Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znajomy będzie montować pc pw..

Dom parterowy.

Zastanawia się nad postawieniem jednostki zew od przodu domu.

Idąc od drogi chodnikiem, najpierw ma podwójne okno tarasowe do salonu.

Póżniej jest pomieszczenie techniczne w którym chce zamontować jednostkę wew.

Następnie są drzwi wejściowe. Wejście do pom. tech. od korytarza w domu.

No i ma zagwozdkę.

Czy montaż jednostki zewnętrznej zaraz obok chodnika prowadzącego do domu, jest dobrym rozwiązaniem.

Czy to przeszkadza w normalnym chodzeniu?

Taki wiatrak, jednak mocno wieje i ma temp. znacznie niższą od otaczającego powietrza.

Takie położenie jednostki zewnętrznej spowoduje to, że będzie max 4m rurek gazowych.

Generalnie docelowy taras, ma być z drugiej strony budynku.

Salon ma na szerokość domu wraz z dodatkowym oknem "balkonowym". To jest parterówka.

Czy takie usytuowanie jednostki zewnętrznej, nie będzie uciążliwe?

Naprzeciw domu od strony wejścia, ma podjazd i garaż wolnostojący.

Edytowane przez klaudiusz_x

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Jakiej serii masz Panasonica?

Widziałeś ten film?

Do moderatora, ten post jest na temat. Na temat źródła pomiaru zużycia prądu.

W tym filmie rozjazd pomiędzy danymi z urządzenia, a danymi z podlicznika wyniósł 40%, nie niekorzyść liczydła pompy.

Mówiłem już, im mocniejsza pompa tym pomiar dokładniejszy, a T-CAP, to max. błąd 5%

Tam na innych forach ktoś tam wspominał, że ma opmiarowana i jego błąd to 2%, podobne przekłamanie i u mnie .

Ja dodatkowo sie podpieram licznikiem ZE, za cały sezon 09.19 - 09.2020 - 6800kWh ( wszystko na prąd, 4-osoby, w domu 22.5st/c, woda grzana do 49st/c wanna, prysznic ).

Co jeszcze mogę dodać.

Mówiłem już, im mocniejsza pompa tym pomiar dokładniejszy, a T-CAP, to max. błąd 5%

Tam na innych forach ktoś tam wspominał, że ma opmiarowana i jego błąd to 2%, podobne przekłamanie i u mnie .

Ja dodatkowo sie podpieram licznikiem ZE, za cały sezon 09.19 - 09.2020 - 6800kWh ( wszystko na prąd, 4-osoby, w domu 22.5st/c, woda grzana do 49st/c wanna, prysznic ).

Co jeszcze mogę dodać.

A ja z kolegą się nie zgodzę, mam t-capa 9 kW i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby błąd był mniejszy niż 20 procent.

Takie pytanka może i śmieszne ;)

1. Co tak naprawdę jest najważniejsze przy ustawieniu temperatury w pompie ciepła. Temperatura zasilania czy też powrotu ?

Jak ustawię pompę powiedzmy na 30 stopni a powrót pokazuje mi powiedzmy 27 stopni i taką temperaturę podłogi faktycznie mam (27 stopni) (sprawdziłem pirometrem) , oczywiście w "podłogę" idzie tyle ile ustaliłem czyli 30 stopni.

2. Czy czym wyższa temperatura zasilania i powrotu tym szybciej będzie rosła temperatura w domu ? Czy jak ustawię powiedzmy 35 zasilanie (i powiedzmy 32powrót) stopni to podłoga szybciej się rozgrzeje a tym samym szybciej nagrzeje się dom niż przy zasilaniu powiedzmy 30 zasilanie i 27 powrót ?

Czy może jedyną różnicą będzie dużo wyższe zużycie prądu i przegrzanie domu po zakończeniu cyklu grzania , bez wpływu na czas.

Obecnie mam właczony termostat , bez stref czasowych. Termostat steruje ogrzewaniem.

Chciałbym "zoptymalizować" czasy grzania aby były jak najkrótsze , bo widzę że u mnie już po 1-2 godzinach grzania pompa schodzi na minimalną moc i potrafi tak sobie grzać przez wiele godzin i zastanawiam sie czy po zwiększeniu temperatury zasilania te czasy cyklu grzania uległy by skróceniu.

Oczywiście zależy mi aby później dom też nie został przegrany :)

Może i dziwne pytania , ale z tego co się orientuje się różne "szkoły" prowadzenia pompy ciepła. Jedni ustawiają pompę na możliwie najniższe ustawienia , inni wręcz przeciwnie...

Chodzi aby bez sensu nie marnować energii. Moja pompa LG startuje z deltą około 5-6 i szybko schodzi do delty 2. Fakt wtedy bierze najmniej prądu 0,6-0,7KW , ale czy ma wtedy wysoką sprawność nie mam pojęcia ..

A ja z kolegą się nie zgodzę, mam t-capa 9 kW i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby błąd był mniejszy niż 20 procent.

To może twój podlicznik przekłamuje. Jakiej klasy dokładności może być licznik za 50, czy 100zł. Przecież w takim liczniku jest to samo co w pompie, kawałek układu scalonego ( ,, impulsorator" ) i program. To co ciężko, żeby to samo było w pompie i tak samo liczyło?

Obawiam się, że w pompie to nie problem elektroniki, a zamierzony zabieg - choć nie neguję w żaden sposób Twoich danych. Z tego co widziałem na forum to różnie to wygląda w przypadku tej pompy.

Pytanie co autor tego softu miał na celu? Może dobre samopoczucie inwestora. Tak czy inaczej te pompy nawet z tym "rzeczywistym" wynikiem dają radę - nawet z grzejnikami.

Nie znam się, to się wypowiem :grin:

2. Pytanie czy Twoja pompa będzie w stanie ot tak dawać na zasilaniu 5C więcej? Bo jeżeli nie, i będzie długo do niej dochodziła, to niekoniecznie temperatura będzie szybciej rosła. Więc standardowo - "to zależy".

Moja pompa, aby dojść do docelowej temperatury, będzie chodzić na max. Mając mniejszy COP. Im wyższa temperatura docelowa tym dłużej będzie chodzić z niższym COP. Dodatkowo mocniej będzie się szronić, częściej robić defrost obniżając COP jeszcze bardziej. Z kolei "pykając" dłużej na niższej częstotliwości, ale nadal bez włączania/wyłączania i rzadszymi defrostami COP będzie lepsze.

Rozumiem, że każdy by chciał żeby PC chodziła jak najmniej. Wszakże co chwila padają wartości dotyczące żywotności sprężarki. To 25k, to 50k, 100k godzin. Tylko czy ktoś zna wpływ na skracanie lub wydłużanie tego okresu ze względu obciążenie sprężarki. Jak takich informacji nie widziałem, a chętnie bym poczytał.

Energia nie jest marnowana. Jest zamieniana na ciepło. Nie bądź taki chytry :D

To może twój podlicznik przekłamuje. Jakiej klasy dokładności może być licznik za 50, czy 100zł. Przecież w takim liczniku jest to samo co w pompie, kawałek układu scalonego ( ,, impulsorator" ) i program. To co ciężko, żeby to samo było w pompie i tak samo liczyło?

Nie, wszystko jest ok, Panasonic tak ma, pół roku temu, przy innym problemie z pompą obiegową w pompie, rozmawiałem z głównym serwisantem na kraj i on mi potwierdził, że tak jest. Podobno inni producenci też tak robią. I liczniki oba dobrze zliczają tylko ten w pompie nie liczy wszystkiego. teraz już nie pamiętam czego. Mam dwa t- capy w dwóch zupełnie innych budynkach, ten drugi z lat 60-tych i na samych grzejnikach, 240 m2 gdzie pompa dybie non i jest podobnie, chociaż tam potrzebuje jeszcze obserwacji, bo pompa chodzi dopiero 2 miesące.

By nie być posądzonym o zacietrzewienie na punkcie Twoich wyników napiszę po raz ostatni, a czytający sami wyciągną wnioski.

Tu wesoły temat wrzucony na pociechę klientom i reklamę Panasonica

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362718-Pompy-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-energii-screeny-z-licznik%C3%B3w-zdj%C4%99cia-dom%C3%B3w

między nimi wplątało się Mitsubishi, wynik zgoła inny.

I tu taki link do prawdziwych i IMO rzetelnych danych o COP-ie Panasonica i zużyciu prądu.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7879091&viewfull=1#post7879091

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7712880&viewfull=1#post7712880

Jasne. Wszyscy producenci certyfikowanych liczników się uwzięli i Panasonicowi zawyżają. Nigdy nie zaniżają. I niektórym nie przeszkadza, że na stronie jak wół jest napisane "Note : This is an approximated value". To podliczniki, źle liczą i koniec.

Pokaż może zdjęcie tego licznika w pompie?

By nie być posądzonym o zacietrzewienie na punkcie Twoich wyników napiszę po raz ostatni, a czytający sami wyciągną wnioski.

Tu wesoły temat wrzucony na pociechę klientom i reklamę Panasonica

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?362718-Pompy-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-energii-screeny-z-licznik%C3%B3w-zdj%C4%99cia-dom%C3%B3w

między nimi wplątało się Mitsubishi, wynik zgoła inny.

I tu taki link do prawdziwych i IMO rzetelnych danych o COP-ie Panasonica i zużyciu prądu.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7879091&viewfull=1#post7879091

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7712880&viewfull=1#post7712880

Ale cię to boli, takie nakłady, dbanie o detale, tam mostek termiczny, tu co innego, okna 3 -szybowe, izolacja ile tylko ściany utrzymały, a w podłogę i poddasze ile tylko się zmieściło, o rekuperacji nie wspomnę. A na koniec pompa PC gruntowa, za niemałe nakłady ( nie żebym ci zazdrościł ).

To wszystko miało przynieść tak wielkie oszczędności, że innym miało być daleko.

A tu gość w starym domu, na izolacji, że tak powiem nic kosmicznego i na zwykłych oknach 2-szybowych, bez podłogówki i na PC PW wyskakuje z wynikami które nie moga byc prawdziwe.

Nie traktuj tego dosadnie:rolleyes:

Ja też ci zazdroszczę, ale lubie sobie popisać i dobrze przy tym pobawić, a jak ja mogę komuś pomóc swoja wiedzą, lub od kogoś coś się dowiedzieć, to przecież o to chodzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez michancia