Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moim sprzedawcą i dostawcą energi są:Enea i Enea Operator S.A .Taryfa ENEA CIEPŁY DOM.

Dla mnie najkorzystniejsza opcja w stosunku do wszystkich innych.Drugi wariant w kolejności jest 29,4% droższy.Reszta wychodzi do kilkudziesięciu % drożej

To wszystko na podstawie danych z linku sys'a

dla mnie wychodzi Enion 8). Widocznie to co wklepiesz to przyjmuje 8)

Nie jest to więc raczej wiarygodny kalkulator.

Jakie masz zyżycie? bo ja wziąłem na oko. Sprubuje Twoje dane wklepac :p

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale pewnie też wybierałes na poczatku sprzedawce i dostawce Eniona.

Nie jestem pewnien tego kalkulatora/programu.....

Wklepałem teraz Enee jako dostawce i Enion jako dystrybutora i wychodzi że mogę (przy Twoich danych) zaoszczędzic 352 w taryfie cieply dom.

Nic trza rozesłac zapytania 8)

Dziś po 4 miesiacach wymieniaja mi drzwi wejściowe.Wygły mi sie po 1cm na górze i na dole, takie ładne drewnianne były :wink: i nie mam wiatrołapu.....7m uszczelek wetknąłem, a ja dziur w murze i ociepleniu szukałem :lol: Może w marcu z zużycia KWh zrobia się kwh (takie mniejsze)

Wituś

ja byłam lepsza ...bo zamontowałam odbojnik tuż przy drzwiach z przodu ale w bardzo małej odległości ..to taka kulka ...nie dalej żeby się broń Boże ktoś się nie potknął , nie zaczepił czy przewrócił ...i jak kiedyś był wiatr to gość nie zamknął za sobą dobrze i jak uderzyły o ten odbojnik to pękły przy dwóch zawiasach i .....takie mam :( ( dobrze , że nie wyłamały się zupełnie a miały prawo ) .......... trzeba nowe drzwi ..i tą szparą tez leci ......tak to jest z drzwiami drewnianymi ..u mnie dom drewniany więc pracuje ...w lecie się zamykają normalne a w zimie trzeba trzasnąć ..ale jak się chciało estetykę i drzwi identyczne jak okiennice to tak się ma :(

Sysuś

a ten kalkulator to dobry ? ..bo on chyba zawsze liczy Twoją ofertę jako najlepszą ( liczyłam nim kiedyś )

Jak myślicie jak nie wypalę tych min.12.000 to zabiorą weekedową ? a ktoś tam to sprawdza? ..przedtem się martwiłam że za dużo ( 6700,-) a teraz że może za mało ?....

a ten kalkulator to dobry ? ..bo on chyba zawsze liczy Twoją ofertę jako najlepszą ( liczyłam nim kiedyś )

Jak myślicie jak nie wypalę tych min.12.000 to zabiorą weekedową ? a ktoś tam to sprawdza? ..przedtem się martwiłam że za dużo ( 6700,-) a teraz że może za mało ?....

Bonetka 8)

pisałem jak działa 8) liczy w obrebie mu zadanego dostawcy energii najdogodniejszą taryfe i podaje prognoze roczną, ale jeśli zmienisz dostawce i pozostaniesz przy swoim dystrybutorze( bo musisz) pokaże Ci tam najdogodniejsza taryfę i roczny koszt. Masz więc porównanie RK. Coś więc liczy :), ale czy to prawdziwe dane:). Najlepiej to rozesłac do wszystkich, ale ceny dystrybucji mogą byc znowu różne :evil:

Od dzisiaj mam z powrotem założony przeprogramowany podlicznik na PC na taryfę weekendową w Enei (drogo tylko od poniedziałku do piątku pomiędzy 6-21).

Zobaczymy jak będzie w kasie za marzec. 8)

Z wyliczeń na liczniku głównym chatki( za te parę dni marca) wychodzi , że miesięcznie będę miał co najmniej 25-30 zł mniej niż poprzednio. :D

wy to macie zuzycie pradu:) nic tylko gratulowac

u mnie za luty wyszlo okolo 1150 kW caly prad

liczylem sobie na kalkutorze energii ale cos chyba tam pomieszane bo tak rozne wyniki mi wychodzily..teoretycznie najlepiej enea w porownaniu do mojej energii pro z opola to niby oszczednosc okolo 1000zl..

Witam,

Przygotowuję się do instalacji pompy ciepła, dostałem sporo ofert i najkorzystniej finansowo wygląda oferta z firmy Ecopol-System.

Problem w tym że jest to pompa polskiej produkcji i nie wiem na ile można polegać na tej firmie.

Czy ktoś z forumowiczów posiada pompę firmy Ecopol i może coś powiedzieć o współpracy z tym producentem

PS. Używałem "szukaj" ale żadnej informacji nie znalazłem.

chciałbym się na chwilkę cofnąć do przedszkola jeśli pozwolicie :) Nie mogę tego nigdzie znaleźć. Na stronie solis.pl jest co nieco, ale tego nie kumam.

Jak obliczyć opory przepływu DZ aby dobrać pompę obiegową? Dostałem pompkę LFP 40POr80C i chcę sprawdzić czy będzie ok do mojej instalacji, czy może ją próbować gdzieś zamienić na mniejszą.

Mam kolektor spiralny, ułożony w rowach o szerokości ok 1,5m (może czasem i więcej). Długość jednej nitki kolektora to 200m z rur PE32. Nitek 3 szt. Rozdzielacza jeszcze nie mam. Tranzyty do budynku od rozdzielacza są z rur PE40, łączenie dwie nitki gdzieś ok. 25m. Wymagany przepływ glikolu etylowego 25% to 1,7 m3/h.

Czy ktoś może podać mi wzory aby to przeliczyć?

chciałbym się na chwilkę cofnąć do przedszkola jeśli pozwolicie :) Nie mogę tego nigdzie znaleźć. Na stronie solis.pl jest co nieco, ale tego nie kumam.

Jak obliczyć opory przepływu DZ aby dobrać pompę obiegową? Dostałem pompkę LFP 40POr80C i chcę sprawdzić czy będzie ok do mojej instalacji, czy może ją próbować gdzieś zamienić na mniejszą.

Mam kolektor spiralny, ułożony w rowach o szerokości ok 1,5m (może czasem i więcej). Długość jednej nitki kolektora to 200m z rur PE32. Nitek 3 szt. Rozdzielacza jeszcze nie mam. Tranzyty do budynku od rozdzielacza są z rur PE40, łączenie dwie nitki gdzieś ok. 25m. Wymagany przepływ glikolu etylowego 25% to 1,7 m3/h.

Musisz jeszcze podać grubość ścianek rur 32 i 40 oraz spadek ciśnienia na parowniku pompy ciepła przy przepływie 1,7m3/h.

Z grubsza wydaje się iż można zastosować pompę obiegową o 2x mniejszej mocy. Ale Leszno nie ma wyboru. Największy wybór pomp małych mocy ma Wilo.

Konfiguracja niezbyt szczęśliwa, ale nie jest zła. Lepiej jakby były 4 nitki po 150m. Wtedy by starczyła pompa obiegowa o mocy ok. 100W do 120W. A tak to będzie 130 do 150W, ale to już nie jest duża różnica i nie ma się co martwić. 40POr80C to prawie 250W. Z pompami Leszno czasem występują kłopoty ze skroplinami w części elektrycznej pompy. Jak już zapłaciłeś za to Leszno to ją montuj, a jak nie to wystarczy mniejsza.

Musisz jeszcze podać grubość ścianek rur 32 i 40 oraz spadek ciśnienia na parowniku pompy ciepła przy przepływie 1,7m3/h.

Z grubsza wydaje się iż można zastosować pompę obiegową o 2x mniejszej mocy. Ale Leszno nie ma wyboru. Największy wybór pomp małych mocy ma Wilo.

Konfiguracja niezbyt szczęśliwa, ale nie jest zła. Lepiej jakby były 4 nitki po 150m. Wtedy by starczyła pompa obiegowa o mocy ok. 100W do 120W. A tak to będzie 130 do 150W, ale to już nie jest duża różnica i nie ma się co martwić. 40POr80C to prawie 250W. Z pompami Leszno czasem występują kłopoty ze skroplinami w części elektrycznej pompy. Jak już zapłaciłeś za to Leszno to ją montuj, a jak nie to wystarczy mniejsza.

Spadek ciśnienia przy 1,7 m3/h na parowniku to 10000 Pa. Rury: 32 x 2,4 i 40 x 3,0. Pompa została z demontażu starej kotłowni, ale jeśli jest za duża wolę kupić i wstawić inną o mniejszym zużyciu prądu.

Jak obliczyć opory przepływu DZ aby dobrać pompę obiegową?

Strona Solis jest w miare OK. Moze lepiej wskazac procedure liczenia niz dac tylko wynik. Z grubsza robisz to tak:

- Twoje 1.7m3/h dzielisz na 3 sekcje ktore masz i wychodzi, ze przez kazda sekcje bedzie plynac prawie 0,6 m3/h

- z wykresu

http://www.solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/wykres_strat_pe/335-4-pol-PL/wykres_strat_pe_large.jpg

odczytujesz, ze dla przeplywu 0,7m3/h w rurze PE32 potrzebujesz 10mWs, czyli 10 m slupa wody, dla 0,6m3/h bedzie troche mniej - pewnie okolo 8mWs. Tam podano strate na 1000m, Ty masz 200, wiec bedzie to 1/5, czyli kolo 2mWs

- do tej straty cisnienia dodajesz strate na rurze od kolektora zbiorczego do PC - przeplyw 1.7m3/h, 50m rury PE40, czyli strata okolo 0.75mWs

- do tego dodajesz strate na samej PC (z dokumentacji PC)

- i w sumie masz z grubsza oszacowane cisnienie jakie musi zapodawac obiegowka przy przeplywie 1,7m3/h

- mozna to jeszcze przeszacowac strate ze wzgleu na wieksza lepkosc kinematyczna glikolu (chyba gdzies okolo +10% ???)

Oczywiscie to szacunek zgrubny, ale daje poglad na zapotrzebowanie naszego kolektora - niestety dla przypadku jednej prostej rury. Trzeba by to jeszcze przeszacowac na kolektor spiralny - bo kazda petla to jakis dodatkowy opor, ale trudno mi podac wspolczynniki. Moze ktos zna ? Do tego ewentualnie straty na kolanka, 3-niki itp, ale w porownaniu z sama rura nie bedzie to raczej duzy narzut.

Spadek ciśnienia przy 1,7 m3/h na parowniku to 10000 Pa. Rury: 32 x 2,4 i 40 x 3,0. Pompa została z demontażu starej kotłowni, ale jeśli jest za duża wolę kupić i wstawić inną o mniejszym zużyciu prądu.

Dziwnie mało 10kPa przy 1,7m3/h (czy parownik nie jest płytowy?, co za za pompa ciepła?).

Prędzej nowa pompa obiegowa ci padnie niż zwróci się jej zakup.

Jak obliczyć opory przepływu DZ aby dobrać pompę obiegową?

Strona Solis jest w miare OK. Moze lepiej wskazac procedure liczenia niz dac tylko wynik. Z grubsza robisz to tak:

- Twoje 1.7m3/h dzielisz na 3 sekcje ktore masz i wychodzi, ze przez kazda sekcje bedzie plynac prawie 0,6 m3/h

- z wykresu

http://www.solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/wykres_strat_pe/335-4-pol-PL/wykres_strat_pe_large.jpg

odczytujesz, ze dla przeplywu 0,7m3/h w rurze PE32 potrzebujesz 10mWs, czyli 10 m slupa wody, dla 0,6m3/h bedzie troche mniej - pewnie okolo 8mWs. Tam podano strate na 1000m, Ty masz 200, wiec bedzie to 1/5, czyli kolo 2mWs

- do tej straty cisnienia dodajesz strate na rurze od kolektora zbiorczego do PC - przeplyw 1.7m3/h, 50m rury PE40, czyli strata okolo 0.75mWs

- do tego dodajesz strate na samej PC (z dokumentacji PC)

- i w sumie masz z grubsza oszacowane cisnienie jakie musi zapodawac obiegowka przy przeplywie 1,7m3/h

- mozna to jeszcze przeszacowac strate ze wzgleu na wieksza gestosc glikolu (chyba gdzies okolo +10% ???)

Oczywiscie to szacunek zgrubny, ale daje poglad na zapotrzebowanie naszego kolektora - niestety dla przypadku jednej prostej rury. Trzeba by to jeszcze przeszacowac na kolektor spiralny - bo kazda petla to jakis dodatkowy opor, ale trudno mi podac wspolczynniki. Moze ktos zna ? Do tego ewentualnie straty na kolanka, 3-niki itp, ale w porownaniu z sama rura nie bedzie to raczej duzy narzut.

Wartości z solisa są trochę niedoszacowane. Najprawdopodobniej podane są dla chropowatości rur nowych. W czasie użytkowania chropowatość rur się zwiększa.

Wpływ gęstości można pominąć, gdyż dla małych stężen jest zbliżona do wody. Minimalnie większa gęstość jest kompensowana minimalnie mniejszym dT, bo dT zależy od gęstości.

Należy jedynie uwzględnić wpływ lepkości kinematycznej, według zależności:

kl=pierwiastek_4go_stopnia(lg/lw)

gdzie

lg- lepkość kinematyczna roztworu

lw-lepkość kinematyczna wody w temp. 20°C=1mm2/s

np. dla roztw. gl. etylenowego 30%, w temp. 0°C, lg=4,1mm2/s

kl=ok.1,4

I wtedy wszyskie spadki ciśnienia na odzie należy przeliczyć na "glikolowe spadki ciśnienia":

dP=dPw*kl

Oczywiście jeśli chodzi o parownik, to należy ustalić czy spadek ciśnienia był podany dla wody czy dla glikolu. A jeśli dla glikolu to:

- jakiego typu

- o jakim stężeniu

- o jakiej temp.