Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lepiej rozdzielic rury wejsciowe i wyjsciowe od siebie i zrobic 2 przepusty dla kolektora. GWC bym puscil w 3-cim. Zaden koszt czy fatyga na etapie fundamentow, a pozniej bedzie latwiej.

Czy poziomy, czy pionowy to oszacuj cene i jak masz miejsce wybierz tanszy. Dla 10kW nawet w piachu poziomy nie bedzie jakis gigantyczny.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Analizujac pewne dane doszedłem to takiej oto zależności.

COP=4+ {[(-Tgz+Tdz)+35] * (0,11)}

Czyli tak dla warunków :

B0/W35 Cop =4

Dla B0/50

COP= 4+ {[(-50+0)+35]*0,11}=4-1,65=2,35

Z tego wynika ze zarówno temp. dolnego jak i górnego zródła ma taki sam wpływ na COP.

Prosze o korekty 8)

Z tego wynika ze zarówno temp. dolnego jak i górnego zródła ma taki sam wpływ na COP.

Dla naszych roznic i zakresow temperatur podobnie wynika z samego wzoru na sprawnosc cyklu Carnota.

http://upload.wikimedia.org/math/e/3/f/e3fc2e08959f5e31f29d1a5fa2464fa9.png

Ts, Tp - temperatura skraplacza i parownika (wyrażona w skali absolutnej K)

Dla naszych roznic i zakresow temperatur podobnie wynika z samego wzoru na sprawnosc cyklu Carnota.

http://upload.wikimedia.org/math/e/3/f/e3fc2e08959f5e31f29d1a5fa2464fa9.png

Ts, Tp - temperatura skraplacza i parownika (wyrażona w skali absolutnej K)

No też niezły :)

W takim razie policz mi sprawnosc PCi dla moich warunków.

Temp. glikolu -2, a c.o. 38 . Producent PCi mi podaje, że dla B0/35 Cop= 4.0

Nie znam sie na parowaniu i skraplaniu :cry: a chce wiedziec jaki mam Cop. 8)

rwxw i sys35. Te ostatnie wpisy, to na poważnie? Czy tylko testujecie wiedzę innych. :o

Bo jeśli na poważnie, to dla obu Panów zagadka:

Ile wyniesie COP dla warunków DZ 30 (kolektor wykorzystuje "ścieki" technologiczne) GZ 35 – oczywiście zgodnie z podanymi wzorami.

:roll:

COP teoretyczny 6,8 - czyli powyzej tego producent nie podskoczy :wink:. Teraz przydaly by sie szacowane przez Ciebie wspolczynniki.

Ile wyniesie COP dla warunków DZ 30 (kolektor wykorzystuje "ścieki" technologiczne) GZ 35

Kosmos: chyba w okolicach 60, ale ja bym te scieki wprowadzil prosto do podlogowki i osiagnal nieskonczony COP :wink:

rwxw i sys35. Te ostatnie wpisy, to na poważnie? Czy tylko testujecie wiedzę innych. :o

Bo jeśli na poważnie, to dla obu Panów zagadka:

Ile wyniesie COP dla warunków DZ 30 (kolektor wykorzystuje "ścieki" technologiczne) GZ 35 – oczywiście zgodnie z podanymi wzorami.

:roll:[/quote

No tak według mojego wzoru to wyjdzie ok . 4+30*0,11 czyli 7,33

Uważam że jest to prawdopodobne.

COP=4+ {[(-Tgz+Tdz)+35] * (0,11)}

Oczywiście, że jest to tylko wzór do zgrubnego policzenia COP i w warunkach -10 do 50 w jakich PCi pracują. Trzeba by było jeszcze zmodyfikowac go o pompy obiegowe.

Ale mimo tego łatwo można określic w przybliżeniu że zmieniając temp. DZ w doł o 5C to COP spadnie o około 0,55 i to samo w GZ idac w góre na kazdym 1C tracimy ok. 0,1 na COP.

Nie wiem czy też czy COP=4 dla B0/W 35 można przyjąc jako referencyjny 8)

COP teoretyczny 6,8 - czyli powyzej tego producent nie podskoczy :wink:. Teraz przydaly by sie szacowane przez Ciebie wspolczynniki.

Ile wyniesie COP dla warunków DZ 30 (kolektor wykorzystuje "ścieki" technologiczne) GZ 35

Kosmos: chyba w okolicach 60, ale ja bym te scieki wprowadzil prosto do podlogowki i osiagnal nieskonczony COP :wink:

Ts i Tp, są to temp. parowania i temp. skraplania,a nie temp. cieczy. Należy to uwzględnić.

Ts i Tp, są to temp. parowania i temp. skraplania,a nie temp. cieczy. Należy to uwzględnić.

dobrze, że jesteś :) . Jednak jako potencjalny uzytkowik nie znam tych temperatur mam tylko odczyty z termometrów na wejściu DZ i wyjsciu GZ.

Jak zmienia się COP wraz ze zmianą temperatur na termometrach?

odnośnie ścieków

w lecie ich temp. jest około 20 *C ale zimą między 10-12

kto chcę poczytać jak to robią gdzie indziej to proszę

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=530&cms=443

poza tym należy zwrócić uwagę że jest odpowiedni zakres pracy DZ w PC np. -5 :+20 ( IVT ) .

Sys podawał tu ten "Dach: i ciekawostka Uponor a więc instalacje podłogowe i ścienne ma PC :)

http://www.exportpages.com/companyproducts/2013977165/1.htm

ciekawe kiedy reszta Kisan itd :D