Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, nic z tego nie rozumiem :roll: - mam dom dokladnie 238m2, II strefa klimat. - autoryzowany przedstawiciel IVT proponuje IVT Greenline HTPlus C11 i 3x 70 m kolektora pionowego, twierdząc, ze przy tak dobrze jak nasz (w planach) ocieplonym domu IVT E14 i 4 x 70m to pompa przewymiarowana i zbędny wydatek.

A jak dobrze ocieplony masz dom i jaka jest jego bryła? 11kW przy 238 m2 daje 46W/m2 - to niewiele mniej niż typowo przyjmowane 50-60 przy obecnych projektach. Ewentualnie przemyślałbym wydłużenie kolektora o ile pozwala na to wybrany model pompy.

Czyli jednak radzicie mniejszą pompę? :roll: To skąd to przekonanie sprzedawcy ,ze powinno dać sie mocniejszą (firma Solwar z Gdyni)?

Ups, :oops: okazalo sie ,ze pomylilam strefy- Gdynia to 3 strefa klimat :) Kubatura naszego domu do ogrzania to 758 m3, bryla budynku to regularny prostokąt i dach dwuspadowy.

A co do ziemi- pierwsze 3 m głównie piach, dalej glina i cieki wodne :)

Budujemy dom energooszczędny- ściany trójwarstwowe- 24 ytong + 15 welna + 12 cegla , dach 20cm + 10cm na krokwiach, na gruncie ocieplenie 20cm styro. Brak mostków cieplnych, brak balkonów,pomieszcz ustawiono buforowo- od str pn. garaż i pom. gospodarcze, bez okien, duze przeszklenia od str pd i zach. Planowana rekuperacja :)

Dziwi mnie też rozbieżność w dlugościach kolektora dla naszego domu w zalezności od firmy- jeszcze jedna firma- Sun Energy dla IVT C11 zaproponowala 3 x 80m, pozostale dla tej samej pompy 3 x 70m , a dla mocniejszych 4 x 70m. Czy to, rzeczywiście kwestia uznaniowa?

Racjonalniejszym rozwiązaniem jest mniejsza PC. B.niskie temp. zdarzają się rzadko-wtedy awaryjnie kociołek elektr.

Budujemy dom energooszczędny

należy również uwzględnic błędy wykonawcze. Wykonawcy wiele potrafią spi...@#%#@$$%-chyba ze sami budujecie.

Mam podobny domek i PC 7/14kW-w zupełności wystarcza. Tej zimy (jeśli można tak ją nazwać) praca PC występowała generalnie w nocy. Jedynie przy -15 pracowała około 1/2 dnia.

Nie mam. Nie zrobilem tego z rozmyslem, bo dom wielki (teren tez) a ja lubie cieplo. Pompa sprawdza sie przy srednich i lagodnych zimach. Gdy dowali, to nie ma zmiluj, bedzie chlodno. Do tego sprezarka 4kW ktora swoje musi wziac z sieci. Woda do mycia nie za ciepla 55 C. Koszt instalacji duzy, a ze ekologia? Phi, tez cos. W sumie nie dla mnie. Mam piec na mial, pali wszystko, potrafi nawet sloik:)

Nie mam. Nie zrobilem tego z rozmyslem, bo dom wielki (teren tez) a ja lubie cieplo. Pompa sprawdza sie przy srednich i lagodnych zimach. Gdy dowali, to nie ma zmiluj, bedzie chlodno. Do tego sprezarka 4kW ktora swoje musi wziac z sieci. Woda do mycia nie za ciepla 55 C. Koszt instalacji duzy, a ze ekologia? Phi, tez cos. W sumie nie dla mnie. Mam piec na mial, pali wszystko, potrafi nawet sloik:)

Dziwne, bo Szwedzi o tym nie wiedzą, a zimy u nich raczej "prawdziwe".

Wielkość domu - toz to dokładnie na "odwyrtę". Im wieksza powierzchnia do ogrzania, tym wieksze oszczedności i szybsza amortyzacja. Toć całe osiedla własnie w Szwecji sa ogrzewane za pomocą PC.

Temperatura 55 stopni celcjusza "nie za ciepła" - to chyba dla organizmów np. krzemowych, bo dla "białkowców" czyli min. nas, denaturacja bialka zachodzi w temp. 42-43 stopni.

Interesuje mnie Sirius m-2 z Thermogolv w Jaśle.Składa się z pompy ciepła i zbiornika " akumulacyjnego" o poj. 500 LITRÓW!!!

Zastanawia mnie jedna rzecz i proszę o poradę:

Mając dom bardzo dobrze ocieplony,porterówka i na całości ogrzewanie podłogowe....

Chodzi o ten zbiornik,jak twierdzi sam sprzedawca nie jest do końca buforem ciepła :o Więc po co mam ogrzewać te 500 litrów skoro podłogówka sama w sobie jest akumulatorem ciepła??Tylko po to żeby CWU było przepływowo??

Poza okresem grzewczym również muszę te 500 litrów ogrzewać żeby mieć ciepłą wode użytkową...

Zaznaczam że PC będzie się załączała tylko w tańszej taryfie!

Czy to ma sens??

Z kolei Pompy IVT są według mnie lepiej zbudowane gdzie wody kotłowej jest chyba 60 l jak dobrze pamiętam!Jest tylko jeden minus : Cena o 6 tyś wyższa od Siriusa :-?

Nie wiem co wybrać :-?

55 stopni i nie za ciepła woda? weź do wanny włóż termometr

a po drugie dlaczego ma być chłodno? może być drożej ale nie chłodno

Terplace ....dociekliwi dziękują :)

przede wszystkim za łamanie stereotypów typu "max dł. rury 100mb" .

Piczman .......to dwa zupełnie inne systemy ( bezpośred.i posrednie ).

Thermog. ........to zbiornik mający temp. rozłożoną warstwowo ( na dole mniej , na górze więcej ) . W tym zbiorniku po lewej jest wężownica do grzania przepł. po prawej rura która jest skraplaczem . Czym większa będzie powierzchnia wymiany tym lepiej i dla jednej strony i drugiej . Poza tym jest tu taka sprawa , że grzejąc podłogówkę i grzejniki np. w łazience możemy na nie puścić wyższą temp. ( bo i tak do wyższej grzeje się cały zbiornik ) .

Jeśli ten zbiornik jest b.dobrze ocieplony ( a taki powinien być ) to nie chłodzi się tak szybko . Zastosowanie mniejszego wiązałoby się właśnie z częstością grzania i mniejszym komfortem grzania przepływowego ( krótsza wężownica ) .Latem gdy co. jest wyłączone puszczenie w zimny dzień co. jest możliwe natychmiast bo ta woda o takiej temp. tam fizycznie jest.

Na rys. te wężowniczki są szczuplutkie i malutkie . Nie wiem jak wygląda przepłwówka realnie ....a lubię wiedzieć ....

Poza tym chcesz grzać tylko w taniej taryfie ....więc chyba musi być duża ilość gorącej wody z zbiorniku . Typowy zb. buforowy , służy do zrzucania nadmiaru lub pobierania niedoboru ciepła więc w tym znaczeniu nie jest typowym buforem ( jednak. temp, czasami grzałki ) ale jakieś funkcje bufora ( dobór gorącej wody co.) ma .

W IVT grzeje inaczej . Raz płaszcz zewnętrzny grzeje cwu , raz grzeje co.

W Therm. mozna powiedzieć , że to " dwa w jednym " .

Tres ....jeśli chodzi o zimy to zwyczajnie nieprawda , chyba , że ktoś świadomie ma PC obliczoną np. na 80% zapotrzebowania ( może nie być 22 *C ale 18 ) . Woda cwu ......może być tak max. jak tylko PC da radę ...jest to tylko kwestia ceny ....co innego ogrzać do 45 a co innego do 55 czy wyżej .

Nie mam. Nie zrobilem tego z rozmyslem, bo dom wielki (teren tez) a ja lubie cieplo. Pompa sprawdza sie przy srednich i lagodnych zimach. Gdy dowali, to nie ma zmiluj, bedzie chlodno. Do tego sprezarka 4kW ktora swoje musi wziac z sieci. Woda do mycia nie za ciepla 55 C.

Tego typu mity (lub fakty po złych instalacjach) sprawiały że miałem poważny problem z podjęciem decyzji. Podobna sytuacja dotyczyła podłogówki (sypialnia).No i największy problem-małżowinka, która stwierdziła że jak nie będzie ciepło to :evil: ! Na szczęście były również wypowiedzi praktyków oparte na doświadczeniach. Co do temp. cwu: mam ustawioną na 45stC i w zupełniości wystarcza. Sezon mija i jakoś nie odczuwałem dyskomfortu nawet przy -15 st i silnym wietrze. PC pracowała wówczas max. około 12-15h/dobe-zatem istniał jeszcze spory zapas. I było to jedyne źródło ciepła w domu. temp w budynku ustawiona na 21,5 st. Faktyczna oscylowała 21-22 st. Ustawienie wuższej od 22 st stwarzało dyskomfort.Tyle-z praktyki!!!

co myślićie o takiej instalacji : dom 240m2 w całości podłogówka , ściana max29cm + styro 15cm , okna z potrójną szybą , pompa ciepła na sprężarce śrubowej sanyo z pośrednim parowaniem , zbiornik 400l , brak kolektora tylko studnia z której pobierana jest woda (poziom wód gruntowych 70-100cm przez cały rok) , moc pompy 14kW . całość powinna kosztować max 25tyś

ma ktoś z was podobne rozwiązanie ? jakie są wadi i zalety ?

brak kolektora tylko studnia z której pobierana jest woda (poziom wód gruntowych 70-100cm przez cały rok) , moc pompy 14kW .

Rozważ wydajność studni czerpnej i co z wodą do zrzutu (jakiś stawik?, studnia chłonna, wydajność, itp.itd.). Poza tym istotna jest jakość wody. Twarda szybko załatwi wymiennik w PC. Ktoś na forum praktykuje takie rozwiązanie i żyje-zatem ... decyzja należy do inwestora!

brak kolektora tylko studnia z której pobierana jest woda (poziom wód gruntowych 70-100cm przez cały rok) , moc pompy 14kW .

Rozważ wydajność studni czerpnej i co z wodą do zrzutu (jakiś stawik?, studnia chłonna, wydajność, itp.itd.). Poza tym istotna jest jakość wody. Twarda szybko załatwi wymiennik w PC. Ktoś na forum praktykuje takie rozwiązanie i żyje-zatem ... decyzja należy do inwestora!

o wydajność się nie boję bo teren lekko podmokły i wody jest pod dostatkiem , zrzut będzie do rowu melioracyjnego . martwi mnie właśnie jakość wody , jeśli okarze się że woda jest twarda to czy są proste sposoby zmiękczenia jej (sypanie chemikali do studni odpada)

o wydajność się nie boję bo teren lekko podmokły i wody jest pod dostatkiem , zrzut będzie do rowu melioracyjnego

ino ile PC potrzebuje wody o określonej temp. (tej ze studni) w warunkach max. zapotrzebowania na ciepło? Może się okazać że trzeba będzie wypompować małą rzeczkę. Ponadto pompa do tejże wody swoje kW też weźmie. Może lepiej zamknięty obieg w kolektorze pionowym i spokój na dłuższy czas ze stabilną temp. DZ.

Pewnie powiecie , że jestem nawiedzona ( może i tak ) , nie jestem za bardzo ekologiczna i zachowań stricte ekologicznych u siebie nie obserwuje a jednak czytając , że tę wodę będzie się zrzucać do rowu ..trochę dostaje "gęsiej" skórki .

Co innego do studni zrzutowej , do jeziora , ale tu tyle wody się marnuje.

Pewnie , że biorąc pod uwagę obieg zamknięty ( zrzut do rowu i ona wsiąknie czyli jakby zostaje odzyskana przez przyrodę ) tak też można ale trochę szkoda . U nas o wiele spraw się nie dba a wszystko kiedyś może się skończyć słodka woda też . Są już rejony gdzie wody brakuje lub czerpie się z dużych głębokości.

Powie Ktoś ...ale to kropelka ...no tak ale z tych kropelek składa się całość ...

Są systemy ( duże ) wykorzystujące wodę wodociągową ale tam ona jest dalej do użycia ( zabiera się tylko ciepło ) ...nikt nie zrzuca jej do kanalizacji .

Nie jesteś nawiedzona (no może troszeczkę :roll: ).

Państwo "zabezpieczyło" sie poprzez odpowiednie przepisy, które stanowia, ze w takim przypadku należy pobrana wodę "zrzucić" do tej samej warstwy wodonośnej z której ja pobrano. W przeciwnym wypadku należy mieć pozwolenie wodno-prawne. Może sie okazać, że legalny zrzyt do rowu bedzie bardzo kosztowny, zaś nielegalny jeszcze bardziej.

Może się to wydać dziwne, ale w opisywanym przypadku woda zrzutowa z PC jest ściekiem.

Pozdrawiam

o wydajność się nie boję bo teren lekko podmokły i wody jest pod dostatkiem ,

masz gwarancje na to? za 2-3 lata może poziom wody gwałtownie sie obniżyć - i co wtedy?

zawsze można wykopać rowy pod kolektor poziomy ;-) , nie daleko płynie rzeka nawet w największe susze i upały nie wysycha , raczej nie będzie problemu