Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak rozumiem, nikt nie robił próby szczelności układu, albo zrobił to byle jak.

Masz racje. Atutem tej PC jest jej prostota. Okazuje się jednak, że i to można sp.... Są na to dwa sposoby, złe wlutowanie kolektorów, albo przecięcie (uszkodzenie) kolektora przy kładzeniu - no ale oba przypadki powinny wyjść przy próbie szczelności. Pomijam tu fakt "dowolnego" napełniania instalacji czynnikiem chłodzącym.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aggi ja jeszcze nie, choć nieustannie noszę się z zamiarem, aby dzwonić do Wydziału Środowiska w tej sprawie. gdyż moja znajoma z Gdyni (forowiczka tego forum :) ) dostała dofinansowanie z tegoż właśnie urzędu w wysokości - jeśli dobrze pamiętam :oops: - ok 2500PLN (to nic w porównaniu z kosztami takiej pompy, ale... w przyszłym roku w tamtejszym urzędzie ta kwota ma byc podwojona) Nie wiem, czy we wszystkich urzędach istnieje to dofinansowanie i czy o takie Tobie chodzi?

"Ćwiczyłem" ten temat bardzo długo. Generalnie jest tak, że prywatny inwestor ma znikome, a w praktyce nie ma możliwości otrzymania dofinansowania za "ogrzewanie ekologiczne" czy "energooszczedne". Sa oczywiście wyjatki. Praktycznie wygląda to tak, że jeśli gmina opracuje taki program (dofinansowanie - czy wrecz nawet zwrot całości kosztów, bądź róznicy) - to jest to mozliwe. Rzeczywistość wygląda tak, że nikomu (w gminie) się nie chce, bo procedury są dosyć skomplikowane. Jest jakieś światełko w tunelu, bo "chodzą słuchy", że w najblizszym czsie (co by to nie znaczyło) gminy będa "rozliczane za "ekologię" i "energooszczędność" na swoim terenie. Ja chyba tego nie doczekam - w sensie inwestycyjnym.

Jeśli ten temat był już poruszany - to przepraszam, ale nie mogę niczego konstruktywnego znaleźć. Czy ktoś z Was starał się o dofinansowanie inwestycji w pompę ciepła? I może się podzielić spostrzeżeniami w tym zakresie?

Teraz nie pamiętam gdzie , ale interesowałem się tym i pamiętam że w terenie miejskim nie ma szans . Jeśli jesteś rolnikiem , budujesz dom w terenie wiejskim to możesz się ubiegać o dofinansowanie - musisz PC mieć w projekcie . O ile pamiętam - gdzieś na stronach Agencji Restrukturyzacji Rolnictwa są jakieś ingormacje .

Jeszcze jedno: Pan od PC zapytał mnie o solary (zbiornik pompy może mieć dodatkową wężownice), ja, że niechętnie bo to drogie i sie nie kalkuluje, o on na to, że kolektor na rurze próżniowej (podobno dużo wydajniejszy) może mi zapropomować za jakieś 1100$ :o do tego sterownik ok. 1200 zł + podłączenie za grosze. No i przy tych kosztach dał mi zagwozdkę, bo nie są powalające....

I co sadzisz, ze to malo? :o

to wyjdzie ok 6000 - nie wiem, kiedy ci sie to zwroci, zwlaszcza jesli bedziesz grzał PC.

Ja tez pytalam sie o solary firme, ktora montowala mi PC i ci uczciwie powiedzielli ,z enie ma sensu. Powiedzeli, ze moga mi zainstalowac solary za 5000, ale to sie nie oplaca.

Witam wszystkich "Pompowiczów". Od jakiegoś czasu śledzę temat PC i mam pytanie? Wojty piszesz że zastanawiasz się nad kolektorami,to czym bedziesz grzała wodę w lecie /pompa nie powinna podobno pracować przez cały rok ze względu na regenerację gruntu/?

... piszesz że zastanawiasz się nad kolektorami,to czym bedziesz grzała wodę w lecie /pompa nie powinna podobno pracować przez cały rok ze względu na regenerację gruntu/?

A mnie się wydaje że samo podgrzewanie cwu latem nie obciąża zbytnio złoża i regeneracja nastąpi .Solary montuje się raczej ze względu na prawie zerowy koszt grzania wody a nie po tożeby umożliwić regenerację złoża

... piszesz że zastanawiasz się nad kolektorami,to czym bedziesz grzała wodę w lecie /pompa nie powinna podobno pracować przez cały rok ze względu na regenerację gruntu/?

A mnie się wydaje że samo podgrzewanie cwu latem nie obciąża zbytnio złoża i regeneracja nastąpi .Solary montuje się raczej ze względu na prawie zerowy koszt grzania wody a nie po tożeby umożliwić regenerację złoża

Tak i mi powiedział pan od pompy, podgrzewanie wody latem nie

obciąża gruntu.

hmmm, czyli marne szanse. :cry: Zastanawiałam się (oprócz opcji gminnej ;)) nad ewentualną próbą uzyskania jakiejś dotacji z Funduszu Ochrony Środowiska, być może UE wspiera takie rozwiązania ?

Unia wspiera, a i owszem (np. w Niemczech instalujący pompy ciepła w swoich domach otrzymuja dotację ok. 50 %, bez względu na to czy rolnik przedsiębiorca czy zwykły człowiek na etacie) - a w Polsce niestety tylko dla przedsiębiorców (którzy i tak se w koszty wrzuca i podatek płaca mniejszy) i rolników, zwykłej osobie fizycznej jek zwykle nic sie nie nalezy...dziady jedne brrrr...

Z tymi przedsiębiorcami, też nie jest tak prosto. Mogą otrzymać kredyt na termomdernizację (a nie na nawy obiekt), przyczym wysokość kredytu musi odpowiadać rocznym oszdędnościom (łącznie z odsetkami) x chyba 5 lat - bo na taki okres jest spłata. Mogą co prawda mieć spłacone odsetki przez "ochronę środowiska" lub spłatę 50%, ale to ostatnie, to raczej teoria. Dla nowych "źródeł ciepła ekologicznego, czy energooszczędnego" raczej nikt realnie nie ma szans. Co prawda gminy mają w zadaniach własnych "popieranie" takich przedsięwzięć, ale wymóg jest tylko papierowy.

Pozdrawiam

Witam wszystkich "Pompowiczów". Od jakiegoś czasu śledzę temat PC i mam pytanie? Wojty piszesz że zastanawiasz się nad kolektorami,to czym bedziesz grzała wodę w lecie /pompa nie powinna podobno pracować przez cały rok ze względu na regenerację gruntu/?

Pomp a w lecie "chodzi" 20min do 40min na dobe a w zimie potrafi nawet 12h tak wie co to jest te 0,5h godziny dla gruntu - nic

Witam, mam problem gdyż nie wiem jaką firmę wybrać do montażu pompy ciepła - na którą jestem na 100% zdecydowany (raczej chce mieć studnie = woda użytkowa za prawie darmo). Mam ofertę od Hibernatus'a. Nie chodzi mi głównie o koszt inwestycji tylko raczej o rzetelną firmę która zrobi to dobrze. Może mi ktoś pomóc, doradzić.

Opinie o firmie Hibernatus będą mile widziane.

Dziękuję i pozdrawiam.

Tomek

hmmm, czyli marne szanse. :cry: Zastanawiałam się (oprócz opcji gminnej ;)) nad ewentualną próbą uzyskania jakiejś dotacji z Funduszu Ochrony Środowiska, być może UE wspiera takie rozwiązania ?

możesz wziąc kredyt na tel cel w BOŚ i wtedy WFOŚiGW dopłaci ci do oprocentowania, nie bezposrednio, bank ma taką opcję w kredytach po prostu

bezposrednio w WFOŚiGW może dostac tylko pozyczke (jako przedsiebiorstwo, nie osoba fizyczna), ale o dotacjach nie ma mowy, tylko gminy itp