Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie mam za bardzo czasu na przeglądanie 150 stron

Na prawdę warto ten czas znaleźć (może nie na 150stron), albo mieć złudną nadzieję że będzie dobrze...

Zalety kolektora poziomego:....

Mając w pamięci dyskusję sprzed kilku miesięcy (okolice strony 140) odnośnie kolektorów poziomych i pionowych do zalet poziomych bym dodal:

- cena, cena, cena

a do wad pionowych:

- Cena, Cena, Cena, przez Duuuże "C", kilkukrotnie wyższa niż poziomego, cena która nigdy sie nie zwróci nawet mając na uwadze nieco wyższą efektywność PC

Odnośnie niskiej czy wysokiej efektywności pompy ciepła zdania były podzielone, bo obserwowane temperatury zasilania były dosyć podobne i wniosek końcowy był taki: jeśli masz miejsce to poziomy, jeśli miejsca nie wygospodarujesz to pionowe.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz z mojej strony podłogówki nie ma szans założyć ponieważ już są wylewki

Ja mam mieszane pół na pół - tzn dół podłoga i góra grzejniki. Grzejniki kiepsko sie sprawdzaja gdy osiągają 35 stopni - sa prawie zimne w dotyku, a grzanie PC do 60 stopni mija sie z celem i lepiej wtedy założyć grzałkę za 1000zł niż PC za 50000 zł... Jak już masz wylewki, to jeszcze nic straconego, bo możesz coś pokombinować. Widziałem nawet w necie podłogówkę zrobioną na podłodze z wykorzystaniem płyt G-K. Może pomyśł o ściennym lub nadlaniu tej wylewki o jeszcze 5cm ? Efekt bedzie dużo, dużo lepszy niż jakiekolwiek grzejniki.

Ja zastanawiam się nad chłodzeniem pasywnym ale wykorzystując nagrzewnicę/chłodnicę zainstalowaną na kanale dolotowym powietrza przed reku. Właśnie myslę nad całym tematem.

Wykorzystanie obiegu dolnego źródła jako zasilania tej chłodnicy/nagrzewnicy.Co Wy o tym myślicie.

Ale ludzie lubią kombinowac 8) Nie prościej podłaczyc rurę do lodówki :lol:

No to jeszcze raz :)

Jest to oczywiscie jakiś pomysł, tylko dodatkowy koszt eksploatacyjny. Koszt pompa obiegowej. Czy aż sie to tak przełoży na zyski dolnego zródła?Może nie mniej skomplikowanie byłoby wykonac zwirowy wymiennik ciepła nad kolektorem. Byłby wtedy wykorzystany i zimą i latem. Nie jest to jednak wykonalne przy pionowym, ale w spiralnym się jak najbardziej.

Teraz z mojej strony podłogówki nie ma szans założyć ponieważ już są wylewki

Ja mam mieszane pół na pół - tzn dół podłoga i góra grzejniki. Grzejniki kiepsko sie sprawdzaja gdy osiągają 35 stopni - sa prawie zimne w dotyku, a grzanie PC do 60 stopni mija sie z celem i lepiej wtedy założyć grzałkę za 1000zł niż PC za 50000 zł... Jak już masz wylewki, to jeszcze nic straconego, bo możesz coś pokombinować. Widziałem nawet w necie podłogówkę zrobioną na podłodze z wykorzystaniem płyt G-K. Może pomyśł o ściennym lub nadlaniu tej wylewki o jeszcze 5cm ? Efekt bedzie dużo, dużo lepszy niż jakiekolwiek grzejniki.

Istnieją tzw. maty kapilarne, ale jak to sie sprawdza :-? ???

Czy aż sie to tak przełoży na zyski dolnego zródła?Może nie mniej skomplikowanie byłoby wykonac zwirowy wymiennik ciepła nad kolektorem.

To chyba ma być tania w eksploatacji klimatyzacja, nie regeneracja tylko "glikolowy gruntowy wymiennik ciepła". Są takie komercyjne rozwiązania za koszmarne pieniądze. Pompiarze mogą mieć to prawie za darmo - no za cenę wymiennika i kawałka rurki. Też się nad tym zastanawiam.

Jestem laikiem więc nie potrafię tego zrobić ale może wielkie głowy tego forum były by w stanie podejrzewam że bez problemu wyliczenie dla domu 240m2 z grzejnikami zasilanymi np.wodą o temp. 50 c*.

Jakie może być zapotrzebowanie na energię elektryczną potrzebną na funkcjonowanie systemu z PCI i zaspokojenie potrzeb c.o. oraz c.w.u dla tegoż domu o zapotrzebowaniu cieplnym około 60w na m2?.

Nie wiem czy dobrze sformułowałem pytanie, jak coś to proszę mnie poprawić :-?.

Bardzo proszę o podpowiedź.

Tak powiem szczerze to chyba rozwialiście mi nadzieję na Pci, no cóż za błędy trzeba płacić :oo.ps: .

Jednak może to ogrzewanie Pci dla temperatury na wyjściu np.50 c* dla grzejników byłoby do przełknięcia jak chodzi o koszty.

W jakim przedziale mogą być koszty ogrzewania.

POMPA IVT HT PLUS C11 29.1K

ZASOBNIK BUFORA C.O 500DM3 2,8K

MATERIAŁY INSTALACYJNE DO PODŁĄCZENIA 4.5K

MONTAŻ I URUCHOMIENIE PCI 4.0K

ROZDZIELACZE DOLNEGO ŹRÓDŁA 1.8K

DOLNE ŹRÓDŁO : KOLEKTOR POZIOMY 750MB 13.5K

Prawie 56 tyś zł.

Jak z kolektorem pionowym 3X 75mb 22.5k

Czyli to już ponad 66tyś

Co sadzicie o takiej ofercie

Wrócmy więc tu jeszcze raz :)

Pompa ta jeśli dobrze zajrzałem przy B0/W35 ma moc 10,9 kW, przy B0/W50 10,1 kW. Zapewne przyjęto zapotrzebowanie rzędu 40W/m2, czyli 9,6 kW, co może się okazac zbyt małe. Ale wbudowana grzałka zapewni w razie czego ten niedomiar 8). Do takiego doboru trzeba zrobic OZC.

Pompa ma wbudowany zasobnik 160 l, który zbyt wielki nie jest.

Cena 29k nie jest zbyt rewelacyjna. Jakie materiały instalacyjne wchodzą w koszt 4,5 tyś?? Niby tam jest wszystko wbudowane, czy to koszt rur :) ?

Montaz i uruchomienie 4 K :)

Rozdzielacz ilu sekcyjny? 1,8 k 8) chyba pozłacany :)

750 m kolektora przyjęte jest dla jakich warynków glebowych?

Trzeba walczyc :)

Kiedys wskazałem na pompy którymi warto się zainteresowac. Takie centrale cieplne mają przede wszystkim zasobniki 200 l i wyjmowalną częsc chłodbniczą. To jest ich ogromnym atutem :). Wyniki testów pokazały też swoje 8)

Witam bardzo serdecznie i dziękuje za odpowiedzi

WĘZEŁ CIEPLNY

Wersja 1

1 Pompa ciepła IVT HT Plus C11 29 201 zł

2 Zasobnik cwu IVT 185 dm3 dwupłaszczowy (wbudowany w pompę) 0 zł

3 Zasobnik buforowy na c.o. 500 dm3 2 778 zł

4 Materiały instalacyjne do podłączenia PC 4 500 zł

5 MontaŜ - podłączenie i uruchomienie PC 3 950 zł

6 Rozdzielacz dolnego źródła z zaworami BALLOREX 2 obw 1 780 zł

Koszt kotłowni netto: 42 209 zł

7 Dolne źródło: kolektor poziomy 750 mb

Koszt dolnego źródła netto: 13 500 zł

Razem netto: 55 709 zł

Oferta obejmuje kompletne wykonanie dolnego źródła wraz z wprowadzeniem do budynku,

nie obejmuje wynajęcia koparki (koparka po stronie Inwestora)

Wersia 2

1 Pompa ciepła IVT HT Plus C11 1 29 201 zł

2 Zasobnik cwu IVT 185 dm3 dwupłaszczowy (wbudowany w pompę) 0 zł

3 Zasobnik buforowy na c.o. 500 dm3 2 778 zł

4 Materiały instalacyjne do podłączenia PC 4 500 zł

5 MontaŜ - podłączenie i uruchomienie PC 3 950 zł

6 Rozdzielacz dolnego źródła z zaworami BALLOREX 2 obw 1 780 zł

Koszt kotłowni netto: 42 209 zł

7 Dolne źródło: kolektor pionowy (3x75mb) 225 mb 22 500 zł

Koszt dolnego źródła netto: 22 500 zł

Doprowadzenie i wprowadzenie instalacji dolnego źródła do budynku 20zł/mb netto.

W czasie prac związanych z kolektorami pionowymi inwestor zapewni koparkę

oraz kruszywo o ziarnistości ok.. 8 - 16 mm

Jak chodzi o glebę to jest raczej ił na pewno nie piach na 1,5 do 2m trochę wody.

Jednak może to ogrzewanie Pci dla temperatury na wyjściu np.50 c* dla grzejników byłoby do przełknięcia jak chodzi o koszty.

Zróbmy węc szacunek kosztów ogrzewania, a w zasadzie współczynnika COP dla instalacji. Jaki będzie wynik COP dla konkretnej PC można odczytać z wykresu w jej domumentacji technicznej. Np. dla Stiebel Eltron WPWE 8K, a wiec konstrukcji nie najnowszej, wyglada to tak dla różnych temperatur górnego źródła (1,2,3) w zależności od temperatury dolnego źródła (oś X) :

http://img38.imageshack.us/img38/535/wpwecop.jpg

Wynika z tego, że dla 0 stopni z dolnego źródła i 35 stopni na podłogówce COP jest koło 4.2, a dla grzeników 50 stopni COP jest bliskie 3, dla 65 stopni jest ze 2.5 a więc różnice są spore. Weź pod uwagę, że dochodzą jeszcze straty związane z obiegówkami, jakimiś stratami ciepła i wtedy to co się odczytało z wykresu jest bardzo optymistyczne. A konkretniej np. Viessman na swojej wizualizacji ma COP pompy 4.1, a całej instalacji już tylko 3.5. Więc z COP pompy odczytanego z wykresu dla 50 stopni i równego 3 zrobi się pewnie ze 2.5, albo i mniej, więc wyjdzie 2 - 2.5 razy taniej niż grzałką - czyli bez rewelacji. Przemyśl jeszcze ze 3 razy te grzejniki.

Dzięki wielkie :D za pomoc

Tak więc widzicie że osobie nie znającej się w temacie sprzedawca może wcisnąć wszystko nie mówiąc o cenie.

Możliwe że sprzedawca czy instalator ma szczere chęci i chce jak najlepiej dla klienta ale przeważnie to jego zasobami finansowymi chce lepiej dla siebie.

No dobra to jeżeli np. dla nieszczęsnych grzejników COP jest 2 a dla podłogówki 4 to osoba z podłogówką za sezon wyda przy takim samym metrażu i podobnych warunkach w domu: 2000zł a z grzejnikami 4000zł za ogrzewanie i cwu czy bardzo błędnie myślę czy może coś w tym jest. :wink:

Teraz z innej beczki a jak by sie miało cenowo ogrzewanie prądem/ :cry: w moim przypadku w stosunku do PCI

Dzięki wielkie :D za pomoc

Tak więc widzicie że osobie nie znającej się w temacie sprzedawca może wcisnąć wszystko nie mówiąc o cenie.

Możliwe że sprzedawca czy instalator ma szczere chęci i chce jak najlepiej dla klienta ale przeważnie to jego zasobami finansowymi chce lepiej dla siebie.

No dobra to jeżeli np. dla nieszczęsnych grzejników COP jest 2 a dla podłogówki 4 to osoba z podłogówką za sezon wyda przy takim samym metrażu i podobnych warunkach w domu: 2000zł a z grzejnikami 4000zł za ogrzewanie i cwu czy bardzo błędnie myślę czy może coś w tym jest. :wink:

Teraz z innej beczki a jak by sie miało cenowo ogrzewanie prądem/ :cry: w moim przypadku w stosunku do PCI

Nie możesz tak liczyc :). Podłoga i tak grzana jest przez bufor wiec nie ma podłogówka 4 a grzejniki 2. Jest tylko 1 temp. zasilania. Zeby policzyc koszt trzeba znac przyblizone sezonowe zapotrzebowanie na c.o. i c.w.u. Przy tym układzie może uda się osiągnąc średni COP równy 3. A przy 750 m rury podzielonej na 2 odcinki dużo prądu pożre też pompa obiegowa DZ no i dodatkowo dojdzie mieszacz jak będzie to będzie to raczej trudne. Będą też jakies tam straty na buforze.

Ten zasobnik c.w.u. ma chyba 165 l a 185 z płaszczem zewnętrznym. 165 l to nie jest za wiele, dlatego bedziesz musial grzac albo cześciej albo do wyzszej temp. W zimie to nie przeszkadza, gorzej latem, gdzie pracuje tylko dla c.w.u. Grzejesz dodatkowo 20 l wody, ktorej nie używasz, ale to już szczegół. :)

sys35

'Ten zasobnik c.w.u. ma chyba 165 l a 185 z płaszczem zewnętrznym"

Mam mniejszą IVT 6,9kW i moja też ma 185l zbiornik,w instrukcji podali ,że te PC maja 2 pojemności :165l lub 185l... 8)

Jak liczna masz rodzinę, ile osób mieszka - starcza ci 185 l, czy teraz myślałbys nad innym rozwiązaniem ?