Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie piszą niestety nic o osiągach tej pompy w warunkach BO/W65 ciekawe czy jest to też jakiś ewenement :) Nie piszą też, że im wyzsza temp. wody w zasobniku to większe straty ciepła, ale piszą tam, że zasobnik ma 165 i są najgoretsze pompy na rynku. Stiebel Eltron ma goretszą bo osiąga 70 C :).

Ciekawi mnie dlaczego rozwoj idzie akurat w tym kierunku.

To nie rozwój ale marketing idzie w tym kierunku. Nie podają także, że dopuszczalna bezpieczna temp. wyjściowa przy długotrwałej pracy zależy od poziomu temp. parowania. Chętnie poznam typ tych sprężarek i kopertę pracy aby ocenić ich możliwości rzeczywiste.

Często niestety jako temp. wyjściowa maksymalna podawana jest maksymalna temp. skraplania.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hey

widze ze forum to prawie jak nasze pompy hehe czyli wylaczone :D

pytanko mam chyba tylko do uzytkownikow Nibe

jak macie ustawione temperatury dla trybu letniego i zimowego ?

pozdro

zmieniłem fabryczne na 13C i lato i zima, tak przy naszym domku jest optymalnie musisz poeksperymentować jak Tobie pasuje, choć teraz raczej kiepski okres, jesienią będzie można poszaleć 

swoją drogą to zabawne są te dwa punktu, pomiędzy teoretycznie jest wiosna/jesień, tyle że jak się chłodzenia nie ma/używa to, potrzebny jest tylko jeden punkt przełączenia i  tryb lato (bo i dla niego tylko się ustawia czy pompy obiegowe mają pracować, czy nie, i tylko dla niego wstrzymywane jest liczenie stopniominut)

Witam uzytkowników PCi.

Przymierzam sie do 1140. Mam do Was pytanie z praktyki komfortowego ich uzytkowania.

Jak radzicie Sobie z brakiem kaloryferow lazienkowych tzw drabinek? Ja biore pod uwage podlogowke w calym domu i stosowanie mieszacza do 2 lub 3 drabinek chyba sie nie kalkuluje? Czy macie elektryczne drabinki czy moze z woda o temp. 30C (jak w podlogowce)? Jak to sie sprawdza w zyciu?

Jak jest przy podlogowce z temperatura w sypialniach - uzytkownicy kaloryferow mowia mi ,ze tylko i wylacznie kaloryfery...Czy odczuwacie jakis dyskomfort podczas snu? Biorac pod uwage rozklad temperatury moze jest w tym troche racji ale jak to wyglada w praktyce? Da sie dobrze wyspac w sypialni z podlogowka?

Aaa i jeszcze podlogowka w garazu. Na ilu metrach i czy wogole jest sens jej kladzenia? Czy ktos uzytkuje takie rozwiazanie?

Pewnie jak bym przekopal forum to wszystko juz bylo (oczywiscie kopie w nim codziennie po pracy i budowie) ale jak bylibyscie tak uprzejmi cos skrobnac.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Alek

Witaj

Jezeli o mnie chodzi to podlogowka w calym mieszkaniu + po jednej drabince w lazienkach (30C)

szczerze powiem ze na poczatku brakowalo mi troche kaloryfera aby szbyko cos wyszuszyc 8) ale to bylo tlko przyzwyczajenei z mieszkania w bloku :) ewentualnie zrobilbym wieksza drabinke niz mam obecnie na dodatkowy recznik bo fakt ze dluzej wysycha przy tak niskiej temperaturze

podlogowka w sypialni: to zaden dyskomfort spi sie bardzo dobrze, nie czuc zadnego grzania od podlogi - to za niska temperaturad - to jest MIT ze nie mozna w sypialnaich !!

dodatkowo mam w pokojach panele i grzeje rownie dobrze jak na plytkach

w garazu nie olpaca sie miec podlogowki aczkolwiej ja mam zrobiona i podlaczona pod czujnik temp w garazu. Jezeli mi spadnie np poniez 7C w garazu wtedy dopiero zawor puszcza ciepla wode w garaz - szkoda wychladzac sobie wode w obiegu na grzanie nonstop garazu

Popieram poprzednika :D . Mit potrzeby kaloryfera powoli zanika :). Ja nie mam żadnego i nawet o tym nie pomyślałem przy instalacji i też zyje. Nie brakuje mi go ani w sypialni ani w łazienkach. Suszenie ręczników faktycznie może byc problemem przy licznej rodzinie, ale można je powiesic niekoniecznie w łazience. Do ogrzania łazienki wystarczy zagęszczenie podłogówki, ale to zależne jest od jej wielkości i położenia w domu. Co do garażu mam podłogówkę, która nawet nie jest podłączona, ale jest :) . Jeśli drzwi garażowe są ocieplone i samochód jest często używany to nie potrzeba żadnego ogrzewania tym bardziej wodnego :), aby przypadkiem nie zamarzło 8)

to napewno zależy od regionu. Jeśli pompa jest w okoli jeziora bodeńskiego to inaczej niż nad morzem.

ale myślę tak:

1. woda

2. powietrze

3. grunt

:)

Nawet w Polsce inaczej będzie to wyglądało w Suwałkach, a inaczej na Helu, czy w Szczecinie.

Przy wodzie np. istotne są warunki wodonośne (przy głębokich studniach rosną koszt energii do pomp obiegowych). Warunki gruntowe też mogą być bardzo różne.

Tyle, że to dane z 08.06.2007.

Od tego czasu weszło dużo nowych modeli i nowych producentów.

To też 2006, tyle, że duuużo więcej informacji i zestawień. Jednak nie na mój jednoroczny niemiecki ;)

Z tego co się orientuję niekorzystne są krótkie czasy cyklu pracy PCi.

Jak to poprawić w okresie letnim?

Zwiększenie histerezy cwu, większy zbiornik cwu (to nie dla mnie).

Jakie inne sposoby mają sens? A może dać sobie po prostu spokój. U mnie teraz średni cykl to około 12 minut.

Pozdrawiam

Ja tylko na chwilkę ..ten test jest z 2007 roku i był tu prezentowany wielokrotnie ( miał inne układ przzentacji ale to ten sam )

natomiast to drugie opracowanie ..moze Ktoś napisze wniosek ( nie wszyscy są niemieckojęzyczni ..) ..ziemia, woda , powietrze czy jakoś inaczej ? ( od największego COP )

Przydałby się jakis test najnowszy i obejmujący nowe PC inwerterowe , powietrzne ..o to były hit :) ...tak że szukaj Sysiu szukaj :) ( pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i cieszę się że Tu jesteś i wspierasz radą Wszytkich potrzebujących )

W najważniejszej kategorii Nibe wypada przyzwoicie a w kategoriach dla mnie bardzo mało znaczących cieniutko.

Kiedyś widziałem test kart dźwiękowych i wygrała karta która miała najlepsze opakowanie super instrukcję obsługi i jeszcze kilka super gadżetów, zaś ta która technicznie waliła ją na łeb z nią przegrała.

Takie testy nie robi się co miesiąc , a testowane były centrale cieplne producentów które chciały wziąsc w teście udział . Jak widac chyba nie wszyscy chcieli sie pochwalic. :)

Co do 2-go testu to jest on z przekroju 2006-2008 więc taki stary nie jest, a wynika z niego, iż najlepszym dolnym zródłem jest grunt pomimo wysokich COP-ow pomp wodnych. Chyba Niemcy nie mają zródeł termalnych .

Tu można poczytac (też w angielskim) jak się testuje pompy w niezależnym ośroku DACH wedłług międzynarodowych norm.

http://www.ntb.ch/4742

Pompa, która posiada taki certyfikat jest godna zaufania, a osiągi COP są tu już raczej prawdziwe.

Na forach niemieckich o szwedzich pompach użytkownicy zbyt pochlebnie nie mowią. To tylko w Polsce chyba się utaarło iz są to najlepsze pompy ciepła. Czy IVT należy też do DACH, nie wiem, ale próbuje to sprwdzic :)