Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Nie wiem czy pamietacie ale mialem problem z ustawieniem w mojej Nibe 1140 czasowego DCWU. Pomimo ustawionego czasu pompa nie grzala DCWU w ustawionym okresie.

A wczoraj udalo mi sie zupelnie przypadkiem to uruchomic :p

na sterowniku mamy 2 ustawienia dotyczace grzalki elektrycznej

9.2.4 - tutal wlaczamy lub wylaczmy tryb kotla elektrycznego

9.2.13.2 - natomiast tutaj wybieramy typ grzalki elektrycznej

bzdura polega na tym ze w menu 9.2.13.2 mialem wybrane "WYLACZONE" a trzeba wybrac typ grzalki elektrycznej pomimo tego ze tryb kotla mam WYLACZONY czyli grzanie grzalka nie dziala 8)

ale dzieki temu okresowe podgrzewanie DCWU zaczyna dzialac :roll:

Ps

pytanko do uzytkownikow NIBE

czy w Menu 9.2.12 gdzie ustawiamy tryb pracy pompy DZ tez macie tryb "ciagly" nie przetlumaczony na PL ?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

phoenix to 9.2.4 menu to włącza tryb kocioł elektryczny na stałe i PC jedzie tylko na grzałkach zamiast sprężarki - używa tego tylko serwisant na początku do testów, ew. gdy nie masz jeszcze podpiętego np. DZ, a grzać musisz

tryb pompy DZ przestaw na tą drugą opcję (fakt to głupota że nie przetłumaczone od x lat, ale są trzy na szczęście tylko) pewnie instalator zostawił w trybie ciągłym coby Ci się DZ do końca łatwiej "odpowietrzyło"/odgazowało, pewnie nie zauważył, że jest jeszcze trzecia możliwość włączenia automatu, który przez 10dni powoduje pracę ciągłą, a potem sam się na przerywany tryb przełącza. To tak wspomianjąc temat odpowietrzania DZ, jak widać niektórzy producenci z góry zakładają że instalatorowi od razu się nie uda i próbują ten proces ułatwić/zautomatyzować (równocześnie zrzucając na "usera" obowiązek uzupełnienia glikolu w ramach standardowcyh czynności eksploatacyjnych).

Nie mam PC chwilowo pod ręką więc wybacz za opisowe wyjaśnienia.

Napisz czy w tym trybie przerywanym pompa od DZ działa Ci też przez 30sec po wyłączeniu sprężarki, w dokumentacji napisane, że startuje 30sec przed startem sprężarki (i to się u mnie zgadza), ale też napisane, że kończy pracę z opóźnieniem 30sec, a u mnie staje od razu z wyłączeniem sprężarki, ciekawe czy w 1140 jest inaczej.

A przerywany lepszy bo oszczędzisz trochę prądu na pompce DZ, bądź co bądź trochę to ona potrafi go wyciągnąć.

Byłam na targach EXPOTHERM 2009 ...i moze kilka słów pozwolę sobie bo i tak nic ciekawego się tu nie dzieje ( chyba przesilenie wiosenne :wink: ).

Źle rozpropagowane, żle oznaczone miejsce ...jedna hala i duzo wolnej przestrzeni :o ...wystawcy nie mają dobrych min bo mało odwiedzajacych ( ale to pierwszy raz i chyba za rok będze lepiej 8) .

Dwie PC obecne to Oschner i Nateo .....może ciekawostki ....Oschner

- zakopuje DZ przy bezpośrednim parowaniu na 1.80 i uważa to za odpowiednią głebokość

- nie robi instalacji bez bufora bez wzgledu na rodzaj instalacji

- sondy co najmniej 100 metrowe na mniejsze nie daje gwarancji ( obecnie 5 lat )

- dobiera PC na 100 % zapotrzebowania ( brak grzałek w PC )

- pionowe liczy srednio 40 W/mb poziome 25 W/mkw

Nateo ..... te nowe wygladają ciekawie ( wysoki połysk ) wszystko w 2 obudowach a nawet można schować pralkę , gwarancja 5 lat )

- mają sprzęgło w środku 56 l ( rozdzielają obieg skraplacza od co. )

- w obudowie są wszystkie pompy obiegowe ( czasami i 5 szt, ) są naczynia przeponowe słowem to co u innych jest na zewnątrz tu jest w środku

- sterownik ma krzywą , przesunięcie , 3 czasy dobowe ( ?) , histerezę ,

teraz Firma ONNINEN http://www.onninen.com/poland/nowosci/Pages/Default.aspx

zajęła się rozpowadzeniem PC Nateo ..szkolą swoich instalatorów i chyba nareszcie bedzie lepiej pod tym wzgledem :)

ps.

z nowości na ostatnich targach ISH pokazano nową pompę Wilo Star Z Nowa ...cyrkul. cwu tylko 4,5 Wata :o ( dostępna u nas od jesieni )

Kto chce budować basen powinien się wybrać jeszcze jutro trwają targi . ( W-wa ul. Marsa 56 ..wjazd od Rekruckiej ).

Tu Nateo w środku

http://www.fulereny.blink.pl/mum/pcn.jpg

http://www.fulereny.blink.pl/mum/pcn.1.jpg

Bonetko, a co Ty myślisz o pompach Nateo??

Ja nadal stoję przed wyborem pompy, ale tą firmą się nie interesowałem bo nie słyszałem o nich żadnych opinii. Firmę Onninen znam i mam nadzieję, że byle czego by nie sprzedawali.

Pozdrawiam

Tlobo

Black&Zaba

masz racje z tym 9.2.4

w kazdym razie okresowe DCWU nie dzialalo mi dopuki nie zdefiniowalem typu grzalki w menu 9.2.13.2, grzalka sie nie zalacza wogole a pomimo tego wczesniej nei dalo sie ustawic okresowego DCWU (tzn dalo sie ustawic ale sie nei zalaczalo) no chyba ze:

a) grzalka wlacza sie dopiero gdy DCWU jest ustawione na wiecej niz 55C

b) wlacza sie grzalka do DCWU gdy pompa zajeta jest CO (ale to chyba nei mozliwe)

pompke dolnego zrodla mam ustawiona na automat tak tylko z ciekawosci pytalem o to tlumaczenie

u mnie tez pompa wylacza sie odrazu ze sprezarka 8)

a) tak jest mimo ustawień w menu 2.x bo tak naprawdę max temp uzyskiwaną ze sprężarki ustawia się na karcie potencjometrem i defaultowo jest 55C (a instalatorzy w/g zaleceń ze szkoleń tego nie ruszają)

- dodatkowo jest jedna wkurzająca rzecz, że dla cyklu lagionelli grzałka uparcie się włącza zdecydowanie wcześniej tzn. sprężarka np. dociąga do około 50C i nagle odpalają grzałki i kompletnie nie ma się wpływu na to kiedy, tak samo nie rozgryzłem jeszcze jak z tym cyklem lagionelli jest kiedy się kończy, bo automat grzeje do różnych temp. w każdym razie >60C i wygląda na to jakby starała się utrzymywać to przez jakiś czas, ale jak to doładnie działa to w instrukcjach brak informacji, u serwisantów też, a sam to dopiero dwa razy miałem okazję poobserwować i konkretnych wniosków brak, jedynie przypuszczenia jak wyżej

b) możliwe tylko jakby pompa chodziła non stop na CO i przekroczyła zadany próg stopniominut, raczej mało prawdopodobne jak dobrze dobrana, tak normalnie to nawet mimo długiej pracy na CO, musząc dogrzać CWU/DCWU po prostu na chwilę sobie "przerwie" CO, podbije CWU do zadanej i wróci do grzania CO dalej

Jest tu wielu specjalistów z dziedziny PC. Mam trochę laickie pewnie pytanie - niedługo rozpoczynam budowę SSO - i chciałbym już na tym etapie przygotować odpowiednie przepusty dla PC (źródło poziome) - tylko pytanie - jakie to mają być przepusty i w jaki sposób oraz gdzie je zrobić? Bardzo proszę o pomoc tych, którzy już korzystają z pomp ciepła jak to zorganizowali.

ja zrobiłem 2 przepusty ale po fakcie okazuje się że o wiele za małe

teraz myślę, że najlepsza byłaby rura preizolowana 2x40mm

Co do tego, że najlepsza to się zgodzę, ale niestety też bardzo droga. 1mb podwójnej rury preizolowanej kosztuje ponad 100 zł. Dwie pojedyncze wyjdą jeszcze drożej.

Witam

Moje Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną wyszło Qo = 10837 W

Zapotrzebowanie dla wentylacji Qwent = 3192 W

Zapotrzebowanie na m2 powierzchni ogrzewanej Qf = 34,7 W/m2

Zapotrzebowanie na m3 powierzchni ogrzewanej Qv = 13,7 W/m3

Powierzchnia ogrzewana to 313m2 , kubatura to 789 m3

Strefa klim 3

Temp. zewn. -20 stopni

Proszę o pomoc - jak przeliczyć to na kWh - chodzi mi ile prądu będzie potrzebowała PC do ogrzania takiej powierzchni wg powyższych danych z OZC.

Witam

Strefa klim 3

Temp. zewn. -20 stopni

Proszę o pomoc - jak przeliczyć to na kWh - chodzi mi ile prądu będzie potrzebowała PC do ogrzania takiej powierzchni wg powyższych danych z OZC.

W jakim programie to było policzone ? Przeważnie ten sam program podaje także roczne zapotrzebowanie na energię do ogrzewania.

Z podanych danych, można określić jedynie moc pompy ciepła (ok. 11kW + ewentualny dodatek na podgrzewanie ciepłej wody).

Witam

Strefa klim 3

Temp. zewn. -20 stopni

W jakim programie to było policzone ? Przeważnie ten sam program podaje także roczne zapotrzebowanie na energię do ogrzewania.

Z podanych danych, można określić jedynie moc pompy ciepła (ok. 11kW + ewentualny dodatek na podgrzewanie ciepłej wody).

Program to Kan OZC 3.0.

Mam tylko pierwsze 2 strony z tych obliczeń - także dalej nic nie mam i próbuję wywnioskować ile to może prądu "żreć".

Program to Kan OZC 3.0.

Mam tylko pierwsze 2 strony z tych obliczeń - także dalej nic nie mam i próbuję wywnioskować ile to może prądu "żreć".

Jeśli ktoś tyle policzył, to policzył też sezonowe zapotrzebowanie na ciepło.

Znając je i zakładając średnioroczne COP pompy ciepła (zależy od rodzaju pompy ciepła i od rodzaju instalacji grzewczej) łatwo oszacować roczne koszty eksploatacji pompy ciepła.

Bez tych danych to tylko wróżenie z fusów pozostaje :( .

Program to Kan OZC 3.0.

Jeśli ktoś tyle policzył, to policzył też sezonowe zapotrzebowanie na ciepło.

Znając je i zakładając średnioroczne COP pompy ciepła (zależy od rodzaju pompy ciepła i od rodzaju instalacji grzewczej) łatwo oszacować roczne koszty eksploatacji pompy ciepła.

Bez tych danych to tylko wróżenie z fusów pozostaje :( .

Dziękuję ślicznie za odpowiedź - skontaktowałem się z gościem co mi to robił i jutro dośle mi resztę obliczeń - jeszcze raz dziękuję.

Witam

Strefa klim 3

Temp. zewn. -20 stopni

Tak z grubsza można policzyć??

zapotrzebowanie na moc: (14 kW x 24 x 180) / 2 = 30 000 kWh

To dla COP 3,0 daje 10 000 kWh en. elektr na samo PC :D :D :D

Witam

Strefa klim 3

Temp. zewn. -20 stopni

Tak z grubsza można policzyć??

To dla COP 3,0 daje 10 000 kWh en. elektr na samo PC :D :D :D

14 kW to moc PC

24 = ??? (czyżby 24h)

180 = ??? (czyżby liczba dni grzania)

i dlaczego dzieli się to przez 2 - proszę o wyjaśnienia i pozdrawiam

Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną maxymalna dla -20 st.C =14kW

Dzieli się przez 2 , bo srednia w zime jest na pozionie 0 do -2 st.C w RP.

"Średnia temperatura w lecie waha się pomiędzy 16,5°C a 20°C, w zimie – między -6°C a 0°C"

W Polsce srednia temperatura zima wynosi na zachodzie i nad morzem -1 stopni Celciusza, a na wschodzie -5 stopni.