Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W nowym numerze Globe Energia między innymi jest prezentowana nowa metoda odwiertów za którą zespół dostał nagrodę 50.000 eu ( wiad. 17.06.08 ...troszkę opóźnienie jest niestety z przekazywaniem inf. ..powinno być prezentowane w ubiegłym roku )

http://fulereny.blink.pl/mum/g1.jpg

http://fulereny.blink.pl/mum/g2.jpg

Trzeba przyznać, że ciekawa metoda. Czy w Polsce jakaś firma ją stosuje ?

Szybkość wiercenia 2-5m na minutę i koszt niższy o 20-30% wyglądają rewelacyjnie. Do tego jeszcze możliwość wiercenia kierunkowego :).

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam pomke ale nie uzywam, jakeigos zaworu dodatkowego nie zauwazylem chyba ze pompka sama w sobie ma cos takiego ?
Brak tego zaworu może spowodować, że gdy pompka nie działa część wody płynie przez przewód cyrkulacyjny. W takiej sytuacji lepiej zamknąć ten obwód (nie zapomnij wyłączyć pompki, bo możesz ją spalić) i sprawdzić, czy sytuacja się poprawiła. Jakie długie masz przewody ciepłej wody i jakiej średnicy. Czy są one zaizolowane ?

Witam wszystkich użytkowników pomp ciepła :-)

Po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowaliśmy się na instalację... I tu pojawiają się schody.

Chcemy skorzystać z dofinansowanego kredytu w BOŚ w związku z czym musimy im dostarczyć adaptację projektu pod pompę ciepła (???). Znów trzeba składać papiery w starostwie powiatowym i czekać ileś tam dni na decyzję...

Czy orientujecie się może czy faktycznie jest to konieczne?

Może jest jakiś inny sposób.

Jak sobie pomyślę że znów trzeba wypełniać papiery i tłumaczyć ludziom że PC to nie jest paliwo nisko siarkowe (!!!) to mnie krew zalewa...

Brak tego zaworu może spowodować, że gdy pompka nie działa część wody płynie przez przewód cyrkulacyjny. W takiej sytuacji lepiej zamknąć ten obwód (nie zapomnij wyłączyć pompki, bo możesz ją spalić) i sprawdzić, czy sytuacja się poprawiła. Jakie długie masz przewody ciepłej wody i jakiej średnicy. Czy są one zaizolowane ?

Takich szczegolow niestety nie znam musialbym zajrzec w papiery w kazdym razie zaizolowane byly gabka tak na oko grubosci 1 cm. Dzis zakrece obieg i zobacze czy sie poprawi

dzieki

hcemy skorzystać z dofinansowanego kredytu w BOŚ w związku z czym musimy im dostarczyć adaptację projektu pod pompę ciepła (???). Znów trzeba składać papiery w starostwie powiatowym i czekać ileś tam dni na decyzję...

Czy orientujecie się może czy faktycznie jest to konieczne?

Może jest jakiś inny sposób.

A co oni dają w tym BOŚ?

Ja się 2 lata temu wpisałem na jakąś listę chętnych i do teraz nie ma odpowiedzi a pompa już dawno działa.

Jak budujesz na kredyt to do Banku będziesz musiał lecieć jeszcze z tymi papierami.

Jeszcze odnośnie wyższości świąt…….

Moc poboru ciepła z przykładowego gruntu silnie nawodnionego, żwir, piasek, dla 1800 i 2400 godzin pracy wynosi odpowiednio:

- dla kolektora poziomego 40W/m2 i 32W/m2

- dla kolektora pionowego do 30m 80W/m i 80W/m , powyżej 30m 100W/m i 100W/m

Dla iłów i glin wilgotnych:

- dla kolektora poziomego 25W/m2 i 20W/m2

- dla kolektora pionowego 35-50W/m i 30 – 40 W/m

Dane ze Szwajcarii, gdzie pracuje ponad 400.000 PCi, podobne dane odnośnie kolektorów pionowych były podane przez jakąś uczelnię zasilana PCi w Polsce – nie mogę znaleźć, gdzieś zgubiłem.

Pozdrawiam

Ps. Do głębokości 30m można wiercić bez pozwolenia i zgłoszenia.

Hallo ...chyba wszyscy na targach w Kielcach i na forum pomp ciepła ...i dlatego tutaj tak sennie

Może jakaś nowa prezentacja :) ....

http://www.darpin.com.pl/index.php?id=oferta&id2=pomciep

czy obudowa zb. cwu nie przypomina Wam jakieś PC ?

Henoczku

zanim przetestują na swoim rynku i ościennych to minie pewnie ze 2 czy 3 lata ...trzeba uzbroić się w cierpliwość :wink:

Klmaw i tak jesteś Królem :lol: ciut więcej czy mniej nie stanowi zbytniej różnicy.

Muszę jeszcze coś sprostować ..pisałam że u nas można wyłączyć wodę poniżej 35 *C ..raczej nie, to co znalazłam dotyczy +cwu ( te + są pomieszane i nie zawsze + znaczy dodatkowa cwu ...( czasami normalna ).

Przyszło u mnie za światło za okres 1.11.08-23.02.2009 ...z Vat ...1484,57 czyli prawie za 4 -ce ...m-c.... 371, 14 ....(wszystko ok ale mnie tam prawie nie ma i cooo? jakieś jajeczka ewidentne :wink: )

Jesień teraz to juz z górki ...tylko trzymaj się mocno i uważaj na tor jazdy ....:)

ps. właściwie wiem gdzie jesteście.... u Teściowych :lol:

Tak sobie siedzę i dostałem nowy numer "Budujemy Dom" 3/2009, gdzie na stronie 190 jest podział na źródła dolne i wymienione są rodzaje kolektorów gruntowych:

1.Kolektor poziomy płaski

2.Kolektor poziomy spiralny

3.Kolektor poziomy z bezpośrednim parowaniem

4.kolektor pionowy

Nie będę uprzedzał tego co myślę , ale czy coś was w tym zestawieniu nie zastanawia? :o :roll: :o

W nowym numerze Globe Energia między innymi jest prezentowana nowa metoda odwiertów za którą zespół dostał nagrodę 50.000 eu ( wiad. 17.06.08 ...troszkę opóźnienie jest niestety z przekazywaniem inf. ..powinno być prezentowane w ubiegłym roku )

http://fulereny.blink.pl/mum/g1.jpg

http://fulereny.blink.pl/mum/g2.jpg

Henoczku

:oops:

Bonetka

może jakieś szybsze wydawnictwo zwiążesz 8) ?

Zbiearnie materiału, tłumaczenie, opracowanie, zbieranie reklam to wszystko trwa :p , ale i tak podejrzewam, że byłabyś szybsza :lol:

Mnie pozostało oceniać sprawność instalacji w układzie z budynkiem, tylko po rachunkach swoich w relacji do innych( bo inne porównania słabo wychodziły choć to nie zawsze miarodajne :wink: ) . I tak pomimo obaw, gdzieś nasi forumowi doradcy trafili przy ocenie stanu który przedstawiałem, bo:

- w domku mam jeszcze cieplej 21,5-22,6C,

- całkowita energia na dom za luty 830 KWh w stosunku do stycznia, oczywiście postęp jest(ale luty krótszy i cieplejszy)

- rachunek za 4,5m-ca 16/09/2008-03/02/09 1121zł za całą energię domu

Parametr KWh i PLN ze wszystkich jednak przemawia do mnie najbardziej :)