Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Istnieje jakaś możliwość, aby mieć niższą temperaturę na wyjściu z pompy (55C) i uzyskać cwu o tej samej temperaturze (44C)?

Jest. Zwiekszyc czynna powierzchnie wymiennika w zasobniku CWU (tez mnie to boli), albo zmniejszyc moc pompy dla grzania CWU (jesli jest taka mozliwosc).

Albo bardziej fantazyjna metoda wg niektorych "madrych inaczej" to wstawienie pompy 2kW od hydroforu zamiast obiegowki. Wtedy cieplo wydzielone podczas pompowania cieczy pozwoli dodatkowo ja podgrzac. :D

Nie sluchaj tych bzdetow i nie wymieniaj czasami obiegowki. Wywalisz tylko kase w bloto.

Edytowane przez Pyxis

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest. Zwiekszyc czynna powierzchnie wymiennika w zasobniku CWU (tez mnie to boli), albo zmniejszyc moc pompy dla grzania CWU (jesli jest taka mozliwosc).

Albo bardziej fantazyjna metoda wg niektorych "madrych inaczej" to wstawienie pompy 2kW od hydroforu zamiast obiegowki. Wtedy cieplo wydzielone podczas pompowania cieczy pozwoli dodatkowo ja podgrzac. :D

Nie sluchaj tych bzdetow i nie wymieniaj czasami obiegowki. Wywalisz tylko kase w bloto.

Wężownica ma 4,2m2

Chcesz powiedzieć, że zwiększenie przepływu nie pozwoli obniżyć temperatury na wyjściu z pompy? :jawdrop:

No to pojechałeś ...:lol2:

Zwiększyć powierzchnię wymiany..., Dobre ...

To na co warto podmienić pompkę?

Najpierw to trzeba by jakoś sprawdzić drożność całego układu ...

Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć że pompa 60' ma problem zrobić mniejszą deltę ...( Albo coś powoduje że elektronika samej pompki nie pozwala rozwinąć jej skrzydeł tylko tak kręci od niechcenia ...)

Ale to juz dziedzina zupelnie Ci obca kolego - fizyka. :D

No to dawaj wykładzik z tej obcej nam dziedziny ...:yes:

Do cwaniakowania to wszyscy ale jakoś rozwiązania problemu nie widać ...

Mamy 400lL baniak z ogromną wężownicą a jakoś jest problem z zagrzaniem całego zładu wody bo według opisu wychodzi że tylko górna część jest zagrzana ...

Pompa dochodzi do parametrów krytycznych zanim zagrzeje wodę ...

Pyxis zakręć prawie całkiem zawór zasilania na podłogówce ( można też zapchać filtr...:p) podczas pracy PC i opisz nam jakie będą objawy ...:yes:

A teraz porównaj te objawy z opisem problemu ...:p

Dlaczego uzywasz liczby mnogiej? Czyzby szukanie poparcia "milczacej wiekszosci? :D

To TOBIE nalez sie wyklad.

A teraz odetnij czesc petli podlogowki, albo zwieksz moc pompy i porownaj teobjawy z opisem problemu.

Zaczynanie "naprawy" od wymiany obiegowki na wieksza, to najglupsze co mozna zrobic. Sam bys od tego na pewno nie zaczal, a doradzasz to innym. Nie ladnie...

Dlaczego uzywasz liczby mnogiej? Czyzby szukanie poparcia "milczacej wiekszosci? :D

To TOBIE nalez sie wyklad.

A teraz odetnij czesc petli podlogowki, albo zwieksz moc pompy i porownaj teobjawy z opisem problemu.

Zaczynanie "naprawy" od wymiany obiegowki na wieksza, to najglupsze co mozna zrobic. Sam bys od tego na pewno nie zaczal, a doradzasz to innym. Nie ladnie...

Pyxis czekam na wykład i rozwiązanie problemu ...:yes:

Proszę oświeć mnie swoją wiedzą i wyprowadź z ciemnogrodu w jakim się według ciebie znajduję ...:yes:

Jak skończycie obdzielać się komplementami to może wtedy napiszcie coś dla mnie interesującego.

Prawidłowej odpowiedzi udzielił już tobie Pyxis. Delta 6 stopni jest prawidłowa, chcesz uzyskać większy zład wody - przenieś czujnik niżej, nie masz wolnego króćca - możesz wykonać tak, jak kolega z ciemnogrodu napisał , nie jest to najlepsze rozwiązane, jednak chyba jedyne w Twoim przypadku, być może fachowcy potrafią wstawić dodatkową tuleję - musisz się popytać instalatorów.

Prawidłowej odpowiedzi udzielił już tobie Pyxis. Delta 6 stopni jest prawidłowa, chcesz uzyskać większy zład wody - przenieś czujnik niżej, nie masz wolnego króćca - możesz wykonać tak, jak kolega z ciemnogrodu napisał , nie jest to najlepsze rozwiązane, jednak chyba jedyne w Twoim przypadku, być może fachowcy potrafią wstawić dodatkową tuleję - musisz się popytać instalatorów.

A jakiej to prawidłowej odpowiedzi udzielił Pyxis ...?

A jaką to błędną odpowiedź dał kolega z ciemnogrodu ...?

Oświeć mnie i napisz dlaczego pompa C9 ma problem zagrzać cały zład wody w 400L zasobniku z ogromną wężownicą i szybciej osiąga krytyczną temperaturę na wyjściu niż czterdzieści kilka stopni w zasobniku ...?

Jak to jest że pompa C11 grzeje standardowy 400L zasobnik do 42* jednym podejściem a problem ma słabsza pompa z dwukrotnie większą wężownicą w zasobniku o takiej samej pojemności...

Przeniesienie czujnika tutaj niewiele pomoże bo będzie problem osiągnąć wymaganą temperaturę na tej wysokości ...

Przy odpowiednim przepływie to umieszczenie czujnika nawet przy samej górze i tak było by poprawne ...:yes:

Czekaj. Ja pedagogiki specjalnej nie konczylem, wiec sie nie podejme. Jestes solidnie zaimpregnowany na wiedze.

Tylko w miedzyczasie nie narazaj ludzi na niepotrzebne koszty swoimi "radami".:yes:

I tak wygląda merytoryczne doradzanie ...

To co doradzisz koledze ...?

Zwiększyć powierzchnię wężownicy czy może zainstalować słabszą PC ...?:lol2:

Jak skończycie obdzielać się komplementami to może wtedy napiszcie coś dla mnie interesującego.

Ja Ci napisalem co "mozesz" zrobic. Kolega "od hydroforow jako obiegowek" nie zrozumial, czemu sie wcale nie dziwie, ale sa jednak ludzie, do ktorych to dotarlo.

Napisze wiec "explicite": Parametry pracy i zachowanie Twojej instalacji podczas grzania CWU wygladaja na najzupelniej prawidlowe. Samymi zmianami w istniejacej instalacji niewiele zmienisz i raczej nie polepszysz, bo ani nie zwiekszysz pow wymiany wezownicy zasobnika, ani nie masz mozliwosci sterowania moca grzewcza PCi , a to parametry kluczowe.

Z wlasnego podworka (pisalem, ze tez mnie to boli):

Na swojej pompie musialem ustawic mozliwosc pracy przy temperaturze skraplacza ponad 62*C grzejac CWU do 46*C z czujnikiem na dole zasobnika (300l Galmet biwalentny z wezownicami polaczonymi szeregowo). Problem byl w lecie przy cieplym DZ. Sprawdz, czy nie mozesz zmienic ustawien na sterowniku, bo jak rozumiem, teraz Ci pompa "taktuje" grzejac CWU (wylacza sie podczas cyklu). Takie "katowanie" pompy do 60*C bedzie i tak duzo zdrowsze dla sprezarki, niz kolejne cykle zalaczen po minucie czy 2 przerwy w pracy i ochlodzeniu skraplacza.

Pyxis napisz komu doradziłem hydrofor jako obiegówkę ...?

Widzę skuteczną poradę typu " wleźć do menu serwisowego i ustawić ponad 60* dla sprężarki"...

Ludzie kombinują z podwójnymi wężownicami aby utrzymać temperaturę zasilania na jak najniższym poziomie a tu wystarczy podkręcić pompę ...

Brawo ...

Muszę sprzedać ten patent producentowi Ecopower-ów ...

Ciekawe na ile mi wypisze gwarancję ...

Edytowane przez jasiek71