Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak ...ale wychodzi z tego , że wyjscie na co . zmierzona jest 28*C ( w nawiasie obliczona ) a powrót 25 ( w nawiasie podaje max powrót czyli 55 *C ) ......więc dT to 3 *C ...... wniosek z tego , że na 2 biegu było dT 6 a na 3 biegu jest dT 3 .....(mówiliśmy o 4- 5, może Ktoś się wypowie która lepsza... )

. Zmniejszenie krzywej ok! ale czy Ci ciepło przy tym ustawieniu? ...gdyby było Ci zimno to po jednym stopniu powinieneś ustawiać wyżej....i metodą prób i błędów dochodzić do odpowiedniego ustawienia ..czym mniej tym taniej . Jeszcze jedno właściwie dlaczego chcesz regulować te pętle podłogówki ..gdzieś masz za gorąco a gdzieś za zimno ? bo chyba fachowcy to poustawiali ...

Ciasteczka :)

ale apetyczny masz nick ...tylko zjeść :) czekamy niecierpliwie na te pytania...

GP chyba wzięło sobie urlop :wink:

Wiem , ze Prof. Piotrowski miał dT GZ 3 *C i chciał ją jeszcze zmniejszać

# Zmniejszenie mocy pompy i drobne korekty w ogrzewaniu podłogowym pozwoliłyby na zmniejszenie różnicy temperatur zasilania i powrotu poniżej 3°C.

wychodzi z tego , że czym mniejsze dT tym lepiej i dotyczy to i DZ ( o tej rozmawialiśmy ) i GZ

ps. ja nie mam możliwości sprawdzić ...najlepiej byłby mieć ciepłomierz i samemu się przekonać obliczając COP przy dT takiej i takiej ( większej i mniejszej ) wtedy byłoby czarno na białym i nie trzeba byłoby szukać argumentów za za i przeciw gdzie indziej .Pomijam już zalecenia instalatorów PC oraz inf. w instrukcjach o dTGZ 7-10 *C.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co oznaczają te wartości?:

WYJŚCIE 28 (28 ) *C

POWRÓT 25 (55) *C

Witam, nasza specjalistka wszystko to po fachowemu opisała :wink: nie potrafiłbym lepiej :D

tak ...ale wychodzi z tego , że wyjscie na co . zmierzona jest 28*C ( w nawiasie obliczona ) a powrót 25 ( w nawiasie podaje max powrót czyli 55 *C )

Zmniejszenie krzywej ok! ale czy Ci ciepło przy tym ustawieniu? ...gdyby było Ci zimno to po jednym stopniu powinieneś ustawiać wyżej....i metodą prób i błędów dochodzić do odpowiedniego ustawienia ..czym mniej tym taniej . Jeszcze jedno właściwie dlaczego chcesz regulować te pętle podłogówki ..gdzieś masz za gorąco a gdzieś za zimno ? bo chyba fachowcy to poustawiali ...

Nie odczuwałem różnicy w temperaturze (pomimo ze dzisiajesza noc była chłodna), może dlatego ze podłoga trzyma jeszcze ciepło z poprzednich ustawień, zobaczę, niech popracuje tak parę dni. Z tymi petlami to faktycznie na razie daje spokój bo lepiej te regulacje robić małymi krokami i obserwować efekty, niż kręcić wszystkim czym popadnie :wink: Swoja drogą kusi mnie aby zrobić taki test: wyłaczyć wogóle ogrzewanie na dobę i zobaczyć o ile spadnie mi temperatura w domu :wink: w ten sposób sprawdziłbym w jakim stanie jest ten mój "posadzkowy bufor" :D

# Zmniejszenie mocy pompy i drobne korekty w ogrzewaniu podłogowym pozwoliłyby na zmniejszenie różnicy temperatur zasilania i powrotu poniżej 3°C.

wychodzi z tego , że czym mniejsze dT tym lepiej i dotyczy to i DZ ( o tej rozmawialiśmy ) i GZ

No nie, to byśmy za chwilę mieli perpetum mobile :D

Jak zmniejszasz dT to po pierwsze musisz dać szybszy przepływ a więc pompa cyrkulacyjna na wyższym biegu a więc większ zużycie energii i niższy sumaryczny COP. Po drugie jak niższe dT to jak rozumiem niższa moc oddawana przez podłogówkę i chyba również krótsze ale częstsze cykle - znowu niższy COP i szybsze zużycie sprężarki. To pewnie można skorygować dając gęściej rurki podłogówki ale to znowu wyższy koszt instalacji i większe opory więc znowu ta pompka... Zawsze musi być jakiś punkt optimum, jak rozumiem to jest ok. 5*C?

A&zb

dlatego ja ciągle się zastanawiam jak to jest sama nie mogę sprawdzić i to mnie denerwuje .....o DZ rozmawialiśmy a o GZ nie było tylko mówiliśmy dT 4-5 .*C....

Z jednej strony ten profesor to chyba mądry Pan ? dlaczego On tak chce robić ?.....ma na pewno określoną instalację i rurki już zatopione ....co tzn drobne korekty w ogrzewaniu podłogowym ? jakie ?

z drugiej gdyby popatrzeć na te dane pomijając inne aspekty to .....

to dane vaillanta :

Parametry mocy pompy ciepła............dlla 10 kW

B0W35 dT5

- moc grzewcza.................................10,4

- pobor mocy .....................................2,4

- wspołczynnik mocy/COP......................4,4

B0W35 dT10

- moc grzewcza .................................10,5

- pobor mocy ......................................2,3

- wspołczynnik mocy/COP.......................4,6

pytanie ...dlaczego zmienia się moc grzewcza ?

pobór mocy większy dla dT 5 bo pompka na wyższym biegu więc i więcej prądu pobiera .......

może jakieś wnioski konkretne .....wiem , ze słabsżą instalację można nadgonić właśnie dT...ale może jeszcze jakieś argumenty .......

mając wybór dT 3 i dT 6 na GZ ...należy wybrać 3 ....

dlaczego? .....bo dodając stratę na wymienniku np. 5 *C ..to przyjmując np temp. powrotu 27 *C czyli na co. leci przy dT 3 .....30*C ..i biorąc pod uwagę tę stratę temp. skraplania będzie 35 *C ......w drugim wypadku 27*C przy dT 6 ...33 *C.....+ wymiennik 5 *C ......mamy 38 *C ....

czym niższa skraplania tym tańsza po prostu ......

Pewnie nie wszyscy czytali ten artykuł Prof. Piotrowskiego.

Podaję wiec link do niego : Dom z pompą ciepła po 3 latach użytkowania :).

Warto poczytać.

Swoja drogą kusi mnie aby zrobić taki test: wyłaczyć wogóle ogrzewanie na dobę i zobaczyć o ile spadnie mi temperatura w domu

U mnie przy temperaturze wewnatrz 20, zewnetrznaj 0 do -5, pelnym zachmurzeniu i nie zamieszkalej chacie temperatura domu na poczatku testu spadala o prawie 2 stopnie na dobe, pozniej wolniej.

To jak mam gaz na działce to raczej z pompy nalezy się wyleczyć tak. Bo takie chodzą opinie

Opinie chodzą różne. To zależy ile tego gazu będziesz potrzebował i jak się będą ceny kształtowały. Koszt pozyskania 1 kWh energii gzem to ok. 0,2 zł natomiast pompą ciepła ok. 0,07 zł. Musisz sobie więc przeliczyć jak się to u Ciebie bedzie kształtowac.

pozdrawiam

No nie, to byśmy za chwilę mieli perpetum mobile :D

Dlaczego? Skąd taki wniosek?

Jak zmniejszasz dT to po pierwsze musisz dać szybszy przepływ a więc pompa cyrkulacyjna na wyższym biegu a więc większ zużycie energii i niższy sumaryczny COP.

Do pewnego momentu podczas zmniejszania dT zyski ze zmniejszenia dT są większe niż straty spowodowane większą mocą pompy obiegowej. Na konkretnych wartościach przedstawiałem to kilka stron temu.

Po drugie jak niższe dT to jak rozumiem niższa moc oddawana przez podłogówkę

Mniejsze dT spowoduje zwiększenie mocy PCi (niższa temp. skraplania) oraz niższą moc elektryczną sprężarki. Minimalnie także wzrośnie moc płyty grzewczej z uwagi na bardziej równomierny rozkłąd temperatur.

i chyba również krótsze ale częstsze cykle - znowu niższy COP i szybsze zużycie sprężarki. To pewnie można skorygować dając gęściej rurki podłogówki ale to znowu wyższy koszt instalacji i większe opory więc znowu ta pompka... Zawsze musi być jakiś punkt optimum, jak rozumiem to jest ok. 5*C?

Na podstawie dT ustawia się histerezę regulacji dwustanowej, tak aby otrzymać odpowiednio długie cykle. Im mniejsze dT tym możliwość ustawienia mniejszej histerezy, a więc dokładniejsza regulacja przy zachowaniu odpowiednio długich interwałów czasowych start/stop.

z drugiej gdyby popatrzeć na te dane pomijając inne aspekty to .....

to dane vaillanta :

Parametry mocy pompy ciepła............dlla 10 kW

B0W35 dT5

- moc grzewcza.................................10,4

- pobor mocy .....................................2,4

- wspołczynnik mocy/COP......................4,4

B0W35 dT10

- moc grzewcza .................................10,5

- pobor mocy ......................................2,3

- wspołczynnik mocy/COP.......................4,6

pytanie ...dlaczego zmienia się moc grzewcza ?

Bonetka, już to kiedyś wyjaśniałem. Moc grzewcza się zmienia bo zmienia się temp. skraplania. Jest to przykład, jak bez sensu jest podawanie parametrów PCi w oparciu o temp. cieczy. Wprowadza ty tylko zamieszanie.

Pierwszy przykład to warunki pracy 30/35 a drugi to 25/35. Jasne jest, że w drugim temp. skraplania będzie nieco niższa.

Ale nie oznacza to, że większe dT jest lepsze. To nie są parametry dla takiej samej instalacji pracującej raz z dT 5 a raz z dT 10K. Aby można było zaobserwować wpływ dT na parametry pracy PCi, to konieczna jest znajomość parametrów pracy:

30/35 i 30/40 lub

25/30 i 25/35.

Jeśli mamy pompę z temp. powrotu/zasilania 30/35, to pracuje ona w warunkach B0/W35 i dT=5K, ale jeśli zmniejszymy bieg pompki obiegowej i dT zrobi się 10K, to mamy warunki B0/W40 i dT=10K, a nie B0/W35.

Ale czytałem że całkowite koszty to 50 koła da się za tyle pompe zrobić z odwirtem i wsio wsio

To zależy od mocy PCi czyli zapotrzebowania cieplnego budynku. Dyskusji na temat czasu zwrotu inwestycji jest wiele. Zwrot zależy w głownej mierze od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Jeśli się jest na etapie kupowania działki to może sie okazac ze rożnica w cenie działki uzbrojonej w gaz i bez niego jest na tyle duża że zamortyzuje inwestycje w PCi. Jeśli masz gaz na działce to tak jak mówiłem musisz zrobic sobie bilans kosztów jednorazowych i biezących.

Terplace bardzo Ci dziękuję :)

Chciałam abyś jeszcze raz wyjśnił ( pamiętam Twój post i nawet też powoływałeś się na Vaillanta .) .........bo może nie wszyscy to zrozumieli..tłumaczenia nigdy za wiele ...a o tej mocy ...zapomniałam :( jakoś rano ..póżniej dopisałam ale góry zapomniałam poprawić ....

a teraz .......chyba zgadzasz się , ze lepsze dT 3 niż dT 6 w tym wypadku ? ....

i jeszcze ważna sprawa ..czy jest jakieś minimum tej dT? ...jakie ?

10-14 marca we Frankfurcie nad Menem odbędą się największe targi branży instalacyjnej , grzewczej i wentylacyjnej ISH 2009 ...

Ale czytałem że całkowite koszty to 50 koła da się za tyle pompe zrobić z odwirtem i wsio wsio

Wiesz, to takie tam gadanie, mozna sporo taniej, mozna sporo drozej, zalezy co sie kupi, ile bedzie w tym wkladu wlasnego i co sie policzy. Jesli chcesz oszczedzac, to po co robic drogie odwierty ? Odwierty robisz jak na prawde nie ma innego wyjscia. Zamiast czytac lepiej policzyc, nie jest to trudne :wink: i jak chcesz mozemy to zrobic, zeby obalic mit ze bez 100.000 nie da sie zalozyc instalacji. Policz sobie zakup PC, rur kolektora, cieczy do kolektora, koparke, kogos do pomocy, 2000 na dodatki typu zlaczki i inne pierdoly i bedziesz mial minimalna cene instalacji. Moje minimalne szacunki na kotlownie z PC i kolektorem plaskim to 7000-8000 + cena PC + cena zbiornika na CWU. Taniej sie nie da, drozej owszem. Jak chcesz, mozemy policzyc szczegolowo. Czy do ceny instalacji wliczac podlogowke ? W tych szacunkach nie liczylem. Jak masz gaz to i tak musisz zrobic instalacje wewnetrzna CO i wylewki. Czy na grzejnikach, czy na podlogowce sumaryczna cena nie bedzie sie wiele roznic, rura pex jest tania :wink:

Koszt pozyskania 1 kWh energii gzem to ok. 0,2 zł natomiast pompą ciepła ok. 0,07 zł.

0,07zl jest raczej trudne do uzyskania, bo COP instalacji to 3.5 do 4. Zakladajac nawet COP= 4, to zeby uzyskac 1kWh za okolo 7gr trzeba by miec 95% zuzycia w nocnej taryfie. Przy 75% taryfy nocnej 8,5gr. Przy parametrach jak z wizualizacji Viessmana COP=3,5 nocna 80% wychodzi 9,2gr/kWh dla cennika Enion.

Nie, mam instalację w chodniku nie na działce bo gazownia stawia warunek od popisania umowy mam 6 miesięcy na rozpoczęcie poboru gazu a dom będe dłużej budował. Więc mam wydane warunki przyłaczenia i nic więcej.

rwxw ja mam maleńka działkę w centrum miasta ( no prawie centrum) i nie mam miejsca na instalację do pompy w poziomie musze mieć odwierty jak cos.

Dzięki sys

Gaz mam nie na działce ale w chodniku :) gazownia teraz chce 1700 zł za podłaczenie gdyż od pewnego czasu jest ryczałt nie zależny od odległości terenu itd.

1700 gazownia pewnie weźmie za doprowadzenie do skrzynki w ogrodzeniu (na pewno tylko tyle?). Musisz zapłacić jeszcze za projekt, odbiór, skrzynkę i pociągnięcie od skrzynki do domu. Do tego dochodzą koszty komina spalinowego, zbędnego przy pompie ciepła.

W zależności od różnych czynników instalacja na PCi jest droższa od GZ o 10-25 tys. Znając koszty inwestycyjne pozostaje założyć jakąś progresję cen gazu i prądu i policzyć. Co komu wyjdzie tak zdecyduje. W każdym razie własne kalkulacje są lepsze niż cudze opinie.