Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak sobie mysle, ze moze warto byloby umiescic pompe ciepla w garazu. Jaka jest zalecana temperatura pracy dla tego urzadzenia? W jakiej maksymalnej rozsadnej odleglosci moze byc oddalony garaz od domu, by nie tracic za duzo przy przesylaniu ciepla? A moze ktos wie z doswiadczenia, czy scianka z karton-gipsu plus welna mineralna w srodku wystarczy, zeby wytlumic halas pochodzacy od pracujacej pompy ciepla?

Tak sobie mysle, ze moze warto byloby umiescic pompe ciepla w garazu. Jaka jest zalecana temperatura pracy dla tego urzadzenia? W jakiej maksymalnej rozsadnej odleglosci moze byc oddalony garaz od domu, by nie tracic za duzo przy przesylaniu ciepla? A moze ktos wie z doswiadczenia, czy scianka z karton-gipsu plus welna mineralna w srodku wystarczy, zeby wytlumic halas pochodzacy od pracujacej pompy ciepla?

Rozumiem, że garaż wolnostojący. Ja bym jednak dał pompę w domu. U nas PC w pomieszczeniu gospodarczym, za drzwiami. Pomieszczenie na końcu korytarza do garażu. W ogóle jej nie słychać.

ArtiW.

No to tak:

. Climakomfort - Pro D 7/14 Wi za 8000 Euro + pompa powietrzna do c.u.w. za 8000 zł - i tu mam dylemat - pompa jest propanowa to chyba dobrze jak czytałam, ale czy to dobrze, że c.u.w. i c. o . z dwóch różnych pomp? No i chyba trochę drogo, ale z drugiej strony kolektor to tylko 350 m.

2. IVT - Greenline HT+ C7 - z kotłownią za 43000 zł - tu glikol i podobno z czasem trzeba go zmieniac - do tego 600 m kolektora gruntowego ( trochę dużo) lub pionowy za....18000 to już całkiem skucha. Ta pompa przygotowuje wszystko i mam obiekcje. Skoro tak to kiedy ziemia odpoczywa, bo latem też zamierzam się kąpac. płatne są też podobno przeglądy...

Pierwszy raz słyszę żeby IVT miało pompy z bezpośrednim parowaniem? Podziel się zatem swoją ofertą.Co do podogówki to około 110 za metr wg Climy.Zrobią nam projekt to się pochwalę, to oczywiście ceny do negocjacji...Pozdro. Kacha

niestety umówmy się iż czym większa sprężarka tym będzie głośniejsza Tak więc spręzarki 1kW będą na pewno cichutkie w porównaniu z krowami 4 i więcej kW (mówię o energii pobieranej). Druga sprawa - niesie w rury - tu rozwiązaniem byłoby przeguby metalowo gumowe (w oplocie) - ale fabrycznych nie ma - są zakłady co wykonują. Jak będą wam robić kotłownię to pilnujcie żeby rurki były mocowane na cybanty do ścian wtedy mniej sie telepią i mniej je słychać. Ścianka katon gips i wełna wystarczy i tak najczulsze są drzwi.

ArtiW.

No to tak:

. Climakomfort - Pro D 7/14 Wi za 8000 Euro + pompa powietrzna do c.u.w. za 8000 zł - i tu mam dylemat - pompa jest propanowa to chyba dobrze jak czytałam, ale czy to dobrze, że c.u.w. i c. o . z dwóch różnych pomp? No i chyba trochę drogo, ale z drugiej strony kolektor to tylko 350 m.

2. IVT - Greenline HT+ C7 - z kotłownią za 43000 zł - tu glikol i podobno z czasem trzeba go zmieniac - do tego 600 m kolektora gruntowego ( trochę dużo) lub pionowy za....18000 to już całkiem skucha. Ta pompa przygotowuje wszystko i mam obiekcje. Skoro tak to kiedy ziemia odpoczywa, bo latem też zamierzam się kąpac. płatne są też podobno przeglądy...

Pierwszy raz słyszę żeby IVT miało pompy z bezpośrednim parowaniem? Podziel się zatem swoją ofertą.Co do podogówki to około 110 za metr wg Climy.Zrobią nam projekt to się pochwalę, to oczywiście ceny do negocjacji...Pozdro. Kacha

8000 * 3,85 + 8000 = 38800 czyli mniej niż 43000. Ale do Climy trzeba dodać jakieś 7000zł za montaż, uruchomienie , materiały dodatkowe co daje 45800 czyli różnica nie taka duża ;) . Do tego oczywiście podłogówka ale to w obydwu przypadkach.

no to co do Climy to jeszcze jakieś 4000 tys. za pierdoły typu kocioł elektryczny na wypadek gdyby ... i jeszcze jakieś graty, których niepamiętam :lol: I to razy 2 bo dwie pompy :roll: Nie pamiętam czy w tym jest rozruch, ale mogę sprawdzic. W każdym razie cena do negocjacji. Tak sobie wydumaliśmy, że nam zrobiąprojekt podłogówki, ale ułożymy sobie sami bo na nich...nas nie stac :lol: ....110 za metr.

Ile moze kosztowac taki projekt? Pozdro. Kacha :wink:

irtad, Drogi Nasz jak to 15 zł za metr???? czy tyle Ci zaproponowali czy po upustach? Jeśli taka ma byc cena to oczywiście będą to oni!, a nie pan Kazio :lol: Napisz jesli możesz ile płaciłeś za całośc i jaką masz powieszchnię domu? jeślinie na forum to na adres: [email protected] Pozdro. Kacha

irtad, Drogi Nasz jak to 15 zł za metr???? czy tyle Ci zaproponowali czy po upustach? Jeśli taka ma byc cena to oczywiście będą to oni!, a nie pan Kazio :lol: Napisz jesli możesz ile płaciłeś za całośc i jaką masz powieszchnię domu? jeślinie na forum to na adres: [email protected] Pozdro. Kacha

15zł/m2 to sama robocizna tak mi wyszło z wyceny jaką otrzymałem.

ArtiW.

No to tak:

Dzieki.

Pomylilem sie co do bezposredniego parowania w IVT. Przepraszam.

Kwestia "odpoczynku" ziemi. Wydaje mi sie, ze wlasnie latem. Zapotrzebowanie na cieplo latem, czyli cieplo odebrane z ziemi, jest tak male, ze nie wplywa na "zmeczenie" ziemi. Tak mi sie przynajmniej wydaje...

Kwestia IVT. Mi zaproponowano rowniez kombajn. To rozwiazanie uwazam za zle. Druga opcja to kupic pompe bez zbiornika na wode. Zbiornik (np. 300l) mozna postawic osobno.

IVT, znaczy EKO, zaproponowalo mi za podlogowke 95 PLN/m2 (robocizna wraz z materialami, podobno najwyzszej jakosci). Mam nadzieje, ze z 5-10 PLN na metrze opuszcza...

Mi zaproponowano cene za pompe C11 z zasobnikiem 165 litrow (kombajn):

- kolektor poziomy - 51.000 PLN

- kolektor pionowy - 62.000 PLN

O wlasnie!!! Tez o tym myslalem. I wydaje mi sie, ze to jest bardzo dobry pomysl.

Garaz w bryle budynku. Mam spory, wiec wygospodaruje 3-4 m2 na caly zestaw, a kotlownie przeznacze na cokolwiek innego (schowek czy co...).

A dlaczego chcecie sprężarkę wstawiać do domu? Ja mam na zewnątrz. Zero jakichkolwiek odgłosów. Żeby usłyszeć jej pracę trzeba stanąć w miarę blisko zbiornika w którym się znajduje.W pralni bo tam mam automatykę od tego, słychać tylko szum pompy cyrkulacyjnej. I za bardzo sobie nie wyobrażam jak doprowadzić do garażu te wszystkie pętle kolektora. Mówię to z perspektywy posiadania Climakomfort - Pro D 7/14 Wi.

Domek 200m2, dostałem wycenę z ClimaKomfort na pompę ciepła (c.o + c.w.u.) - ok. 45 000 + podłogówka przy COP ok. 5 oraz wycenę z Thermogolv na podobny zestaw za 32 000 przy COP ok. 4.

JAk myślicie, czy lepiej thermogolv z rekuperacją, czy ClimaKomfort bez rekuperacji?

Koszty obu tych układów wydają sie być porównywalne, ale.....

Te COPy to i tak zweryfikuje rzeczywistość- czy te pompy mają takie same moce?. Co do rekuperatora to jeśli chodzi o względy ekonomiczne to będą znikome wręcz niezauważalne przy grzaniu PC natomiast jeśli chcesz rekuperator dla poprawienia klimatu to jak masz troche wolnej gotówki to możesz pomyśleć.

Witam

Odpowiedź - czy lepiej zbudować ogrzewanie i odzysk ciepła czy tylko ogrzewanie możesz dać jedynie Ty.

To kwestia i finansów i przekonań.

Ogrzewanie ogrzewa. Jakie by nie było. System odzysku odzyskuje (jak poprawnie zrobiony). Rekuperator odzyskuje to, co poszłoby bezpowrotnie w kratki wentylacyjne. Czy warto po to sięgnąć?

Adam M.