Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jak i gdzie powinienem zamocować czujnik Tcwu? Mam tylko jedną rurkę umożliwiającą na wprowadzenie czujnika do zasobnika. :(

Jak wczoraj pisałem mam rurkę od czujnika na wysokości 125cm od posadzki, na której stoi zasobnik 400l.

Napisz dokładnie na jakiej wysokości od Dołu się ona znajduje ...( Jeżeli jest to rurka na górnym deklu to jak głęboko sięga w dół zbiornika ...)

Na jakiej wysokości zładu wody znajduje się się sam czujnik ...?

( Powinien znajdować się 20-30cm powyżej dolnego wyjścia wężownicy ...)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Juz nie becz jasiu... poczytaj co kiedys pisales... poczytaj co teraz wypisujesz... i nie wykrecaj sie ze wyrwane z kontekstu... :p

Teraz mam wrazenie ze ty ciagniesz temat...

Wiem ze ci glupio, nie masz racionalnego wytlumaczenia... ale na tym mozemy zaprzestac, powaznie :bye:

Głupio mi ...?

A niby z jakiego powodu ...?

Że staram się w miarę możliwości elastycznie podchodzić do potrzeb rynku ...

Napisz dokładnie na jakiej wysokości od Dołu się ona znajduje ...( Jeżeli jest to rurka na górnym deklu to jak głęboko sięga w dół zbiornika ...)

Na jakiej wysokości zładu wody znajduje się się sam czujnik ...?

( Powinien znajdować się 20-30cm powyżej dolnego wyjścia wężownicy ...)

Na górnym deklu mam wyjście cwu na dom.

U mnie jest tak od powierzchni posadzki, przy czym jest na dole podstawa z pierścienia stalowego wysokości około 15cm:

wszystkie wysokości od posadzki,

wejście zimnej wody - 20cm

wyjście grzania do PCi - 30cm

cyrkulacja (wyłączona) - 81cm

Czujnik Tcwu - 125cm

wejście grzania cwu z PCi - 145cm

Na górnym deklu mam wyjście cwu na dom.

U mnie jest tak od powierzchni posadzki, przy czym jest na dole podstawa z pierścienia stalowego wysokości około 15cm:

wszystkie wysokości od posadzki,

wejście zimnej wody - 20cm

wyjście grzania do PCi - 30cm

cyrkulacja (wyłączona) - 81cm

Czujnik Tcwu - 125cm

wejście grzania cwu z PCi - 145cm

I wszystko jasne ...:)

Poniżej czujnika ( 125cm ...) Masz niższą temperaturę niż żądaną ...

Ogromny zbiornik z ogromną wężownicą a grzejemy nim do wymaganej temperatury tylko sam szczyt zładu wodnego...

( To tłumaczy też taką dużą deltę Przy grzaniu CWU o której kiedyś pisaliśmy...)

I wszystko jasne ...:)

Poniżej czujnika ( 125cm ...) Masz niższą temperaturę niż żądaną ...

Ogromny zbiornik z ogromną wężownicą a grzejemy nim do wymaganej temperatury tylko sam szczyt zładu wodnego...

( To tłumaczy też taką dużą deltę Przy grzaniu CWU o której kiedyś pisaliśmy...)

Więc jak mógłbym to rozwiązać? Możesz mi pomóc na forum lub pw?

musisz sobie wydziobać miejsce na czujnik 40cm od posadzki.

weź coś ostrego i zrób małą dziurke na czujnik.

musi on płasko przylegać do metalowego zbiornika, tak by maksymalnie się z nim stykał.

Teraz jest on za wysoko i wykorzystujesz tylko górną cześć zbiornika.

producent tego nie przewidział więc sam musisz zrobić niżej miejsce na czujnik.

Przenieś czujnik niżej na wysokość jak pisałem wcześniej...

Zrób otwór w izolacji tak do samego metalowego baniaka i wsadź tam czujnik przylgowo tak aby przylegał do blachy i tyle ...

Powinien być w połowie odległości pomiędzy cyrkulacją a dolnym wyjściem wężownicy ...:yes:

musisz sobie wydziobać miejsce na czujnik 40cm od posadzki.

weź coś ostrego i zrób małą dziurke na czujnik.

musi on płasko przylegać do metalowego zbiornika, tak by maksymalnie się z nim stykał.

Teraz jest on za wysoko i wykorzystujesz tylko górną cześć zbiornika.

producent tego nie przewidział więc sam musisz zrobić niżej miejsce na czujnik.

Czy takie kontaktowe zetknięcie czujnika z powierzchnią zasobnika będzie wystarczające? Nie będzie opóźnienia z reakcją na zmianę temperatury podczas grzania?

Jeśli pianka izolująca zasobnik dobrze przylega do stali to nie trzeba czujnika wtedy przyklejać taśmą do blachy?

Przenieś czujnik niżej na wysokość jak pisałem wcześniej...

Zrób otwór w izolacji tak do samego metalowego baniaka i wsadź tam czujnik przylgowo tak aby przylegał do blachy i tyle ...

Powinien być w połowie odległości pomiędzy cyrkulacją a dolnym wyjściem wężownicy ...:yes:

I wtedy nie będę raczej potrzebował, aby grzać do wyższej temperatury cwu?

Czy takie kontaktowe zetknięcie czujnika z powierzchnią zasobnika będzie wystarczające? Nie będzie opóźnienia z reakcją na zmianę temperatury podczas grzania?

Jeśli pianka izolująca zasobnik dobrze przylega do stali to nie trzeba czujnika wtedy przyklejać taśmą do blachy?

Wystarczy że będzie dotykał baniaka i tyle , ćwiczyłem już takie rozwiązanie i się sprawdza ...:)

tak,tylko dobrze wydłub piankę, możesz też pójść do sklepu komputerowego i kupić pastę termoprzewodzącą,.

Poprawi trochę odczyt.

i teraz będą się Twoje kobiety w ciepłej wodzie kąpać.

tak,tylko dobrze wydłub piankę, możesz też pójść do sklepu komputerowego i kupić pastę termoprzewodzącą,.

Poprawi trochę odczyt.

i teraz będą się Twoje kobiety w ciepłej wodzie kąpać.

Ok, zobaczę czy da się dostać do bocznej powierzchni baniaka po rozpięciu zamka w skai na górze i może wtedy przykleję taśmą do blachy.

Dzięki.