Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Stoje własnie przed dylematem ogrzewania ciepłej wody użytkowej. Otrzymałem propozycję pompy ochsner Europa Mini powietrze/powietrze. Mam pytania:

1. Czy ktoś może trafił na informację jak spada efektywnośc pompy w zależności od temperatury powietrza? Nie chodzi mi o klasycza pompe ciepła tylko podgrzewacz do wody. Powietrze jest zasysane z pomieszczenia domu. A pompa nie ogrzewa domu tylko samą wodę.

2. Jeżeli ktoś użytkuje taki podgrzewacz czy to się sprawdza w zimie (pompa poniekąd zabiera ciepłe powietrze z domu). Czy nie lepiej na okres zimowy wode użytkową podgrzewać z innego źródła np. kotła którym ogrzewany jest dom.

Bedę wdzięczy za odpoiwedzi lub wskazanie linków gdzie mogę ich poszukać. POniżej link o którą pompe/rozwiązanie mi chodzi.

http://www.ecomotyl.pl/energia-odnawialna/pompy-ciepla/ciepla-woda-uzytkowa

POzdrawiam

N

Nie zawracaj sobie głowy Ochsnerem 8) Za ile chcą Ci to sprzedac??

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na razie szukam za i przeciw. Tak sobie wykombinowałem że w lecie jak jest ciepło to wodę grzeję pompą a piec wygaszam (tem. powyżej 15 stopni to i efektywność lepsza). W zimie jak grzeje piecem to wyłączam pompę - a piec i tak chodzi wiec to niech grzeje i wodę. Do mini można podłączyć osobny zbiornik wiec miałbym tylko jeden baniak w kotłowni - nie mam pojęcia czy to jest możliwe i czy warte kombinowania. Dla tego szukam info jak ta pompa się sprawuje w zimie (bo mi bestia z domu zabiera cieple powietrze) i jaka jest jej efektywność bo przy ogrzewaniu w zimie to raczej suche powietrze jest. Moze to głupie co piszę ale wole teraz trochę poszukać niż potem płacić :)

Co to znaczy glikol "spirytusowy"? Czy ci co to wlewali potrafią z grubsza podać parametry roztworu jaki "sklecili"?:

- lepkość kinematyczną,

- gęstość,

- ciepło właściwe.

A co twierdzą ci fachowcy na temat dużego dT?

Przypomnij jeszcze jaką i ile masz rury zbiorczej (od rozdzielacza do PCi).

niestety nie potrafi mi facet powiedziec co to za roztwor wie tylko tyle ze roztwor etylenowy i nie zamarza do -23C

na temat duzego dT i zaworu rozpreznego nie bardzo wie o co chodzi i dal mi namiary na faceta od serwisu Nibe.

rura zbiorcza od rozdzielacza ? to ta ktora wchodzi do pompy ? to grubosc ma 30 lub 35

Na razie szukam za i przeciw. Tak sobie wykombinowałem że w lecie jak jest ciepło to wodę grzeję pompą a piec wygaszam (tem. powyżej 15 stopni to i efektywność lepsza). W zimie jak grzeje piecem to wyłączam pompę - a piec i tak chodzi wiec to niech grzeje i wodę. Do mini można podłączyć osobny zbiornik wiec miałbym tylko jeden baniak w kotłowni - nie mam pojęcia czy to jest możliwe i czy warte kombinowania. Dla tego szukam info jak ta pompa się sprawuje w zimie (bo mi bestia z domu zabiera cieple powietrze) i jaka jest jej efektywność bo przy ogrzewaniu w zimie to raczej suche powietrze jest. Moze to głupie co piszę ale wole teraz trochę poszukać niż potem płacić :)

Skoro masz piec i mozesz nim nagrzac wode w zimie to PCi nie musi chodzic.

Latem jest to super rzecz. Tylko radzilbym Ci kupic razem ze zasobnikiem z wężownicą niekoniecznie Ochsnera. Pytałem ile chcą za to mini? Czy możesz zdradzic?

Za mini nie wiem bo jeszcze z nimi nie rozmawiałem za europe 9 tys. ale pewnie bedzie z 1 tys taniej bo bez zbiornika. Masz jakieś inne typy jeżeli nie ochsner? No i moje pierwsze pytanie czy spotkałeś się moze gdziez z wykresem jaka jest efektywność takiej pompy w relacji do temperatury powietrza? Ciekawe czy można tez do jednego zbiornika podłączyć kocioł na pellety i podgrzewacz powietrze/powietrze.

Za mini nie wiem bo jeszcze z nimi nie rozmawiałem za europe 9 tys. ale pewnie bedzie z 1 tys taniej bo bez zbiornika. Masz jakieś inne typy jeżeli nie ochsner? No i moje pierwsze pytanie czy spotkałeś się moze gdziez z wykresem jaka jest efektywność takiej pompy w relacji do temperatury powietrza? Ciekawe czy można tez do jednego zbiornika podłączyć kocioł na pellety i podgrzewacz powietrze/powietrze.

Którą europe 303 czy 313 i jak bez zbiornika?? Chcesz go wymontowac? Znam np. Alpha Inno Tec, Dimplex, Stiebel Eltron. COP ok. 3,3 przy L15/W45. Jak się zmienia musiałbym poszukac. Tyle na pewno latem osiągniesz.

Europa Mini IWP ma zbiornik zewnętrzny wiec nie musze nic wymontowywac - pytanie czy da sie to podłączyć po pieca (ten zbiornik). Pewnie wyjde na totlnego malkontenta ale co oznacza COP ok. 3,3 przy L15/W45 :)

Dowiedz się i napisz ile kosztuje u nich. Tam jest dodatkowo jeszcze grzałka elektryczna w zasobniku. Nie wiem czy maja jakies ograniczenia temperaturowe myślę że spoko możesz kocioł podłączyc, ale zapytaj.

L15/W45 3,3 oznacza ze przy temp. powietrza 15 C i wody 45 z 1 kWh z gniazdka daje 3,3 kWh energii cieplej. Zapytaj u sprzedawcy czy uwzgledniony jest w danych wentylator.

rura zbiorcza od rozdzielacza ? to ta ktora wchodzi do pompy ? to grubosc ma 30 lub 35

Rury z odwiertów muszą się gdzieś zejść. Potem już idzie jedna para rur. Ważne jaka jest długość tych rur i konkretnie jakie to są rury. Może zrób zdjęcia i zamieść je.

Niektórzy twierdzą, że ze względów ekonomicznych pompę ciepła warto nieco niedowymiarować:

1) mniejszy koszt inwestycji

2) większy COP bo pompa ma mniej załączeń/wyłączneń

3) w nazimniejsze dni można się dogrzać czym innym.

Czy z tym COPem jest tak faktycznie? Czy nie będzie problemu z nadmiernym wykorzystaniem dolengo źródła? Bo przecież jeśli pompa jest dobrana zgodnie z zapotrzebowaniem budynku na ciepło to większość czasu chodzi "na pół gwizdka" bo ileż mamy tych dni -20 st C. DZ może się regenerować a jak będzie niedowyniarowana to DZ może się nadmiernie wychadzać i tym samym COP spadnie.

Pozdr

AM

Niektórzy twierdzą, że ze względów ekonomicznych pompę ciepła warto nieco niedowymiarować:

1) mniejszy koszt inwestycji

Tak twierdzą tylko niektórzy, którzy chcą zaniżyc koszty montażu. Stwierdzenie jest tym samym poprawne.

2) większy COP bo pompa ma mniej załączeń/wyłączneń

Mniej załączeń i wyłączeń zależy od górnego zródła. Oczywiście od dolnego też bo PCi może się wyłączyc awaryjnie przy wyeksplatowanym dolnym zródle.

3) w nazimniejsze dni można się dogrzać czym innym.

Można oczywiście dogrzac, ale trzeba ustalic punk pracy PCi, czyli zwymiarowac PCi np. do - 5C a. Jeżeli tem. spadnie poniżej wyłancza sie automatycznie PCi i włancza 2 zródło.

Czy z tym COPem jest tak faktycznie? Czy nie będzie problemu z nadmiernym wykorzystaniem dolengo źródła? Bo przecież jeśli pompa jest dobrana zgodnie z zapotrzebowaniem budynku na ciepło to większość czasu chodzi "na pół gwizdka" bo ileż mamy tych dni -20 st C.

Chodzi oczwiście ale też odbija się to na jej efektywności, gdyż temp. dolnego zroda jest wyższa.

DZ może się regenerować a jak będzie niedowyniarowana to DZ może się nadmiernie wychadzać i tym samym COP spadnie.

Masz racje tak będzie 8)

Pozdr

AM

rozdzielacza na oczy nie wiedzialem wiec nie wiem jak odkopie to rzuce fote, w kazdym razei mam 3 odwierty, w kolektorze sa takze 40 czy to dobrze ?

bardzo niedobrze :x Powinna byc co najmniej 50-tka. Gdzie masz ten kolektor zakopany? w ziemi? Nie masz studzienki? w jakiej odległości jest rozdzielacz od PCi?

w kolektorze sa takze 40 czy to dobrze ?

W kolektorze dobrze, od studzienki zbiorczej moze byc za malo. Twoje dT wskazuje na zbyt maly przeplyw w PC. Dobijanie wiekszego cisnienia do kolektora nic nie da. Jesli wszystkie metody zawiodly i nie wiadomo co zrobic, to moze sprobowac zrobic eksperyment ? Mozesz zaproponowac zrobienie takich eksperymentow:

0) Najlatwiejszy do realizacji.

Wymienic pompe obiegowa na mocniejsza i sprawdzic dT

1) przy odlaczonej z pradu PC

podpinasz PC nie do kolektora, ale do zbiornika z np. 20-50l plynu niezamarzajacego z Twojego kolektora, wlaczasz obiegowke uwazajac, zeby nie zassac powietrza. Po wlaczeniu obiegowki za pomoca wiadra i zegarka mozesz oszacowac przeplyw i porownac go z wymaganym przez Twoja PC (dane w instrukcji, dla PC 8kW pewnie okolo 2m3/h ). Jesli przeplyw jest maly, to mozesz miec zapchany wymiennik PC lub zepsuta/za slaba obiegowke.

2) przy odlaczonej z pradu PC

Jesli przeplyw byl przy probie (1) dobry, to mozesz sprobowac zrobic podobna probe z wpietym szeregowo kolektorem i ta sama metoda oszacowac przeplyw uwazajac, zeby nie zapowietrzyc rur. Jesli przeplyw bedzie za maly, to problem lezy w kolektorze lub za slabej pompie obiegowej dla tego kolektora.

3) proba na dzialajacej PC

Jesli jednak wszystko bedzie OK, to mozesz sprobowac przetestowac PC, ale mysle ze wczesniejsze testy wystarcza. Zamiast 20l plynu/wody mozesz przygotowac ze 200l wody o temperaturze np.15stopni, i do tego podpiac wylaczona PC (zrobisz sobie na chwile PC woda-woda :wink:). Nastepnie wlaczyc tylko obiegowke, oszacowac przeplyw i jesli bedzie dobry, to ostroznie wlaczyc na pare minut PC trzymajac reke na wylaczniku (uwaga na temperatury i ewentualne zapowietrzenie ukladu) i czujnie obserwowac dT oraz co sie wokolo dzieje. Zanim PC wyssie 10 stopni z 200l wody to pare minut uplynie i powinno sie udac oszacowac dT.

Podczas ostatniej proby (3) na dziajacej PC trzeba uwazac, zeby nie ochlodzic za bardzo wody (zeby nie zamarzla i nie rozsadzila wymiennika PC) - bezpieczna temperatura wyjscia zimnej wody z pompy to dla czystej wody kolo 5 stopni, wiec jesli juz chcialbys taki test robic, to nalezy zachowac duza czujnosc.