Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam kilka ofert na kompletne kotłownie z PC i żadna nie jest tańsza niż 35000 . Wysłałem do ppc zapytanie o instalatora i zobaczymy jaką cenę dostanę od niego . Jeżeli będzie to na poziomie 20000 to zacznę się poważnie nad tym zastanawiać .

Tak z pamięci i bardzo pobieżnie w PLN :

sterownik pogodowy.....1500

pompa podłogówki.........350

pompa cwu...................500

matriały instalacyjne......500

odwiert 3x50mb.........12000

rury do odwiertu..........1800

Twoja pompa.............10126

usługa podłączenia.......3000

RAZEM........................29776 zł

Można trochę taniej ( kolektor gruntowy, prosty sterownik itp. ) lub nieco drożej za kompleksową obsługę.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gosciu01 Ty naprawdę jesteś gościu .

Jeżeli uwzględnić że mam możliwość nabycia materiałów instalacyjnych , rur , pomp itp po niezłych rabatach hurtowych to może wyjść nieżle .

Czy Ty gosciu01 jesteś może instalatorem czy ot tak masz niezłą orientację ?

Zobaczymy co powie polecany instalator .

A w poprzednim poście mówiłem o cenach netto - tu chyba podliczyłeś brutto z 22% VAT(przynajmniej pompę).

gosciu01 Ty naprawdę jesteś gościu .

Dzięki :lol:

Czy Ty gosciu01 jesteś może instalatorem czy ot tak masz niezłą orientację ?

no pewnie :wink: :lol:

sam sobie podłogówkę zrobiłem łącznie z projektem i trochę elektryki, i parę innych drobiazgów ...

I dziwne, bo jeszcze działa i to całkiem nieźle :p

Poza tym zawodowo zajmuję się uszczęśliwianiem ludzi produktami pewnej firmy, jeśli na to przystaną. Oczywiście. Ale daleko tudzież do art. instalacyjnych, jak stąd do wąchocka :wink: :lol:

A na poważnie.

przygotowuje się do budowy drugiego domku i chyba będzie tam PC.

Wariat ze mnie bo gaz ( rosyjski chyba ) mam w ziemi !

I kłopot tylko bo nie wiem jak tą rurę trzeba będzie zlikwidować ???

Jeśli policzyć wszystkie koszty ogrzewania ; energią el., gazem i PC :

1. instalację ; prąd 5 kzł, kotłownia gaz. kondensat - 12 kzł, PC 32 kzł,

2. amortyzację ;prąd 25 lat, gaz 15 lat, PC 20 lat,

3. cena nośnika ; en. el. 0,32 zł( I i II taryfa ), gaz 1,62 zł, PC*COP ( COP=4 ),

3. przeglądy, abonamenty, projekty,

4. sprawności urządzeń,

Nie licząc ;

1. stopy zwrotu z potencjalych inwestycji z zaoszczędzonych pieniędzy na budowie,

2. potencjalnych dodatkowych metrów kw. budynku na kotłownie,

3. dodatkowych lub brak kominów itp.

Relatywnie Efektywna cena 1 kWh na ogrzewanie wyniesie ;

1. En. el. .......... 0,37006 zł

2. gaz .............. 0,29648 zł

3. PC ................0,27519 zł

Oczywiście zmieniając czas amortyzacji PC na 25 lat wynik wychodzi jeszcze lepiej, albo cenę PC na 40 kzł, gorzej.

Już dzisiaj wynik jest mocno zachęcajacy.

Biorąc pod uwagę wzrost ceny nośników energii, certyfikaty energetyczne budynków, komfort i parę innych, patrzę w stronę PC.

Kilka lat temu, tu na forum tych, którzy montowali kotły kondensacyjne prawie linczowano. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić inny kociołek, jeśli ktoś idzie w gaz.

Najgorsze w tej zabawie, że wiedzy i doświadczenia w dziedzinie PC, wciąż jak na lekarstwo. Dotyczy także firm zawodowo zajmujacych się tematem.

Witajcie,

temat pomp ciepła jest jak widze żywy, opinie podzielone ale to dobrze to skłania wszystkich zainteresowanych do głebokich przemyslen.

Do wszystkich inwestycji należy jednak podchodzic rozsšdnie.

Jestem oczywiscie za propagowaniem pomp ciepła. Oczywiscie ze nie wszedzie stosowanie tych urzadzen jest zadawalajace i uzasadnione. W domach jednorodzinnych, obiektach przemysłowych, hotelach uwazam ze jak najbardziej.

Istota tkwi nie w tym czy pompa tgo dobre czy złe urzšdzenie do ogrzewania. Zdecydowanym problemem bo tak nalezy to otwarcie nazwac jest jeszcze brak dobrych wykonawców.

Ogrzewanie za pomoca pompy ciepła należy traktowac systemowo. Ważne sš trzy etapy realizacji inwestycji, których nie nalezy pominšc, zaniedbac:

1. Okreslenie koncepcji instalacji, tzn. należy okreslić czym bedziemy ogrzewac dom, czy tylko pompš, czy w przypadku modernizacji wspólnie zkotłem, co z wentylacja bo o tym należy pamiętac, jakie sš możliwoœci co do tzw. dolnego Ÿródła oraz jakie sš wymagania i oczekiwania klienta np. co do iloœci zużywanej wody lub zadan jakie ma realizowac urzšdzenie.

2. Etap.

-wyliczenie zapotrzebowania budynku na ciepło + cwu,

- okreœlenie rodzaju, parametrów pracy instalacji centralnego ogrzewania (jakie beda temperatury obliczeniowe zasilania)

- okreslenie temp. dolnego Ÿródła

Dobór typu i wielkoœci pompy ciepła.

Należy pamietac ze ta sama pompa ciepła moze wytwarzac mniej lub więcej ciepła a top zależy przede wszystkim od ww. temperatur dolnego i górnego Ÿródła.

Ewentualny dobór urzšdzenia wentylacyjnego czy modułu chłodzšcego współpracujšcego z pompoš ciepła.

Instalacja c.o.- dokłšdne rozplanowanie , rozstawy, strefy itp/ ogrzewania podłogowego, sciennego lub grzejnikowego.

2. Etap - wykonawstwo.

Zgodnie ze sztuka, swiadomie należy starannie wszystko wykonać.

Popełnienie błędu na jednym z ww etapow moze prowadzic do pozniejszego niezadowolenia klienta i tak sie niestety dzieje.

Ad 1. Najczestrze błędy to złe rozplanowanie instalacji, niewłasciwy wybor tzw. dolnego Ÿródła. Nie ma recepty jednakowej na instalacje pompy ciepła w każdym domu. Optymalne wykonanie to najczesciej indywidualne podejscie, oczywiscie sš instalacje powtarzalne.

Instalatorzy niektórzy próbujš wykonywac "komabjny" tzn + kolektory, kocioł + kominek... Po co ? Po to by inwestora nacišgnšc.. Technicznie możliwe ale gdzie tu ekonomia?

Zapominamy o wentylacji , okna, drzwi kupujemy szczelne, grawitacyjna wentylacja działa wowczas gdy wytworzy się cišg kominowy wycišgajšcy brudne powietrze ale przeciez należy dostarczyc swierze...

Ad. 2. Nawet jesli instalato jest doswiadczony w instalacji podłogowej czy grzejnikowej to niech pokusi sie o prosty dobór dla naszych parametrow a nie krokami. PW koncu nie robi tego za darmo.

Urzadzenie nie za małe ale i nie za wielkie. Napewno nie taki dobór jak w przypadku kotłów...

Wentylacja chłodzenie, Niektóre firmy oferuja do swoich pomp ciepła takie nadstawki. Inwestycyjnie wyjdzie to taniej niz dodatkowa klima niezaleznie działajaca w domu a poza tym wsplpracuje z pomš, regeneruje grunt, podnosci sprawnosc urzadzenia itp.. Ciekawe rozwišzania.

Ad.3 Wykonawstwo:

Instalator tych systemów to nie Pan Kazio który rowerem rurkę wozi

( Przepraszam wszystkich Kazików), to musi byc wyszkolona ekipa, z profesjonalnym sprzetem. Nalezy ustawic połaczyc wszystkie "rurki" poprawnie estetycznie, prawidłowo zaizolowac!!! Wyregulowac urzadzenie, przetestowac prace pompy ciepła.

itp. i tak dalej mozna by wymieniac....

To niewłasciwe firmy instalatorzy psuja opinie dla " pomp ciepła" to sa naprawde dobre urzadzenia.

Z drugiej strony trafiaja sie " trudni" klienci którzy oczekuja zbyt wiele.

Mam w swoim domu szwedzka pompe FIGHTER 1220 nie podaje nazwy bo to nie forum reklamowe- Mieszkam w IV strefie klimatycznej w Polsce zatem -30 równiez było w tym roku.... a pompa spisała się na medal. Koszty zadowalajace zgodne z tym co zakładałem z wykonawca. W nastepnym roku zamuntuje urzadzenie chładzace zamiast klimatyzacji do tej pompy na upalne dni.

Pozdrawiam

Odnośnie kosztów - pisałem o tym gdzieś wcześniej, ale nie zawadzi przypomnieć.

Wszyscy, którzy liczą koszt PC liczą całość inwestycji, czyli kotłownie na gotowo. Natomiast ci od gazu podają cenę samego kotła. Zapominając że aby kocioł działał musi mieś doprowadzony gaz - koszt przyłącza (lub zbiornika), uzgodnień, instalacji, itp - musi też mieć odprowadzenie spalin - koszt komina, przeglądów itp. Na dodatek bardzo często w koszt PC wlicza się koszt np. podłogówki, tak jakby przy innym rodzaju kotłowni reszta była bezkosztowa.

I jeszcze jedno. "Przedmówca" posiada DZ w postaci odwiertów pionowych. Jest to chyba najlepsze pod względem wydajności i stabilności DZ, niestety bardzo drogie (prawie 1/3 ogólnych kosztów).

tigerHH

ależ jesudowęteś tajemniczy. Poopowiadaj wszystkim jakie koszty poniosłeś przy instalacji pc. Sama pc + DZ + instalacja. Co jest w komplecie itd.

Daj również znać na moją pocztę, kto Ci to instalował i jakiej firmy masz pc.

Naprawdę większość tu zalogowanych ma w planie budowę pc i dobre rady się przydadzą. To co już napisałeś jest logiczne teraz rzuć trochę konkretów. Czekam na inf. również (myślę) w imieniu forumowiczów.

Pozdrawiam

adam_mk

czytam Twoje posty, no nie wszystkie oczywiście, bo brak czasu. Masz wiele ciekawych pomysłów. Nie myślałeś o firmie ???

Twój dom będzie, jak przypuszczam, funkcjonował prawie bezkosztowo.

A teraz do sedna bo przecież tu ma być tylko o pc.

Uchyl rąbka tajemnicy jak ma być zbudowana ta Twoja pc to jest bardzo interesujące.

Pozdrawiam

Z tej samej firmy. Jeśli chodzi o "parowanie bezpośrednie", pod klucz wychodzi około 20.000,- za komplet PC o mocy 5,5 kW. Jeśli chodzi o DZ glikolowy, to również wspomniana firma miała w ofercie za, coś około 13.000,- (komplet z DZ) , ale już nie produkują innych niż bezpośrednie parowanie.

Obecnie na rynku bez kłopotów można znaleźć PC "glikolowe" o mocy do 7 kW w cenie dobrze poniżej 10.000,-, również markowych firm. Koszt wykonania DZ zamyka sie od 3.000,- do 5.000,-.

Jeszcze jedna uwaga. Z założenia, już na etapie projektowym będę budował "energooszczednie" (system FORTIS) i stąd to moc PC, dla takiej powierzchni grzewczej (120 m2)

ROBUD daj znać, bo może przeoczyłem jaką pc masz, jakie docieplenie budynku.

Funkcja SZUKAJ - nie chce mi sie powtarzac i zasmiecac Forum.

Myślę, że nawet do 10-12 zł/m kw to byłby dobry wynik. Oczywiście co i cwu.

Niestety mylisz sie, liczac koszt z CWU to o niczym nie swiadczy - bo inaczej to bedzie dla 1 doroslej osoby a inaczej dla 2 doroslych i 3 malych dzieci, a takze od temp wody zimnej (u mnie to okolo 3 st C) itp itd usrednianie nic nie da bo nie pokazuje prawdziwych danych.

Jednak czytając posty innych użytkowników widzę, że koszty ogrzewania i cwu są z lekka większe.

Bo PC jak i kazde inne zrodlo ciepla nie pracuje zawsze tak samo i kazdy budynek jest inny, inne jest zuzycie CWU, inne ustawienia temperatur w domu itp itd - czynnikow roznicujacych jest masa, a w sumie to daje tak rozne koszty ogrzewania.

U mnie jeszcze koszty sa wysokie (wrzesien 2005-czerwiec 2006 CO + CWU (3 dorosle osoby + male dziecko) 157 zl/miesiac) bo uciekalo mi cieplo, juz mam nadzieje temu zaradzilem i przyszly sezon grzewczy powinien byc znacznie lepszy.

Witam

Okazuje się, że bardzo często moje argumenty za tym czy innym podejściem do problemu oceniane są jako sensowne. Widzę to choćby po mojej korespondencji e-mail, gdzie rozważamy konkretne lokalizacje i konkretne uwarunkowania terenowe. Poprawne działanie konstrukcji, które "popełniłem" dotychczas zaowocowały umieszczeniem u mnie zleceń na podobne prace. Postanowiłem rozszerzyć zakres działalności i oprucz zabezpieczeń (których nie stawiam i tak tyle ile bym mógł - mało zleceń) zabrałem się za systemy wentylacji, ogrzewania CWU i odzysku ciepła. Prace instalatorskie , hydraulikę i CO prowadziłem przez wiele lat, więc nowicjuszem w tym fachu nie jestem. Mam uprawnienia ciepłownika i specjalisty od hydroforów wraz z sieciami.

Opracowuję konstrukcję rekuperatora przeciwprądowego o wydajności 550-600m3/godz (max) i systemu pomp powietrza (bezgłośne działanie wentylatorów nawet przy ustawionych bardzo małych przepływach). Oczywiście z bajpasem na lato i sekcją filtrów. Jak już robię narzędzia, to potem powielanie konstrukcji nie będzie problemem. Właśnie takich klocków stale poszukuję do realizacji aktualnych zleceń i te, które są, zawsze mają jakiś mankament. Mała wydajność, brzęczące wentylatory, brak bajpasu itp.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam Adam M.

:D może ktos z trojmiasta lub wejherowa i okolic ma taka pompe ciepla naprawde szukam informacji na temat, prosze napiszcie na [email protected] bardzo chcialbym sie dowiedziec jak to sie sprawuje jaka firma robila i moze nawet umowic sie na spotkanie,

jest to duza inwestycja a chcialbym dowiedziec sie jak najwiecej porozmawiac z kims kto juz to ma ...

troche danych na poczatek:

- domek jak juz pislem ma miec 220m parterowy z poddaszem bez pywnicy,

- podloze na mojej dzialce to glina (podobno ma duze znaczenie)

- projektant zaproponowal narazie mi sciane jednowarstwowa moze lepiej wziasc dwu (wiem ze napewno jest taniej pezy jednowarstwowej moze jak ocieple ja np 10-12cm wata lub styropianem bedzie odpowiednia do zastosowania pompy ciepla )

- interesuje mie pompa ktora wg mojej wiedzy dziala jak odwrotnosc lodowki czy jakos tak.

- mam zamiar rowniez umiescic na dachu jakies ogniwa sloneczne do podgrzewania wody

-oczywiscie jako wspomaganie pompy w domu bedzie kominek,

prosze o jakis kontakt do "goscia" ktory ma o tym pojecie lub juz z tego korzysta, :wink:

:D wlasnie jestem w trakcie robienia projektu domeczku 220 m pow uzytkowej, uparlem sie na pompe ciepla (zeby na starosc miec wygodniej) prosze o porade gdzie w trojmiescie jast jakis fachura (firma) ktora sie tym zajmuje i wytlumaczy wszystko...

dzieki

Najprościej będzie zwrócić się do dystrybutorów pomp o ofertę cenową i ewentualne wskazanie montera w Twojej okolicy .

Przejrzyj wątki dotyczące pomp i znajdziesz tam mnóstwo informacji , łącznie z typami (wpisujesz do wyszukiwarki nazwę pompy i masz wszystko)

...

prosze o jakis kontakt do "goscia" ktory ma o tym pojecie lub juz z tego korzysta, :wink:

Zajrzyj do grupy TROJMIASTO i okolice i porozmawiaj z Markusem z Gdyni, On od dwóch lat użytkuje pompę z Climakomfortu, jest bardzo zadowolony :)

Mogę się podzielić moją pompą ciepła a więc tak:

1. Dom 220m2 - technologia 1 warstwowa - pOrotherm 44 + tynki cementowo-wapienne strop ocieplony 20cm - nie ma jeszcze regipsów i dodatkowej waty 5cm

2. Temperatura w zimie zawsze na poziomie 20.5-22 st

3. Panele podłogowe na całej powierzchi oprócz kuchni i korytarzy

4. Pompa o mocy 16kW pobiera 5kW prądu - pompa zasila także CWU

5. Dolne źródło - 600 m rurki zakopannej 1,5-2 pod ziemią (3 kolektory po 200m) - glina i mokry grunt.

6. Pompa działa już drugi rok ale dopiero od tego roku działa na docelowej dwutaryfowym prądzie 13-15 i 22-6 tańszy prąd a dokładniej od 14.01

Koszty:

1. Pompa 16500,-

2. Rurka na kolektor + ZAWORY 1500,-

3. rOBOTY ZIEMNE (KOPARA - 900,-)

Reszty kotłowni nie liczę bo jest niezależna od zasilającego pieca (no może oprócz większego zbiornika na CWU - mój ma 400l 2400 zł)

Myślę że piec olejowy do ogrzania takiej powierzchni kosztowałby ok 9000 tak więc nie śądze abym dopłacił "tak dużo" za instalację

I teraz najważniejsze - rachunek za prąd:

termin poboru 14.01.2006 - 22.01.2006 - bardzo zimny rok- styczeń bardzo mrożny, luty bardzo mrożny, marzec mrożny - zużycie prądu analogicznie jak dokładnie za trzy miesiące roku 2004 i 2005 (mieszkałem już tylko miałem jednotaryfowe rozliczenie - niemiarodajne)

Koszt: 1146 zł

średnie rachunki za prąd w miesiącach letnich: 300 zł za dwa miesiące

1146-300=850 zł za grzanie 2,25 miesiąca a normalnej zimy (no chyba że już u nas tak zawsze będzie :)) 3 miesiące

Myślę że to nie jest dużo jak na taką powierzchnię

Wada: huczy w domu