Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość TwojPan

Co ma zapotrzebowanie budynku na energię do bezwładności podłogówki?!

Ano to,że po godzinie grzania temp takiej masy betonu nie wzrośnie na tyle (jeśli wzrośnie) aby zmieniła się. temp w twoim domu.Zyski bytowe tez podnoszą temp w twoim domu.Daje ci to komfort cieplny?Na jak długo?Jaki?

Ile masz elementów, które mogą się zepsuć? Ja mam jeden :)

Pisałem ,że pasywne chłodzenie to proteza.

Jeden,ale bardzooo kosztowny.Pewnie 3x bardziej od moich dwóch :)

Ja nie reklamuję tej firmy.

Jestem innego zdania.W dodatku wypisujesz nie do końca prawdę.Ale to tutaj norma.

Myślałem, że wrzucenie do Google hasła "Stiebel Eltron WPC 07" to prosta sprawa, żeby wiedzieć, o czym się potem dyskutuje :D

Gdybyś myślał-założyłbyś wątek o swojej pompie,a wtedy Twoje zdziwienie na niewiedze innych nie było by zaskoczeniem.to nie temat o Twojej pompie.

Niektórzy (w tym ja) nie chcą mieć wiatraka przy domu :D

Niektórzy potrafią liczyć,a niektórzy,szczycą się COP-em o 1,5 większym niż z PC za 12k PLN.Liczyłeś,na ile przy tej różnicy w cenie,wystarczyłoby na opłacenie rachunków przy grzaniu czystym prądem?

Tyle mojego zdania.Dla mnie to strzał w kolano.Kasa wyrzucona w błoto.Ani ekonomii,ani komfortu.Zbędny bajer.Ale kto bogatemu zabroni.

Pozdrawiam i życzę coraz większych COP-ów :)

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ano to,że po godzinie grzania temp takiej masy betonu nie wzrośnie na tyle (jeśli wzrośnie) aby zmieniła się. temp w twoim domu.Zyski bytowe tez podnoszą temp w twoim domu.Daje ci to komfort cieplny?Na jak długo?Jaki?

Tak jak mówiłem, dotyczy to sytuacji jaka miała miejsce w październiku i mniej więcej tyle grzania wystarczało do zapewnienia odpowiedniej ilości energii dla mojego domu. Czemu miało nie być komfortu jak zadana temperatura była utrzymywana? :)

Pisałem ,że pasywne chłodzenie to proteza.

Jeden,ale bardzooo kosztowny.Pewnie 3x bardziej od moich dwóch :)

Jestem innego zdania.W dodatku wypisujesz nie do końca prawdę.Ale to tutaj norma.

Panie, konkrety a nie zarzuty, "wypisujesz nie do końca prawdę" :D

Gdybyś myślał-założyłbyś wątek o swojej pompie,a wtedy Twoje zdziwienie na niewiedze innych nie było by zaskoczeniem.to nie temat o Twojej pompie.

Po co mam zakładać? Jest już taki wątek. Jeszcze raz napiszę, niczym się nie chwalę. Wcześniej prosiłem o poradę jak ustawić pompę, żeby nie taktowała i pod przyszłe T2. Jak w końcu mi się to udało to napisałem swoje spostrzeżenia. Czyż nie od tego jest ten wątek?!

Niektórzy potrafią liczyć,a niektórzy,szczycą się COP-em o 1,5 większym niż z PC za 12k PLN.Liczyłeś,na ile przy tej różnicy w cenie,wystarczyłoby na opłacenie rachunków przy grzaniu czystym prądem?

Tyle mojego zdania.Dla mnie to strzał w kolano.Kasa wyrzucona w błoto.Ani ekonomii,ani komfortu.Zbędny bajer.Ale kto bogatemu zabroni.

Pozdrawiam i życzę coraz większych COP-ów :)

Jeszcze raz powiem, nigdzie się nie chwaliłem i nie zarzucałem PC PW że jest do bani. Sam się nad nią zastanawiałem, ale byłem obejrzeć kilka takich urządzeń w działaniu i dla mnie hałas tego wentylatora był nie do przyjęcia, stąd wziąłem gruntową droższą o ok. 10k PLN.

Może właśnie ktoś tu ma za słabe wyniki i czepia się naokoło, że źle liczone bo bez poboru pompy obiegowej. A czy jego wynik uwzględnia wszystkie te rzeczy? :)

Edytowane przez kerad85

Jeżeli kerad85 ma COP na takim poziomie, jaki wyliczył, to może ma...co w tym dziwnego. U mnie COP za wrzesień wyszedł 6,15, za październik 5,9 , a za listopad do tej pory kształtuje się na poziomie 5,7. Dotyczy tylko CO, ponieważ jeszcze nie mieszkam i CWU jest wyłączona. Grzeję obecnie do 21*.

Gość TwojPan

Panowie,pytanie trochę z innej "beczki".

Po raz pierwszy dysponuję takim dużym zbiornikiem (250l) ogrzewanym z PC.Czujnik umieściłem nad grzałką ok 1/3 wysokości zbiornika.Pompa w trybie grzania wody Eco ma widełki 5deg (mozna to oczywiście zmienić).Ale moje pytanie jest takie,czy lepiej w tak dużym zbiorniku utrzymywać wyższą temperaturę z takimi widełkami temp.(woda tylko na potrzeby prysznica) czy taką jaka jest potrzebna-aby już jej nie mieszać.Nie mam doświadczeń z takim dużym zbiornikiem-mnie wychodzi na to ,ze lepiej utrzymywać wyższą temp z widełkami ok 3-5deg.

Jak macie ustawione to Wy?

Gość TwojPan
Zbiornik dosyć duży, więc nie szalałbym z wysokością temperatury.

Ogólnie to robiłbym testy i zmieniał nieco ustawienia co kilka dni. Sam muszę jeszcze dopracować kwestię CWU.

Jedną z opcji jest programator całotygodniowy.W wybranych godzinach ok 45deg,pozostałe w trybie ECO ok 40deg.

Na jakiej wysokości powinien być czujnik CWU?

Przestawiłem do najniższej kapilary,ustawiłem widełki ECO ok 5deg. Zobaczymy.

• 2 weeks później...
Czemu podajesz jak listopad jeszcze trwa?

Na fakt, dzień za wcześnie :rolleyes:

CNC spójrz na te dane, w domu mieszkamy od września, jestem zadowolony z COP i zużycia.

Czy starty i godziny pracy sprężarki są ok?

Pompa chodzi jak wyżej. Krzywa była -15/37 i +12/27,Delta 5, wodę grzeje dwa razy dziennie do 48 stopni, zbiornik BiAWAR 300l (żona w domu cały czas),

Na fakt, dzień za wcześnie :rolleyes:

CNC spójrz na te dane, w domu mieszkamy od września, jestem zadowolony z COP i zużycia.

Czy starty i godziny pracy sprężarki są ok?

Pompa chodzi jak wyżej. Krzywa była -15/37 i +12/27,Delta 5, wodę grzeje dwa razy dziennie do 48 stopni, zbiornik BiAWAR 300l (żona w domu cały czas),

Hej, masz bardzo ładne parametry, podobne domy budowane w dzisiejszych czasach bez takiej troski o materiały i mają zużycie 2 x większe.

U Ciebie wygląda spoko masz anhydryt więc jakie masz wahania temperatury w domu pomiędzy grzaniem a nie grzaniem?

Przy tej izolacji pewnie niewielkie, max 1st.C?

Hej, masz bardzo ładne parametry, podobne domy budowane w dzisiejszych czasach bez takiej troski o materiały i mają zużycie 2 x większe.

U Ciebie wygląda spoko masz anhydryt więc jakie masz wahania temperatury w domu pomiędzy grzaniem a nie grzaniem?

Przy tej izolacji pewnie niewielkie, max 1st.C?

Nawet nie 1 st.C, tak 0,5-0,7 st.C Anhydrytu mam dużo, 6,5 cm na parterze i 5,5 cm na piętrze.

Zuzycie i COP bardzo dobre, ale czy mam się martwić sprężarką (180 startów, 220 godzin pracy).

Rozumiem, że przy niskich temp. powrotu grzałka się włącza przy defroście, żeby wspomóc spręzarkę. Martwić się tym?

Gość Konto usunięte_1*
Chłopaki od PC powiedzcie mi czy wy macie w swoich pompach jakieś dane ile mocy cieplnej aktualnie jest ładowane do podłogi , jest tam takie coś ? interesuje mnie ile potrzebuje energi podłoga około 90m2 , nie musi to być super szczegółowo ot tak w przybliżeniu

Chłopaki od PC powiedzcie mi czy wy macie w swoich pompach jakieś dane ile mocy cieplnej aktualnie jest ładowane do podłogi , jest tam takie coś ? interesuje mnie ile potrzebuje energi podłoga około 90m2 , nie musi to być super szczegółowo ot tak w przybliżeniu

Takie coś nazywa się ciepłomierz i kilka osób coś takiego ma, a podłoga nie potrzebuje energii, energię potrzebuje dom.