnie, że ma być 55*C. Po prostu wasza woda nie spełnia norm higienicznych i tyle.

Tyle, ze ta norma nie jest obowiązująca (w omawianym zakresie/przypadku).

Ale obowiązuje Rozporządzenie w sprawie WT....

§ 120.

2. Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55°C i nie wyższej niż 60°C.

2a. Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną (w tym okresowe stosowanie metody dezynfekcji cieplnej), bez obniżania trwałości instalacji i zastosowanych w niej wyrobów.

Do przeprowadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapewnienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70°C i nie wyższej niż 80°C

A że budować należy w zgodzie z obowiązującymi przepisami ..............................:)

Ps. I tak na marginesie - nie ma znaczenia, czy instalacja CWU jest przepływowa, czy też "zasobnikowa".

Edytowane przez sSiwy12
Ps. dopisałem.

A że budować należy w zgodzie z obowiązującymi przepisami ..............................:)

Nigdy nie miałem zamiaru tego negować:) zwróciłem tylko uwagę że to zjawisko można mocno ograniczyć. A nie lubię jak ktoś na moją grzeczną sugestię zaraz w pierwszej odpowiedzi insynuuje mi że " się z gównem bije i nie myje":mad:

Nigdy nie miałem zamiaru tego negować:) zwróciłem tylko uwagę że to zjawisko można mocno ograniczyć. A nie lubię jak ktoś na moją grzeczną sugestię zaraz w pierwszej odpowiedzi insynuuje mi że " się z gównem bije i nie myje":mad:

Ważniejsze jest to, że nie bardzo wie o czym pisze (pisał) - bo problem nie tkwi w "wygrzewaniu" zasobnika i nie w tym, że CWU musi zawsze mieć 55 stopni, bo inaczej nie spełnia wymagań "jakiśtamwydumanych".

Ważniejsze jest to, że nie bardzo wie o czym pisze (pisał) - bo problem nie tkwi w "wygrzewaniu" zasobnika i nie w tym, że CWU musi zawsze mieć 55 stopni, bo inaczej nie spełnia wymagań "jakiśtamwydumanych".

Czas rozwoju tych bakterii to kilka dni. Podnoszenie właśnie co parę dni do temp. 55*C pozwala na utrzymanie zbiornika CWU we względnej czystości mikrobiologicznej.

Przypominam: na 302 próbki wody ciepłej ze szpitali legionella przekroczyła dopuszczalną ilość w 115.

http://wsseszczecin.pis.gov.pl/plikijednostki/wsseszczecin/userfiles/file/Legionella%20Dzie%C5%84%20Wody.pdf

Prawdopodobieństwo zachorowania kiedy utrzymuje się temp. CWU np. 42*C jest bliskie zeru, podobnie jak zachorowania z powodu nie umycia rąk po załatwieniu się.

.

Podnoszenie właśnie co parę dni do temp. 55*C pozwala na utrzymanie zbiornika CWU we względnej czystości mikrobiologicznej.

Przypominam: na 302 próbki wody ciepłej ze szpitali legionella przekroczyła dopuszczalną ilość w 115..

Tiaaaaa.

Dalej nie kumasz.

Gdzie napisano, że ten szpital ma zasobnik CWU ?

Tych próbek nie pobrano z zasobnika/zbiornika CWU, tylko z punktów czerpalnych.

Jak powszechnie wiadomo, najlepsze warunki do bzykania się tych bakterii, jest punkt poboru wody, czyli kran/bateria, a zwłaszcza perlator, gdzie się wstrętnoty jedne, tak się namnażają, jakby korzystały z programu pienset +

Wniosek z tego taki, że samo wygrzanie zasobnika/zbiornika CWU jest niewystarczające, należy wygrzać (temp.70 - 80 stopni) krany/baterie, albo potraktować je chemią bakteriobójczą.

Witam.

Czy ktoś z forumowiczom może mi powiedzieć na temat indukcyjnej pompy ciepła? Czy ktoś może ma taką zamontowaną i czy ona naprawdę jest tak ekonomiczna?

Jeśli chcesz zapłacić za zwykłą grzałkę 20k to kupuj prawdziwa okazja! COP też ma bardzo wysoki bo 1. Ale są też zamienniki za ok 150zł i też indukcyjne - tylko w nazwie nie mają 'pompa ciepła'

Zgadza się, to jest t ustrojstwa. Gdy zadałem pytanie o wydajność tego urządzenia sprzedającemu otrzymałem taką odpowiedź:

W momencie kiedy jest pobierana energia do uruchomienia pola elektromagnetycznego jest potrzebny 1kWh energii i daje 1kW ciepła.W momencie kiedy osiągamy odpowiednią temperaturę urządzenie nie pobiera energii elektrycznej a z racji bezwładności indukcji produkuje nadal ciepło.W zależności od wysokości temperatury produkuje ciepło -im niższa temperatura więcej.Urządzenie działa od 0 do 85 stopni Celsjusza a z racji bezwładności temperatura wzrasta do 95 stopni

• 3 weeks później...
Jak chcesz zadzwonić do panasa gdy go nie ma w Polsce. Prawdopodobnie pompami ciepła i klimatyzacjami w Polsce zajmuje się jedna osoba . Nie ma siedziby, nie ma działu technicznego jest tylko dojenie kasy za chińskie tanie jednostki. Łatwo psioczyć na Vieśka, że drogo itp ale jest pomoc techniczna, jest salon firma istnieje ma serwisantów a to wszystko kosztuje. Panas nie ma żadnego zaplecza wszystko jest zrzucone na instalatora, który zaopatruje się u dystrybutora, żadnej kontroli kto i jak montuje a montować panasa może każdy nawet przydrożny hydraulik.

Gość Arturo72
Jak chcesz zadzwonić do panasa gdy go nie ma w Polsce. Prawdopodobnie pompami ciepła i klimatyzacjami w Polsce zajmuje się jedna osoba .

Te,a Ty skąd się urwałeś ?

Z jaskini ?

http://www.panasonicproclub.com/ifinder/PL_pl/home/

Wyszukaj autoryzowane firmy dystrybucyjne znajdujące się blisko Ciebie. Poniżej wprowadź adres, odległość i wybierz grupę produktową.

Edytowane przez Arturo72