Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj podłączyli nam pc! Tylko nie pytajcie, jak się sprawuje - jeszcze nie wiem :wink: . Na razie buczy sobie i pokazuje coraz wyższą temperaturę wody kotłowej.

Za jakiś czas napiszę, co i jak.

Tearaz mogę tylko pochwalić ekipę montującą podłogówkę (kiedyś) i pompę (wczoraj i dzisiaj). Szybko, sprawnie, terminowo i w dodatku profesjonalnie wyglądali :wink: .

A ja ponowię pytanie:

do gruntu piszczysto-gliniastego to jaki sysem jest lepszy? Bezpośrednie parowanie czy glikolowy?

KubaB

Wydaje mi się, że bezpośrednie parownanie - w instrukcji kładzenia kolektorów Thermogolv jest napisane, ze jeśli grunt gliniasty, to trzeba kolektory obsypać piaskiem)

no to tak: 47 za ochsnera, Climakomfort tak jak pisałam wcześniej, ale i tak raczej się zdecydujemy, bo ma jakiś czynnik R407 czy coś w tym stylu i to na pewno nie jest propan tylko jakiś olej. Co prawda wg nich nie podlega wymianie( ale rozkładowi biologicznemu tak :-? ) więc nie wiem jak to moze byc bezpośrednie parowanie? Do tych co mają Climę powiedzcie, że słuszny wybór. Plisss.....Pozdro. Kacha

R407 to jest gaz z temperaturą parowania 5stC, a nie olej . Podobno ekologiczny, ale pewnie tą ekologiczność w "" można wziąć. Niepalny. Na pewno mniej szkodliwy niż R22.

Freon R407 tak jak i R134a, R401 i pare innych naleza do grupy freonow ogolnie mowiac ekologicznych,a dokladnie "ozon friendly". Zastapily one freon R12, R22, R501,....ktore nie zaliczaly sie do tej grupu,to ponoc one wlasnie wplywaly negatywnie na oslone ozonowa 8)

Mysle,ze w najblizszym czasie te pierwsze zostana zastapione kolejnymi,nowymi,jeszcze bardziej 'ekologicznymi".

Mam pytanie czy wybierajac PC należy zwracac uwagę na czynniknp.

PC Nibe i IVT mają czynnik R407

PC Stiebel Eltron solanka

PC Climakomfort propan

Jaka jest różnica między tymi czynnikami? Wady i zalety tych poszczególnych czynnikow. Czy je się wymienia?

Czy jeszcze trzeba coś wiedzieć nt. temat?

Mam pytanie czy wybierajac PC należy zwracac uwagę na czynniknp.

PC Nibe i IVT mają czynnik R407

PC Stiebel Eltron solanka

PC Climakomfort propan

Jaka jest różnica między tymi czynnikami? Wady i zalety tych poszczególnych czynnikow. Czy je się wymienia?

Czy jeszcze trzeba coś wiedzieć nt. temat?

Tylez opinii co doradzajacych. Szczerze mowiac, przestalem na to zwracac uwage.

Wyselekcjonowalem IVT i Clima Komfort jako te najlepsze i wybieral bede miedzy nimi.

Ale chetnie poznam odpowiedz na Twoje pytanie.