Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i jak tam -wpisałeś swoje dane na cieplowlasciwe ? Ile tej mocy ci wyszło ?

Odnośnie co polecam ,to zawsze to co jest najtańsze z najlepszymi parametrami w danym momencie-zatem najpierw dobiera się sprzęt ,a potem szukasz do tego instalatora.

Jeśli masz możliwość uzyskania konkretnej dotacji-to skupiłbym się na najlepszym jakościowo sprzęcie (ale nadal za jak najmniejszą kasę).

Nie wpisałem bo głupio sie przyznać ale nie wiem gdzie to wpisac.

Generalnie chodziło mi sie dowiedzieć kto jakie Pompy używana na jakim metrażu wiem że kazdy bedzie mial imaczej chciał bym sie dowiedzoec tylko miej-więcej.

P.S Dotacji chyba nie ma dla osób pracujących za granica ?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co nie znaczy, że są one w pełni słuszne.

Co do higieny, ten kolega stosuje inne metody jej utrzymania, oszczędzając przy tym wodę. Warto brać przykład. Może trzeba by rozwinąć jednak watek o higienie. Wielu, zostałoby parę złoty w kieszeni, a ekolodzy byli by bardzo szczęśliwi.

Ale to koniec OT z mojej strony.

Dla tych którzy kierując sie nie wiadomo czym nie myją rak po skorzystaniu z wc załozenia te nie bedą w pełni słuszne. Dla mnie i dla tych dla których kwestia higieny jest jednak wazna bedą słuszne.

Nie wpisałem bo głupio sie przyznać ale nie wiem gdzie to wpisac.

Generalnie chodziło mi sie dowiedzieć kto jakie Pompy używana na jakim metrażu wiem że kazdy bedzie mial imaczej chciał bym sie dowiedzoec tylko miej-więcej.

P.S Dotacji chyba nie ma dla osób pracujących za granica ?

na ciepłowłaściwe wszystko cię prowadzi jak po sznurku ... a ja mam pompe 9 kw przy 0 stopni i 114 m2 a inni maja 5 kw -- nie wiem co Ci to da.

Zależy o które dane pytasz. Dobrze wiesz że zużycie podaje z podliczników, choć u mnie licznik w panasie przekłamuje niecałe 10 % o czym już niejednokrotnie wspominałem a nawet podawałem przykłady. Natomiast co masz do danych z produkcji? Na jakiej podstawie twierdzisz że te dane są nieprawdziwe. W wersji H czujniki temp. zasilania i powrotu działają prawidłowo jak i przepływ jest oparty na przyzwoitym sprzęcie, więc nie mam powodu im nie wierzyć.

Sorry-ale dla mnie odczyt przepływu (i COP) w PC jest "podejrzany" .

Wnioskuję tak na podstawie moich doświadczeń zawodowych z urządzeniami z napędami elektrycznymi -wszystkie dane na temat ich zużycia są przekłamane.

Tylko certyfikowane podliczniki są dla mnie wiarygodne.

Może się jednak mylę-może Panas w modelu H wprowadził ultra dokładne przepływomierze ?

pzdr

PS

może jest tak ,że masz w miarę wiarygodny SCOP -ale PC leci na niskiej modulacji i ma gorszą sprawność ?

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Gość TwojPan

PS

może jest tak ,że masz w miarę wiarygodny SCOP -ale PC leci na niskiej modulacji i ma gorszą sprawność ?

Przepraszam, że się wtrącę.

Taki wynik jak plusfoto jest w ogóle możliwy i realny dla ogrzewania niskotemperaturowego i jego zakresu temperatur, tylko 3,13 SCOP ? Kiedy ty na kalafiorach, przy ogrzewaniu wysokotemperaturowym wyciągasz wynik SCOP 3?

Edytowane przez TwojPan

Przepraszam, że się wtrącę.

Taki wynik jak plusfoto jest w ogóle możliwy i realny dla ogrzewania niskotemperaturowego i jego zakresu temperatur? Kiedy ty na kalafiorach, przy ogrzewaniu wysokotemperaturowym wyciągasz wynik 3?

Nie wierzę ,że ma taki SCOP-wg mnie powinien być 3,50-3,80 ,takie dane podają użytkownicy PC z OP z ciepłomierzy i podliczników

Gość TwojPan
Nie wierzę ,że ma taki SCOP-wg mnie powinien być 3,50-3,80 ,takie dane podają użytkownicy PC z OP z ciepłomierzy i podliczników

Skoro optymalny/średni SCOP to 3,65 to przy SCOP-ie 3,13 - raczej nie można mówić o tym, aby urządzenie pracowało w zakresie najwyższej deklarowanej sprawności...

Raczej rzadko się do niej zbliżało.

Edytowane przez TwojPan

Co może być powodem, że dla CO taka niska modulacja i gorsza sprawność?

Jeśli nie awaria i nie przekłamanie-to niskie zapotrzebowanie i nieefektywna praca.

Ostatnio ćwiczyłem to u siebie-kiedy PC była obciążona na do ok 6kW COP-y się zgadzały z tabelkami ,jak zaczęła "ćmić" na niskiej modulacji 20-22Hz z mocą 3,5-4,5kW to COP-y były niższe o 25-30%.Przy relatywnie niskim zużyciu kWh w krótkim czasie nic to nie znaczy-natomiast ma to wpływ na sprawność i w ujęciu rocznym będzie to wyraźnie (ale też nie zabija gorszy COP o 0,5 niż powinien być...)

pzdr

Gość TwojPan
Co może być powodem, że dla CO taka niska modulacja i gorsza sprawność?

Według moich tylko dwuletnich spostrzeżeń, ustawienie rotametrów i przepływów oraz dobranie do nich odpowiedniej KG ma kolosalne znaczenie.

U mnie pompa za sprzęgłem (działającym bardziej jak bypass zasada działania wg.Buderusa) działa wg, zmiennej regulacji ciśnień, w zależności od potrzeb pętli OP i otwarcia siłowników. Temp za sprzęgłem, podawana na instalację jest zwykle 2-3 stopnie niższa, a niżeli wyjście z PC. Ale część wody powracającej na krótkim obiegu przez ten bypass, pozwala utrzymać dobrą deltę dla PC- więc nie jest to energia stracona. W takim układzie, PC inwerter dobiera moc, w zależności od tego ile pętli układu OP w pomieszczeniach aktualnie pracuje. Wydaje się, że same możliwości inwertera, są wykorzystane maksymalnie. Oczywiście, ja mam otwarte pętle na max (no może nie wszystkie)a resztę przepływów reguluje pompa obiegowa

Czy ustawienia rotametrów zgodnie z projektem, czy otwarte na max oba dla grzania tylko w 2T sa poprawne, trzeba by pytać fachowców. Jak dla mnie, przy grzaniu tylko w 2T, rotametry powinny być otwarte na max, tak aby przepływ i odbiór mocy OP był maksymalny.

Jak dla mnie, COP kolegi plusfoto jest taki a nie inny, tylko ze względu na grzanie tylko w 2T i wąski zakres modulacji PC. Wygląda na to, że ten SCOP, może wynikać z nieczęstej pracy w mocy modulowanej. Najczęściej w zbyt wysokiej, i skrajnie niskiej modulacji. Po kilku godzinach, wychłodzona posadzka oddaje sporo energii do otoczenia, pompa pracuje z mocą max (niski COP) a po tym jak powrót, ograniczony przepływami na rotametrach, rośnie w niedługim czasie, pompa zaczyna pracować na mocy najniższej (także niski COP) . W obu przypadkach, rzadko zbliża się do mocy, przy których sprawność urządzenia jest najwyższa....

To są moje spostrzeżenia, mogą być mylne.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan
...,jak zaczęła "ćmić" na niskiej modulacji 20-22Hz z mocą 3,5-4,5kW to COP-y były niższe o 25-30%.Przy relatywnie niskim zużyciu kWh w krótkim czasie nic to nie znaczy-natomiast ma to wpływ na sprawność i w ujęciu rocznym będzie to wyraźnie (ale też nie zabija gorszy COP o 0,5 niż powinien być...)

pzdr

Potwierdzam, w tym roku zauważyłem taki sam efekt opisany dla pracy dla bardzo niskiej mocy. Dosyć szczegółowo spisywałem wtedy podlicznik.

Skąd wiesz ze taki sam? masz obydwa systemy sterowania i przełaczasz na zmianę w celu porównania? Po co cykl rodzinny i jakikolwiek inny cykl przy sterowaniu czujnikiem ruchu, system ma działac tylko wtedy gdy to konieczne, ani wiecej, ani mniej niz potrzeba. Ktos wchodzi do łazienki znaczy sie bedzie potrzebne cwu, nikt nie wchodzi do łazennki/wc cyrkulacja niezpotrzebna. Proste jak drut.

Po piersze: aby porównac koszty obu systemów nie trzeba ich budować, policzyłem to (zreszta bobrow zrobił to samo wyżej - mi wyszło więcej bo doliczyłem czujki PIR)

Po drugie : nie zawsze wchodzac do łazienki trzeba używac wody (kobiety coś wiedza na ten temat: układanie włosów, malowanie paznokci, pudrowanie noska itd,) . Całkiem tez zapomnniałeś o kuchni ktora jest często odwiedzana ale wodę się odkręca znacznie rzadziej ( i do tego nie zawsze ciepła aby wlaczac cyrkulacje)

Po trzecie : woda potrzebna wtedy gdy się ja odkeca (i to ciepła!) a nie gdy sie chodzi po lazience czy kuchni , proste jak drut , wiec prostszego rozwiazania jak reagowania na to odkrecenie nie znalazłem w cenie 196 zł

Drodzy panowie nie rozumiem waszych rozterek dotyczących tych COP i innych. Wytłumaczcie mi za tym dlaczego jeśli jest tak źle to jest tak dobrze. Co po niektórzy macie ten COP niby większy, domy o 1/3 mniejsze a zużycia idą w kosmos. Podałem wam całość za cały rok łącznie z reku, przeglądem pompy i chłodzeniem w lecie . Czyżby te 3268 kWh które mnie kosztowały 1316 zł (w tym przegląd - 200 zł) tak mocno odbiegały od normy?

Według moich tylko dwuletnich spostrzeżeń, ustawienie rotametrów i przepływów oraz dobranie do nich odpowiedniej KG ma kolosalne znaczenie.

U mnie pompa za sprzęgłem (działającym bardziej jak bypass zasada działania wg.Buderusa) działa wg, zmiennej regulacji ciśnień, w zależności od potrzeb pętli OP i otwarcia siłowników. Temp za sprzęgłem, podawana na instalację jest zwykle 2-3 stopnie niższa, a niżeli wyjście z PC. Ale część wody powracającej na krótkim obiegu przez ten bypass, pozwala utrzymać dobrą deltę dla PC- więc nie jest to energia stracona. W takim układzie, PC inwerter dobiera moc, w zależności od tego ile pętli układu OP w pomieszczeniach aktualnie pracuje. Wydaje się, że same możliwości inwertera, są wykorzystane maksymalnie. Oczywiście, ja mam otwarte pętle na max (no może nie wszystkie)a resztę przepływów reguluje pompa obiegowa

Czy ustawienia rotametrów zgodnie z projektem, czy otwarte na max oba dla grzania tylko w 2T sa poprawne, trzeba by pytać fachowców. Jak dla mnie, przy grzaniu tylko w 2T, rotametry powinny być otwarte na max, tak aby przepływ i odbiór mocy OP był maksymalny.

Jak dla mnie, COP kolegi plusfoto jest taki a nie inny, tylko ze względu na grzanie tylko w 2T i wąski zakres modulacji PC. Wygląda na to, że ten SCOP, może wynikać z nieczęstej pracy w mocy modulowanej. Najczęściej w zbyt wysokiej, i skrajnie niskiej modulacji. Po kilku godzinach, wychłodzona posadzka oddaje sporo energii do otoczenia, pompa pracuje z mocą max (niski COP) a po tym jak powrót, ograniczony przepływami na rotametrach, rośnie w niedługim czasie, pompa zaczyna pracować na mocy najniższej (także niski COP) . W obu przypadkach, rzadko zbliża się do mocy, przy których sprawność urządzenia jest najwyższa....

To są moje spostrzeżenia, mogą być mylne.

To podpowiedz mi , w moim przypadku gdy grzeje tylko nocą ( 29 w podłogę ) , pompa startuje powiedzmy 50HZ i kończy rano 25-30 HZ , przepływy 1800-2000 l , pompka chodzi na 4 lub 5 biegu z 7 - Czy podnieść jeszcze przepływy ?