Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chodzi o program doboru sprężarek ?

http://www.copeland.pl/copeland/index.php?dzial=download

zakładka : program doboru :wink:

zwracam uwagę pt publiczności na arcyciekawą zakładkę audytora energetycznego w tym programie, który pokazuje ile godzin w sezonie popma pracuje w określonych temperaturach zewnętrznych

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli jesteś tak uprzejmy to mam takie pytania ( chyba , że to tylko dla Panów i ...wszelkie prawa zastrzeżone )

Wiedziałam , że jest ten progr. ale nigdy nie wchodziłam ( odp. na post Fido i ściągnęłam ale mnie ubiegłeś o 5 min.ze swoją odp. ale skoro scągnęłam to chciałam zobaczyć ) . Odnalazłam tę sprężarkę ZH26K4E-TFD ( to sprężarka Gosimałgosi , myślałam , ze Ktoś Jej pomoże ..., próbowałam ale nie wszystko niestety wiem :( )

Pytanie ...jakie wartości prawidłowe powinno się tam wstawić ? ..wstawiłam po 3 *C przegrzanie i dochłodzenie ..a 50 *C temp. kondensacji ( źle?, za dużo ?) ,, parow. -5 ., zewnętrz. -20 ... w zakładce elektrycznej ..ustawiłam Białystok ( lepiej mi wyszło dla Maroka i Agadiru :) bo początkowo nie zauważyłam ...

Fajny program .....bawiłam się do tej pory a mówią , że to tylko dla chłopców :D

PS> mam propozycję dla Panów ...proszę niech Ktoś wypełni te dane Plektryczne i póżniej wstawi jako link tutaj ......moglibyśmy popatrzeć co i jak ....bo ja nie wiedziałam np. jaki koszt jednost. podgrzania wody (kwotę 1 taryfy czy drugiej ..średnią ?) bo koszt 1Wh to raczej do co. a nie cwu.

Najbardziej kładzie wszystko ciepła woda ...nie wpisywałam dużo 47*C ale jak się wybierze np. stałe a proporcjonalne to jest różnica o 680 zł , a różnica 1*C to około 50 zł na rok.

Ponieważ długo Cię nie było ...to może zechciałbyś kilka słów...

1.czy w rozdzielaczu wystarczą tylko zawory odcinające i odpowietrzające i oprócz zawory ( gniazda ) do regulacji przepływu .? ..( jak ktoś chce to może albo przepływomierze , albo siłowniki albo termoreg) ale nie jest to niezbędne ?

2.wiem , że robi się projekt na podłog. ale jeśli z mk2 podłogi można uzyskać max.60 W/m2 to ...czy spotkałeś się z tym , że ktoś dawał rurki gęściej niż co 10 cm i tak wynikało z projektu ( np. w jednym pomieszczeniu ) ? ........mam podejrzenie , że część nie robi projektu tylko bierze najmniejszą czyli 10cm z wytycznych Purmo i tak robi .

3.z praktyki i wykonanych projektów ...jaka odległość już nic nie daje co 3 cm ? co 4 ? ( mniej , więcej ) ...

4.na jakie temp. zewnętrzne i jaką wychodzącą najniższą realną na co. robione są projekty do PC ( bo w/g Hubomag 33*C - tylko nie wiad. przy jakiej zewnętrznej )......chyba , ze istnieje bariera technologiczna i nie da się zrobić np. na -20 temp. zasilającą 35 *C... i.....niestety ogrzewanie niskotemp. przy kotłach i PC niczym się nie różni ( taka sama obliczeniowa )( bo nie można zejść niżej np. 35/29 dla -15 ) i czy to ktoś liczył ...czy jeden policzył i teraz wszyscy tak uważają ( a może się pomylił ?) , że to nierealne ....

2.wiem , że robi się projekt na podłog. ale jeśli z mk2 podłogi można uzyskać max.60 W/m2 to ...czy spotkałeś się z tym , że ktoś dawał rurki gęściej niż co 10 cm i tak wynikało z projektu ( np. w jednym pomieszczeniu ) ? ........mam podejrzenie , że część nie robi projektu tylko bierze najmniejszą czyli 10cm z wytycznych Purmo i tak robi .

3.z praktyki i wykonanych projektów ...jaka odległość już nic nie daje co 3 cm ? co 4 ? ( mniej , więcej ) ...

4.na jakie temp. zewnętrzne i jaką wychodzącą najniższą realną na co. robione są projekty do PC ( bo w/g Hubomag 33*C - tylko nie wiad. przy jakiej zewnętrznej )......chyba , ze istnieje bariera technologiczna i nie da się zrobić np. na -20 temp. zasilającą 35 *C... i.....niestety ogrzewanie niskotemp. przy kotłach i PC niczym się nie różni ( taka sama obliczeniowa )( bo nie można zejść niżej np. 35/29 dla -15 ) i czy to ktoś liczył ...czy jeden policzył i teraz wszyscy tak uważają ( a może się pomylił ?) , że to nierealne ....

Najlepiej zobaczyć jak to jest liczone w programie do projektowania grzejników podłogowych.

Polecam np. bezpłatny program KISAN C.O. : http://www.kisan.pl/page.php?action=415

Możesz się tam pobawić z doborem różnego rodzaju materiałów podłogowych, różnym rozstawem rur itp i zobaczyć jak wpływa to na parametry grzejnika :).

Henoczku , program się już ściąga , dziękuję :) ... a czy mógłbyś jeszcze tę zakładkę elektryczną ( najlepiej ekran 1 i 2 wypełniony )

PS> mam propozycję dla Panów ...proszę niech Ktoś wypełni te dane elektryczne i póżniej wstawi jako link tutaj ......moglibyśmy popatrzeć co i jak ....bo ja nie wiedziałam np. jaki koszt jednost. podgrzania wody (kwotę 1 taryfy czy drugiej ..średnią ?) bo koszt 1Wh to raczej do co. a nie cwu.

Szczerze powiem , że liczyłam na Ciebie :)

Jeśli byłyby kłopoty z przesyłem ...prześlij na priv, bardzo proszę

PS.program Kisana z opisu widzę , że bardzo mi się podoba :D

parowanie i skraplanie to właśnie te parametry , które obrazuja co w konkrertnych temperaturach można wycisnąć. Dochłodzenie i przegrzanie zostawic lepiej na poziomie 3 C co by nie zaciemniac obrazu i sie nadmiernie nie nastawiać . Temperatura zewnętrzna nie ma związku z obliczniami COP. To parametr audytora - trzeba wstawić tyle ile wynosi moc instalacji przy temperaturze obliczeniowej. Może to byc -20C , a może byc każda inna ale przy zredukoanej odpowiednio mocy.

1. Pisałem, że najlepiej jeśli na rozdzielaczu są wyłącznie zawory odcinające bez elementów regulacji. Wymaga to jednak dobrego , zrównoważonego hydraulicznie projektu instalacji, dlatego jest rzadko spotykane. Dlaczego? Dlatego aby minimalizować koszty obiegu wody ( pompa pracuje stale) .

W każdym bądź razie nie instalowac elementów regulacyjnych na wszystkich pętlach , a tylko na tych krótkich. Obwód długich pętli jest obiegiem najbardziej niekorzystnym i do niego należy wyrównac pozostałe.

2. Można dowolnie gęsto układać rurki , lecz praktyka wskazuje że gęściej niż co 10cm nie przynosi efektu. Dlaczego? Oczywiste dla każdego że rurki ułozone co 50 cm grzeją efektywniej licząc w W/mb niz co 20 cm. Gęściej niż 10 cm mozna układać przy ścianach zewnętrznych, nawet co 5 cm. Inną granica jest granica absurdu i mozliwość otulenia rurek betonem.

3. j.w.

4. Temperatura obliczeniowa to maksymalna jaką mamy zamiar produkować przy zakładanej najnizszej przy której wystarcza moc pompy. Może to byc temperatura normowa, przypisana dla strefy klimatycznej, a może to byc -10C , gdzie moc jest ograniczona do rozsądnego , uzasadnionego klimatem poziomu , a co za tym idzie i rozsądna moc pompy, wilekość kolektora oraz koszty budowy.

Sprzedawca zawsze stara sie namówić na moc maksymalną, nie tyle dlatego że chce klienta naciagnąć co boi sie ewentualnych nieporozumień , bo klient nie musi pamiętac , że umawiali sie np. na -10 C. Poza tym technika zna również współczynnik niewiedzy i niekompetencji zwany naukowo "współczynnikiem strachu" :D Tym bardziej, że nizwykle często zajmuja sie tym ludzie przypadkowi, instalatorzy innych branż , bezrefleksyjni i pewni swojej czasem iluzorycznej wiedzy.

1. Pisałem, że najlepiej jeśli na rozdzielaczu są wyłącznie zawory odcinające bez elementów regulacji. Wymaga to jednak dobrego , zrównoważonego hydraulicznie projektu instalacji, dlatego jest rzadko spotykane. Dlaczego? Dlatego aby minimalizować koszty obiegu wody ( pompa pracuje stale)

dlaczego pompa pracuje stale? u mnie pracuje tylko jak potrzeba

koszty obiegu wody czy z regulacją przepływu na rozdzielaczu czy też przez dobór odpowiedniej długości pętli ile sie mogą różnić w ciągu roku? o 10 zł? nie przesadzajmy - możliwość regulacji przepływu ma też swoje zalety

Witam

Jestem nowa na tym forum dlatego najpierw sie przywitam:)

Ale mam pytanko czy zna ktos godne polecenia firmy sprzedające i motujące pompy ciepła we Wrocławiu i okolicach?Chcicłabym sie zorientować ile taka "przyjemność kosztuje" i zobaczyć co mi sie bardziej opłaca pompa czy piec na paliwa stałe?

Dziękuję i pozdrawiam

Kasia

Hydrolku......rozumiem , ze 50*C kondensacji jest ok! w stosunku do cwu 47*C. ( 3 było, przegrz, dochłodz ).

Każdy Twój post jest czytany bardzo uważnie . ( mogę pożartować, ....bardzo uważnie i jak perełka odkładany do lamusa :) i wyciągany na wielkie wyjścia - no wiesz jak drugi sznureczek obok tych pereł naturalnych ....wybacz czasami mnie nachodzi ..a to dlatego , że bywasz tu bardzo rzadko :(

..wiem , że tak pisałeś ( jednakowe pętle ) i dlatego niektórzy zastanawiają się jak to realnie zrobić , wychodząc z założenia , że nie chcą różnicować w pomieszczeniach tylko ustawić raz na zawsze i tylko czujnik w pomieszcz. reprezent. podłaczony do PC ( pokojówka ) odpowiednio modyfikujący krzywą .

ad. 3 .....ponieważ obok pojawił się wątek o przewymiarowaniu podłogówki ...to w związku z tym zastanawiałam się co to znaczy .....bo ściśle ..to wtedy gdy damy gęściej rurki przy założonej temp. max na co. co spowoduje większą niż normy temp. podłogi ( 29 *C lub 33 w łazience i brzegowe ) ale jeśli damy zamiast odległosci co 15cm rurki co np. 10 i zmniejszymy temp.na co. ( zachowując wartości max 29.. ) to jakim cudem będzie przewymiarowana.? , inny problem to zrównoważenie hydrauliczne instalacji i jej odpowiednie wyregulowanie. .

Fotografku ....Tobie to dobrze , bo możesz ustawić jak chcesz pompę ( Thermogolv ) ale np. w IVT tak się nie da ...ona pracuje stale to ta w środku , co innego ta na zewnątrz na obieg co .... też stale( ?) ( chyba, że bay pas. ) .Słyszałam , ( od Pana fachowca ), że pompa powinna chodzić stale bo ... "brudzi się woda od rur " a jak krąży , zjawisko to nie występuje :wink:

Zakręconaelfa ...poszukam , bo Ktoś ma Oktopusa .

Motoazja witamy :)

nie chcę Cię od razu zniechęcać ale .......to inwestycja od np. 30.000 wzwyż ....... ...opłacać ?...jeśli chodzi o koszty zakupu to nie ale jeśli chodzi o koszty eksploatacji z PC ( r-ki elektryczne ) to jak najbardziej tak .

Fotografku ....Tobie to dobrze , bo możesz ustawić jak chcesz pompę ( Thermogolv ) ale np. w IVT tak się nie da ...ona pracuje stale to ta w środku , co innego ta na zewnątrz na obieg co .... też stale( ?)

no ja mam tylko jedną pompke - na zewnątrz do co :-)

dolne źródło chodzi bez pompki :-)

1.nie można przewymiarować podłogówki :D , im więcej rurek tym nizsza temperatura czynnika i wyższy COP - krzywa grzania dopasowuje parametry instalacji grzewczej do potrzeb. Barierą są realne możliwości zagęszczenia rurek tak aby przynosiło to zwiększony efekt grzewczy i pozwalało jeszcze na otulenie rur. Pętle mozna zrobic tej samej długości i nie ma problemu z regulacją. To wykonalne , tylko trzeba dobrze policzyć i pokombinowac ułożenie. Jak tam gdzies nie wyjdzie to pisałem że można zdławić , ale na zasadzie wyjątku a nie zasady.

2. pompa obiegowa c.o. pracuje przez cały sezon grzewczy , tylko wtedy wiadomo jaka jest temperatura wody w instalacji. Chyba że nie ma regulatora pogodowego, krzywej grzania , tylko termostat pokojowy , który załącza pompe ciepła. To mozliwy ,ale z całą pewościa najmniej efektywny sposób regulacji. Choć spotykany - ulubiony przez instalatorów kotłów i jak pisałem wyżej przenoszony do PCi. To błąd.

Fotografku ....Tobie to dobrze , bo możesz ustawić jak chcesz pompę ( Thermogolv ) ale np. w IVT tak się nie da ...ona pracuje stale to ta w środku , co innego ta na zewnątrz na obieg co .... też stale( ?)

no ja mam tylko jedną pompke - na zewnątrz do co :-)

dolne źródło chodzi bez pompki :-)

nie ciesz sie tak mocno :) , przeciez czynnik chłodniczy nie płynie siłą woli tylko napędzany energia ze sprężarki :lol: . Czyli masz 2 in 1 8)

2. pompa obiegowa c.o. pracuje przez cały sezon grzewczy , tylko wtedy wiadomo jaka jest temperatura wody w instalacji

to mam wydawać 80W/h żeby wiedzieć jaka jest temperatura wody (pomijam już zużycie pompki )? są tańsze sposoby :-) po drugie jestem nastawiony na grzanie tylko w II taryfie i nie interesuje mnie przez 14 godzin jaką woda ma temperature bo i tak PC sie nie włączy (pomijam ekstremalne mrozy )

Pozdrawiam

Fotografku .... w takiej określonej sytuacji ( godzinowa ) to jest może i zbędne ( ale w innych - musi być ) .... jak działa pompka to temp. jest wyrównana i stygnie wszędzie jednakowo .

Jak PC wie jaką ma temp. ( jej czujnik ) to wie w każdym momencie jak reagować ( pogodówka ) czy dogrzać i o ile , poza tym są programy takie , że albo wyłączają w ogóle na czas drogiej taryfy ....albo wyłączają do określonej temperatury minimalnej czy podbiją też do jakiejś max ( np. +2 *C w taniej taryf ) i PC też musi wiedzieć jaką ma temp. w tej chwili i jak to rozplanować w czasie itd.( ogólnie na czym stoi bo bez tych danych klops ) .

A , że kosztuje ...w dzisiejszych czasach wszystko kosztuje ..niestety :(

i tak w porównaniu do innych masz 1 pompkę i ew. obiegówka do cwu a u nas 2 w środku ( ogrzewanej wody i glikolu ) i jedna albo 2 na zewnątrz ( albo jeden obieg albo dwa ( grzejniki ) +obieg . cwu

najważniejsze jest dobre samopoczucie użytkownika :D , ale może się okazac, że pokonanie bezwładności po długim postoju kosztuje więcej niż oszczędności wynikające z II taryfy :( . Analogia do samochodu z dużym ładunkiem (bezwładność) sama się nasuwa.

Nie wszytstko tańsze co się wydaje , szczególnie bez analizy , a tylko na czuja.

jak masz mieć dom pasywny to po co ci gruntowa PC?

juz przyjmując te 15W/m2 to wychodzi śmieszne zapotrzebowanie 3 kW. Wstawiasz dwa czajniki i ogrzeją cie dom :)

dokładnie - wstawi 2 farelki po 1500 W i ma ukrop - a za zaoszczędzone pieniądze na tej PC może grzać farelkami 200 lat ;)

nieprawda, są pompy ciepła vitotres f-my viessamann (typu powietrze-woda), które są urządzeniami wentylacji z odzyskiem, ogrzewania CWU ciepłem powietrza wylotowego i poza tym można je podłączyc do solarkow

i pewnie viessmann żeni je po 5 PLN sztuka? Nie zrozumiałeś idei : przy odpowiednio małym zapotrzebowaniu bezsensowna jest budowa pompy ciepła bo każde inne ogrzewanie jest tańsze , licząc oczwywiście łacznie z kosztami inwestycyjnymi.

Do solarków mozna dołączyc jeszcze wodotrysk i juz pełnia szczęścia.

Jako ciekawostkę powiem , że w Holandii pompa ciepła musi zwrócić ziemi pobrane zimą ciepło. W tym celu montuje się właśnie solary, które oddają nadmiar ciepła do kolektora , pompa ciepła chłodzi pomieszczenia i też oddaje ciepło do gruntu. Projekt ma wykazać , że bilans jest dodatni. Co kraj to obyczaj. Nic na dziko i bez pozwoleń.

najważniejsze jest dobre samopoczucie użytkownika :D , ale może się okazac, że pokonanie bezwładności po długim postoju kosztuje więcej niż oszczędności wynikające z II taryfy :( . Analogia do samochodu z dużym ładunkiem (bezwładność) sama się nasuwa.

Nie wszytstko tańsze co się wydaje , szczególnie bez analizy , a tylko na czuja.

ale jaki długi postój? średnio spada mi temperatura o około 1 stopień - więc lepiej dogrzać pare procent więcej w czasie tańszej o STO procent energii

oczywiście pomijam okres dużych mrozów. Po drugie jak mam wszędzie podłogówke, to lepiej dla pompy załadować ją za dwoma zamachami, niż by pompa miała się włączać co godzine :-)

a nie słyszałeś że każda przesada szkodliwa? Podobnie z długim cyklem. Szczególnie przy bezpośrednim parowaniu taki kilkugodzinny cykl pogarsza COP z tytułu gorszej pracy dolnego źródła.Spada temperatura parowania. Poza tym pompa pracuje na maksymalnej możliwej do uzyskania temperaturze co też nie pozostaje bez wpływu na COP. Regulator pogodowy grzeje w najmniejszym wymaganym zakresie temperatur. To jak jazda z gazem do dechy lub spokojnie , bez zrywów. Można tak długo jeszcze , ale skoro jesteś zadowolony ?

"Renomowani" tak nie sterują jak ty. Pewnie się nie znają na rzeczy ?

Poza tym pompa pracuje na maksymalnej możliwej do uzyskania temperaturze co też nie pozostaje bez wpływu na COP. Regulator pogodowy grzeje w najmniejszym wymaganym zakresie temperatur. To jak jazda z gazem do dechy lub spokojnie , bez zrywów. Można tak długo jeszcze , ale skoro jesteś zadowolony ?

"Renomowani" tak nie sterują jak ty. Pewnie się nie znają na rzeczy ?

1. niby dlaczego pompa pracuje na maks temperaturze? - przez te kilka godzin odpoczynku temperatura przecież nie spada o kilkanaście stopni

2. regulatora pogodowego nie mam

3. źle porównujesz z tą jazdą z gazem do dechy - jak mam do przejechania 100 km - ja jade z tą samą prędkością ale trase rozkładam na 2 etapy - Ty proponujesz też jechać z tą prędkością, ale robić co godzine przystanek

4. Co do renomowanych to nie wiem jak sterują - ja policzyłem, że praca tylko w II taryfie mi sie opłaca - po raz kolejny zaznacze, że nie dotyczy to dużych mrozów - no i jak ktoś tu pisał - renomowani w pompach mają też programy do pracy w II taryfie

a dziś to wogóle dziwny dzień ;) bo nie dosyć, że przez dzień temperatura nie spadła to jeszcze wzrosła :-)

Pozdrawiam