Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no ale u Ciebie to pierwszy sezon grzewczy czyż nie?

dokladnie..pierwszy grzewczy..

a na ktorym biegu chodzi ci pompa obiegowa? moze powinnas np wlaczyc na trzeci bieg przykrecic obiegi na dole i zobaczyc czy na gorze temp nie pojdzie do gory?

u mnie juz widze ze lazienki sa za zimne ..tzn temperatura normalna ale chcialem miec o te dwa stopnie wyzsza niz gdzie indziej..ciezko to osiagnac...drabinki sa ale niewiele daja chyba ze wlacza grzalke to wtedy tak cieplutko sie robi

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a na ktorym biegu chodzi ci pompa obiegowa? moze powinnas np wlaczyc na trzeci bieg przykrecic obiegi na dole i zobaczyc czy na gorze temp nie pojdzie do gory?

u mnie juz widze ze lazienki sa za zimne ..tzn temperatura normalna ale chcialem miec o te dwa stopnie wyzsza niz gdzie indziej..ciezko to osiagnac...drabinki sa ale niewiele daja chyba ze wlacza grzalke to wtedy tak cieplutko sie robi

no tak zamierzam ale zakręcę tylko salon, ale ten pomysł z wyższym biegiem obiegówki to nie wpadłam... Jeśli chodzi o dalsze szczegóły to może przejdziemy na gg?

Ja mam tak samo-jest jakiś tajny sposób oprócz dodatkowego grzejnika na osiągnięcie w łazienkach 2-3 stopnie wyższej temperatury? :roll:

Może elektrozaworami czasowo podławić na rozdzielaczu pokoje i pozostawić obieg na pętle łazienki?

Nie jest to zalecane ale może...... 8)

no tak zamierzam ale zakręcę tylko salon, ale ten pomysł z wyższym biegiem obiegówki to nie wpadłam... Jeśli chodzi o dalsze szczegóły to może przejdziemy na gg?

no widzisz w grupie zawsze lepiej:)

z checia bym na gg prozmawial ale niestety jestem w gosciach i tylko tak z doskoku przeczytam i napisze...

moze fachowcy z tego watku cos Ci poradza..

tak samo dzisiaj sprawdzalem poziom wilgotnosci w domu i co sie okazalo mam ponizej 50 co na swiezy dom jest wartoscia "za mala" swiadczy to o tym ze moja wentylacja grawitacyjna pracuje az za dobrze..i chyba bede musial troszke ja przytlumic bo ciepelko idzie w niebo:(

lub mam jakies szpary w domu:) ktorymi wwiewa i wywiewa

z checia bym na gg prozmawial ale niestety jestem w gosciach i tylko tak z doskoku przeczytam i napisze...

tak samo dzisiaj sprawdzalem poziom wilgotnosci w domu i co sie okazalo mam ponizej 50 co na swiezy dom jest wartoscia "za mala" swiadczy to o tym ze moja wentylacja grawitacyjna pracuje az za dobrze..i chyba bede musial troszke ja przytlumic bo ciepelko idzie w niebo:(

ja zmniejszyłam reku na 2 bieg

podsumowałam listopad prądowo: wyszło 216 kWh w I taryfie i 202 kWh w II + 13 x kominek. razem 183 zł za cwu i co + ok 50 za kominek (w listopadzie niby temp tylko kilka razy poniżej zera ale dużo wiatrów i wilgotno)

zużycie ogólem jest ok, ale gdyby więcej pc pracowała w II taryfie a proporcja I taryfy do II wynosiłaby tak jak u mnie 30% do 70% to rachunek wyniósłby nie 180zł tylko ok. 140 zł.

podsumowałam listopad prądowo: wyszło 216 kWh w I taryfie i 202 kWh w II + 13 x kominek. razem 183 zł za cwu i co + ok 50 za kominek (w listopadzie niby temp tylko kilka razy poniżej zera ale dużo wiatrów i wilgotno)

faktycznie calkiem sympatycznie

to u mnie jest jakas porazka:( bo wychodzi z 2,5 raza wiecej:(

musze poszukac jakis dziur bo to chyba niemozliwe..

dom masz nowy?swiezy? jaka powierzchnie?

pozdr

niemożliwe? to u mnie jest niemożliwe że na górze mam 18-19 a na dole 22 :/ czekam na badanie kamerą termowizyjną. Drugi sezon mieszkalny, dom ma 139 m2 użytkowej i 168 po podłodze. I już się boję co będzie jak przyjdą chłody większe. Chciałam przejść na weekendową ale ZEWT nie ma takowej w ofercie

sylvia przykręć dół, odkręć górę i będziesz mieć 20 na górze i 21 na dole - jak dla mnie idelanie - taką temp. u siebieutrzymuję

+2 stopnie w łazience ciężko uzyskać - ja mam plus 1 i jest ok.

Ja mam tak samo-jest jakiś tajny sposób oprócz dodatkowego grzejnika na osiągnięcie w łazienkach 2-3 stopnie wyższej temperatury? :roll:

Może elektrozaworami czasowo podławić na rozdzielaczu pokoje i pozostawić obieg na pętle łazienki?

Nie jest to zalecane ale może...... 8)

ja mam łazienki na full open :lol: inne pomieszczenia przydłąwione w zależności od potrzeb

ja zmniejszyłam reku na 2 bieg

na 2 biegu 24h na dobę? ja przeliczyłem ile potrzeba powietrza dostarczyć do domu (zależy to od kubatury i ilości osób przebywających oraz czasu) i wyszłomi że gdybym na I biegu śmogał 24 na dobę to przewentylwuję conajmiej dwuktrotnie. Więc ustawiłem na sterowniku że reku włacza się w cyklach 3 godzinnych - 0,5h chodzi - 2,5h odpoczywa (II bieg).

Jak chodził na I biegu przez całą dobą to wychładzał domek. Ale ja miałem problem że rury od reku szły na nieogrzewanym poddaszu i temp. nawiewu przy zerze na dworze wynosiłą 8 stopni :evil: ociepliłem poddasze i teraz wieje z anemostatów ok. 14-15 stopni.

Sylvia :) a czy na pewno wyeliminowałaś wszystkie inne powody natury technicznej instalacji cieplnej ? szukanie mostów cieplnych to już ostateczność.

Odnośnie temp. w łazience . zawsze mówiliśmy , ze ma być większe zagęszczenie rur, grzejnik ma być jak największy ( są różne i drabinki też są różne i takie co mają większe powierzchnie grzewcze też ) oraz odpowiednia regulacja przepływów ... jeśli tego jest za mało dla naszych wymagań cieplnych część osób właśnie w łazienkach robi dodatkowo ścienne a Ci co nie mają mogą ew. zastosować promienniki lub inne grzejniki elektryczne. ( nie każdemu wystarcza grzałka w grzejniku wodnym ..jeden lubi 24 a drugi 26* ) Włącza się i jest momentalnie ciepło wychodzi się z łazienki wyłącza się . Ja nigdy tego nie zastosowałam ale myślałam o tym i gniazdka elekt. mam tak usytuowane , że w każdej chwili mogę to rozwiązanie zastosować .

Dlatego niezmiennie polecam "danfoss wellness system" jako uzupełnienie pompy ciepła.Sterowanie pompy temperaturą zewnętrzną jest podstawą ale ogranicza możliwosć zróżnicowania temperatury pomieszczeń,same gęsciej ułożone rurki w łazience nie wystarczą.A tak mam temperaturę od 18 C w pomieszczeniu gospodarczym do 24 w łazienkach...

Inka

Ja mam także nowy domek i także całkiem niska wilgotność.

Robiłem pomiary ciagu kominowego......tamtedy ucieka dość dużo, szczególnie u mnie w łazience. Udało mi się uzyskać w łazience 2-2,5 C więcej niż gdzie indziej poprzez przymykanie przepływu na różnych pętlach i pomiar temp powrotu. Ale po uplywie okolo 8 godz temp w łazience juz jest jak w innych pomieszczeniach.

W tej chwili ćwiecze stosowanie nawiewników higrosterowanych i wywietrznika higrosterowanego.....otwieraują sie i przymykaja w zalezności od poziomu wilgoci w pomieszczeniu. Nawiewnik w sypialni u mnie sprawdza się super, wywietrznik musi być bardziej tłumiący, w przyszłym tygodniu mam mieć zmianę

Dlatego niezmiennie polecam "danfoss wellness system" j

Możesz rozwinąć? 8)

Prościzna- w skrzynkach rodzielaczowych mały komputerek i elektrozawory na pętlach podłogówki - na zasadzie - 0 lub 1 - brak przepływu,przepływ.W każdym pomieszczeniu bezprzewodowy miernik temperatury z mechanizcznym lub elektronicznym ustawianiem temeratury.Do tego jeszcze "samouczący się" pilot do programowania tego wszystkiego ( mam ale nawet go nie uruchomiłem ) - po pierwsze ustawiam temperature w każdym pomieszczeniu,po drugie jak rozpalę kominek to system "wyczuje" zwyżkę temperaturę i wyłączy bezsensowny przepływ wody,po trzecie podobnie u góry na antresoli i pokojach - ceipło "idzie" z dołu - miernik to czuje i nie puszcza wody do tych miejsc - brak przepływu,brak bezsensownej pracy pompy.No i łazienki - można podkręcić temperaturę do przyjemnych wartości.

Sylvia :) a czy na pewno wyeliminowałaś wszystkie inne powody natury technicznej instalacji cieplnej ? szukanie mostów cieplnych to już ostateczność.

więc tak: wiem na pewno że inst podłogowa jest niedomiarowana bo niestety pan hydraulik zapomniał wspólnych ustawień (23 w pomieszczeniach 36 zasilanie) i wydrukował oraz układał wg projektu standardowego czyli 20 (21) i 38 zasilanie. Do tego doszły dwa wyłazy na dach które nie mają izolacyjnośći zwykłych okien i okazało się że komin w pokoju syna to jeden wielki mostek cieplny (ewidentny) do tego dochodzi folia cienka pod panelami i stąd róźnica 2-3 stopnie między dołem a górą. Podejrzewam również niedokładną robociznę ocieplenia dachu stąd badanie kamerą termowizyjną

co do reku to jak schodzę poniżej to po prostu nie mam komfortu. Poza tym u mnie jest wymiana na 3 biegu 0,5 kubatury na godzinę i wg tej normy to całkiem ok. Na 2 biegu jest mniejsza.

Czy przy występowaniu o pozwolenie na budowę domu zgłaszaliście pompę ciepła z wymiennikiem gruntowym i jesli tak to czy jest potrzebny jakis projekt tego wymiennika ? Facet który robi adaptacje projektu nigdy pompy nie zgłaszał i nie wie jak to ugryźć. :evil:

My swoją pompę z poziomym wymiennikiem gruntowym wykonywaliśmy już po uzyskaniu pozwolenia, gdzie planowane i zgłoszone było ogrzewanie gazem. Gazu nam jednak nie podłączyli i mamy pompę. Nigdzie nie trzeba tego zgłaszać. Mieliśmy nawet kontrolę z nadzoru budowlanegopo wykonaniu wszytskich prac i wszystko było ok. Żadnych zastrzeżeń.

androzek

Napisz jak masz ustawione sterowanie , bo ja wszystkie te bajery mam-chyba nie umiem dobrze jeszcze tego ustawić.W czterech pokojach i salonie mam programatory tygodniowe i elektrozawory na każdej pętli oprócz łazienek.

U mnie jest tak.

Na początku sterowałem elektrozaworami ale z tego zrezygnowałem i je wyczepiłem-doczytałem w tym wątku , że to nie jest dobry sposób sterowania.

Ty mówisz co innego.

Teraz chodzi wszystko 100% bez sterowań.

Opisz jak masz w przedzialach czasowych ,jaką masz krzywą i jak podbijasz krzywe w 2T.Kiedy przymykasz zawory.

Ja mam tylko PC bez kominka. :D