Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wit coś posta usunął, ale i tak nie wytrzymam i się "wyżalę" ;-)

nie wiem jak wy to robicie, chyba po ciemku siedzicie :-), u nas na same cele "bytowe" idzie miesiąc w miesiąc (zimowy) 450-500kWh, więc PC musiałaby za perpetum mobile robić żebym tak niskie zużycie całości prądu osiągnął

(ale za to pyszne piernicznki, ciasteczka, codziennie świeże domowe obiadki non-stop mam ;-) ), to zużycie to chyba efekt dwóch kobietek "gospodyń wiejskich" szalejących w zelektryfikowanej kuchni

bonetko się nie martw rachunkiem, niskie zużycie to się ma jak cała rodzina haruje od świtu do nocy zamiast z uroków domku korzystać

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Black&Zaba

Chyba sie mocno zestresowałeś. :D

Przynajmniej moje zużycie dotyczy podlicznika na PC ,a cele bytowe to dopiero jest poezja( z żoną). :lol:

e tam zestresowałeś od razu, stres to mnie dopadł (i teściową co tak pichciła), jak zobaczyłem rachunek za zeszłoroczny maj w mieszkanku 2pokoje z kuchnią gazową (tylko na prąd nowy piekarnik) ze sporadycznym 1-2h/dobę TV i żarówkami energooszczędnymi... jedyne 380kWh, aż latałem licznik sprawdzać ;-), ale za to jakie były ciasteczka :p

dobra koniec oftopa, idę sobie nałożyć pierniczków :roll:

wit74-dzięki :lol:

no, i 810m3 kubatury :lol: :lol: :lol:

c.w.u oscyluje m-cznie w granicach 95-100 kWh (licznik) tj. 50 zł (w zależności od warunków w jakich pracuje PC do c.u.w) reszta jest raczej stała (2+2).

pozostaje jeszcze zasadnicza sprawa-temperatura w domu. W podanym okresie o 22st to mogłem pomarzyć - chyba że z kominkiem. Ale poniżej 20 - 20,5 st nie schodzę nawet jak wieje!

sys

Cenę to nie próbowałem.Ale negocjować zawsze można.Ja pytalem o przesunięcie choćby 1 taniej godz. z strefy nocnej do dziennej, by mieć 3 za kupą :wink: .Ale :cry: nie da sie, bo nie, oraz bo to ustawowo gdzieś niby jest

tak tego się nie da, ale mozna negocjowac ze sprzedawcą i dostawcą 8)

Próbowałeś już?

Cenę może i się da.Slyszałem,ze umowy są bardzo różne,czasem pozornie dla odbiorcy lepsze,ale...zawsze są warunki które trzeba przestrzegać np: min średniomiesięczne zużycie lub cos podobnego - za niedotrzymanie którego sa kary.....no i kwestia jak sa wysokie i czy wymogi osiagalne 8)

Jest jeszcze taryfa G13.

Link do cen za energię Enionu:

http://www.enionenergia.pl/pl/klient/oferta

Link do cen dystrybucji:

http://www.enion.pl/pl/obsluga/taryfa2009/grupa_g

ciekawy artykuł:

http://www.nowamalopolska.pl/newsysn/formatka.php?idwyb=733

wynika z niego, że do dystrybutora jestesmy przywiązani linką, ale możemy tą linką puścic prąd od kogo chcemy :p

Nigdy się tym nie interesowałem 8) , ale zapewnw wielu z was ma już jakieś doświadczenia w tej materii :wink:

Moim sprzedawcą i dostawcą energi są:Enea i Enea Operator S.A .Taryfa ENEA CIEPŁY DOM.

Dla mnie najkorzystniejsza opcja w stosunku do wszystkich innych.Drugi wariant w kolejności jest 29,4% droższy.Reszta wychodzi do kilkudziesięciu % drożej

To wszystko na podstawie danych z linku sys'a