Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie można odłączyć od prądu bo wtedy całkowicie wystygnie a nie można jej startować na zimno jak się podlaczy na nowo to powinna postać iles czasu zależnie od temperatur i dopiero start.Wiec jesli posiada jakies zabezpieczenie to nawet sie nie uruchomi a jak nie to wspolczucia dla kogos kto tak robi a raczej dla sprężarki.
A kto wyłącza PC całkowicie od zasilania (bezpiecznikiem)?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W przypadku sterowania opartego na pkojowym czujniku temperatury- tak jest. Gdy pompa podpięta jest pod zew. czujnik pogodowy pompki obiegowe są włączone. U mnie jest pierwsza wersja i pompki wyłączają się wraz z jednostką pompy- Pci on/off.

Tu się z Tobą nie zgodzę. Moja pompa działa na krzywej ale ma dodatkowo włączony wpływ czujnika temperatury wewnętrznej na 10 do 20% a przy wyłączonym pc pompa obiegowe mimo to mieli.

Przecież wiadomo że pompa ciepła pobiera prąd jak nawet nie pracuje , bo chyba nikt jej całkowicie z gniazdka nie odłącza. To ile zużywa "nie pracując" zależy od energooszczędności pompy , trybu pracy i .. temperatury na zewnątrz ...

Na moim przykładzie z dziś ..

Pompa ciepła wyłączyła się o 6.00 (wyłączył ją termostat i strefy czasowe)

Temperatura na zewnątrz -4,5 stopnia . Pobór prądu przez pompę - 0,08kW czyli 80W na godzinę.

Taki pobór prądu przez ponad 2 godziny.

Później około godziny 9.00 temepratura wzrosła do 5- 11 stopni i pobór prądy zaczął gwałtowanie spadać i zaczęła pobierać 40W , 20W , 15W a czasami mniej że miernik prądu nie pokazywał wyniku (0W) ..

Wyliczyłem średnie zużycie na godzinę jak dziś było kilka stopni na plusie to wyszło że pobrała około 9W na godzinę.

Zużycie nie jest stałe a zależy u mnie głównie od temp na zewnątrz ..

Pobór zależy też od temperatury na zewnątrz , bo zależy czy działa i z jaką mocą grzałka kratery w jednostce zewnętrznej.

U mnie jak termostat wyłączy pompę to żadna pompa obiegowa nie działa ...

Edytowane przez kaszpir007

Dostałeś odpowiedź, dlaczego u niektórych tak się dzieje...a że nie zrozumiałeś z niej nic, to pretensje możesz mieć tylko do siebie...

właśnie. Wcześniej - tam gdzie było to ośmieszanie niby - pisał o tym kaizen, a ja potwierdziłem.

I tak, dla mnie to oczywiste. Ja zanim zamontowałem ten sprzęt, to poświęciłem trochę czasu, żeby wiedzieć z czym się to wiążę. Im dłużej jestem tutaj na forum, tym bardziej sobie uświadamiam, że należę do mnieeeeejszości...

Witam

Niestety może nie zrozumiałem :sick: a może faktycznie częściowo szanowne grono forumowiczów jest zakłamane i nie podaje faktów :no: , żeby czasem nie pokazać że nie jest się takim cudownym i oszczędnym, bo nie będę w "ELICIE" forum.

Fakt, że mogę podziękować tutaj, tym co piszą bo wiele się dowiedziałem ale wiele też sam wywnioskowałem z obsługi pompy, ale niestety niektórzy uważają się tutaj za "GÓRU" i wszechwiedzących i nieomylnych. No niestety jak się czyta niektóre wpisy, to niektórzy po kilku miesiącach sami sobie zaprzeczają lub zmieniają swoje dane albo fakty.

Życzę miłego popołudnia niedzielnego:bye::bye::bye:

Paweł

Mam pytanie o dobór zasobnika CWU do pompy i wasze spostrzezenia w tej kwestii. Sytucja jest taka, że planuję pompę ciepła gruntową o mocy:

Znamionowa moc cieplna kW 10,3

Wydajność chłodnicza kW 9,1

Zapotrzebowanie budynku to według OZC ok. 7,5kW (w stopce jest inaczej, ale były zmiany). Rodzina 4 osoby, preferujemy kąpiele i z tej przyjemności nikt nie będzie dla oszczędności rezygnował, do tego Żona raczej gorące, tak więc myślę o zasobniku 400l, Obawiam się, ze 300 może być mało, jako, że pompa zagrzeje mi wodę powiedmy maks do 45 stopni, to udział gciepłej będzie bardzo duży, a nie hćę sytuacji gdzie ktoś będzi emusiał poczekać z kąpielą bo nie ma wody. Czy moje obawy są uzasadnione? Druga sprawa to czy do takiej pompy potrzebuję zasobnik typu maxi, czy wystaczy zwykły? Jak wyliczyć potrzebną powierzchnię wężownicy? Dodam, że chciałbym grzać w taniej taryfie.

Jakie macie zasobniki, nawyki i jak Wam się to sprawdza?

Rodzina 2+2, zasobnik 400 litrowy z wężownicą o powierzchni wymiany 4.2m2.

Rzadko ale czasami zdażała się u nas w domu sytuacja, że brakowało cieplej wody.

Wówczas zasobnik odgrzewany był w droższej taryfie. Oczywiście swoje należało odczekać by ponownie skorzystać z prysznica, czy wanny.

Nie jestem do końca pewny czy zdecydowałbym się na większy zasobnik, ale na mniejszy raczej nie.

P.S.

Dobierając zbiornik CWU do PCi wybieramy ten dedykowany do właśnie takiego źródła ciepła i to z największą możliwą powierzchnią wymiany, tak jak wcześniej wspomniałeś-maxi. mniejsza powierzchnia może doprowadzić do taktowania.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

dzibus kilkakrotnie spotkałem się na FM z obserwacjami, że przy pogodówce pompki są włączone (tylko nie pamiętam dokładnie czy czasowo, czy na stałe). Sterownik zapewne analizuje Tz i Tp z warunkami atmosferycznymi na zew. budynku. Dzięki algorytmowi włącza ogrzewanie. Najlepiej jak ktoś z pogodówką mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć.

W pompach AlfaInnoTec jest tak rozwiązane, że sterowanie jest mixem:

1. z pogodówki

2. z badania temperatur powrotu GZ

Pompka GZ pracuje inteligentnie (można to tez mienić w ustawieniach) w pewnych zakresach prędkości od-do (modulacja procentowa od 10%-100%).

Można także zmieniać czasokres pracy pompki obiegowej co dla sprawdzenia temperatur GZ -od 5minut do 180minut.

Niestety domyślnie jest 180minut, ale inteligentny sterownik wie, że jeżeli dogrzał do wysokiej temp GZ a potem nastąpiło obniżenie temp. z powodu zmiany taryfy -to po chwili pompka wyłączy się; podobnie, jeżeli temp. z pogodówki znacznie wzrosła. Niestety sam algorytm automatyki znany jest tylko producentowi, ważne że działa OK.

Rodzina 2+2, zasobnik 400 litrowy z wężownicą o powierzchni wymiany 4.2m2.

Rzadko ale czasami zdażała się u nas w domu sytuacja, że brakowało cieplej wody.

Wówczas zasobnik odgrzewany był w droższej taryfie. Oczywiście swoje należało odczekać by ponownie skorzystać z prysznica, czy wanny.

Nie jestem do końca pewny czy zdecydowałbym się na większy zasobnik, ale na mniejszy raczej nie.

P.S.

Dobierając zbiornik CWU do PCi wybieramy ten dedykowany do właśnie takiego źródła ciepła i to z największą możliwą powierzchnią wymiany, tak jak wcześniej wspomniałeś-maxi. mniejsza powierzchnia może doprowadzić do taktowania.

Dzięki, to utwierdza mnie w przekonaniu, że 400l będzie optymalne pod kątem cena / komfort.

rodzina 2+3 185l wbudowany, grzany do 55 stopni. Przy takim nie da sie grzac tylko w taniej, ale wody nigdy nie zabrakło. Jak ktoś ma małą pompke typu 5-6kW to lepiej miec minimum 300l ale przy 10kW starcza taki ~200l. U mnie grzanie cwu odbywa się ~5 razy na dobe, w weekend ~7. Przy wiekszym zbiorniku jest mniej startów.

U mnie też zbiornik wbudowany 200 litrów. Korzysta 7 osób. Też podbijam do 54-55*C trzy razy na dobę. Zużywam średnio 6 kWh na dobę Wody nie brakuje, mimo dwóch wanien i dwóch pryszniców. Pomijam oczywiście sytuację, gdy będą chciały na raz wykąpać się 4 osoby- to nawet i 300 litrów byłoby za mało...

Natomiast faktem jest, że duża moc PC jest w stanie szybko uzupełnić braki.

Witam. Mam pytanie czy ma ktoś pompę gruntową viessmann która ma ok 10lat. Konkretnie witocal 343.sterownik pod białą klapką. Zauważyłem iż program ogrzewania cwu nie zawsze grzeje do temperatury zadanej lecz grzeje do 2 temp. Mimo że ma grzać do normalnej. Czasem też po takim zdażeniu, ogrzewa co z grzałkami a grzałka jest wyłączona z ogrzewaniem. Grzałka jest ustawiona tylko do cwu na 2 temperaturę.

• 2 weeks później...
Mam 150l i 2+2. ale mam mocna pompe wiec zagrzanie to 15-30 min , nie grzeje cały dzień tylko przed 6 rano i w okienku popołudniowym a czasem na ządanie po południu. Temperatura 44-47 stopni.

musisz mieć mały rozbiór wody...w przypadku 3+2 po południu wieczorem u mnie załączą się czasami nawet 3 razy. Jakiś duży problem to nie jest, ale czasami bywa irytujące.

17.02 miałem 7202kWh za CO_CWU, dzisiaj 7566kWh to daje 364kWh za 21 dni , czyli srednia 17,3 kWh dziennie (6,76 zł dziennie) . Wczoraj wyłączyłem grzanie bo żona twierdzi ze za gorąco w domu :) . Zastanawiam sie czy jeszcze będę grzał w tym sezonie :)

nie no bez przseady. w polowie kwietnia mozna sie by zastanawiac. ale marzec to jeszcze nie pora zeby zakonczyc sezon grzewczy. ta zima jest i tak wyjatkowa. mi przez ostatnich 6 zim srednia to okolo 1500 zl na sezon. natomiast ta zime zakoncze pewnie 1100 zl wychodzi jakies 27% mniej :jawdrop:

17.02 miałem 7202kWh za CO_CWU, dzisiaj 7566kWh to daje 364kWh za 21 dni , czyli srednia 17,3 kWh dziennie (6,76 zł dziennie) . Wczoraj wyłączyłem grzanie bo żona twierdzi ze za gorąco w domu :) . Zastanawiam sie czy jeszcze będę grzał w tym sezonie :)

Twoje zuzycie jest mylace,bo dogrzewasz sie kominkiem i puszczasz wode z solarow na podlogowke,W stopce nie ma tych informacji wiec to moze wprowadzac w blad inych uzytkownikow...

Twoje zuzycie jest mylace,bo dogrzewasz sie kominkiem i puszczasz wode z solarow na podlogowke,W stopce nie ma tych informacji wiec to moze wprowadzac w blad inych uzytkownikow...

Kominek wlaczam w sezonie kilka razy , juz kiedys byla rozmowa na ten temat, ja praktycznie nie widze roznicy zuzycia przy grzaniu lub nie grzaniu kominkiem (palenie rekreacyjne 3-4 szczapek) . Moze jakbym palił codziennie to byloby widać - ja nie widze.

Solary dopiero teraz ruszaja jak swieci slonce bo solar musi nagrzac 250l powyzej 35 stopni aby uruchomic pomki - dotychczas nie dawał rady uruchomoic obiegówek. Dzisiaj wlaczyl na 15 min obiegowke (sam solar ma 3kW ) - wiec dotychczas nie robił różnicy, teraz dopiero zacznie mam nadzieje.

Jak napisałem dzisiaj najwiecej mam zyskow od slonca (przeszklenia) , ale juz w lazience gdzie teoretycznie powinny grzac tylko solary (pozostale obiegi mam zamkniete) temp. spadła do 21,6 stopnia ( z 22,8 ) wiec widac ze nie daja rade nawet dwoch pomieszczen nagrzac - zyski pomijalne bo zakladajac 100% wydajnosc w ciagu 15 min grzania dzisiaj to jest 750 W - jeszcze mało aby zrobiło różnicę.

Edytowane przez gogush