Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Markus. To ja dołączyłem do Ciebie. Uruchamiam w przyszłym tygodniu Pro D 7/14 Wi . Jestem ciekaw jak to będzie śmigać.

Bardzo dobrze. Dwóch moich sąsiadów ma właśnie model 7/14.

Też chciałam taką mieć, ale koszty bardzo duże (80000), ale nie zrezygnowałam będzie inna.

Dzieki qmaan,

Jeszcze jedno tylko pytanie: czy te pompy Alpha Inno-Tec pracowaly juz w czasie ostatniej zimy czy dopiero pierwsza prawdziwa zima przed nimi?

pierwsza

nie poznam tez niestety ich pradozernosci tej zimy bo do wiosny bedziemy jechac na prądzie budowlanym wspolnym dla wszystkich

jedyne co dane mi bedzie ocenic po 1 sezonie to komfort mieszkancow

...

qmaan

też ten pomysł przeszedł mi przez głowę, ale to nie ma sensu. Za mało wody będzie odprowadzała oczyszczalnia przez co nie da rady ogrzać zmrożonego przez kolektory terenu. W konsekwencji ścieki w rurach drenarskich zamarzną, a gdy oczyszczalnia sie wypełni nie będziesz mógł używać kanalizacji. Nie warto w ten sposób kombinować. NO CHYBA ŻE W KOLEKTORACH BĘDZIE GLIKOL I TEMP. >0. W przypadku czynnika R 407 temp. <0. Problem w sumie przez cały rok.

A czy ktos slyszal o polozeniu kolektorow poziomych na domowej oczyszczalni sciekow?

Jak Ci teren zmarźnie to pozdychają bakterie i jeżeli nawet nie zamrozisz gruntu to prawdopodobnie zamiast oczyszczalni będziesz miał rozprowadzenie ścieków -> bez bakterii szybko się zamuli i przestanie odbierać wszelkie płyny . W związku z tym pozostanie z oczyszczalni szambo .

A czy ktos slyszal o polozeniu kolektorow poziomych na domowej oczyszczalni sciekow?

Jak Ci teren zmarźnie to pozdychają bakterie i jeżeli nawet nie zamrozisz gruntu to prawdopodobnie zamiast oczyszczalni będziesz miał rozprowadzenie ścieków -> bez bakterii szybko się zamuli i przestanie odbierać wszelkie płyny . W związku z tym pozostanie z oczyszczalni szambo .

Dzieki, juz zaczynam myslec logicznie :oops:

Korzystam z okazji, że nie trwa jakaś ożywiona dyskusja i zadam swoje pytanie raz jeszcze:

Czy ktoś z Was słyszał o pompach Avenir Energie? Jest to firma francuska produkująca pompy z parowaniem bezpośrednim, czynnikiem w d.z. jest r407c.

Byłem w firmie, która montuje te pompy.

Rurki kolektora ułozone maja byc na głębokości ok. 80- 90 cm (czy to nie za płytko??). Podobno przy parowaniu bezpośrednim taka głebokośc wystarczy. P.u. domu 125 m2 , a powierzchnia kolektora 250 m2.

Do cwu druga mniejsza pompa tej samej firmy z jedną pętlą kolektora o długości 90m, która ma być ułozona w odległości 50cm od siebie.

Pompa nie ma możliwości programowania czasowego pracy, mozna ustawić tylko temperaturę w pomieszczeniach, nic więcej się nie reguluje, podobno przy parowaniu bezpośrednim to wystarczy - czy to jest normalne?

I jeszce jedno pytanie:

Czy rekuperator pozwala na dobranie pompy ciepła o mniejszej mocy?

Pozdrawiam

Można zakopać i na 50 cm tylko po co? Oczywiście nie oznacza to, że z drugiej strony warto zakopać kolektor na głębokości 3 m. Jednkaże 80-90 cm to za płytko według mnie. Po prostu zbyt szybko temperatura odparowania spadnie zbyt nisko i sprawność spadnie, a także wydajność pc. Jak wiemy najwięcej ciepła pompa musi przekazać do instalacji w grudniu, styczniu i lutym. Jak spadnie mocno temp. odparowania to spadnie też wydajność maksymalna pompy i pewnie grzałka elektryczna będzie musiała ostro popracować. Liczenie na to, że co jakiś czas zimą będzie odwilż i ziemia dostanie dodatkową porcję ciepła to liczyć na to, że jutro spadnie śnieg. Albo spadnie, albo nie. Niech zima będzie taka jak ubiegłoroczna i z głębokością zakopania na 80 cm można mieć sprawność układu 3, albo niżej bo grzałka będzie musiała zabrać sie ostro do roboty. Przecież w ubiegłym roku praktycznie od początku stycznia do końca lutego praktycznie nie było odwilży! W każdym razie dziwne podejście ma ta firma. Strefy klimatyczne Polski to nie strefy Francji. No chyba, że mieszkasz w okolicach Szczecina to o tych 90 cm można by jeszcze pomyśleć.

Można zakopać i na 50 cm tylko po co? Oczywiście nie oznacza to, że z drugiej strony warto zakopać kolektor na głębokości 3 m. Jednkaże 80-90 cm to za płytko według mnie. Po prostu zbyt szybko temperatura odparowania spadnie zbyt nisko i sprawność spadnie, a także wydajność pc. Jak wiemy najwięcej ciepła pompa musi przekazać do instalacji w grudniu, styczniu i lutym. Jak spadnie mocno temp. odparowania to spadnie też wydajność maksymalna pompy i pewnie grzałka elektryczna będzie musiała ostro popracować. Liczenie na to, że co jakiś czas zimą będzie odwilż i ziemia dostanie dodatkową porcję ciepła to liczyć na to, że jutro spadnie śnieg. Albo spadnie, albo nie. Niech zima będzie taka jak ubiegłoroczna i z głębokością zakopania na 80 cm można mieć sprawność układu 3, albo niżej bo grzałka będzie musiała zabrać sie ostro do roboty. Przecież w ubiegłym roku praktycznie od początku stycznia do końca lutego praktycznie nie było odwilży! W każdym razie dziwne podejście ma ta firma. Strefy klimatyczne Polski to nie strefy Francji. No chyba, że mieszkasz w okolicach Szczecina to o tych 90 cm można by jeszcze pomyśleć.

Mieszkam między Koszalinem a Słupskiem, 25 km od morza, ale w zeszłym roku zima u nas też była dość ostra

Bardzo upraszczając. Są dwie "szkoły" dotyczące głębokości zakopania kolektora. W przypadku glikolowego - wszysto jasne, musi być tak umieszczony aby nie zamarzał. Inaczej ma sie sprawa kolektorów z bezposrednim parowaniem. On zawsze pracuje w temp. ujemnych! Tak "płytka" głębokość powoduje szybszą regenerację podłoża.

Jeszcze jedno. Obiegowa opinia spowodowała, że PC traktuje się jako urządzenia geotermalne, a prawda jest taka, że są one raczej "solarne", bo czerpią ciepło z "nagrzanej" przez słńce ziemi, a tylko kilka procent z jej źródeł geotermicznych. Mając to na uwadze, umieszczenie "tak płytko" kolektorów ma swoje uzasadnienie.

Tak na marginesie aby "wychłodzić" grunt tak, aby sprawność PC spadła (owa grzałka), to zima musiała by trwać cos około roku i to z bardzo ujemnymi temperaturami.

Powiedz mi trójeczka - czy ci fachowcy od pompy to widzieli , a przynajmniej czy zapytali o rodzaj gruntu .

Według mnie te 90 cm może być ok - i nie powinno zależeć od rodzaju pompy ale od rodzaju gleby , z kolei długość dz powinna zależeć od mocy pompy -> to z kolei od powierzchni domu i jego zapotrzebowania na ciepło (ocieplenia ) .

Rodzaj pompy , sposób parowania nie powinny wpływać na wielkość i głębokość kolektora .

A może ja się mylę ??

Powiedz mi trójeczka - czy ci fachowcy od pompy to widzieli , a przynajmniej czy zapytali o rodzaj gruntu .

Według mnie te 90 cm może być ok - i nie powinno zależeć od rodzaju pompy ale od rodzaju gleby , z kolei długość dz powinna zależeć od mocy pompy -> to z kolei od powierzchni domu i jego zapotrzebowania na ciepło (ocieplenia ) .

Rodzaj pompy , sposób parowania nie powinny wpływać na wielkość i głębokość kolektora .

A może ja się mylę ??

Z tego co ja wiem (wiem niewiele... na razie), to rodzaj pompy ma znaczenie, ponieważ te z bezpośrednim parowaniem pracują, chyba, zawsze w ujemnych temperaturach i podobno mozna kolektor instalowac na mniejszej głębokości. Podobną głębokość, z tego co czytałem na forum, praktykuje firma Thermogolv. O rodzaj gleby mnie nie pytali- jestem tym trochę zaniepokojony, ale będę u nich jutro, bo mają mi zrobić wycenę i się jeszcze dopytam.

Wcale chyba nie musi być to roczna zima. Wystarczy chyba ubiegłoroczna, dwa miesiące bez odwilży i na głębokości 80-90 cm możemy mieć naturalne wymrożenie + wymrożenie kolektorem. Sumarycznie odparowanie pewnieni na poziomie powiedzmy 0, -5 st.C, ale -5,-10 st. C - to tylko przypuszczenie. Różnica z pewnością będzie, a więc będzie różnica w sprawności i maksymalnej wydajności. Jeśli klient zakupi pompe o mocy cieplnej 10 kW (dla danych warunków temp. dolnego i górnego źródła) to jeśli temp. dolnego źródła będzie niższa to będzie pc faktycznej mocy cieplnej mniejszej. Więc w najzimniejsze miesiące będzie potrzebna grzałka elektr. (aby uzupełnić brakujące kW do 10 kW). Jeśli głębokość zakopania kolektora sprawi, że swoją najniższą temp. odparowania sysytem osiągnie z lutym to "strzał w dziesiątkę", bowiem brak możliwości wyduszenia w marcu pełenej pary z systemu i tak nie "zrobi krzywdy". Dlaczego? W marcu różnica temp. między zewnątrzną, a wewnętrzną strona obiektu nie będzie już wynosiła 30,40 st.C. Oczywiście w tym wszystkim trzeba uwzględnić także warunki gruntowe - rodzaj gruntu, jego wilgotność.

hej,

a u mnie dzisiaj instaluja pompe - jutro rozruch :D. Trzymajcie kciuki!! No zobymy co z tego wyjdzie....

O drugie trzymanie kciukow poprosze w dniu nadejscia rachunku za prad ;) :lol:

Jak tam pierwsze wrażenia po uruchomieniu? Coraz bardziej skłaniam się w stronę IVT. U mnie realizacja dopiero latem przyszłego roku.

Aż tak dobrze jak Pońko, to nie liczę. Ale "porządni" producenci uśredniają do -7 i tak dla wybranej PC podają COP -7/35 wychodzi 4,6 a dla -7/50 (CWU) jest 3,3. Nie wiem jak to sie przekłada na niższe temperatury gruntu i jaki to ma wpływ na COP.

Tak na logikę, to "płytsze" zakopanie kolektora bardziej do mnie przemawia - oczywiście przy PC z bezpośrednim parowaniem. Co do zbytniego przemarzania gruntu, to miałem też takie watpliwości, ale chyba rozwiałi je użytkownicy, a tak naprawdę dopiero przeczytana informacja o wykopanym kolektorze w m-cu marcu i fakt, był "korek" lodowy na poczatku kolektora o długości coś 0,5m.