Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Izulku :) z chęcią nie jest źle. To forum to jak nowa zabawka :) ( tylko Poważni niech się nie obrażą ..ale chyba już trochę mnie znacie i wiecie , że nie umiem być sztywna ).

Gorzej z wiedzą :( . Ja jestem z zerówki . Jak nikt nie widzi to czasami przesiadam się do ...przedostatniej ławki 8)...ale przychodzi GP ( Grono Pedagogiczne albo Wielka Trójka ) ...i mnie za fraczek i znowu ląduję tam gdzie moje miejsce :D

PS. Obok miejsce jest wolne .......może Ktoś kiedyś się dosiądzie ....:)..czekam na nowe roczniki :lol:

Jak dobrze , że GP ma dyżury ...zawsze na Kogoś można liczyć i my ze szkoły jesteśmy bardzo wdzięczni :D

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teoretyk , może tak. ( wykres z W. Oszczak "Jak ogrzać dom ") .

Chcę tylko nadmienić , że tę książkę na elektrodzie ( a tam to sami inż ) uważają za elementarz .

.

Elementarz to może przesada. Jest to książka napisana przystępnym językiem, która może pomóc w podjęciu odpowiednich decyzji przeciętnemu inwestorowi zainteresowanemu zainstalowaniem pompy ciepła.

Natomiast od fachowców projektujących i montujących instalacje z pompami ciepła wymagana jest już zupełnie inna wiedza :).

Przy jakiejś dyskusji na temat pomp ciepła padło stwierdzenie, że dla poprawnego zaprojektowania instalacji z pompą ciepła potrzeba zespołu fachowców następujących zakresów:

- chłodnictwa.
    - ciepłownictwa,
    - elektrotechniki,
    - automatyki przemysłowej,
    - geotechniki.

Przy bardziej skomplikowanych instalacjach tę listę zapewne można rozszerzyć.

Henoczku wiesz , że lubię przesadzać :)

ale fakt pozostaje faktem , ze byłam lekko zaskoczona , ze taka pozycja się tam pojawia ( tytuł padał często ). U nas jak najbardziej ale tam ?

No chyba , żeby pokazać pierwszą literę alfabetu przeciętnemu Kowalskiemu- przecież PC budują nie sami inż.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu , że do zaprojektowania instalacji z PC potrzeba interdyscyplinarnej wiedzy, część chętnych nie zwątpi jeszcze bardziej .

PS. Chylę czoło przed Twoimi umiejętnościami i bardzo podziwiam :)

Witam GP i Foremeczki :)

Napisałam tu post ...ale stwierdziłam , że to nie takie ważne pod warunkiem , że Ktoś będzie tak miły i odpowie na temat regulacji instalacji co .

Może zamiast tyle tłumaczyć i mówić , że to hydraulicznie powinno być wyregulowane ( posty Saszy ) to raz na zawsze powinno się szczegółowo napisać jak wyglądać powinna wzorowa instalacja i w którym miejscu ( w rozdzielaczu czy gdzieś indziej - gdzie ? ) i czym ? powinno to być wyregulowane .

Najlepiej byłoby gdyby był rysunek wyjścia z PC ( obiegi , zawory, pompy co. ) i w dwóch sytuacjach :

1. jeden obieg podłogówka(10 pętli w tym jedna pętla łazienka ) + grzejniki ( na górze [niskotemp.] i na dole i górze łazienkowe )

2. dwa obiegi ,.grzejniki + podmieszana podłogówka ( 2 pętle łazienka i tam wyższa temp)

Wtedy byłoby wszystko wiadomo ...a tak to możemy sobie pisać do woli ...i niestety nic z tego nie wynika . GP może się denerwuje że tłumaczy i nic , a my też bo mimo tylu słów nadal nic nie wiemy .

Nie mam racji ?

Jak nie rysunek to chociaż napisać ale ...szczegółowo i łopatologicznie ...

Przecież tych zaworów jest całe mnóstwo i motylki (kulowe) i RTL , FTC-RTD, ATC, RLV-S i jeszcze inne i skąd wiadomo jaki zastosować i gdzie .....

Druga sprawa , jeśli podłogówka ma zdolność samoregulacji to znaczy , że sama się reguluje i tzn, że jeśli jest jeden pokój zimniejszy tzn.,, że to ciepło w większości pójdzie do tego pokoju , tak ? a jeśli tak ....to nie powinno się robić podłogówki np. w garażu ( tylko grzejniki ) bo ponieważ to jest pomieszczenie zimniejsze od reszty to większość tego ciepła pójdzie do garażu.

Mam rację ?

Panowie ...liczę na Was :) i bardzo proszę :)

Miłego weekendu i dużo słoneczka ! :)

witam

bardzo dobry temat rozpoczelas bonetko

mnie tez interesuje jak to powinno prawidlowo wygladac, moj instalator ma troche pomyslow ale wydaje mi sie ze chce troche prezkombinowac proponuje zawor trojdrogowy, mieszacz i zawory termolegulatorow na kazdym obiegu petli podlogowki a z tego co tu wyczytalem powinno byc to jak najprosciej zrobione i sterowanie najlepiej tylko hydrauliczne..dlatego z uwaga bede sledzil co i jak..

Danielsq :) tak myślałam ......

Kto chce zobaczyć bezwładność w kontekście stygnięcia podłogówki to zapraszam , są wykresy w różnych konfiguracjach :

http://www.systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=716

wiecie tak sobie myślę o tym sterowaniu ....ogólnie jak to ma być, to każdy wie ale koncepcję kładą łazienki gdzie ma być cieplej i tu jest problem .

Gdyby łazienka miała tak gęsto rury , że samo to by wystarczyło ( + duży rzejnik ) to nie trzeba byłoby nic regulować . Puściłoby się jednakową temp na wszystko i byłoby ok ! ale tak się nie da .

Jeśli łazienkę chcemy cieplejszą to jeśli puścimy ciut więcej lub nawet ileś tam *C to na resztę , żeby przytłumić musimy zastosować albo siłowniki albo zawory termostatyczne i to na każdą pętlę poza łazienką a chodzi o to czy jest jakiś sposób , żeby nie stosować na wszystkie pętle, ale żeby działało na wszystkie .

Żeby rozdzielacz był skonstruowany inaczej ( miał jakąś przerwę ...miejsce wolne bez podejść ( góra , dół ) na jakimś kawałku ) to można byłoby zastosować i wpiąć jeden zawór czy siłownik , który by regulował resztę tych pętli które byłyby za tym zaworem .

Ale wiecie co, mam pomysł - przyszło mi coś do głowy .....na rozdzielaczu jak są te podejścia ( gniazda , podejścia dolne , gdzie się wpina pętle powrotu ) to można dokonać na każdym tak zwanej nastawy wstępnej ( imbusikiem ) i właśnie tam na tych pętlach co mają być zmniejszone można od razu zmniejszyć przepływ i byłoby hydraulicznie raz na zawsze i może tak jak trzeba i wtedy wyeliminowalibyśmy te wszystkie zawory na każdej nitce .......co Wy na to ?

Może ja zacznę ... Cześć uważa , że podłogówka jest bezwładna i długo reaguje na zmiany i chce sterować jak najprościej ( chce wyeliminować siłowniki itp. ) , a część skomplikowanie .

1. podłog+ grzejniki razem ...to 1 pompa i zawory RTL albo na powrocie w rozdzielaczu ,( regul.w/g temp. powrotu) albo na powrocie ale połączone z zaworem temosatycz (temp. powrotu + temp pomieszcz. ) [ na zasilających zawory odcinające]

albo RTL montow. na powrocie pętli podłog.podłącz. bezpośred. do zasilenia grzejnika

2. osobno to..dwa obiegi , 2 pompy .Obieg podłog. ma TZM .

W obu przypadkach ...zawór upustowy różnicy ciśnień. ( mont. za pompą )

W rozdzielaczach albo głowice termostatyczne z czujnikiem i termostaty pokojowe albo siłowniki termoelektryczne i regulatory pokojowe

Czy musi być zawsze zawór regulacyjny podpionowy ? ..miejsce montażu ?

Co jeszcze ....czy o czymś zapomniałam ..o czym ? i gdzie ?

Można kombinować z łazienką jak mówi Bonetka.Dla mnie na poczatku też był szkopuł.Pomimo większej ilości pętli w łazienkach było trochę za zimno.Jak "podkręciłem "pompę to było za ciepło również w innych pomieszczeniach ( no i zyżycie prądu.Dlatego zastosowałem "Wireless wellness" Danfosa.Na każdej pętli jest zawór "otwarty-zamkniety"sterowany elektronicznie i regujący na zadaną temperaturę przez bezprzewodowe termostaty w pomieszczeniach ( konfiguracja do woli ).Ponadto jest do tego wszystkiego bajer - leniuch jak do tv ale trochę większy i można do woli całym ustrojstwem sterować z fotela.Jeśli już zadamy jakieś zmnienne parametry to system się "uczy" aby opóźnienia w reakcji nie były tak duże ( bezwłdność podłogi która nie jest aż tak strasznie duża wbrew pozorom ).Dzięki temu na piętrze na antresoli obwody się włąsciwie nie właczają przy przyzwoitej temperaturze bo jest ciepło które przybywa z dołu domu.Ponadto w ąłzienkach mam 24-25 stopni,w sypialni 19 w wiatrołapie 16 w gospodarczym 19 a w pokojach 21-22.Nie wiem jak jeszcze jak to wpływa na zużycie prądu przez pompę ale komfort daje doskonały.

Androżku :)

Czy chodzi Ci o CF-2 radiowy ?

http://heating.danfoss.pl/pcmpdf/poradnik%20dla%20instalatorow%20aktualizacja%202008-01.pdf

czy o jeszcze coś innego ?

Wygodnie , bezsprzecznie -super .

Odnośnie oszczędności to chyba ...... nie ma to większego znaczenia, bo i tak układ co. PC daje tę najwyższą temp. czyli taką jak w łazience mają grzejniki i do takiej nagrzewa co. a dalej to tylko w zależności od pomieszczenia abo puszcza więcej albo mniej ( większa lub mniejsza temp.) . Czyli całość jest i tak podporządkowana szybkości chłodzenia w tym jednym pomieszczeniu-łazience .( musi dogrzać jak ostygnie temp. zadana ).

Androżku :D jesteś niesamowity :D a wiesz jak mi miło :oops: :D

wiem , że niektórzy niezbyt wiedzą co i jak i jeśli można Komuś pomóc to czemu nie ...nawet jeśli samym uśmiechem :)

IDOLAMI dla mnie jesteście WSZYSCY :lol:

Regulator nadrzędny CF-MC ( 5 lub 10 wejść ) wchodzi w skład systemu CF-2 i do tego w zależności od wymagań można sobie skonfigurować albo z termostatami ( pilot ) albo z regulatorami z wyświetlaczem ( pilot, wersja droższa ).

hej

czytam i sie zastanawiam dlaczego jest lepiej regulowac temperatury poprzez zwykle hydrauliczna regulacje niz osiagac to samo np siłownikami termoelektrycznymi?

przeciez tu i tu ograniczami przeplyw wiec tworzymy opory?

bo przyznam sie szczerze ze sposob regulacji zaproponowany przez androzek bardziej do mnie przemawia

Inko :)

tutaj panuje zupełna dowolność . Jedni chcą tak a drudzy tak ...pomijam już fakt , że prostszy system kosztuje 2 000, a ten drugi 3.000 ,-pln . ( na 5 obiegów, na więcej cena wzrasta ...droższa listwa itd. ) więc jeśli Ktoś ustawia raz na zawsze a część lubi proste systemy to dlaczego nie ?

Tutaj to wolna amerykanka.. Poza tym są osoby które w łazience chcą mieć więcej ale w reszcie pomieszczeń nie chcą różnicować tylko wszędzie mieć tyle samo i dla nich chyba prościej i taniej jest ustawić właśnie hydraulicznie .

Weź jeszcze pod uwagę , że mi tak przyszło do głowy i wydaje mi się , że tak można (2 post wyżej ) ale nikt tu o tym w ten sposób nie wspominał i ja nie wiem do końca czy tak ....... ( nigdy GP nie wytłumaczyło co konkretnie , jak i czym reguluje się hydraulicznie ?...padł tylko termin , że można wyregulować hydraulicznie .... ).

PS. oczywiście mój sposób dotyczył regulacji wbudowanych zaworów regulacyjnych na dolnej szynie rozdzielacza ( powroty )

Można kombinować z łazienką jak mówi Bonetka.Dla mnie na poczatku też był szkopuł.Pomimo większej ilości pętli w łazienkach było trochę za zimno.Jak "podkręciłem "pompę to było za ciepło również w innych pomieszczeniach ( no i zyżycie prądu.Dlatego zastosowałem "Wireless wellness" Danfosa.

dla mnie takie coś jest za drogie - to kilka lat grzania PC

to wszystko można zrobić prościej i taniej przez regulacje przepływów na powrotach w rozdzielaczu podłogówki - mozna zastosować też same siłowniki i sterownik czasowy za 20 zł z marketu

Ja wybrałem trochę inną koncepcję. Oprócz podłogówki mam w łazienkach, pralni i w wiatrołapie przy drzwiach grzejniki. To plus regulacja na rozdzielaczach powinno wystarczyć aby uzyskać optymalny rozkład temperatur. Dodatkowo grzejniki w łazienkach mają grzałki gdy trzeba będzie coś szybko wysuszyć poza sezonem grzewczym.

wiecie tak sobie myślę o tym sterowaniu ....ogólnie jak to ma być, to każdy wie ale koncepcję kładą łazienki gdzie ma być cieplej i tu jest problem .

Gdyby łazienka miała tak gęsto rury , że samo to by wystarczyło ( + duży rzejnik ) to nie trzeba byłoby nic regulować . Puściłoby się jednakową temp na wszystko i byłoby ok ! ale tak się nie da .

Dlaczego się nie da ? Oprócz podłogi w łazience są także ściany :).

W moim domu oprócz ogrzewania podłogowego w łazience dałem ogrzewanie ścienne. Czy się sprawdzi, pokaże życie :).

Przy wykonywaniu ogrzewania ściennego korzystałem z poradnika : http://www.uponor.com.pl/katalogi/plaszcz_poradnik_p.pdf (str. 16) :).

Czyli , że miałam rację i na powrotach w rozdzielaczach można to regulować .

A&zb :)

a czy zechciałbyś mi powiedzieć , czy kiedyś używałeś realnie tych grzałek i jak było ? ...bo ja kiedyś sobie włączyłam ale u mnie było ..." czekaj tatka latka " ...zupełnie nie na moje nerwy ta szybkość grzania i dałam sobie "sianka " :lol: , może trzeba było zaczekać ? ale ile można czekać.....a większa grzałka się do środka nie zmieści .

Henoczku :)

masz rację ale to inny troszkę obwód i zdania są podzielone odnośnie temp. zalecanej ...jedni uważają , że może być:]

a) taka sama jak na podłgówkę

b) drudzy , że większa niż na podłogówkę

c) a jeszcze inni , że mieści się w środku miedzy temp. podłogówki a grzejników .

A na jakiej chodzi u Ciebie ? a) b) czy c) ?

Może inaczej ...czy u Ciebie jest wszystko na jednej temp. i nie trzeba mieszacza ?

tam chodziło o to , że najlepiej byłoby gdyby była sama podłogówka i żeby wystarczyło ...bo grzejnik już musi być na większej temp.

masz rację ale to inny troszkę obwód i zdania są podzielone odnośnie temp. zalecanej ...jedni uważają , że może być:]

a) taka sama jak na podłgówkę

b) drudzy , że większa niż na podłogówkę

c) a jeszcze inni , że mieści się w środku miedzy temp. podłogówki a grzejników .

A na jakiej chodzi u Ciebie ? a) b) czy c) ?

tam chodziło o to , że najlepiej byłoby gdyby była sama podłogówka i żeby wystarczyło ...bo grzejnik już musi być na większej temp.

W ogrzewaniu ściennym można zastosować wyższa temperaturę niż w ogrzewaniu podłogowym (ma to sens wtedy, gdy instalacja jest wysokotemperaturowa - z kotła), ale wcale wyższa nie musi być.

Dlatego ja wybrałem wariant a). W łazience przewiduję też grzejnik drabinkowy z dodatkową grzałką elektryczną (do suszenia grzejników).

Pod względem hydraulicznym obwód u mnie ma podobne parametry jak w podłogówce (ok. 60mb rury PexAlPex fi 16/2). Jedyny problem, to konieczność zainstalowania dodatkowego odpowietrznika.