Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam.

dziś mogę dołączyć do tego wątku poniewaz podpisalismy umowe z clima komfort na kompletną usługę - czyli podłogówka(cały dom) pompa ciepła Pro D 4/8 Wi +kolektor gruntowy poziomy 4 wiązki , dodatkowo podgrzewcz wody użytkowej VT 152 elektronic z własną pompą ciepła .

od poniedziałku zaczyna się montaż podłogówki :wink:

A ja mam taki dylemat: doszukałem się firm sprzedających pompy ciepła Zirius lub polskie Ecopol. Ich oferta jest zdecydowanie niższa (w podobnej cenie ok.60 000 podłogówka wychodzi prawie gratis). Czy ktoś jest użytkownikiem takich pomp? dom 120 m2 dołu + 50 m2 góry

Cześć,

jestem po kolejnym etapie z Ecopolem.

Zakończony montaż ogrzewania podłogowego. Podwykonawcą jest firma pana Kuraszyka, która wykonuje instalacje pomp i ogrzewania dla Thermoglva.

To co daje w ofercie Ecopol o zagęszczeniu rurek można sobie odpuścić, panowie kładą rurki co 15 cm, łazienki co 10 cm. Na moje życzenie gęściej jest w kuchni i jednym pokoju od północnej strony. Całość jest zrobiona w systemie Kan-a.

Został nam już ostatni etap, czyli montaż pompy i jej odpalenie. Na koniec wakacji powinno być wszystko gotowe. Jak już będzie podłączona napiszę czy działa....

Pozdrawiam - Daniel

A ja mam taki dylemat: doszukałem się firm sprzedających pompy ciepła Zirius lub polskie Ecopol. Ich oferta jest zdecydowanie niższa (w podobnej cenie ok.60 000 podłogówka wychodzi prawie gratis). Czy ktoś jest użytkownikiem takich pomp? dom 120 m2 dołu + 50 m2 góry

Cześć,

jestem po kolejnym etapie z Ecopolem.

Zakończony montaż ogrzewania podłogowego. Podwykonawcą jest firma pana Kuraszyka, która wykonuje instalacje pomp i ogrzewania dla Thermoglva.

To co daje w ofercie Ecopol o zagęszczeniu rurek można sobie odpuścić, panowie kładą rurki co 15 cm, łazienki co 10 cm. Na moje życzenie gęściej jest w kuchni i jednym pokoju od północnej strony. Całość jest zrobiona w systemie Kan-a.

Został nam już ostatni etap, czyli montaż pompy i jej odpalenie. Na koniec wakacji powinno być wszystko gotowe. Jak już będzie podłączona napiszę czy działa....

Pozdrawiam - Daniel

Dla mnie to jest przerażarjące, że wykonawcy mają takie podejście - robimy co 15cm. Wręcz niektórzy mają różne standardy - im gęściej rurek tym standard wyższy i cena wyższa. A GDZIE OBLICZENIA??? Przecież wielu producentów to ma nawet gotowe tabelki z których można wyczytać rozstaw rurek w zalezności od Tz, Tp, oporu podłogi. Mnie to jeden już nawet chciał odwierty do pompy robić - bez obliczeń, bez informacji o ociepleniech. Poprostu TRAGEDIA.

l

A dlaczego nie zrobili co 20cm? :-?

Witam! Jestem w fazie przygotowania do wykonywania odwiertów pod sondy pionowe. Wykonawca instalacji pompy ciepła co, cw nie posiada niestety wystarczającego doświadczenia i wiedzy na temat wykonywania odwiertów i ich właściwego wypełniania bentonitem. Proszę o pomoc i poradę. Jaki rodzaj bentonitu (nazwa, typ) i w jakich proporcjach z wodą musi być podawany do odwiertu, aby zapewnić właściwe wypełnienie otworu (pełne zalanie przestrzeni wokół sond) przy jednoczesnym nieuszkodzeniu sond? Nie znam sił nacisku żelującej masy bentonitu na sondy. Dodam że odwierty są głębokości ok 60-75m, a sonda jest dwururowa. Pozdrawiam!

Zakończony montaż ogrzewania podłogowego. Podwykonawcą jest firma pana Kuraszyka

A można wiedzieć ile sobie ta firma liczy za połozenie podłogówki?

Cześć,

u mnie wyszło 85 zł (180 m2 ogrzewania) po targowaniu z materiałami (styro rozkładałem sam).

Z ciekawostek to na pytanie dlaczego nie gęściej rurki, panowie instalatorzy stwierdzli że większe zagęszczanie przy temp. zasilania 35 C jest niepotrzebne :o

Miałem wykonany projekt podłogówki przez innego instalatora, tam były w większości rurki co 20 cm więc już totalnie zgłupiałem i zaufałem firmie, która wykoanała kilkaset takich instalacji (tak twierdzą).

Teraz na to patrząc to trzeba było wykonać ogrzewanie z moim lokalnym hydraulikiem - na jedno by wyszło, no może nawet trochę taniej.

Pozdrawiam - Daniel