Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

makijos wejdź na stronę

http://www.biawar.com.pl/index.php/kontakt/kontakt/menu-id-284.html

jak dobrze poszukasz są tam jakieś grupy montujące PC i nie tylko.

Niestety nie mogę Ci powiedzieć czy są solidni i rzetelni bo sama jeszcze nie korzystałam ani nie mam żadnej znajomej osoby u której mogłabym zobaczyć zamontowane "ustrojstwo". Niestety wszyscy których znam maja piece na miały,węgle,eko-groszki itp....

A tak na marginesie to zgłaszam się jako osoba "zielona" ;) bo nie mam pojęcia jak się prawidłowo łączy PC i rekuperator(m.in.zasada działania). Owszem czytam całymi godzinami o pompach ciepła ale im więcej czytam tym mniej rozumuje :-?

A chciałabym się porządnie dokształcić by mieć solidne argumenty które przekonały by mojego męża ,że warto zainwestować w pompę ciepła i rekuperator...

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bonetka - dzięki Ci dobra kobieto :D Czytam i czytam ( str.25) i pewnie nie skończę zanim będę musiała podjąć decyzję z jaka pompą zawrzeć małżeństwo.

Osobiście skłaniam się ku odwiertom - wolę teraz dopłacić i mieć stabilniejsze źródło ciepła.

Ponieważ buduję dom z kredytu ( nie będę miała pieniędzy na naprawy) wiec staram się przed podjęciem decyzji dobrze rozpoznać sprawę. Tylko problem jest taki, żem totalna noga z fizyki :oops: Wprawdzie Adam_mk wyjaśnił kilka zawiłości - które w jakimś tam stopniu do mnie trafiły.

Czy mogłabyś zdradzić ( jak napisałaś wcześniej to przepraszam, jeszcze nie doczytałam) jaką sama posiadasz pompkę i tak ogólnie czy z niej jesteś zadowolona?

channel8

Ja mam 1140-co chcesz wiedzieć?

Bonetko

Z tym co napisałaś masz rację i nie wszyscy wyjechali na Malibu :cry: .

Generalnie u mnie do 15 robota , potem niam , niam i od 16,30 do roboty przy chałupce , bo trzeba wykończyć , a roboty huk :D .

Jak się wraca z dworu około 20-21 to wybacz , ale brak już ochoty na pisanie :wink: .

W soboty i niedziele jacyś goście :lol: i tydzionek zleciał.

To są przyjemności wiosny i lata.

W zimie niestety jest więcej czasu na PC-ta.

Z tym takim "przedszkolem" ( bez obrazy :wink: ) dla chcących dopiero instalować PC to super pomysł.Sam tam chętnie poczytam co napiszą guru. 8)

Klimawku :)

...ja napisałam ogólne że dobrze byłoby aby Ktokolwiek się odezwał i pomógł Nowym oczywiście w miarę mozliwości . Swoją drogą i tak taki poradnik trzeba zrobić bo ciągle tak będzie że będziemy wracali do spraw podstawowych ( miałam kiedyś tak podzielone ale się wykasowało :( )

Napisałeś .... mam 1140... i bardzo ładnie ale nie dodałeś Nibe ..my wiemy że to chodzi o Nibe ale Nowi wątpię ..dla nich to jakiś symbol jakiejś PC ale jakiej ? oto jest pytanie . ( wiem że na dole było ...chyba zdecyduję sią na Nibe.... ale to nie tylko dla danej Osoby tylko ogólnie wszystkich czytajacych ten wątek żeby wiedzieli o co chodzi nawet jak czytają ten post po raz pierwszy )

Guru nie będą pisać ( chyba żeby Ktoś zrobił prezent i napisał :D ) tylko ...trzeba poszukać w tym co już jest i podać linki do postów które już są ....traktujacych na rózne tematy ...

Może Ktoś by się tego podjął ...i kilku słów przedmowy tak ogólnie .....

Czy jestem zadowolona z IVT ?( mam 9 kW ) ...tak , ale nie do końca bo nie ma zegara jak trzeba czyli min. dwóch przedziałów na dobę . ...i nawet jak jest zegar zewnetrzny ( zrobiłam sobie ) to nie wszytko jest tak jak chciałabym.

Po niemiecku chyba nie ..raczej po szwedzku :) i cześć po angielsku ...

Chodziło mi o to aby pokazać jak działa taki system komunikacji z komputerem itd. i jak mozna obserowować wskażniki GT1 -GT11 , drukowac raporty itd..

Rekuperator ...są oczywiście takie PC które są połączone z wentylacją ale tutaj zwracaliśmy uwagę że zastosowanie rekuperatora jako osobnego , niezaleznego urządzenia poprzez swoją specyfikę pracy ( odzysk ciepła z powietrza wywiewanego ) pozwala na zastosowanie o 1 -1.5 kW mniejszej PC bez szkody dla komfortu cieplnego.

Bonetko, ja akurat zrozumiałam Klimawka ( o ile tak mogę napisać), bo w moim podpisie jest o pompie Nibe i ku niej właściwie się skłaniam. Przede wszystkim – cena – nie wiem, jak na razie (oprócz Nibe) otrzymałam tylko ofertę z IVT – trochę droższą. Ważne dla mnie jest to że na KAŻDY e-mail do przedstawiciela Biawar otrzymałam odpowiedź, każdy telefon został odebrany, lub oddzwoniono później. Natomiast maiłam problemy „komunikacyjne” z IVT. Czekam jeszcze na ofertę z Thermoglowu. Też Pan miły odbierający telefon.

Klimawku – jak to jest z tym zasobnikiem na ciepłą wodę – w 1240 jest on wbudowany – 160 l. czy taka ilość ciepłej wody wystarczy 4 osobowej rodzinie? Czy powinnam może zakupić 1140 + zbiornik na ciepłą wodę np. 200 l ? I teraz jak jest z sterowaniem? Ile ustawień dobowych i tygodniowych mogę zaprogramować? Czy menu jest w języku polskim? Jak sprawdza się pompka gdy na dworze temperatura spada np. do -20 st. Czy proces ustawień parametrów pompy jest bardzo skomplikowany (wiem to sprawa indywidualna), ale tak dla osoby „niezbyt” technicznej?

Channel8

zanim Klimawek odpowie to ja parę słów moze ...

tu masz instrukcje Nibe.

http://www.biawar.com.pl/index.php/instrukcje-instalacji/view-category.html....

Trzecia od dołu to Nibe 1140 .....można pobrać , poczytać i wszytko będziesz wiedzieć .( oczywiście że w j. polskim )

Ma dwa czasy dobowe . Jak ludki się prysznicują to wystarczy wbudowany ( zalezy ile wody zuzywają ) ale jak kąpiele lubią to lepszy jest zbiornik zewnętrzny .( wielkość zalezna od ilości ludków ) .

To czy PC daje radę przy -20 czy więcej zależy nie od firmy a od mocy zastosowanej PC , domu itd ...nieraz ogrzewa bez problemu a nieraz musi załączyć grzałkę bo sama nie ma tyle mocy. Pierwszego ustawienia dokonuje instalator a użytkownik ma mozliwość w swoim menu modyfikować ustawiena . Wszystkiego można się nauczyć jak się chce ....jeden przeczyta instrukcję raz i wie co i jak a drugi czytać musi 10 razy aby zrozumieć , zalezy to od sposobu napisania instrukcji ( czasami tłumaczenia na j. polski ) i percepcji użytkownika PC .

Były głosy skarżące się na kiepski serwis IVT dlatego znam przypadek rezygnacji montazysty z instalacji PC tej firmy . Nibe... rzeczywiscie na nich zawsze można liczyć :)

Pan z Therogolv jest bardzo miły i sympatyczny i z tym się zgadzam w 100 % :)

channel8

No to po kolei. 8)

1.Ze zbiornikiem jest różnie u każdego-tak jak napisała Bonetka.

Nie mam doświadczeń ze 160l ponieważ się go bałem , że będzie dla mnie za mały i wziąłem VPA300/200( mam na stałe 4 osoby , a często 5).To jest jeden powód.Drugim powodem za VPA jest mozliwość podgrzewania go tylko w taniej taryfie.

2.Przy -20 tak jak napisała Bonetka zależy od mocy PC , wielkości DZ i kupy innych też ważnych czynników.

3.Powierzchnię użytkową mam 122m2 i PC 6kW.

4.Podłogówka na całej chatce. :lol:

5.Jeśli chodzi o menu to ergonomicznie mogło by być lepsze :cry: , choć technicznie bez zarzutu.Niestety instrukcję trzeba przeczytać czasami nie 10 ale 15 razy , a i tak pozostają niejasności .Na niektóre nawet serwis nie potrafił ni odpowiedzieć. :cry:

Chyba się zbytnio tym razem ( niedziela więc trochę czasu) rozpisałem.

Channel - masz jakieś wyceny?

makijos wejdź na stronę

http://www.biawar.com.pl/index.php/kontakt/kontakt/menu-id-284.html

jak dobrze poszukasz są tam jakieś grupy montujące PC i nie tylko.

Niestety nie mogę Ci powiedzieć czy są solidni i rzetelni bo sama jeszcze nie korzystałam ani nie mam żadnej znajomej osoby u której mogłabym zobaczyć zamontowane "ustrojstwo". Niestety wszyscy których znam maja piece na miały,węgle,eko-groszki itp....

A tak na marginesie to zgłaszam się jako osoba "zielona" ;) bo nie mam pojęcia jak się prawidłowo łączy PC i rekuperator(m.in.zasada działania). Owszem czytam całymi godzinami o pompach ciepła ale im więcej czytam tym mniej rozumuje :-?

A chciałabym się porządnie dokształcić by mieć solidne argumenty które przekonały by mojego męża ,że warto zainwestować w pompę ciepła i rekuperator...

Bardzo dziekuje za wiadomosc.

Mysle caly czas o pompie IVT, chyba bedzie troche taniej.

Otrzymałam "wycenę" na pompę ciepła Nibe Fighter 1240 6kW, montaż i uruchomienie, elementy kotlowni a chyba raczej pompowni, izolacja zimnochronna (cokolwiek to jest - nie mam pojecia), dolne źródło ciepła - 350 m (kolektor poziomy - dom 120 m a po podłodze 155) - 42 887 brutto.

Ogrzewanie podłogowe (z materiałami) - Metzerplas - 130m + wod z materiałami + kanalizacja z materialami ( nie mylic z instalacją wodn - kan w domu bo ta jest osobno) - 18 900

Instalacja wodno - kanalizacyjan w domu - 3600 - liczona jako iloczyn ilus tam punktów.

Razem coś ok. 65 000

Wycena od IVT - HT Plus C7 - zaobnik wbudowany w pompe 185l, montaż, elementy kotłowni, uruchomienie odwierty 2 x 75 - 51 000, podlgówka - 15 310 zł.

Czekam na wycenę od thermoglowu, zobaczymy. Jednym z kryteriów jest bliskość do serwisu - i tu Nibe ma przewagę, bo jest najblizej nas.

Czy przy tym samym domu i rodzaju dolnego źrodła stosunek długosci rury w spiralnym do długosci w płaskim nie powinien byc jeszcze wiekszy ? W moim przypadku przy stosunku 1000 mb w spiralnym i 750 w płaskim, mam podejrzenie, iz ilość energii ceplnej, jakamozna odebrac z gruntu jest duzo wieksza (moze nawet do 2 razy) przy płaskim i długosci rury 750. Spiralny aby miec te same własciwosci musiałby miec ok. 1400 mb. Czy dobrze myslę ?

Witam,

z reguły pętle wykonuje się z rury 32 o długości 100m, więc nie wiem skąd cyfra 750? Czy to są 3 pętle 250 m? i jaka średnica rury?

Teoretycznie możesz uzyskac z gruntu od 10-40W/m2, ale to zależy od zagęszczenia kolektora. Nie jest powiedziane, że rura musi byc co 1m , równie dobrze może byc co 0,5m. Przy nasyconym wodą gruncie nawet wskazane jest zagęszczenie.

Do jakiej wielkości pompy ten kolektor jest dobrany? i przy jakim gruncie?

Niektórzy twierdzą iż kolektor spiralny jest mniej efektywny. Co do rozłozystości to terplace ma po częsci rację. Jednak dla mnie jest bezsensem rozkopywanie gruntu na 2 m szerokości . Lepiej jak już pociągnąc rów kilka metrów na długośc. Takie jest moje zdanie. W zasadzie rury przy liniowym i spiralnym zakopuje sie tyle samo i efekt powiniem byc ten sam.

Czyli np. 8 pętli po 100m liniowego da mniej wiecej tyle samo co 6 pętli spiralnego po 125 m, przy zachowaniu odpowiednich odległości i głebokości.

Pozdrawiam

Witam,

czy na świecie istnieje tylko NIBE i IVT :) ? Dobre pompy w przystępnych cenach ma Alpha innotec.

Zobaczcie te cudenka: http://www.alpha-innotec.pl/SEEEMS.asp?save=on&id=47986&display=on&anchor=48037뮥

Ładniejszych pomp nie ma na rynku. Centralka z zasobnikiem 200 l wyjmowalny blok chłodniczy. Można wstawic jako mebel pokojowy :)

Fajne pompy ma też Stiebel ale musi popracowac trochę nad cennikiem 8)

Pozdrawiam

Witam serdecznie grono forumowiczów.Jest to mój pierwszy post i jak chodzi o PC to jestem trochę zielonkawy .Przeczytałem dopiero 40 stron postów tak więc trochę jeszcze zostało ale już teraz chce zadać to pytanie.Możliwe że nie potrzebnie czytam te posty chociaż chciałbym się mylić i chciałbym aby w naszym domu była zainstalowana PC.

Teraz coś o moich wątpliwościach jak chodzi o GZ ponieważ kilka lat temu wybudowaliśmy dom i nawet nie słyszeliśmy o tym źródle zasilania instalacji więc zrobiliśmy krok aby zainstalować ogrzewanie pod zasilanie piecem miałowym więc grzejnik wraz z ogrzewaniem podłogowym w pomieszczeniach:kuchnia,łazienki, i hale.Dużo piszecie o tym że jednak best jest podłogówka,chociaż niektórzy mają i grzejniki i też wszystko działa.

Chciałbym Was zapytać co sądzicie jakie wyjście z tej sytuacji jaka PC byłaby najlepsza jakiej mocy czy grzejniki niskotemperaturowe coś pomogą.

Teraz najważniejsze dom 240m2 pietrowy z garażem ściana 3warstwowa (pustak ceramiczny 10cm+10styro+25Porotherm),10cm na gruncie i 10cm na stropie parter zakończony stropem i również 10cmstyropianu.

Czy przy tym samym domu i rodzaju dolnego źrodła stosunek długosci rury w spiralnym do długosci w płaskim nie powinien byc jeszcze wiekszy ? W moim przypadku przy stosunku 1000 mb w spiralnym i 750 w płaskim, mam podejrzenie, iz ilość energii ceplnej, jakamozna odebrac z gruntu jest duzo wieksza (moze nawet do 2 razy) przy płaskim i długosci rury 750. Spiralny aby miec te same własciwosci musiałby miec ok. 1400 mb. Czy dobrze myslę ?

Witam,

z reguły pętle wykonuje się z rury 32 o długości 100m, więc nie wiem skąd cyfra 750? Czy to są 3 pętle 250 m? i jaka średnica rury?

Teoretycznie możesz uzyskac z gruntu od 10-40W/m2, ale to zależy od zagęszczenia kolektora. Nie jest powiedziane, że rura musi byc co 1m , równie dobrze może byc co 0,5m. Przy nasyconym wodą gruncie nawet wskazane jest zagęszczenie.

Do jakiej wielkości pompy ten kolektor jest dobrany? i przy jakim gruncie?

Niektórzy twierdzą iż kolektor spiralny jest mniej efektywny. Co do rozłozystości to terplace ma po częsci rację. Jednak dla mnie jest bezsensem rozkopywanie gruntu na 2 m szerokości . Lepiej jak już pociągnąc rów kilka metrów na długośc. Takie jest moje zdanie. W zasadzie rury przy liniowym i spiralnym zakopuje sie tyle samo i efekt powiniem byc ten sam.

Czyli np. 8 pętli po 100m liniowego da mniej wiecej tyle samo co 6 pętli spiralnego po 125 m, przy zachowaniu odpowiednich odległości i głebokości.

Pozdrawiam

sys35

długość rury to ok. 750 mb maja byc jedynie dwie pętle - tu nie mam watpliwości, że ze wzgledu na opory i moc pompy obiegowej sie na to nie zgodzę i to dla mnie jasne. Ośrednicę rury nie zapytałem niestety myślałem ze wszyscy daja ok. cala

Kolektor płaski 750 mb z rurami co 1 m dobrany jest dla pompy ciepła 11 KW. Kolektor spiralny 1000 (tu pętle po 200) dla pompy 12 KW. Myślę że wystarczajaca byłaby pompa o mocy 11 KW, ale tu nie chodzi o to tylko o dobór górnego źródła a to przecież najwazniejsze. Grunt to żwir i piasek suchy - woda jest ponizej 3,5 m) z domieszką minimalna gliny - przewarstwienia pomijalne dla wyliczeń. Wycena w tym punkcie jest niemal zblizona więc chcialby się dowiedzieć, ktory system dla mnie bedzie gwarantowal wiecej ciepła z dolnego źródła.

Wycena w tym punkcie jest niemal zblizona więc chcialby się dowiedzieć, ktory system dla mnie bedzie gwarantowal wiecej ciepła z dolnego źródła.
Więcej ciepła dostarczy ten wymiennik gruntowy, który z tej samej powierzchni będzie zbierał ciepło bardziej równomiernie. Przy tej samej powierzchni działki, którą możesz przeznaczyć na wymiennik gruntowy poziomy najwięcej ciepła "wyciągniesz", gdy rozłożysz rurki możliwie gęsto i równomiernie. W praktyce nie stosuje się raczej odległości mniejszych niż 0,8m - 1,0m. Z ilości ciepła, które chcesz dostarczyć do pompy ciepła i z różnicy temperatur jak ma być na jej parowniku wynika potrzebny przepływ glikolu. Od tego przepływu, długości rur i ich średnicy, a także sposobu ułożenia rur (ilość zmian kierunku), zależą opory hydrauliczne, a więc także moc potrzebnej pompy obiegowej dolnego źródła.

Kolektor spiralny jest łatwiej i taniej wykonać (mniejszy zakres robót ziemnych). Jest on dosyć dobrym kompromisem pomiędzy ceną dolnego źródła i jego wydajnością.

długość rury to ok. 750 mb maja byc jedynie dwie pętle - tu nie mam watpliwości, że ze wzgledu na opory i moc pompy obiegowej sie na to nie zgodzę i to dla mnie jasne. Ośrednicę rury nie zapytałem niestety myślałem ze wszyscy daja ok. cala

Kolektor płaski 750 mb z rurami co 1 m dobrany jest dla pompy ciepła 11 KW. Kolektor spiralny 1000 (tu pętle po 200) dla pompy 12 KW. Myślę że wystarczajaca byłaby pompa o mocy 11 KW, ale tu nie chodzi o to tylko o dobór górnego źródła a to przecież najwazniejsze. Grunt to żwir i piasek suchy - woda jest ponizej 3,5 m) z domieszką minimalna gliny - przewarstwienia pomijalne dla wyliczeń. Wycena w tym punkcie jest niemal zblizona więc chcialby się dowiedzieć, ktory system dla mnie bedzie gwarantowal wiecej ciepła z dolnego źródła.

Aby wymiennik liniowy działał optymalnie (nie zapowietrzał się) musisz mieć długą działkę, gdyż linia może biec tylko z jednego krańca działki do drugiego i z powrotem, z odpowiednim spadkiem, tak aby gaz wydostawał się rozdzielaczem lub w kotłowni. Błędem jest wykonywanie wymiennika liniowego tak jak np. podłogówki, gdyż powstanie syfon w takiej pętli, gdzie będzie się gromadził gaz (rury bez bariery tlenowej). Może to powodować następujące kłopoty:

- niektóre pętle mogą nie pracować (nawet przy początkowym odpowietrzeniu mogą się zapowietrzyć po jakimś czasie),

- odcinki rur zasyfonowane będą pracowały gorzej z uwagi na znajdujący się gaz jeśli chodzi o przejmowanie ciepła,

- znajdujący się gaz w syfonach spowoduje zwiększenie oporów prezpływu.

Aby porównać wymienniki możesz przyjąć, że 1 spirala w rowie o szer. 2m i dł. 20m odpowiada ok. 100mb wymiennika liniowego, zakładając odległości między spiralami 5m i odległości między rurami w liniowym 1m.

Dla pompy ciepła 11kW w twoim gruncie ja bym proponował 6 spiral w rowach po ok. 23 do 25m lub 700 do 800m wymiennika liniowego.

Nakład pracy pracy w przypadku wymiennika liniowego i spiralnego jest podobny, ale kluczem do poprawności pracy układu jest wykonanie podpowiednich spadków. Łatwiej jest to wykonać odpowiedni spadek w rowie 20m niż 50 czy 100m, zachowując rozsądną głębokość na początku jak i na końcu wykopu.

Z całym szacunkiem, ale czegoś nie rozumiem, bo wychodzi mi, że na tym samym gruncie, manipulując tylko ilością (długością) rury na 1m2 gruntu osiągamy różne wyniki „cieplne” gruntu.

I tak w przypadku kolektora spiralnego daje to od 73W/m2 do 80W/m2 (czyli tak jak w przypadku odwiertów pionowych ), a w przypadku kolektora liniowego 13,75W/m2 do 15,7W/m2.

Licząc średni czas pracy PCi w sezonie grzewczym na 2.000 godzin wychodzi, ze kolektor spiralny pobierze od 146 do 160kWh/m2, a liniowy od 27,5 do 31,4kWh/m2.

Przelicz to jeszcze raz, bo mi przy spiralnym wychodzą mniejsze wartości.

Tak jak napisałem wcześniej - spiralny wymiennik to kompromis pomiędzy ceną i wydajnością ;).