Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z założenia pompy ciepła nie potrzebują (płatnych) przeglądów i jakiegoś "szczególnego" serwisowania. Dobra PC (dobrze dobrana i wykonana instalacja DZ i GZ) potrzebuje mniej uwagi niż lodówka (która wymaga okresowego odszraniania - no chyba, że automat).

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Peterek - jak przetrwałeś tą zimę z PC? Nie wiem czy już o sobie pisałeś, ale jeśli tak, to czy możesz powtórzyć jakiej firmy PC i czy z cuw?

Mogę :)

Zima super :lol: spaliłem może 2 mp drewna w kominku, raczej dla rozrywki, a reszta grzania to pc. Pow. do ogrzania to ok. 160 m2 pc o mocy 10kW firmy Nateo. Cwu również z pc. Co do zużycia en. el. to max. rachunek za styczeń to 270 zł. W tym jest cała en. el., nie posiadam podlicznika. Wyliczam dokładnie ile do zapłaty na podstawie stanów liczników (taryfa g12) i podstawiając dane na str. inter. ZEWT Teren - jest fajny kalkulator kosztow. Wszędzie w domu podłogówka, a dolne źródło to 3x50m pionowy kolektor.

.... Poza tym martka zalila sie kilka miesiecy temu na serwis pompy Ekontechu (brak reakcji ze strony producenta pompy). .....

Kurcze faktycznie - dopiero teraz przeczytałem wątek Martki - ale dobrze ze u mnie działa - u mnie serwisuje pompę instalator który współpracuje z Panem G - on się konsultuje jak coś z producentem - byc moze faktycznie trudny jest z nim kontakt- co prawda nic sie nie działo - tylko sie na poczatku czesto wyłączała (zapowietrzone GZ iDZ) ale przy uruchomieniu norma[/url]

• 3 weeks później...
http://www.octopusenergi.pl/pl/oferta1.htm

TAKIEGO URZĄDZENIA NIGDZIE NIE WIDZIAŁEM I NA TYM FORUM NIKT NIE PISAŁ.

To wygląda na pompę powietrze-woda. Jest to najmniej efektywna kombinacja, przynajmniej w naszym klimacie. Tego że przestaje działać poniżej -10 st.C już nie napiszą. Czyli w mroźne dni kiedy najbardziej ciepła potrzebujesz grzejesz wyłącznie prądem. Ech...

No, a u mnie dzisiaj konczy "sie" robic podlogówka :).

Chlopaki szli jak burza - w 3 dni polozyli 240m2 i do tego kladli dosc gesto - mowili, ze wola klasc rurki tak, jakbym tam nie mialam kafelek, tylko panele. Wszystko w systemie Purmo - roljet, rurki, dylatacje i nawet klipsy (pisze "nawet", bo wczoraj zabraklo klipsow i szukali po calym Wrocku wlasnie firmowych Purmo klipsow, innych nie chceli zakladac, bo w razie czego moglabym nie miec gwarancji na 10 lat od Purmo:roll: ).

Teraz zastanawiam sie na kiedy umawiac pompe - kiedys myslalam, ze jak najpozniej, czyli koniec pazdziernika, ale zastanawiam sie czy nie przyspieszyc terminu - dzieki temu bede mogla wygrzewac jastrych.

Aha - jutro-pojutrze robie dolne zlodlo - praktycznie cala dzielke mi skopia - 700m rury co 12 cm :o

I niech mi tylko ta pompa nie zadzala ;)

No, a u mnie dzisiaj konczy "sie" robic podlogówka :).

Chlopaki szli jak burza - w 3 dni polozyli 240m2 i do tego kladli dosc gesto - mowili, ze wola klasc rurki tak, jakbym tam nie mialam kafelek, tylko panele. Wszystko w systemie Purmo - roljet, rurki, dylatacje i nawet klipsy (pisze "nawet", bo wczoraj zabraklo klipsow i szukali po calym Wrocku wlasnie firmowych Purmo klipsow, innych nie chceli zakladac, bo w razie czego moglabym nie miec gwarancji na 10 lat od Purmo:roll: ).

Teraz zastanawiam sie na kiedy umawiac pompe - kiedys myslalam, ze jak najpozniej, czyli koniec pazdziernika, ale zastanawiam sie czy nie przyspieszyc terminu - dzieki temu bede mogla wygrzewac jastrych.

Aha - jutro-pojutrze robie dolne zlodlo - praktycznie cala dzielke mi skopia - 700m rury co 12 cm :o

Cześć :D

Albo przeoczyłam albo nie doczytałam :oops:

Jakiej firmy będzie Twoja pompa ??

Pozdrawiam :D

I niech mi tylko ta pompa nie zadzala ;)

hej

trzymajcie kciuki, trzymajcie , pewnie sie przydadza ;) - z gory dziekuje :D

w poscie sie pomyslilam - rurki nie co 12 cm tylko 120 cm!! :o

Co do powierzchni to trudno okreslic, ale naprawde jest jej sporo - mamy dzialke 1600m2 i prawde piszac wiekszosc dzialki bedzie zawalona domkiem i rurkami :roll: Podobno przy naszych warunkach (glina, glina piaszczysta, piasek gliniasty i wysoka woda) wystarczyloby 600m, ale projektanci powiedzieli ze 700 to bedzie z takim zapasem, zeby sie grunt mocno nie wyziebial. Z drugiej strony na 240m2 podlogowki mamy pompe tylko 11. Zastanawiamy sie tez zeby troche zagescic rurki i polozyc je co 1m - rozmawialam z Sun Energy - przedstawiciel IVT na POlske i mowia ze tak tez mozna zrobic ;).

Co do pompy to pompa szewdzka IVT. Prawde piszac nie znam osobiscie zadnego dlugoletniego uzytkownika tej pompy. Namowil mnei do niej kolega, ktory jezdzi do Szwecji i widzial je u tubylcow (sam tez wybral taka sama pompe).

A tak w ogole to juz zakonczyli robic podlogowke - oczywiscie jeszcze wczoraj, tak jak obiecywali. Postaram sie wrzucic kilka zdjec do albumu.

hej

trzymajcie kciuki, trzymajcie , pewnie sie przydadza ;) - z gory dziekuje :D

w poscie sie pomyslilam - rurki nie co 12 cm tylko 120 cm!! :o

Co do powierzchni to trudno okreslic, ale naprawde jest jej sporo - mamy dzialke 1600m2 i prawde piszac wiekszosc dzialki bedzie zawalona domkiem i rurkami :roll: Podobno przy naszych warunkach (glina, glina piaszczysta, piasek gliniasty i wysoka woda) wystarczyloby 600m, ale projektanci powiedzieli ze 700 to bedzie z takim zapasem, zeby sie grunt mocno nie wyziebial. Z drugiej strony na 240m2 podlogowki mamy pompe tylko 11. Zastanawiamy sie tez zeby troche zagescic rurki i polozyc je co 1m - rozmawialam z Sun Energy - przedstawiciel IVT na POlske i mowia ze tak tez mozna zrobic ;).

Co do pompy to pompa szewdzka IVT. Prawde piszac nie znam osobiscie zadnego dlugoletniego uzytkownika tej pompy. Namowil mnei do niej kolega, ktory jezdzi do Szwecji i widzial je u tubylcow (sam tez wybral taka sama pompe).

A tak w ogole to juz zakonczyli robic podlogowke - oczywiscie jeszcze wczoraj, tak jak obiecywali. Postaram sie wrzucic kilka zdjec do albumu.

Cześć!!

Właśnie czekamy za ofertą z IVT. :-?

Czy mógłbyś o ile to nie tajemnica napisać ile kosztowała Twoja pompa i jakie są koszty podłogówki??

Sama podlogowka kosztowala 81zl/m2 (troche utargowane, z 85zl/m2) - wszystko w systemie Purmo, wiec razem z Roljetem, czyli 3,5cm syropianu.

A wezel cieplny 32000 (czyli pompa i oprzyrzadowanie)- pompa HT C11, a gdybym chciala osobny zbiornik na 300l + POmpa HT E11 musialabym doplacic 3 100. NIe policzyli nam tez za podlaczenie 2 kaloryferow wraz z materialoem do podlaczenia. No i kaloryfery kupowalismy w obecnej promocji - 36% na lazienkowe i 43% na zwykly (oczywiscie rabaty od cen katalogowych).

No i czeka nas wykonanie dolnego zródla - 7zl/1mb.

Ostatecznie dosc drogo ta impreza wychodzi, ale i tak taniej niz u konkurencji - zaoszczedzilismy ok 5-6000. Zreszta jak widze, za zrobienie instalacji gazowej ze zbiornikiem wkopanym w ziemie tez najmniej teraz nie wolaja.

A ty na oferte od jakiej firmy czekasz?