Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

zastanawiam się nad pompą ciepła, a tu rano w radio słyszę, że już niedługo w Polsce ceny energii elektrycznej będą równać do tych w Unii Europejskiej. Najgorszy scenariusz to +60% w zaledwie 2-3 lata.

Nie muszę chyba mówić, jak wpłynie to na opłacalność inwestycji.

Witam,

zastanawiam się nad pompą ciepła, a tu rano w radio słyszę, że już niedługo w Polsce ceny energii elektrycznej będą równać do tych w Unii Europejskiej. Najgorszy scenariusz to +60% w zaledwie 2-3 lata.

A czy podali co stanieje???

Pozd.

Kazik

Proszę o policzenie kosztów instalacji + koszty użytkowania ,czy nie wyjdzie normalnie taniej.Pompa cieplna jest dobrym rozwiązaniem ,ale nie na siłę i dla biednego Kowalskiego ,który bierze kredyt ,żeby to ustrojstwo zamontować ,przedsięwzięcie może być nieopłacalne.

a ja sadze, ze to "ustrojstwo" jest przede wszytkim oplacalne dla tych , ktorzy biora kredyt...

Powiedzmy sobei szczerze, jesli w rodzinie dochod calosciowy to np. 30 000 to sadzisz, ze oni sie zastanawia nad tym, ze co miesiac bedzie bulil srednio 1000zl za gaz lub olej czy tez 300zl za energie za PC?? Co innego, jesli dochody rodzie nie sa za wysokie, a po odjeciu raty kredytu pozostaja takie-sobie. Sorry, ale wtedy kazdy grosz sie liczy.

POza tym trzeba pamietac, ze roznica w cenie instalacji gazowej i pompy nie jest az taka duza - 10 000-20 000zl i jesli sie to rozlozy na czas kredytowania (np. 30 lat) to jest to juz nie tak odczuwalne, jak roznica w kosztach grzania.

Witam,

A czy podali co stanieje???

Pozd.

Kazik

na pewno bardziej oplacalne stanie sie grzanie kominkiem

i jeszcze duzo bardziej tradycyjne polskie spalanie smieci ;)

niech zyja truciciele ;)

Witam,

Jak podrożeje jeden nośnik to jestem w 100% przekonany że podrożeje i drugi

Witam,

A mówili może, że gaz stanieje???

Bo gaz w ciągu ostatniego roku, jakoś nie chciał trzymać cen ustalonych wczesniej.

Wyglada na to, ze ta roznica bedzie u mnie w granicach 30-35tys. PLN (Climakomfort).

Mimo to robimy ze wzgedu na przyszlosciowe koszty utrzymania domu.

Bedziemy na emeryturach i to niezbyt wysokich.

Pozdrawiam,

Kazik

Ale rozumiem, ze porownywales ogrzewanie np. gazowe+grzejniki a PC+pdlogowka. Ja porownywalam ogrzewanie podlogowka w obu przypadkach no i doliczylam koszt instalacji zbiornika na gaz.

Zapomniałem - a ważne. Koniecznie sprawdź pod którą PC podłączona jest CWU. Ma być na tym wymienniku od PC która jest wiodąca (cały czas działa). Jeśli jest inaczej "zamień" pompy.

Kazda PC powinna mieć 2 x 60 m kolektora.

no tak

ale jak???

qmaan

wydaje mi sie kazda z pomp dziala na oddzielnej wężownicy w zbiorniku

jeszcze inną wężownicą idzie cwu, nie mozna podlaczyc konkretnej pompy pod cwu,

nie mam wyjscia czekam na fachowca ...

mysle ze mam pecha , ze akurat u mnie to tak dziala ( pewnie dlatego ze 2 pompy - nietypowa instalacja )

zbudowalismy 7 domów ( w 4 są pompy Thermogolva tylko pojedyncze 7.5 kW i działają znakomicie )

w 2 domach zastosowalismy pompy Alpha innotec sprzedawane przez hydro-tech z konina - powietrzne ( sprawność do -20 stopni C ) khz lw 80

super centrale z zasobnikiem cwu i modulem wentylacji mech i rekuperacji

teraz zaluje ze nie zastosowalem u siebie takiej...

oddzielna wentylacja i tak kosztowala wiecej niz zakladalem...

a poziom techniczny jak mercedes i maluch

oczywista zobaczymy jak to sie sprawuje w duze mrozy na grzałce

ale podejrzewam ze w skali roku wyjdą i tak taniej...

qmaan

Sprawdź dokładnie, bo ogrzewanie CWU (w wiekszości rozwiazań tej firmy) polega na przepływie przeciwprądowym bezposrednio przez skraplacz PC, a nie ciepłem zasobnika. Poniewą rozwiazanie nie jest typowe, mozliwe jest, że pod tą wężownica połączona jest PC wspomagająca. Mówiąc o zamiane pomp mam na myśli zamiane na sterowniku (zasilaniu).

Taka ostatnia uwaga. Ten rodzaj PC musi mieć odpowiednią (wyliczoną przez producenta) ilośc czynnika chłodzacego. Jesli jest inaczej może to doprowadzić nie tylko do wadliwej pracy PC (mniejszy COP) ale w skrajnym przypadku do jej uszkodzenia.

qmaan napisał:

w 2 domach zastosowalismy pompy Alpha innotec sprzedawane przez hydro-tech z konina - powietrzne ( sprawność do -20 stopni C ) khz lw 80

Czy mozesz podac koszt instalacji tych pomp i ich konfiguracje? Jak one sa podlaczone do czerpni powietrza? Jak rozwiazana jest rekuperacja?

Pozdrawiam

Taka ostatnia uwaga. Ten rodzaj PC musi mieć odpowiednią (wyliczoną przez producenta) ilośc czynnika chłodzacego. Jesli jest inaczej może to doprowadzić nie tylko do wadliwej pracy PC (mniejszy COP) ale w skrajnym przypadku do jej uszkodzenia.

poniewaz jak wspominalem pierwszy monter zostawil sytuacje ze w jednej bylo za duzo w drugiej za malo czynnika, drugi monter dodal i ujął

i stan jest taki ze jedna praktycznie nie dziala ( twierdzi ze ciezko teraz okreslic ile tego tam jest i trzeba to metodą prób i błędów sic

druga wydaje sie dzialac ale tez nie w pełnym zakresie ( oceniam ją na 80 % sprawności )

także twoja diagnoza wydaje sie sluszna - zobaczymy co bedzie po wyrównaniu poziomów czynnika

qmaan

qmaan napisał:

Czy mozesz podac koszt instalacji tych pomp i ich konfiguracje? Jak one sa podlaczone do czerpni powietrza? Jak rozwiazana jest rekuperacja?

Pozdrawiam

prosze skontaktuj sie z hydro - techem ,

nie chce strzelac a nie znam sie na tym dokladnie

mieszkancy zadowoleni wiec jest ok

koszt instalacji podam jutro jak zapytam kolegi

konfiguracja pelna z regulatorem

pozdr

qmaan

To może trochę z doświadczenia użytkownika

Pompa Neuratherm 5/10 kW z Climakomfort. Powierzchnia grzania 130 m2. Dom w technologii 1-warstwowej Ytong 40 cm.

Właśnie rozpocząłem trzeci sezon grzewczy.

Dane archiwalne: czerwiec 05 - czerwiec 06, totalny koszt prądu zużytego w domu to 3050 złotych. Przy założeniu że ogrzewanie i podgrzanie CWU stanowi 65% zużytej energii to stanowi to 2000 złotych za cały rok.