Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szybkie pytanie - jak wyglad zaleznosc delty DZ do jego sprawnosci? U mnie utrzymuje sie delta na poziomie ok 2,5K, a w tym watku czytalem ze poprawna delta to ok 4-5K. Jak to wplywa na COP pompy.

Pytanie pomocnicze, wentylowac chalupe przy takiej zimnicy? Bo w srodku mam juz sucho (26% wilgotnosci) i temperature ok 20stC, nie mieszkam, pod koniec tygodnia wchodzi ekipa wykonczeniowa.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybkie pytanie - jak wyglad zaleznosc delty DZ do jego sprawnosci? U mnie utrzymuje sie delta na poziomie ok 2,5K, a w tym watku czytalem ze poprawna delta to ok 4-5K. Jak to wplywa na COP pompy.

Pytanie pomocnicze, wentylowac chalupe przy takiej zimnicy? Bo w srodku mam juz sucho (26% wilgotnosci) i temperature ok 20stC, nie mieszkam, pod koniec tygodnia wchodzi ekipa wykonczeniowa.

Delta w wysokości 5oC to poprawna delta GZ.

U mnie delta DZ waha się między 3 a 4oC.

Przy wykończeniówce domu się nie wentyluje. Szkoda byłoby zasyfić pyłem kanały wentylacyjne, samą jednostkę.

Pozatykaj otwory anemostatów.

Dzieki, zatem jedyne pytanie ktore pozostaje bez odpowiedzi, czy mam sie martwic dosc niską deltą DZ i ew. czy mam cos kombinowac w ustawieniach pompy (zmiana predkosci pompki DZ) celem obnizenia/zwiekszenia Delty? Nie ukrywam ze licze tutaj zarowno na forumowiczow jak i instalatorow Adam_MK oraz Wijahster

W panasonicu chyba delta wynosi 8 stopni pod grzejniki . W sumie dużej różnicy na grzejnikach aluminiowych nie będzie jak jest teraz , skoro PC będzie grzała bufor i tam wymiana będzie wody a z niego ta sama pompka w autoadapt co aktualnie mam będzie dawała ta sama temperaturę co daje teraz z kotła ? Nastawy na zaworach mam rozkręcone na max 150l/h i one raczej już zostaną czyli nie zwiększy się komfort cieplny oraz obniżenie temperatury zasilania względem obecnej ? Pisze to bo aktualnie przy tych mrozach 45 zasilania niby osiąga w pokoju 22 , ale na dłuższa metę widzę bardziej 50 stopni ,czyli pompa w moim przypadku da mi po prostu bezobsługowosc oraz może niższy koszt ogrzewania niż eko , ale sprawności układu nie podniesie bo zawory ich nastawy i przepływ pozostaną takie same. Proszę mi to wytłumaczyć bo czytam pełno artykułów mam masę wyliczeń , a się już pogubiłem .

Hej, mam taki problem - ostatnimi czasy (nie codziennie co dziwne) w momencie kiedy pompa powinna grzać CWU (ustawienie na sterowniku czasu grzania) zamiast grzać dostaję info, że pompa pracuje, ale nie słyszę działającej sprężarki, działa tylko obiegówka, pompa nie podnosi temperatury wody. Dopiero jak wymuszę na sterowniku grzanie cwu oraz zrestartuję pompę zaczyna grzać. Wiecie co może być przyczyną? Woda w naczyniach wyrównawczych jest, sprawdzałam. Najdziwniejsze że to się dzieje ostatnio co dwa dni, ale były momenty że raz na dwa tygodnie...

Hej, mam taki problem - ostatnimi czasy (nie codziennie co dziwne) w momencie kiedy pompa powinna grzać CWU (ustawienie na sterowniku czasu grzania) zamiast grzać dostaję info, że pompa pracuje, ale nie słyszę działającej sprężarki, działa tylko obiegówka, pompa nie podnosi temperatury wody. Dopiero jak wymuszę na sterowniku grzanie cwu oraz zrestartuję pompę zaczyna grzać. Wiecie co może być przyczyną? Woda w naczyniach wyrównawczych jest, sprawdzałam. Najdziwniejsze że to się dzieje ostatnio co dwa dni, ale były momenty że raz na dwa tygodnie...

A co to za PC ?

Mam na wszystkich grzejnikach (aluminiowe) zawory termostatyczne. Ilość żeberek dobrałem by w pomieszczeniach były temperatury mi odpowiadające przy otwartych na maksimum zaworach. Z jednym wyjątkiem - w sypialni unikam temperatury wyższej niż 20 st.C (wolę jeszcze niższą). Czasem mam trochę wyższą w pokoju, gdzie przebywam: teraz jest 23,1 st.C, w sumie ujdzie, aczkolwiek jak jest w okolicy 21,5 to jest w sam raz.

Tam gdzie najczęściej jest żona - 23 st.C - i nie powinno być niżej.

(...) Przy okazji szybkie pytanko ile razy w ciągu doby powinna się załączać gruntówka on-off? Czy 10 lub parenaście załączeń na dobę to już taktowanie?

Teoretycznie - cykli pracy możliwie mało i możliwie długie.

W warunkach rzeczywistych - przy obciążeniu podłogówką, posiadacze takowych układów jakoś nie maja problemu z uzyskaniem kilku cykli/dobę (długość cykli mierzona w godzinach).

Przy obciążeniu grzejnikami, jeśli ktoś nie chce pakować się w jakieś wielkie bufory, to te kilkanaście cykli/dobę wydaje się wartością akceptowalną.

Można uzyskać długość cykli rzędu kilkudziesięciu minut, o ile kogoś nie poniesie z doborem mocy PC.

Oczywiście będzie to również zależne od warunków chwilowych, sposobu sterowania oraz poziomu akceptacji wahań temperatury w domu.

Sprężarkę mogą wykończyć powtarzające się zbyt krótkie cykle pracy.

Jaką masz obecnie długość cykli pracy, że Cię to niepokoi?

Mam na wszystkich grzejnikach (aluminiowe) zawory termostatyczne. Ilość żeberek dobrałem by w pomieszczeniach były temperatury mi odpowiadające przy otwartych na maksimum zaworach. Z jednym wyjątkiem - w sypialni unikam temperatury wyższej niż 20 st.C (wolę jeszcze niższą). Czasem mam trochę wyższą w pokoju, gdzie przebywam: teraz jest 23,1 st.C, w sumie ujdzie, aczkolwiek jak jest w okolicy 21,5 to jest w sam raz.

Tam gdzie najczęściej jest żona - 23 st.C - i nie powinno być niżej.

Czyli jaka temp zasilania przyjęta 45 stopni max ? Jak wyglądają nastawy na zaworach pełny przepływ czy jakieś ustawiane ?

Czyli jaka temp zasilania przyjęta 45 stopni max ? Jak wyglądają nastawy na zaworach pełny przepływ czy jakieś ustawiane ?

Pełny przepływ. Bez przesady - 45 st. nigdy nie dawałem (wyjątek na grzanie c.w.u. Ogólnie rzecz biorąc dla przewymiarowanych grzejników 40 st.C to "góra". Ale 40 st.C to raczej przy temperaturach na zewnątrz poniżej -5 st.C, a wtedy taniej wychodzi gaz...

Pompa chodzi 24 h/dobę.

Jaką masz obecnie długość cykli pracy, że Cię to niepokoi?

Kilka dni temu w duże mrozy było lepiej, bo cykle były znacznie dłuższe. Ale teraz podobnie jak w pierwszej połowie grudnia a wtedy zaobserwowałem, że rozbiór ciepła następuje dość szybko, po 20 minutach spadek z 40* na 30*. Ale i PC potrafi szybko dogrzać (podnieść tych 10* też w 20min).

Pomiary temperatury bufora przez czujnik na wysokości 3/5 bufora bo na tej wysokości jest wyjście z bufora na instalację CO. Dlatego ten bufor 500l to nie do końca bufor 500l tylko buforo-bojler bo w nim jest gruba wężownica wewnątrz której ogrzewa się woda na potrzeby CWU i wychodzi od góry tego buforo-bojlera.

Coraz bardziej zaczynam się skłaniać ku zakupowi bufora z nierdzewki 1000l za 4500zl... Do wystawienia szeregowo pomiędzy pompę ciepła a ten buforo-bojler 500l (oczywiście z obejściem na lato) taki bufor 1000l ma własną pompkę obiegową i raz na jakiś czas przemieli wodę dzięki czemu całość wody jest równomiernie nagrzana - dobre to rozwiązanie?

Bez tego bufora 1000l boję się przechodzić na G12W lub G13 bo mam głównie grzejniki a ciepełka trzeba nam głównie wtedy gdy są drogie strefy czyli 70gr lub 90gr......

Póki co nadal jestem w G11 i płace 58gr za kWh...

PS:

Udało mi się nagrać komórką metodą poklatkową (co 1 minutę rejestrowało 1 klatkę) pracę pompy 19 grudnia od 18:30 do ok 8 rano.

na ok 13,5h nagrania pompa ciepła pracowała łącznie ok 5,5h , które były podzielone na 7 cykli o długościach:

1h 15 min

12min

26min

27min

1h 53min

10 min *

1h 18min

*w ustawieniach PC mam min czas pracy 10 minut, min przerwa 20min.

Czyli w ciągu 24h powyższa lista cykli wydłuży się prawie dwukrotnie, stąd mój szacunek, że załącza się parenaście/kilkanaście razy na dobę.

Edytowane przez Nanofox1

Nanofox -podawałem Ci kiedyś obliczenia na gromadzenie energii w zbiorniku 300L dla wskazanej różnicy temperatur -wykorzystaj to dla zbiornika 3x większego. 1000L dla grzejników -to wg mnie słaby magazyn dla grzejników. -ale o tym było w innym temacie forum.

Sprawność PC spadnie a komplikacja Twojej kotłowni zwiększy się. Idź w kierunku fotowoltaiki.

• Like 1

Kilka dni temu w duże mrozy było lepiej, bo cykle były znacznie dłuższe. Ale teraz podobnie jak w pierwszej połowie grudnia a wtedy zaobserwowałem, że rozbiór ciepła następuje dość szybko, po 20 minutach spadek z 40* na 30*. Ale i PC potrafi szybko dogrzać (podnieść tych 10* też w 20min).

Pomiary temperatury bufora przez czujnik na wysokości 3/5 bufora bo na tej wysokości jest wyjście z bufora na instalację CO. Dlatego ten bufor 500l to nie do końca bufor 500l tylko buforo-bojler bo w nim jest gruba wężownica wewnątrz której ogrzewa się woda na potrzeby CWU i wychodzi od góry tego buforo-bojlera.

Coraz bardziej zaczynam się skłaniać ku zakupowi bufora z nierdzewki 1000l za 4500zl... Do wystawienia szeregowo pomiędzy pompę ciepła a ten buforo-bojler 500l (oczywiście z obejściem na lato) taki bufor 1000l ma własną pompkę obiegową i raz na jakiś czas przemieli wodę dzięki czemu całość wody jest równomiernie nagrzana - dobre to rozwiązanie?

Bez tego bufora 1000l boję się przechodzić na G12W lub G13 bo mam głównie grzejniki a ciepełka trzeba nam głównie wtedy gdy są drogie strefy czyli 70gr lub 90gr......

Póki co nadal jestem w G11 i płace 58gr za kWh...

PS:

Udało mi się nagrać komórką metodą poklatkową (co 1 minutę rejestrowało 1 klatkę) pracę pompy 19 grudnia od 18:30 do ok 8 rano.

na ok 13,5h nagrania pompa ciepła pracowała łącznie ok 5,5h , które były podzielone na 7 cykli o długościach:

1h 15 min

12min

26min

27min

1h 53min

10 min *

1h 18min

*w ustawieniach PC mam min czas pracy 10 minut, min przerwa 20min.

Czyli w ciągu 24h powyższa lista cykli wydłuży się prawie dwukrotnie, stąd mój szacunek, że załącza się parenaście/kilkanaście razy na dobę.

Jaka jest temperatura zadana i histereza? Może coś by pomogło zwiększając nieznacznie obydwa te parametry.

Temperatura zadana CO 40* a u góry buforo-bojlera CWU 45*

Pompa działa tak, że jak tylko spadnie do 39* to zaczyna pracę (nie widziałem w ustawieniach PC opcji histerezy)

Skoro różnica Załącz/Wyłącz wynosi tyko 1*C, to nic dziwnego, że masz tak krótkie (nawet 10 minut) cykle pracy.

Najwyższy czas zadzwonić do instalatora i dowiedzieć się jak zmienić wartości zadane. Może podpowie też jakie konkretnie wartości ustawić, skoro wykonał takich układów wiele i ma je podobno opanowane do perfekcji.