Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Renjul i Esperanza

Chciałbym Wam pomóc .

Powiem najpierw tak 1500 zł za cwu i co dla domu powiedzmy około 180 -200 mkw to jest wynik przy studniach ..nawet prof. Piotrowski miał studnie a to jak wiadomo najekonomiczniejsze . Nie będzie tak przy kolektorze / w/g mojej wiedzy / tu od 1700-1800 / tak mi się wydaje / wzwyż . Te kwoty to przy dwutaryfówce .i podłogówce , tam gdzie grzejniki nawet niskotemperaturowe będzie troszkę więcej niż przy samej podłogówce .

Dalej jest sprawa jak to rozdzielimy : co. grzeje się 6-8 m-cy w roku , cwu cały rok i pytanie ile powinno być za wodę w m-cach letnich i ile za co+cwu w zimowych.?

Najlepiej byłoby operować kilowatami bo wtedy każdy może sobie przeliczyć od tego jak płaci czy w 1 czy w 2 taryfie a może w weekendowej ?

Jak tu rozmawialiśmy to wydaje mi się , że zużycie średnie na dobę najmniejsze było chyba z 15 kWh.

U mnie kiedyś jak były duże nastawy miałam 40 kWh/ 24 h

Proponuję , że może Ktoś zechciałby napisać jakie ma zużycie dobowe i przy ilu osobach / chociaż to sprawa bardzo indywidualna ...jeden się pluska 1 godz. a drugi 10 min./.

Czy Ktoś ma np. 10 kWh na dobę ?

Powiem jeszcze tak. Mój wynik nie jest taki miarodajny / bo mało ludków, i teraz za krótko tu jestem/ ale przyjechałam z środę , dzisiaj sobota musiałam podgrzać wodę o 10*C i przez 3 dni średnie zużycie 17,83 kWh/24 grzeję w weekendówce. Co zauważyłam pierwszego dnia rzeczywiście PC włączyła się ze 3 razy ale wczoraj tylko raz w nocy a przez tę pompę obiegową w środku ( ciepłej wody ) tam bez przerwy coś mruga ( te impulsy bo mam elektroniczny ) a wiecie ile taka pompa może pobierać i myślę , że to ta pompa trochę "kładzie ten wynik" .

Renjul , a dlaczego miałabym się gniewać , zawsze jeśli mogę być w czymkolwiek pomocna to bardzo proszę i cała przyjemność po mojej stronie :D. Przykro mi tylko , że nie mogę podać danych bo mimo , że PC mam już długo to najpierw były duże nastawy i trochę trwało zanim poustawiałam.

Czy to cały prąd ? czy za PC ?

Nie byłaś od początku ...może usiądź....... :o u mnie za rok r-k cały prąd w ubiegłym roku wyniósł około 6700,- ( 1 taryfa) i ale budowało się i ....i dlatego zaczęłam szukać dlaczego.? / w W-wie 1600 /.

Natomiast jeszcze tak ..założyłam po świętach weekendówkę , póżniej był Nowy rok / goście,( woda ) ubrany dom , oświetlony ogród , gotowanie pieczenie / i przyjechałam w środę czyli więcej niż m-c około 35 dni. W domu jak wyjechałam 8.01 działało ogrzewanie ( krzywa 1,5 ) ( cwu mniejszone do 35*C), zamrażarka, alarmy, domofon) .Zużyłam za 35 dni 846,8 kW w 1 taryfie i 1637,4 w 2 taryfie . Policzyłam sobie / mam nadzieję , że dobrze/ że zapłacę 435.94.

Czy to dużo? ...ale zauważcie jaka proporcja dwa razy tyle w 2 taryfie! / szkoda, że nie chciało mi się zajrzeć jak wyjeżdżałam /

Dom 160 mkw .

IVT ma COP 4,5... 0/35 i 3,2 ...0/50

PS Jestem urodzoną optymistką . Myślę ,że z tym prądem może być tylko lepiej. Jestem realistką i przy takim domu myślę , że 2000 pln / rok byłoby bardzo dobrze. Zobaczymy?

Pomost pływający miał kosztować 250.000,- to tak jak druga PC ...mają sąsiedzi ale w V spuszczają a w IX zabierają ( ciężki sprzęt - 4 godz. cała operacja ). Za takie pieniądze za dużo zachodu ( brak kasy też ).....więc wolę łowić mój :D

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Renjul i Esperanza

Chciałbym Wam pomóc .

Powiem najpierw tak 1500 zł za cwu i co dla domu powiedzmy około 180 -200 mkw to jest wynik przy studniach ..nawet prof. Piotrowski miał studnie a to jak wiadomo najekonomiczniejsze . Nie będzie tak przy kolektorze / w/g mojej wiedzy / tu od 1700-1800 / tak mi się wydaje / wzwyż . Te kwoty to przy dwutaryfówce .i podłogówce , tam gdzie grzejniki nawet niskotemperaturowe będzie troszkę więcej niż przy samej podłogówce .

Dalej jest sprawa jak to rozdzielimy : co. grzeje się 6-8 m-cy w roku , cwu cały rok i pytanie ile powinno być za wodę w m-cach letnich i ile za co+cwu w zimowych.?

Najlepiej byłoby operować kilowatogodzinami bo wtedy każdy może sobie przeliczyć od tego jak płaci czy w 1 czy w 2 taryfie a może w weekendowej ?

Jak tu rozmawialiśmy to wydaje mi się , że zużycie średnie na dobę najmniejsze było chyba z 15 KW/h.

U mnie kiedyś jak były duże nastawy miałam 40 KW/h dziennie.

Proponuję , że może Ktoś zechciałby napisać jakie ma zużycie dobowe i przy ilu osobach / chociaż to sprawa bardzo indywidualna ...jeden się pluska 1 godz. a drugi 10 min./.

Czy Ktoś ma np. 10 KW/h ?

Powiem jeszcze tak. Mój wynik nie jest taki miarodajny / bo mało ludków, i teraz za krótko tu jestem/ ale przyjechałam z środę , dzisiaj sobota musiałam podgrzać wodę o 10*C i przez 3 dni średnie zużycie 17,83 KW/h grzeję w weekendówce. Co zauważyłam pierwszego dnia rzeczywiście PC włączyła się ze 3 razy ale wczoraj tylko raz w nocy a przez tę pompę obiegową w środku ( ciepłej wody ) tam bez przerwy coś mruga ( te impulsy bo mam elektroniczny ) a wiecie ile taka pompa może pobierać i myślę , że to ta pompa trochę "kładzie ten wynik" .

Renjul , a dlaczego miałabym się gniewać , zawsze jeśli mogę być w czymkolwiek pomocna to bardzo proszę i cała przyjemność po mojej stronie :D. Przykro mi tylko , że nie mogę podać danych bo mimo , że PC mam już długo to najpierw były duże nastawy i trochę trwało zanim poustawiałam.

Czy to cały prąd ? czy za PC ?

Nie byłaś od początku ...może usiądź....... :o u mnie za rok r-k cały prąd w ubiegłym roku wyniósł około 6700,- ( 1 taryfa) i ale budowało się i ....i dlatego zaczęłam szukać dlaczego.? / w W-wie 1600 /.

Natomiast jeszcze tak ..założyłam po świętach weekendówkę , póżniej był Nowy rok / goście,( woda ) ubrany dom , oświetlony ogród , gotowanie pieczenie / i przyjechałam w środę czyli więcej niż m-c około 35 dni. W domu jak wyjechałam 8.01 działało ogrzewanie ( krzywa 1,5 ) ( cwu mniejszone do 35*C), zamrażarka, alarmy, domofon) .Zużyłam za 35 dni 846,8 KW w 1 taryfie i 1637,4 w 2 taryfie . Policzyłam sobie / mam nadzieję , że dobrze/ że zapłacę 435.94.

Czy to dużo? ...ale zauważcie jaka proporcja dwa razy tyle w 2 taryfie! / szkoda, że nie chciało mi się zajrzeć jak wyjeżdżałam /

Dom 160 mkw .

IVT ma COP 4,5... 0/35 i 3,2 ...0/50

PS Jestem urodzoną optymistką . Myślę ,że z tym prądem może być tylko lepiej.

Pomost pływający miał kosztować 250.000,- to tak jak druga PC ...mają sąsiedzi ale w V spuszczają a w IX zabierają ( ciężki sprzęt - 4 godz. cała operacja ). Za takie pieniądze za dużo zachodu ( brak kasy też ).....więc wolę łowić mój :D

Dzięki za wyczerpujacą opowiedź :-D Wątek przeczytałam cały, ale jak tu wszystko spamietać, szczególnie, że wiekszość dyskusji przerasta mnie intelektualnie - widać za mało sie przykładałam do fizyki w liceum ;-) To co piszesz jest dla mnie bardzo cenne, bo chociaż o pompie ciepła napisano dużo, mało gdzie mozna przeczytać ile faktycznie kosztuje eksploatacja PC. Czy dałoby radę nastawić PC tak, żeby pobierała prąd wyłącznie w drugiej taryfie? 6700 rocznie to nie tak źle w porównaniu do innych źródel ciepła, choć oczywiście przy tych cenach PC chciałoby się o połowę mniej ;-) Ile stopni jest w domu gdy wyjeżdżacie?

Cudnie masz z tym jeziorem :-D nawet jeśli trzeba łowić pomosty ;-)

Może się czepiam ale ;)

Bonetka napisała

Jak tu rozmawialiśmy to wydaje mi się , że zużycie średnie na dobę najmniejsze było chyba z 15 KW/h.

U mnie kiedyś jak były duże nastawy miałam 40 KW/h dziennie.

Rozumować to można różnie gdyż średni pobór mocy 15kW/h daje nam na dobę 360kWh a to już nie przelewki ;) Poprawmy się bo zaczynam się gubić :)

Renjul :D

Myślałam , że zemdlejesz i trzeba Cię będzie cucić a ja daleko ... a tu proszę ...nie ma to jak silna kobieta, niejeden Pan by wymiękł. :D

Oczywiście , że da się grzać tylko w taniej taryfie (2) jak będziesz zużywać minimum 12000 kWh rocznie to możesz wystąpić nie tylko o 2 taryfę ( G12 ) ale jeszcze dodatkowo o weekendówkę . Zależnie w którym zakładzie energetycznym różnie ona trwa. U mnie od piątku od g. 13 do poniedziałku do godz,6 rano płacę tyle ile za 2 taryfę czyli tanio.

Kotku ,żeby się opłacało i żeby płacić jak najmniej to powinna być i podłogówka ewentualnie ścienne ( chociaż tu ciut gorzej ) i dwutaryfówka . To jest constans..Oczywiście mogą być i grzejniki ale jest już gorzej . Ja mam tę samą temp. i na podłgówkę i na grzejniki . Gdyby była sama podłog. to temp. mogłaby być ciut niższa a tak jest ciut wyższa. Ja i tak podaję przy tej krzywej niską temp. na podłogówkę to jest 26,5 *C.

To jaka będzie temp. zależ od krzywej grzewczej i Ty sama sobie ją ustawiasz , jeśli będzie bardziej płaska będzie chłodniej ( ale i oszczędniej bo na podłogówkę pójdzie niższa temperatura ) a jeśli bardziej stroma cieplej ( cieplejsza )

Powinnaś wybrać taką , żeby nie było Ci ani za zimno ani za gorąco. W każdej PC w instrukcji jest narysowana krzywa a i instalator w porozumieniu z inwestorem ustawia odpowiednią . Ta krzywa i tak w zależności od temp.dostosuje się ...czyli będziesz miała zawsze taka samą temp. w domu niezależnie od temp. zewnętrznej. Oprócz krzywej masz tzw. przesuniecie ....to jest coś takiego , że w zależności czy zrobisz to na plus czy na minus to + lub- jakiś stopnie (2) czyli jeśli np. z krzywej wynika temp. wejścia 27 to niezależnie od temp. jaka jest na zewnątrz ( czy dodatnia czy ujemna ) dopóki nie skasujesz będziesz miała np.29 . Jeśli się ochłodzi i z krzywej by wynikało , żeby dać 32 to PC da 34 .

Jest jeszcze garb na krzywej to coś takiego , że jeśli krzywa jest dobra ( nie trzeba jej zmieniać ) a temp. na zewnątrz jest w zakresie -5+5*C i nie ma np.w domu 20*C to robimy sobie garb na krzywej w tym miejscu , czyli przebiega liniowo / a tam gdzie jest -5 jest garb ^ i dalej znowu liniowo ( czyli akurat w tym miejscu -5 będzie wyższa temp. podawana na wyjściu na podłogówkę ) po minięciu ^ znowu będzie liniowo czyli tyle ile wynika z krzywej .

Oczywiście są i inne instrumenty regulacji .

Jak widzisz u mnie temp. nawet jak wyjeżdżam jest 22*C . Oczywiście mogę np. zmniejszyć krzywą do 1 lub 0,5 ale w zimie na dłużej to może być ale na krócej nie powinno się bardzo wychładzać domu bo póżniej rozgrzanie akumulacyjnej podłogówki więcej kosztuje niż to podtrzymanie temperatury.

W tej chwili mam 23,4 bo mam o 2*C podbitą temp. na noc ( 0,6 gdzieś uleciało bo dużo okien i mimo, że grzeje podłogówka to jednak gres na podłodze ) na górze mam cieplej 24.6.

Zobacz kiedyś miałam 40 kWh na dobę a teraz przyjmijmy około 20 kWh no ale kiedyś szło na podłogówkę 49*C i temp. w domu ( były pozaktręcane siłowniki ) 26 - 26,5 *C ale czułam , że podłoga jest ciepła ...najprzyjemniej było w łazience ( W -wie mam w jednej łazience 30*C i tu się chowam jak mi zimno

:D , grzejnik ma 41*C )

To zużycie za rok było duże bo my w ogóle dużo zużywamy światła.

No przecież żeby utrzymać całą infrastrukturę energetyki to nie mogą wszyscy płacić po 1000 zł. bo cóż by to było ... na dłuższą metę ....ciemność widzę , :roll:

Rume

Nie czepiasz się .....bardzo dobrze ..., że zwracasz uwagę , dziękuję :D ...chociaż myślałam , że jeśli mówimy na dobę to wszystko jest na dobę ., Rzeczywiście niepotrzebnie znalazł się ../...i bardzo przepraszam .

Ten slasz ( / ) trochę zmienił znaczenie ( na godzinę / na dobę... masło maślane ) ..jeszcze raz przepraszam.

Poprawiłam tam ...żeby już nikt się nie pogubił :cry: i będę wyrażała się precyzyjniej .

PC IVT 9KW

czasami coś dopisuję , za utrudnienia bardzo przepraszam

Poprawiłam tam ...żeby już nikt się nie pogubił i będę wyrażała się precyzyjniej .

A jednak nie..... ;)

Zobacz kiedyś miałam 40 kW na dobę a teraz przyjmijmy około 20 kW no ale kiedyś szło na podłogówkę 49*C i temp.

Powinno być 40kWh i 20kWh. Wracając do tematu 20 kWh to średnio pompa pracuje około 10 godzin dziennie (przy mocy sprężarki 2kW), więc akurat tyle ile trwa taryfa "Ciepły dom w zakładzie energetycznym Enea".

Mam pytanie do użytkowników pomp, czy przy znacznie ujemnych temperaturach zewnętrznych da się korzystać tylko z taniej taryfy bo na moje to nie? W okresie letnim zużycie pompy ciepła jest małe, energie zużywa się na inne potrzeby i mało wygodne staje się raczej używanie taryfy nocnej. Przy chłodniejszej zimie pompa i tak musi pracować w droższej taryfie, dodatkowo dochodzi normalna eksploatacja domu więc....? Nie mogę znaleźć zastosowania dla rozliczania się w taryfach o zmiennej stawce. Pozdrawiam.

Masz rację żle popoprawiałam .W części było dobrze a w części ten slasz. a ja poprawiłam z pieca na łeb :oops: ..zdarza się. ( była 3 rano i mózg chyba poszedł spać :o )

Pytałeś......

Ja jestem kiepskim użytkownikiem PC i moje zdanie może odbiegać od reszty .

Pozdrawiam.

Jeszcze jedno "20 KWh to PC pracuje 10 godzin dziennie przy mocy sprężarki 2 KW".na pewno tak

ale ..nie wiem .....byłam wczoraj w pomiescz.gosp. PC włączyła się na około 20 min a zużyła 3 KW ( nie grzała cwu )/ patrzyłam na licznik / a to nie było 3 godziny.

To jakoś nie tak , że PC pracuje 10 godzin z tym się nie zgodzę , absolutnie, w mrozy tak ale teraz nie .

Poobserwuję ....

mam taryfę weekendową i w skali roku zuzywam nie wicej niz 30% w dziennej taryfe. Taka jest struktura całego rachunku podejrzewam że dla samej pompy ciepła jest jeszcze korzystniej. Oczywiście przy dużych mrozach pompa pracuje niemal ciągle , ale średnia temperatura sezonu grzewczego jest 2-4*C zaleznie od regionu. Różnica w cenie energii pomiędzy dniemi nocą jest u mnie prawie dwukrotna, więc warto dostosowac się do oczekiwań energetyków. Po ostatnich zmianach ceny nocy i dnia w Warszawie różnią sie o 3 grosze netto i tu juz nie ma wielkiego zarobku.

Latem wogóle nie zużywam ciepła w taryfie dziennej bo mam zasobnik z mamką.

Podzielę się statystyką za styczeń ( nibe Fighter 1240 - 223 m2 podłogówki )

- średnio praca 11,9 h/dobę

- zużycie prądu ( wraz z wszystkimi pompami obiegowymi in i out ) 29 kWh/dobę

- 37,6 włączeń /dobę

- 1,74 godziny/dobe podgrzewała ciepłą wodę - temp.w zbiorniku około 50 C ( wyłączyłem w diabły obiegówkę ciepłej wody )

- temperatura w większości pomieszczeń 22 C,łazienki 24 C,pom.gosp.,wiatrołap 18 C,sypialnia 18 C,pokoje dzieci na górze 21 C ( mam siłowniki na poszczególne pętle sterowane termostatami w pomieszczeniach )

przy taryfie "budowlanej jaką jeszcze posiadam ( Enea ) to ok. 330 zł ( ze względu na podwyżki i przejście na taryfę stałą - jeszcze nie wiem jaką - będzie od lutego oczywiscie więcej )

Koszty orientacyjne ( nie mam podlicznika )

Renjul :D

Myślałam , że zemdlejesz i trzeba Cię będzie cucić a ja daleko ... a tu proszę ...nie ma to jak silna kobieta, niejeden Pan by wymiękł. :D

Oczywiście , że da się grzać tylko w taniej taryfie (2) jak będziesz zużywać minimum 12000 kWh rocznie to możesz wystąpić nie tylko o 2 taryfę ( G12 ) ale jeszcze dodatkowo o weekendówkę . Zależnie w którym zakładzie energetycznym różnie ona trwa. U mnie od piątku od g. 13 do poniedziałku do godz,6 rano płacę tyle ile za 2 taryfę czyli tanio.

Kotku ,żeby się opłacało i żeby płacić jak najmniej to powinna być i podłogówka ewentualnie ścienne ( chociaż tu ciut gorzej ) i dwutaryfówka . To jest constans..Oczywiście mogą być i grzejniki ale jest już gorzej . Ja mam tę samą temp. i na podłgówkę i na grzejniki . Gdyby była sama podłog. to temp. mogłaby być ciut niższa a tak jest ciut wyższa. Ja i tak podaję przy tej krzywej niską temp. na podłogówkę to jest 26,5 *C.

To jaka będzie temp. zależ od krzywej grzewczej i Ty sama sobie ją ustawiasz , jeśli będzie bardziej płaska będzie chłodniej ( ale i oszczędniej bo na podłogówkę pójdzie niższa temperatura ) a jeśli bardziej stroma cieplej ( cieplejsza )

Powinnaś wybrać taką , żeby nie było Ci ani za zimno ani za gorąco. W każdej PC w instrukcji jest narysowana krzywa a i instalator w porozumieniu z inwestorem ustawia odpowiednią . Ta krzywa i tak w zależności od temp.dostosuje się ...czyli będziesz miała zawsze taka samą temp. w domu niezależnie od temp. zewnętrznej. Oprócz krzywej masz tzw. przesuniecie ....to jest coś takiego , że w zależności czy zrobisz to na plus czy na minus to + lub- jakiś stopnie (2) czyli jeśli np. z krzywej wynika temp. wejścia 27 to niezależnie od temp. jaka jest na zewnątrz ( czy dodatnia czy ujemna ) dopóki nie skasujesz będziesz miała np.29 . Jeśli się ochłodzi i z krzywej by wynikało , żeby dać 32 to PC da 34 .

Jest jeszcze garb na krzywej to coś takiego , że jeśli krzywa jest dobra ( nie trzeba jej zmieniać ) a temp. na zewnątrz jest w zakresie -5+5*C i nie ma np.w domu 20*C to robimy sobie garb na krzywej w tym miejscu , czyli przebiega liniowo / a tam gdzie jest -5 jest garb ^ i dalej znowu liniowo ( czyli akurat w tym miejscu -5 będzie wyższa temp. podawana na wyjściu na podłogówkę ) po minięciu ^ znowu będzie liniowo czyli tyle ile wynika z krzywej .

Oczywiście są i inne instrumenty regulacji .

Jak widzisz u mnie temp. nawet jak wyjeżdżam jest 22*C . Oczywiście mogę np. zmniejszyć krzywą do 1 lub 0,5 ale w zimie na dłużej to może być ale na krócej nie powinno się bardzo wychładzać domu bo póżniej rozgrzanie akumulacyjnej podłogówki więcej kosztuje niż to podtrzymanie temperatury.

W tej chwili mam 23,4 bo mam o 2*C podbitą temp. na noc ( 0,6 gdzieś uleciało bo dużo okien i mimo, że grzeje podłogówka to jednak gres na podłodze ) na górze mam cieplej 24.6.

Zobacz kiedyś miałam 40 kWh na dobę a teraz przyjmijmy około 20 kWh no ale kiedyś szło na podłogówkę 49*C i temp. w domu ( były pozaktręcane siłowniki ) 26 - 26,5 *C ale czułam , że podłoga jest ciepła ...najprzyjemniej było w łazience ( W -wie mam w jednej łazience 30*C i tu się chowam jak mi zimno

:D , grzejnik ma 41*C )

To zużycie za rok było duże bo my w ogóle dużo zużywamy światła.

No przecież żeby utrzymać całą infrastrukturę energetyki to nie mogą wszyscy płacić po 1000 zł. bo cóż by to było ... na dłuższą metę ....ciemność widzę , :roll:

Bonetko, w życiu twardym trzeba być nie miętkim ;-) Napisze ci co mnie przeraża. To ile moi znajomi zaplacili za grudzień - olej opalowy - zużycie za 1500 zł, gaz płynny 1800 zł, ekogroszek 550 ale tylko za CO. Do tego jeszcze normalne rachunki za prąd rzędu 1700 - 2000 rocznie, a w przypadku grzania wody pradem około 3000. Ja w tej chwili płacę za prąd 3000 rocznie - normalnie użytkowanie + CWU. Zakładam więc, że jeśli udałoby mi sie ogrzać dom (140 m2), mieć ciepłą wodę plus to co normalnie i zamknąć się w kwocie 6 tys będe usatysfakcjonowana. Jeśli zejdę poniżej 5 tyś. będę przeszczęśliwa. Szczególnie jeśli nie musiałabym przy tym wybierać popiołu ;-) Zastanawiam się czy to jest możliwe przy pompie thermogolv. Wiem, że to pompa z niższej półki, ale na pompe za 40 kilka tyś. małżonek na pewno sie nie zgodzi. Pan z thermogolvu odpisał szybko i bardzo konkretnie, więc czuję się zachęcona. Tylko to zużycie. Zginę marnie ;-) jeśli okaże się, że dołożylismy do instalacji CO 10 tysiecy, a rachunki będą po 8 tysięcy. I tak wysłuchuję, że to się nie sprawdzi, że u nas zima dłuższa o 6 tygodni i że gdyby to było takie rewelacyjne, to wszyscy by pompy ciepła zakładali. Więc będę śledzić sprawę, może ktoś jeszcze coś dopisze. Mam jeszcze trochę czasu na zastanawianie się.

Pewnie, że trzeba trochę wspierać zakłady energetyczne ;-) (też zuzywamy sporo) byle jednak z tym wspieraniem nie przesadzić.

Pozdawiam serdecznie z gór wprost na Mazury :-D

Dla domu o powierzchni grzewczej 140m2 zapotrzebowanie na energie wynosi (dla domu ocieplonego "tylko" w zgodzie z normami) rocznie około 16.000kWh + około 4.000kWh na CWU, co daje przy średnim 3,3 COP PC około 6.000kWh do zapłaty za rok. Zwazywszy, ze obecnie ogrzewasz CWU pradem, to moim zdaniem roczny rachunek za całkowite zużycie energi (liczac w I taryfie) nie powinien przekroczyć kwoty 4.000,-

Pozdrawiam

Esperanza,

Nie. Bedę zadowolona jeśli za całą energię elektryczną za płacę 6 tyś. - czyli PC na potrzeby CO i CWU plus to co normalnie jest w domu - zmywarka, pralka itd. Teraz płacę 3 tys. bez ogrzewania. 4 osoby. Dom będzie większy, więc więcej wyświecimy, ale ilość osób i sprzęty się nie zmienią. Dodatkowo przestałabym ogrzewać CWU pradem, co dałoby pewne oszczędności. Reasumując te 6 tysięcy to i tak byłoby 2 i pół raza taniej niż przy oleju opałowym. Porównuję do oleju, bo poza gazem, którego nie mamy, to najtańsze bezobsługowe źródło energii.

sSiwy12,

byłabym niezmiernie szczęśliwa gdyby udało mi sie to osiągnąć :D

PC włączyła się na około 20 min a zużyła 3 KW ( nie grzała cwu )/ patrzyłam na licznik / a to nie było 3 godziny.

Na moje to cwu musiało się włączyć bo to niemożliwe. ja bym sprawdził prąd sprężarki - coś z nią nie tak. 3kWh na 20 minut to jest dla mocy 9kW, a to jest po prostu żarłok.

Podzielę się statystyką za styczeń ( nibe Fighter 1240 - 223 m2 podłogówki )

- 37,6 włączeń /dobę

- 1,74 godziny/dobe podgrzewała ciepłą wodę - temp.w zbiorniku około 50 C ( wyłączyłem w diabły obiegówkę ciepłej wody )

Jakiej mocy to jest pompa i jaki to jest kolektor czyżby pionowy?

W tym przypadku zużycie jest naprawdę przyzwoite, dobrze że to Zielonka może grunty przywoite :)

Renjul jesteś WSPANIAŁA....... :D :o

A teraz tak. Jesteś przemiłą Osóbką i nie chciałabym abyś popełniła jakikolwiek błąd w kwestii wyboru PC. Ja tylko napiszę o tym co już wiesz. Thermogolv ..ciekawe czy proponują dwie czy 3 jednostki . Skoro każda ogrzewa 60 mkw to dwie dają 120 a Ty masz 140 . Musisz mieć drugą PC do grzania cwu.

Ponieważ ta PC jest z bezpośrednim odparowaniem to nie ma podłogówki wodnej tylko w niej kondensuje czynnik roboczy. Gdybyś miała wodną byłoby o niebo lepiej a tak...... :wink:

Wiem , cena ..../ co prawda nie wiem jaka / ale w kwestii r-ków jesteś taka odważna a tu?

To nie jest tak , że ja Ci taką odradzam ale chcę pokazać jej ograniczenia.

Zauważ / ja to zerówka / ale Grono Nauczycielskie preferuje z pośrednim parowaniem jak myślisz dlaczego ..........

Pomyśli, poczytaj, zastanów się ....jak się zdecydujesz ...to będzie po zawodach.

Androzek

- 37,6 włączeń /dobę

rozumiem , że masz duży dom / ale w takim bardziej się opłaca mieć PC niż w mniejszym / ale ..porównuję Twoje włączenia na dobę .

Zobacz u mnie weszłam o g.12 jest g.18,12 a PC nie włączyła się ani razu. / chciałam porównać to zużycie bo coś mi tu nie gra ...za krótko się włącza a zużycie pokazuje więcej , no przecież nie jest jakoś skondensowane ...to nie zawartość cukru w cukrze :roll: / i ta średnia praca ...jakoś dużo , teraz jak było i jest ciepło ?......./ szkoda, że u siebie nie patrzyłam na tę ilość godzin /

Ciekawe jaki jest czas średniego załączenia ?......

Rume ..... mówię , że coś nie tak

....dzisiaj poobserwuję ...ale jutro wyjeżdżam .... rzadko się włącza a dużo pobiera prądu ..

nie grzało cwu , było wyłączone w tym czasie .15-22..nie noszę okularków :) dobrze widzę a słyszę jeszcze lepiej :D

za to pompa obiegowa w PC przez ten czas 12-18,12 zużycie 0,5 kWh

a może ten podlicznik elektroniczny jest popsuty.......

Renjul jesteś WSPANIAŁA....... :D :o

A teraz tak. Jesteś przemiłą Osóbką i nie chciałabym abyś popełniła jakikolwiek błąd w kwestii wyboru PC. Ja tylko napiszę o tym co już wiesz. Thermogolv ..ciekawe czy proponują dwie czy 3 jednostki . Skoro każda ogrzewa 60 mkw to dwie dają 120 a Ty masz 140 . Musisz mieć drugą PC do grzania cwu.

Ponieważ ta PC jest z bezpośrednim odparowaniem to nie ma podłogówki wodnej tylko w niej kondensuje czynnik roboczy. Gdybyś miała wodną byłoby o niebo lepiej a tak...... :wink:

Wiem , cena ..../ co prawda nie wiem jaka / ale w kwestii r-ków jesteś taka odważna a tu?

To nie jest tak , że ja Ci taką odradzam ale chcę pokazać jej ograniczenia.

Zauważ / ja to zerówka / ale Grono Nauczycielskie preferuje z pośrednim parowaniem jak myślisz dlaczego ..........

Pomyśli, poczytaj, zastanów się ....jak się zdecydujesz ...to będzie po zawodach.

Bonetko,

czymkolwiek sobie zasłużyłam na miłe słowa dziekuję :-)

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałam. Dlaczego przy PC z bezpośrednim odparowaniem nie ma podłogówki wodnej? Ja właśnie taką planowałam w całym domu...

Thermogolv zaproponował mi Zirius M2-7 o mocy grzewczej 7 kW dla temp.oddawania 0/50 st. C, do ogrzewania oraz przygotowywania cwu, 3 pętle kolektora ziemnego o dł. 60 m zakopane na 1m (odległość między nimi ok.1m) zbiornik akumulacyjny 500 l z wyposażeniem oraz szafką sterującą. Do tego opcjonalnie regulator pogodowy.

Zrozumiałam, że to jedna pompa, a nie dwie osobne.

Poczytam jeszcze o PC z pośrednim parowaniem.

Jeśli to M2 to jest w porządku i ma dużą wężownicę / GVP jest tylko podłogowa / z podłogówką wprowadziłam Cię w błąd przepraszam , pamiętałam te rurki miedziane i ....jedna z firm robi podłogówkę freonową...., tutaj ta miedź i skojarzenie .......

ale dzięki temu zapamiętam do końca życia........., że wszystkie z bezpośrednim odparowaniem mają podłogówkę wodą oprócz jednej.

W Climacomforcie potrzeba drugiej PC do grzania cwu.

ZIRIUS ma w ofercie kilka rozwiazań - w tym PC z bezpośrednim parowaniem i bezpośrednim skraplaniem, które jest jednoczesnie "podłogówką". Są to PC o stosunkowo małej mocy, raczej do domów rekreacyjnych (zimowych).

Do niedawna mieli też w ofercie glikolowe PC, ale zaprzestali ich produkcji, bo skupili sie na "bezpośrednim parowaniu", które produkuja od ponad 20 lat.

Z tego co wiem, w najnowszych modelach sa spężarki rotacyjne.

Pozdrawiam

Ps, Ogólnie biorąc są to bardzo proste PC, o prostych, ale funkcyjnych sterownikach. Brak kosztownych sreowników, brak wymienników ciepła powoduje, że ich cena jest też mniejsza niż u konkurencji.