Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No czekaj. To co opisałeś to tak przypadkiem nie działa inwerter? Czy przy on/off nie jest tak że masz stałą temperaturę zasilania? Jak ten on/off sobie steruje tą temperaturą, bo moc cały czas taka sama? Pytam bo niewidem jak to działa.

No tak ciepłomierz. Czyli wszystko to szacunki? Dobre. Dobre.

Tak nie działa inwerter. Przy on/offie generalnie moc urządzenia jest stała - stała dla określonych parametrów DZ i GZ. Jak zmieniają się te parametry, to zmienia się i moc. Zawsze jest ona jednak dla danych parametrów maksymalna. Inwerter dla określonych parametrów potrafi zmieniać swoją moc np. dawać 50%, 75% lub 100% swojej mocy możliwej dla tych konkretnych DZ i GZ. To tak w uproszczeniu.

Jak spojrzysz w dane techniczne pomp on/off to masz - jak u mnie - podawaną moc dla różnych parametrów np. moja ma moc 9,4 kW przy temp. DZ 0C i temp. zasilania GZ 35C, ale już dla temp. DZ 5C i temp. GZ 35 ma moc 11,1 kW.

Wzrost temp. zasilania GZ (trzymając się grzania CWU) z owych 39C do 50C wynika z ilości odebranego ciepła przez zasobnik. Ładujesz powiedzmy te 45C w zasobnik CWU, woda w nim odbiera (za pośrednictwem np. wężownicy) energię/ciepło i "zwraca" pompie wodę o temp. o ok. 6k chłodniejszą (te 6k to delta pomiędzy zasilaniem a powrotem). Cykl za cyklem, do pompy zaczyna wracać woda o wyższej temp. (zasobnik im wyższa temp. zasilania,co raz gorzej, z mniejszą sprawnością odbiera ciepło), pompa jadąc na maxa podgrzewa ją do co raz wyższej temp. Rośnie temp. zasilania i temp. powrotu (przy okazji także i delta). Cykl za cyklem. Aż zbiornik się nagrzeje do temp. zadanej. (Albo się nie nagrzeje a temp. zasilania osiągnie maksymalną wartość dla danej sprężarki i czynnika chłodniczego. Wtedy PC stop. A potem jazda z drugim podejściem.) U mnie z reguły temp. zasilania nie przekracza 50C (kiedy skumulują się rozbiory wody i temp. sapdnie do tych 34-35C w zasobniku - temp. zasilania potrafi dojść do 51C). Wtedy temp. powrotu to ok. 42C.

Jako, że z czasem maleje temp. DZ a temp. GZ stale rośnie, COP zjeżdża na łeb na szyję. Widać to na tych wykresach.

Nie wiem czy osiągniesz COP 4.7 przy wyjściu 39 i DZ 10 jest tak naprawdę realne.

Nie mam ciepłomierza.

Myślę jednak, że Twoje dane są trochę zbyt sceptyczne. Popatrz przy 5/35 mam 11,1 kW (zakładając, że przepływy mam ustawione ok - rozmawiałem o tym z wihim i twierdzi, że moce przy moich ustawieniach powinny być "bardzo" blisko tych normowych - nie idealnie w punkt, ale błąd nie powinien być duży). To jaką mogę mieć moc przy 10/39? Podobną? Myślę, że tak. A jaki jest pobór z sieci w tych pierwszych 2-3 minutach działania PC? Nie wiem nigdy nie sprawdzałem. Myślę jednak, że gdyby (hipotetycznie) utrzymać te wszystkie powyższe parametry constans przez godzinę, to COP byłby w tych okolicach 4,7. Oczywiście w realu już po kilku następnych minutach zjeżdża on w dół.

A już przy temp. DZ ok. 3C i temp. zasilania GZ 50 to pewnie max 2,5.

Już chociażby z powyższych powodów nie dociekam jaki mam COP przy grzaniu CWU.

Liczy się to co na osobnym podliczniku i to co ubywa z portfela.

pzdr

Edytowane przez ProStaś

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wzrost temp. zasilania GZ (trzymając się grzania CWU) z owych 39C do 50C wynika z ilości odebranego ciepła przez zasobnik. Ładujesz powiedzmy te 45C w zasobnik CWU, woda w nim odbiera (za pośrednictwem np. wężownicy) energię/ciepło i "zwraca" pompie wodę o temp. o ok. 6k chłodniejszą (te 6k to delta pomiędzy zasilaniem a powrotem). Cykl za cyklem, do pompy zaczyna wracać woda o wyższej temp. (zasobnik im wyższa temp. zasilania,co raz gorzej, z mniejszą sprawnością odbiera ciepło), pompa jadąc na maxa podgrzewa ją do co raz wyższej temp. Rośnie temp. zasilania i temp. powrotu (przy okazji także i delta). Cykl za cyklem. Aż zbiornik się nagrzeje do temp. zadanej. (Albo się nie nagrzeje a temp. zasilania osiągnie maksymalną wartość dla danej sprężarki i czynnika chłodniczego. Wtedy PC stop. A potem jazda z drugim podejściem.)

Ok, No to jeszcze to co bold. Jak się nie zagrzeje zbiornik? Przecież jak się nie nagrzeje to temp powrotu nie wzrośnie i czynnika też. Dlaczego ma osiągnąć temp max dla sprężarki czy czynnika?

Osiągnie max temperaturę na wyjściu. U mnie inwerter w końcówce grzania CWU zwalnia żeby nie przekroczyć max temperatury.

Generalnie to prawda, że nie ma się co rozwodzić nad COP przy CWU bo cudów nie będzie.

Ja sobie monitoruję teraz by spiąć sterowanie z fotowoltaika i zwiększać autokonsumpcje.

Osiągnie max temperaturę na wyjściu. U mnie inwerter w końcówce grzania CWU zwalnia żeby nie przekroczyć max temperatury.

Generalnie to prawda, że nie ma się co rozwodzić nad COP przy CWU bo cudów nie będzie.

Ja sobie monitoruję teraz by spiąć sterowanie z fotowoltaika i zwiększać autokonsumpcje.

No ale jak osiągnie jak nie zagrzał zbiornika?

Aż zbiornik się nagrzeje do temp. zadanej. (Albo się nie nagrzeje a temp. zasilania osiągnie maksymalną wartość dla danej sprężarki i czynnika chłodniczego. Wtedy PC stop. A potem jazda z drugim podejściem.)

Jakie drugie podejście?

Jakie drugie podejście?

Przyjmijmy, że dana sprężarka może wytworzyć wodę zasilającą zbiornik CWU o max. temp. 55C.

A Ty byś chciał, aby woda w zasobniku osiągnęła np. 52C.

Pompa grzeje, pamiętasz?, cykl za cyklem, w pewnym momencie osiąga na zasilaniu swoją max. temp. 55C. Więcej nie może, a zasobnik ma w punkcie pomiaru temp. 48C. Nadal mu brakuje 4K. A pompa doszła do kresu swoich możliwości i automatyka ją wyłącza. Odsapnie sobie trochę i wystartuje ponownie, aż zagrzeje Ci zasobnik do tych 52C. Jak się jej ponownie nie uda, to zrobi to za 3 razem.

Inna sprawa, że takie grzanie to masochizm. Dlatego wiele pomp ma dodatkowe grzałki, które się uruchamiają i po sprawie.

• Like 1

Przyjmijmy, że dana sprężarka może wytworzyć wodę zasilającą zbiornik CWU o max. temp. 55C.

A Ty byś chciał, aby woda w zasobniku osiągnęła np. 52C.

Pompa grzeje, pamiętasz?, cykl za cyklem, w pewnym momencie osiąga na zasilaniu swoją max. temp. 55C. Więcej nie może, a zasobnik ma w punkcie pomiaru temp. 48C. Nadal mu brakuje 4K. A pompa doszła do kresu swoich możliwości i automatyka ją wyłącza. Odsapnie sobie trochę i wystartuje ponownie, aż zagrzeje Ci zasobnik do tych 52C. Jak się jej ponownie nie uda, to zrobi to za 3 razem.

Inna sprawa, że takie grzanie to masochizm. Dlatego wiele pomp ma dodatkowe grzałki, które się uruchamiają i po sprawie.

O to chodzi. Te PC które mnie interesują mają temp. zasilania 65C, więc problemu z CWU nie będę miał. Mają R410, to pewnie dlatego. Takie moje przypuszczenia.

Wtrącę się z moim pytaniem w waszą rozmowę: to co lepsze dla rodziny 5 osobowej (bardziej ekonomiczne) wbudowany zbiornik 160l i grzać do wyższych temperatur, czy większy zbiornik - 300l i 45⁰ wystarczy? Zdecydowałem się na pompę gruntową Ecoforest 1-9 inverter i zastanawiam się, czy dopłacić 3000 do zbiornika zew.

Wtrącę się z moim pytaniem w waszą rozmowę: to co lepsze dla rodziny 5 osobowej (bardziej ekonomiczne) wbudowany zbiornik 160l i grzać do wyższych temperatur, czy większy zbiornik - 300l i 45⁰ wystarczy? Zdecydowałem się na pompę gruntową Ecoforest 1-9 inverter i zastanawiam się, czy dopłacić 3000 do zbiornika zew.

Według mojej opinii mały ten 160l. Ja jak kupie to 400l i muszę grzać do 50C.

Nie ma jednej odpowiedzi. Ja mam wbudowany 230l i dla 4 osób, w tym 3 kobiet wystarczy grzanie do 45 stopni w zimie (obecnie grzeję do 44 stopni a w lecie pewnie jeszcze 1-2 stopnie niżej można zejść).

A ten Ecoforest nie występuje w wersji bez zasobnika?

Jeśli tak to rozważ jego zamianę i dokup sobie oddzielny zasobnik. Za ok. 2700 zł. masz 400l z 4m2 wężownicą lub za ok. 2300 300l z 3,4m2 wężownicą.

Jeśli już masz podpisaną umowę na "lodówkę" to też nic złego się nie stanie. Sporo zależy od rozbiorów wody i przyzwyczajeń higienicznych. Będziesz musiał częściej grzać ten zasobnik i do wyższych temperatur, ale skoro masz panele...to bez większego znaczenia.

A ten Ecoforest nie występuje w wersji bez zasobnika?

Jeśli tak to rozważ jego zamianę i dokup sobie oddzielny zasobnik. Za ok. 2700 zł. masz 400l z 4m2 wężownicą lub za ok. 2300 300l z 3,4m2 wężownicą.

Jeśli już masz podpisaną umowę na "lodówkę" to też nic złego się nie stanie. Sporo zależy od rozbiorów wody i przyzwyczajeń higienicznych. Będziesz musiał częściej grzać ten zasobnik i do wyższych temperatur, ale skoro masz panele...to bez większego znaczenia.

Umowy jeszcze nie podpisałem.

Tak, jest opcja bez zasobnika, lecz firma stwierdziła, że ,zasobnik kosztuje 4000zl, więc cała instalacja zdrożeje o 3000zl względem opcji z wbudowanym zasobnikiem, bo podłączenie, duperele itd.

A czy mógłbyś podać namiary na te zasobniki? Pogadam z nimi, może na to pójdą.

Umowy jeszcze nie podpisałem.

Tak, jest opcja bez zasobnika, lecz firma stwierdziła, że ,zasobnik kosztuje 4000zl, więc cała instalacja zdrożeje o 3000zl względem opcji z wbudowanym zasobnikiem, bo podłączenie, duperele itd.

A czy mógłbyś podać namiary na te zasobniki? Pogadam z nimi, może na to pójdą.

A dowiadywałeś się może z czego ten wbudowany zasobnik jest zrobiony, jaką ma powierzchnię wymiany wężownicy?

Moim zdaniem dla 5 osobowej rodziny zbiornik o pojemności 160l będzie za mały.

Według mnie lepiej jest zainwestować w większy zbiornik dogrzewać go dwa razy dziennie, niż zerkać ile to razy wciągu dnia, w jakiej taryfie, włącza się pompa dobijając CWU.

P.S.

Po za tym jeśli dojdzie do jakiejś nieszczelności na śrubunku przy zew. zbiorniku CWU czy gdziekolwiek indziej, wzywasz hydraulika i Ci problem ogarnie. Z wbudowanym zasobnikiem, zwłaszcza na długiej gwarancji jesteś zdany na serwis fabryczny.

Miałem kiedyś taką sytuacje z pękniętą nakrętką przy zbiorniku. Jeden telefon i hydraulik sprawę w 45 min ogarnął.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.
  • Like 1

A dowiadywałeś się może z czego ten wbudowany zasobnik jest zrobiony, jaką ma powierzchnię wymiany wężownicy?

Moim zdaniem dla 5 osobowej rodziny zbiornik o pojemności 160l będzie za mały.

Według mnie lepiej jest zainwestować w większy zbiornik dogrzewać go dwa razy dziennie, niż zerkać ile to razy wciągu dnia, w jakiej taryfie, włącza się pompa dobijając CWU.

P.S.

Po za tym jeśli dojdzie do jakiejś nieszczelności na śrubunku przy zew. zbiorniku CWU czy gdziekolwiek indziej, wzywasz hydraulika i Ci problem ogarnie. Z wbudowanym zasobnikiem, zwłaszcza na długiej gwarancji jesteś zdany na serwis fabryczny.

Miałem kiedyś taką sytuacje z pękniętą nakrętką przy zbiorniku. Jeden telefon i hydraulik sprawę w 45 min ogarnął.

Zbiornik z INOX. Pow. Wężownicą nie znam.

Podejrzewam, że taki zasobnik z kiepska też się nadaje:

https://www.biawar.com.pl/produkt/mega-pomp-ciepla-300500l/

Czym większą pow. wężownicy tym lepiej?

Tak, im większa wężownica tym lepiej. Ja mam zbiirnik 400l z wężownicą o powierzchni 4,2m2. W ciągu roku ciepłą wodę dogrzewam dwa razy dziennie w taniej taryfie.

Zasobnik przedstawiony przez Ciebie jest ok, należy tylko pamiętać o kontroli anody magnezowej. W zbiornikach z nierdzewki taki rzeczy nie ma, ale niestety cena ich jest o wiele wyższa.

Jaka jest cena tego zasobnika?

Kolega ProStaś przedstawił ciekawą propozycję w przystępnej cenie.

Mam ja ten zasobnik i kolega kaszpir007 (który przetarł szlak i dzięki jego wpisom, a także info na pw, kupiłem webera).

Tak jak napisał Tomaszs131, ja także grzeję CWU w dwóch okienkach. Dziennym (tania taryfa 16.30-17.00) i nocnym 05.00-05.30. Ta godzina w zupełności wystarcza. Zimą grzałem do 46C, ale to przesada, teraz grzeję do 45. Dla 3 osób (2 żeńskie) wody jest w bród.

I to co najważniejsze i dla działania PC i dla portfela. Z reguły temp. zasilania zasobnika nie przekracza mi 50C.

Udanych wyborów, pzdr

to może ja odnosnie zasobnika się wypowiem. Mam tzw. zbiornik z mamką, 300/150

https://www.chelchowski.pl/oferta/97-wymienniki-wody-cieplej-ze-stali-nierdzewnej-dwuplaszczowe-poziome-lub-pionowe

Zbiornik świetny, tylko niekoniecznie dla PC i większej rodziny - jest trochę za mały. Nie zwracam już praktycznie uwagi na taryfy, grzeje się tyle razy ile trzeba, obojętnie w jakiej taryfie, ale wiekszy zbiornik byłby lepszą opcją.

Zima grzałem do 45-46C, latem do 43 albo i 42. Ale to też po części dlatego, że mam ograniczenie sprzętowe grzania GZ do 53C, a latem przy wysokich temperaturach DZ wyskakują mi alarmy, jak za wysoko bym nastawił temperaturę grzania ;)

A nawet po wyłączeniu grzania, temperatura CWU i tak mi "dobija"