Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Terpalace chciałabym zapytać jaką PC Ty byś zastosował do nowego dobrze ocieplonego domu o pow. 140, 160, 200, 250 mkw . dla 4 osób w nich mieszkających ( cwu ) ...może w dwóch wersjach z wentyl. mech ( rekuperator ) i bez . Mówimy o systemie glikol-woda .

Went. mech. z rekuperatorem.

140m2 5,5kW

160m2 6,5kW

200m2 8,0kW

250m2 10,0kW

Went. grawitacyjna:

140m2 7,0kW

160m2 8,0kW

200m2 10,0kW

250m2 12,5kW

To tak z grubsza dla (-20/20). Wartości te oczywiście można korygować w zależności od:

- zauważonych mostków termicznych przy wizji lokalnej i braków izolacyjnych,

- lokalizacji budynku (można zmniejszyć szacunki dla Polski zachodniej i należy zwiększyć dla wschodniej a jeszcze bardziej dla terenów górskich),

- bryły budynku

- wymagań inwestora (jednym starcza 20stC a inni wymagają 25stC),

- typu wewnętrznej instalacji grzewczej (czym większa bezwładność instalacji tym mniejsze szanse, iż krótkotrwały deficyt mocy będzie "zauważony")

- ilości osób i wymagań jeśli chodzi o cwu.

Ostateczne wartości nie powinny się różnić o -10% do +20% od wartości bazowych.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuchajcie poradźcie tez mam te nieszczęsne 140 m2. im więcej czytam tym mniej wiem... :-? po podłocgah mam 168 m2. zbiorniki już są CWU-150 l z wężownicą i bufor do podłogówki tylko 300 l i teraz którą pompę wybrać THERMOGOLV czy ECOPOWER? Dokładne dane o podłogówce mojej będę miała za jakiś czas bo te co dostałam są niewłaściwe (wydrukował przed zmianą potem zmiana i kiszka). Warto wpinać pompę w ten bufor czy bufor odsprzedać i pominąć? Może mi ktoś coś doradzić?

Terplace dziękuję :D

Czyli wychodzi, że ja np. powinnam mieć 8 ale biorąc pod uwagę te 20% ( dom z bali nie wiedzi. jak będzie z akumulacyjnością bo to nie to samo co murowany, rejon zimna ,preferowana temp. średnia 23-24*C, ilość osób do cwu czasami duuuużo bo goście , typ podłogówka łączona z kaloryf .niskotemp., oraz to , że to robił mój specjalista a nie Androzka ) czyli więcej o 1,4 ( te 20% ) czyli 9,4 a ja mam konkretnie 9,1 KW co prawda zawsze uważałam , że to mimo wszystko troszkę za duża ( praktyka , bo skoro w największe mrozy grzała temp.26-27 wewnątrz to spokojnie 8 zagrzałaby do 21-22 tylko ....czy ja w takiej temp. dobrze bym się czuła? raczej nie ( ja lubię 22-24, tylko nie w sypialni ) , zmniejszyć można zawsze ale zwiększyć już nie ) .

Dobór doborem a skąd się biorą sytuacje, że komuś zimno i nie może się ogrzać

ze żle zrobionego GZ .

A teraz takie pytanie ....żeby się ogrzać powinien być odpowiedni rozstaw rur a także odpowiednie rury żeby zwiększyć max przepływ... , jakich rur używaliście 16, 17 a może jeszcze innych średnic a jakie średnice rur wejścia do rozdzielacza ?

Sylwia ...teraz zauważyłam Twój post ( tamten pisałam z przerwami )

Odnośnie PC i Prod. musisz wybrać sama. Zauważ , że tu nikt w tej kwestii raczej się nie wypowiada z tym , ze jeśli Thermogol. to przecież mają od razu ze zbiornikiem cwu ,( to po co Ci Twój ) chyba , że tę bez zbiornika ale wtedy nie wiem jak by grzało ( tzn. czy ekonomiczniej ta z ich zbiornikiem czy ta z Twoim ).

W Ekop. mają inny patent na zbiorniki . Są to 2 mamki połączone grzejące równocześnie i mające łącznie 280 l dostępnej wody .

Bufor przy podłogówce jest zbędny .

Jeszcze jedno ...wydaje mi się , że jeśli mówimy dom 140 to chodzi o budynek mający tyle a tyle m3 .Zauważcie , że to jest mylące ktos np. ma dom 140 a po podłodze 180 i już właściwie nie wie czy brać pod uwagę tę 1 wartość czy tę drugą ...może gdybyśmy posługiwali się m3 nawet w nawiasie przy pow. domu to byłoby bardziej precyzyjnie .

witam Wszystkich,

mam następujący dylemat. Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym - 185 m2 + garaż 37 m2. Sciany 24 + 15 styropian, na posadzce - 10 cm styropian, na stropie też 10 cm styropianu i jeszcze na dachu 15 cm wełny. Wentylacja z reku.

Jedna z firm proponuje mi pompe 10 kW, ale raczej bede musial zrezygnowac z ogrzewanego garazu. I tutaj powstaje pytanie. Czy ogrzewany garaz jest az tak koniecznie potrzebny? Pewnie, ze fajnie,jezeli bedzie tam cieplo, ale moze lepiej nie placic za wieksza pompe i nawet zainstalowac w razie ekstremalnych warunkow np. jakis tam grzejnik, ktory wlacze kilka razy w roku. Chyba ku takiej opcji sie skłaniam.

Oczywiscie zapytam jaka jest roznica w cenie pomiedzy wieksza a mniejsza pompa? A czy ktos z Was ma moze taka orientacje, zebym wiedzial, czy dostawca przekazuje mi rzetelne informacje?

pozdrawiam

-Marijo

pozdrawia

Tak sobie czytam i widze ze wielu USerow jest zainteresowanych zakupem PC. Hmm...powiedzcie mi czy warto zakuopic i korzystac z PC w domu szkieletowym? Buduje wlasnie dom szkieletowy 180m2 z poddaszem uzytkowym. Ocieplenie: 15+5 z zewnatrz otynkowany.

Czy molibyscie mi doradzic czy PC w tego typu domu jest rozsadnym rozwiazaniem?

Mam kolo siebi8e gazociag wiec myslalem o piecu gazowym. W odmu bede mial rowniez kominek z plaszczem wodnym i myslalem o solarach....

Jednak cos kosztem czegos....gaz idzie w gore, zaczelm myslec o PC....

Tylko koszty chyba pojda w gore w PC....

Doradzcie, moze ktos wykorzystuje PC w domu szkieletowym...

Pozdrawiam.

Tak sobie czytam i widze ze wielu USerow jest zainteresowanych zakupem PC. Hmm...powiedzcie mi czy warto zakuopic i korzystac z PC w domu szkieletowym? Buduje wlasnie dom szkieletowy 180m2 z poddaszem uzytkowym. Ocieplenie: 15+5 z zewnatrz otynkowany.

Czy molibyscie mi doradzic czy PC w tego typu domu jest rozsadnym rozwiazaniem?

Mam kolo siebi8e gazociag wiec myslalem o piecu gazowym. W odmu bede mial rowniez kominek z plaszczem wodnym i myslalem o solarach....

Jednak cos kosztem czegos....gaz idzie w gore, zaczelm myslec o PC....

Tylko koszty chyba pojda w gore w PC....

Doradzcie, moze ktos wykorzystuje PC w domu szkieletowym...

Pozdrawiam.

Na twoim miejscu zdecydowałbym się na gaz - ja niestety nie mam do niego dostępu więc nie mam innej sensownej możliwości niż PC.

Różnica u mnie pomiędzy instalacją gaz + grzejniki a PC + podłogówka to 40 tys.

Edit:

a resztę sobie odpuść bo szkoda kasy.

Saszko a co Ty taki zrezygnowany ? :( .......może powinieneś pokazać komuś te rysunki a On by na nie naniósł co gdzie i jak ....ja gdybym umiała nie wahałabym się ani chwili ale nie potrafię :cry:

A może byś wykorzystał elektrozawory i w ten sposób impulsem elektrycznym kontrolował przepływ wody w obwodach ? wtedy w jednych pomieszczeniach mogłoby być cieplej i jakaś tam temp. a w drugich zimniej .

Tylko trzeba by jakieś serce systemu ( sterownik ) które by tym sterowało .

Marijo ja bym sobie darowała to ogrzewanie garażu ...pewnie , że fajnie ale coś za coś .

Chciałam jeszcze coś dopisać ...Androzek ma 223 mkw podłogówki i ......240 mb odwiertu ...trochę jest tych odwiertów do 8 kW Nibe ...ponieważ to typ:1240 to: 8,2 - 1,7=6500 (W) :28 W =232 mb... czyli przyjęte tyle ( 28 ) z metra .

Może będziecie na mnie krzyczeli ale jak dopiszę parę słów to chyba nic sie nie stanie .

Wszystkim składam najpiękniejsze życzenia świąteczne , zdrowia i pomyślności .

Przesyłam wiosenny koszyczek a w nim dla Każdego coś miłego .Proszę sobie wybrać : są zajączki , baranki, żółte kurczaczki, piękne pisanki i duuużo kolorowych i pachnących kwiatów. Niech radość zagości w Waszych domach i sercach a wszelkie sprawy niewiadome niech rozświetli słońce i wskaże najlepszy wybór z możliwych .

Witam wszystkich

jak widze watek na chwile umilkl:)

a ja mam jeszcze jedno pytanie, tylko tym razem co do zbiornika

co bedzie wg Was lepszym rozwiazaniem zbiornik np NADO czy ACV?

roznice sa dwie NADO ma podzial np 340/160 a AVC 40/200 {woda kotlowa/CWU} z tym ze AVC jest ze stali nierdzewnej..materialowo wygrywa..ale..

bo biawar ktorego mi proponuja wogole ma wg mnie zly stosunek czyli 20/120

no i jest poziomy

przy okazji przylaczam sie do zyczen swiatecznych:)

sail, bonetka dzięki jest tak, że Pan z Thermogolvu (PzT) sugeruje pompę M1-7 żeby nie płacić za zbiornik skoro moje już stoją. Piszecie, że najlepiej bez bufora do podłogówki.. przedyskutuje to z PzT i ew. zadzwonię do ecopower.

Dom ma 138 m2 użytkowych 168 po podłogach a OZC kubaturę podsumowało na 420 m3. cały czas się waham PC czy gaz (w podobnej cenie niestety) za pompą przemawiają niskie rachunki ale jak przewidzieć ich rzeczywistą wysokość? I jak później z serwisem wygląda i awaryjnością? same niewiadome na polskim rynku PC są od niedawna. :-? same dylematy... no i działka rozkopana a przy mojej glinie to niełatwe zadania a na pionowe to raczej sie nie szarpnę (finanse).. ech

Inko ...odnośnie zbiorników to za bardzo pomocna nie będę . Jeśli chodzi o stosunek mamusi do dzidziusia to najlepszy chyba ten 340/160 ..nie jest to niestety 500/160 ale na bezrybiu .........

Sylvio ...mówiłam , że tam jest też ta pompa bez zbiornika. Widzisz jaki Pan miły i znający realia finansowe ..równie dobrze mógł powiedzieć , żebyś swoje sprzedała . PC owszem na naszym rynku są od niedawna ale ...mają ze 28 lat ( trochę stare panny :) i prawie cała skandynawia ogrzewa się nimi od lat. To nie są urządzenia jakieś skomplikowane. Nie ma w nich za bardzo co się popsuć . Po to są różne zabezpieczenia ( presostaty ) , żeby w razie awarii nie doszło do jakiegoś uszkodzenia . ( robi stop, wyłącza się i czeka na ....doktora :) ) .

Cena za co. i cwu od 1800 za rok ( podłogówka , dwutaryfówka i znak Q jeśli chodzi o jakość zrobienia ) .

Do odważnych świat należy :)

PS. Przy PC można zapomnieć , że ma się ogrzewanie . Gdybym miała gaz to bała bym się zostawić i wyjechać na dłużej . Poza tym ...mam u koleżanki kocioł dwufunkcyjny i zawsze się strasznie denerwuję jak biorę prysznic bo tam na przemian ciepła i zima a ja ......morsem nie jestem :( .......no bo na zdrowy rozsądek ile można ogrzać przepływowo w tej malutkiej wężowniczce.........chyba , że ma się porządny zbiornik cwu ......no ale taki trudno taszczyć ze sobą na wizytę , prawda ? :D

Kopanie nie jest najlepsze ale ........może plutonik krecików

:lol: ( nie gniewaj się żartuję )

Pozdrawiam Was serdecznie i prawie świątecznie........koszyczek wyciągnięty czeka i macha rączką z daleka .... Wesołego Alleluja !!!!!

witam,

jestem inwestorem laikiem. Planujemy w naszym domu fundament grzewczy wodny. Źródłem energii miał byc prąd -teraz się coraz bardziej zastanawiamy nad pompą ciepła. Mamy bardzo dobre warunki wodne na działce, więc prosi się pompa woda/woda - tylko że nie mam pojęcia jakiej firmy pompę wybrać. J

Proszę o radę jaką pompe wybrac - jest tego tyle że sama nie wiem :(

Pozdrawiam

No i zadalem pytanie.......i nie otzrymalem odpowiedzi, czy ktos mi cokolwiek doradzi procz: " Zdecyduj sie na gaz" ? :lol: :lol:

dostałeś jeszcze podpowiedź aby odpuścić sobie pozostałe źródła ciepła :)

Jak możesz wydać dodatkowe 40 tys to to po prostu zrób- będziesz żył w zgodzie z naturą ogrzewając dom bądź co bądź prądem pozyskiwanym ze spalania węgla - ekologicznie znaczy się :) - może będziesz miał też małe rachunki... kto wie...

a poważnie

niestety musisz sam zdecydować - ja na twoim miejscu na 100% miałbym gaz i może kominek z GDP - ale ja gazu nie mam wiec ciężką i drżącą trochę ręką położę te dodatkowe pieniądze w nadziei że uda mi się trafić na gościa co się zna i nie pierdzielnie mi gdzieś babola. Przy gazie takie coś nie ma prawie miejsca a przy PC wszystko opiera się na niewiedzy i magii - nikt nic nie wie, a ty magicznie wyciągasz kasę z konta na naukę dla Wykonawców.

Oby tylko serwis jakiś potem był...

Sylvio , jeśli tylko będę potrafiła to wiesz , że zawsze i chętnie pomogę. :)

Zakręconaelfa

mam nadzieję , że wiesz jakie warunki trzeba spełniać , żeby zastosować system woda-woda, który jest systemem dość wymagającym. Na str.53 pisaliśmy o tym systemie i nawet ostatnio wstawiłam tam tabelkę jakie własności chemiczne powinna spełniać woda aby się nadawała .

Jeśli chodzi o PC może być każda .....i tu właściwie zanika różnica między bezpośrednim parowaniem a pośrednim . Dziwi mnie co prawda , że przy woda-woda w CK COP jest 4,71 ( 7/14 ) - myślałam , że wyżej.

Pomijając wszystko ja kupiłabym pompę ze zbiornikiem cwu.( osobno lub ostatecznie razem [w jednej obudowie ]) .

Odnośnie prod. tutaj musisz wybrać sama . Popatrz na czym chodzą ( czynnik ) jakie rozwiązania, COP, sterowniki itd. .

Greg 29

To chyba nie tak do końca . Uważam , że PC jest zdecydowanie wygodniejszym systemem niż gaz.

Ja mam dom drewniany i można uznać , że jest to szkieletówka tylko zamiast tynku czy szalówki z zewnątrz jest bal. Też bałam się jak to będzie bo to jednak nie murowany ale nie jest źle. Wydaje mi się , że jeśli zrobisz podłogę o odpowiedniej akumulacyjności to może być ok ! Co prawda domy z drewna są z natury ciepłe.

Mój budynek jest wrażliwy na wiatr ...ale murowane też chyba są

:wink:

Może odezwie się Ktoś kto ma typową szkieletówkę tak ogrzewaną , a może nie ma odważnych bo Ktoś może pomyśleć , że gdzie ma się "akumulować" ciepło jeśli chodzi o przegrody zewnętrzne ..w wełnie i gips kartonie czy płycie OSB ...ale jeśli ściany zewnętrzne mają taką samą przenikalność ( szkielet , mur ) to myślę , że ja bym zaryzykowała ...ale ja do odważnych należę z natury

:)

Saszko :)

W 99% masz rację ale ....więcej optymizmu ! Masz taką wiedzę , że nie pozwolisz Panu od PC zrobić coś nie tak . Pewnie , że to mimo wszystko ruletka ...ale w kasynie też można wygrać , szczególnie jeśli się gra pierwszy raz .!!!

PS. Jak po świętach ? , nie bolą Was brzuszki ? :lol:

za 40 tys w kasynie będę miał przynajmniej ciepło ;)
od razu nie trzeba kupować mercedesa - mi się udało z PC zejść poniżej 20000 na gotowo - to prawie tyle ile kosztowałoby mnie podciągniecie gazu, dobry kocioł, instalacja gazowa itd.

dlatego ja tez myślę nad pompą ciepła bo gaz = pc u mnie cenowo (instalacja)