Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytam Wasze wyniki dla pomp ciepła i zazdroszczę. Mam pompę ciepła powietrze woda Nibe AMS10/12 która przy takiej wilgotnosci jak dzisi ichodzi mi praktycznie non stop - czyli 22 h na dobę zużywając przy tym DZIENNIE ponad 60kW energii bo pompa 50 kw i grzałki tacy ociekowej i rury odprowadzającej skropiny przy 30 defrostach na dobę pochłania jakieś 10 kw. ( każda grzałka 1200W chodzi średnio 8 min ) czy u was się pompy nie odszraniają ?

Z tego wynika że moje grzałki od defrostów dobowych pochłaniają więcej energii niż Wasze pompy. Niezłe , :)

U mnie sa kaloryfery w 80% a w 20 podłogówka - grzeję temperaturą 43 stopni na zasilaniu

To co Ty za dom tym ogrzewasz?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Widzę tutaj na forum sami użytkownicy pomp a mnie interesuje jak samemu wykonać wymiennik gruntowy pionowy skośny.

W zasadzie to wiem ale potrzebuję zweryfikować obliczenia wykonane.

Zapotrzebowanie na moc 9kW

grunt do 50m mokra glina sprawdzona odwiertem testowym.

Pompy nie posiadam jeszcze, więc założyłem skrajny przypadek Tps=2400/a

a teraz obliczenia:

P[W] qv [W/m] dł sondy [m] Tps sond po 30m

9000 35 257 Tps=2400h/a 8,57szt.

Czyli wyszło 257m wymiennika, czyli sondy 30m dł daje jakieś 8,5 odwiertu więc zaokrąglę do 9 odwiertów.

Zastanawiam się nawet czy nie zrobić 10-tego odwiertu jako rezerwy na wypadek gdyby któryś odwiert uszkodził się to będę miał rezerwę. Dobrze myślę?

Pierwszych 10m sondy w obliczeniach nie uwzględniam tak jak by nie istiał czyli 40m odwiertu=30m sondy dla obliczeń.

Parametry do obliczeń zostały dobrane średnie bez szaleństw a nie skrajnie korzystne.

Rurę w odwiertach chce zastosować HDPE lub HDPE100RC 32mm x 2,9mm.

A może przy tak krótkich odwiertach można jeszcze ciąć koszta i tańszą rurę dać, jaką? Jakieś sugestie i uwagi? Jak to zrobić dobrze a taniej?

Czy można sondę samemu wykonać i zamontować na rurze?

1. Czy te powyższe obliczenia są poprawne?

2. Jaką średnicą rury podjechać od pompy do rozdzielacza technicznego, czy 40mm wystarczy?

3. Czy naprawdę głowicę trzeba kupić razem z rurą czy może można by jakoś samemu to zrobić aby obniżyć koszta? Wszędzie piszą że to musi być jeden element od producenta.

Koszt HDPE 40m z sondą to koszt ok 1500zł x 9szt to robi koszta spore a miało być tanio.

Czy można zaoszczędzić na sondach i jak to zrobić z głową?

4. Czemu zamiast glikolu nie można przygotować odpowiedniego stężenia wody ze spirytusem etylowym lub metylowym? Gdyby udało się po 4zł/L w hurcie kupić spirytus to wyszłoby podobnie jak glikol lub taniej a opory hydrauliczne glikolu a alkoholu są zupełnie inne na korzyść oczywiście alkoholu.

Dlaczego w takim razie nie stosuje się alkoholu w obiegu? Pytam bo jeszcze do niedawna miałem dostęp do dużych ilości alkoholu metylowego prawie za darmo.

Pierwsza lepsza aukcja:

allegro Metanol Alkohol Metylowy 96% 200L - 300,00 zł - jak za darmo. Zakup na firmę nie jest problemem.

6. Zakładam zakup pompy gruntowej raczej używanej ~5k a jak nowa to tylko z dotacją do max ~10k.

Jakimi pompami gruntowymi warto się zainsteresować przy takich założeniach?

Ogólnie przy odpowiedziach w/w proszę zastosować politykę jak to zrobić aby było maksymalnie tanio ale aby instalacja te 50lat minimum podziałała.

Wydanie więcej jak 20k za wszystko raczej nie wchodzi w grę bo wtedy zabawa traci sens.

Edytowane przez batot

Witam ,

Mam pytanie o pompę ciepła i jej zasadność przy mojej instalacji .

Dla przykładu pomieszczenie 15m2 grzejnik aluminiowy 20 żeberek zwiększam na 25 , zasilanie i powrót z jednej strony rura miedź fi15 . Tak mam większość pomieszczeń doprowadzonych z kotła miedź 28mm i na piony już fi15 .

Czy przy pompie taka średnica zasilania i powrotu przy Pompie jest bardzo zła ? Wiem , ze trzeba zapewnić tam odpowiedni przepływ oraz deltę na poziomie 5-8 stopni . Pomieszczenia 50w/m2 wiec zwiększenie grzejników da mi 40w/m2 z żeberka przy 45 stopniach .

Witam ,

Mam pytanie o pompę ciepła i jej zasadność przy mojej instalacji .

Dla przykładu pomieszczenie 15m2 grzejnik aluminiowy 20 żeberek zwiększam na 25 , zasilanie i powrót z jednej strony rura miedź fi15 . Tak mam większość pomieszczeń doprowadzonych z kotła miedź 28mm i na piony już fi15 .

Czy przy pompie taka średnica zasilania i powrotu przy Pompie jest bardzo zła ? Wiem , ze trzeba zapewnić tam odpowiedni przepływ oraz deltę na poziomie 5-8 stopni . Pomieszczenia 50w/m2 wiec zwiększenie grzejników da mi 40w/m2 z żeberka przy 45 stopniach .

Wszystko zależy od mocy pompy, ale i tak najlepiej dać bufor/sprzęgło, i będzie działać poprawnie

Grzanie stałe i TERMOSTAT? Grzanie stałe to krzywa bez histerezy i termostatu.

Ja jak pisałem wcześniej mogę PC włączyć 1 października i zapodać wyłączenie 1 maja i będzie pracować cały czas przy 1 starcie i 1 wylączeniu. Pytanie nasuwa się takie TE GODZ. PRACY / ROK.

Rozumiem, że defrostów nie liczysz jako start i wyłączenie? Jeśli tak, to dlaczego?

Zapotrzebowanie 10-11kw wiec pompa 9kw 3-fazowa . Bufor lepiej rownolegle jak sprzęgło hydrauliczne czy szeregowo ?

Dodatkowo grzejniki posiadają zawory z nastawami wstępnymi + głowice termostatyczne , chciałbym , żeby to zostało .

Przy grzejnikach bufor szeregowo na powrocie, ale w tym przypadku głowice termostatyczne na grzejnikach są niewskazane. Przy buforze wpiętym równolegle tracisz kilka stopni na zasilaniu grzejników, więc będziesz musiał zasilać bufor wyższą temperaturą - większe zużycie energii.

Przy grzejnikach bufor szeregowo na powrocie, ale w tym przypadku głowice termostatyczne na grzejnikach są niewskazane. Przy buforze wpiętym równolegle tracisz kilka stopni na zasilaniu grzejników, więc będziesz musiał zasilać bufor wyższą temperaturą - większe zużycie energii.

Rozumiem , a czy dużym problemem są małe przyłącze do grzejników miedź fi15 z jednej strony zasilanie/ powrót , grzejniki po 2 m szerokości . Rozumiem , ze po prostu pompa więcej pobierze energii bo większy opór , a przepływy lubi ? Stosując bufor gdzie pojemność 300 żeberek to 100 litrów + rurki jaka musi być jego pojemność jakiś większy czy taki do zapewnienia minimalnego zładu dla pompy 30-50l ?

Rozumiem , a czy dużym problemem są małe przyłącze do grzejników miedź fi15 z jednej strony zasilanie/ powrót , grzejniki po 2 m szerokości . Rozumiem , ze po prostu pompa więcej pobierze energii bo większy opór , a przepływy lubi ? Stosując bufor gdzie pojemność 300 żeberek to 100 litrów + rurki jaka musi być jego pojemność jakiś większy czy taki do zapewnienia minimalnego zładu dla pompy 30-50l ?

Minimalny zład masz już zapewniony samymi grzejnikami.

Przeciez sprężarka się wyłącza i włącza przy defroście. Przynajmniej u mnie.

Temat wałkowany w ostatnich tygodniach.

Tak jak powiedziałem T cap tak robi i nie wyłącza sprężarki

A u ciebie

-Jaką masz PC? 1 wentylatorową czy 2 ?--Jak 1 wentylator to PC wyłącza sprężarkę

-Ile na zasilaniu ?-

-Jakie ogrzewanie?

-Jaka temp powrotu?

Edytowane przez -voymar-

Mam grzejniki i np. Panas zaleca swój buforek stal nierdzewna 50L Wpięty równolegle .2 obiegi po za tym defrost zrobi na wodzie jak i zapewni optymalny przepływ.

Temat wałkowany w ostatnich tygodniach.

Tak jak powiedziałem T cap tak robi i nie wyłącza sprężarki

A u ciebie

-Jaką masz PC? 1 wentylatorową czy 2 ?--Jak 1 wentylator to PC wyłącza sprężarkę

-Ile na zasilaniu ?-

-Jakie ogrzewanie?

-Jaka temp powrotu?

7kW generacja J

Zasilanie 26

Powrót 22

Podlogowka 100%

Kurde szkoda bo przy tej wilgotności defrosty są częste.

7kW generacja J

Zasilanie 26

Powrót 22

Podlogowka 100%

Kurde szkoda bo przy tej wilgotności defrosty są częste.

No to Panie --nie poradzisz misi być tak jak pisałeś. Choć ja bym spróbował tak podnieść krzywą aby powrót był > od 27*C może by to poszło krócej lecz też przy wyłączeniu.

No to Panie --nie poradzisz misi być tak jak pisałeś. Choć ja bym spróbował tak podnieść krzywą aby powrót był > od 27*C może by to poszło krócej lecz też przy wyłączeniu.

Z tymi defrostami chodzi generalnie o start i stop sprężarki, ale jeśli te modele tak mają to i tak nic nie zmienię. Pompa chodzi 24h/d na najniższych obrotach na zadanej krzywej. Mam wyłączoną grzałkę rezerwową i nie uruchamia się przy defroście. Pompa pobiera 0,4kw na godzinę. Coś tak czułem, żeby jednak wziąć pompę 5kW one chyba schodzą do 0,2kW.

Z tymi defrostami chodzi generalnie o start i stop sprężarki, ale jeśli te modele tak mają to i tak nic nie zmienię. Pompa chodzi 24h/d na najniższych obrotach na zadanej krzywej. Mam wyłączoną grzałkę rezerwową i nie uruchamia się przy defroście. Pompa pobiera 0,4kw na godzinę. Coś tak czułem, żeby jednak wziąć pompę 5kW one chyba schodzą do 0,2kW.

Nie obawiasz się dużych przebiegów rocznych? bo praca 24h/24h x 30 =720h na miesiąc.

Pracuje ci poprawnie bez wyłączeń? No oczywiście nie licząc defrostów?

Praca 24h/doba z najniższą modulacją nie jest idealna dla PC

Edytowane przez -voymar-