Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od mniej wiecej tygodnia roslo (wczoraj rano dobilo do 40st), w ciagu dnia spadlo (wczoraj wieczorem 38). Bede dalej obserwowal.

A dlaczego tak sie dzieje to ja wlasnie chce sie dowiedziec ;)

Zastanawiam sie tylko czy dluzsze dzialanie przy takich parametrach nie obciaza zbytnio sprezarki a tym samym nie wplywa na jej trwalosc. Dzwieki, ktore dochodza z pompy sa calkiem normalne.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy przy 3 odwiertach pionowych (6 wychodzących rur) należy wykonać studnie rozdzielaczową ?

Z uzyskanych informacji dowiedziałem się że tak, ponieważ:

1. W przypadku jej braku przez wychodzące 6 rur z dolnego źródła byłyby większe straty ciepła niż przy 2 rurach, które będą wychodziły ze studni rozdzielaczowej.

2. Przy zastosowaniu 3 przepływomierzy w studni rozdzielaczowej mamy identycznych (równomierny) przepływ glikolu z każdego odwiertu. W przypadku braku studni rozdzielaczowej, przepływ może byc nierównomierny co może spowodować że jeden z odwiertów zostanie szybciej wyeksploatowany.

Czy zgadzacie się z tym ?

Jaką głębokość powinna mieć taka studnia rozdzielaczowa ?

Ad1.

Przecież rury pod domem izolujesz.Tam nie powinna się odbywać wymiana ciepła z gruntem , ale tylko dlatego , że byłoby to niebezpieczne dla fundamentów i posadzki-możliwość wysadzania.

Poza tym gdy wprowadzisz 3 nitki do kotłowni masz praktycznie niezakłócony przepływ z minimalną tylko zwężką przy PC.

Jeśli miałbym wybierać to wolałbym bez studni , ale tutaj może też mieć wpływ wielkość pompowni.

Ja osobiście mam studnię bo musiałem ( 5 nitek).

Ad2.

Nie mam na żadnej nitce żadnych przepływomierzy i jest OK.

Pewnie jest to istotne przy dużej różnicy w długościach poszczególnych odwiertów.

Studnię mam o głębokości 70-80 cm około 1,5 m od domu wykonaną z betonu ( dokładnie telekomunikacyjną, taką jakich wiele na naszych ulicach z dwoma betonowymi pokrywami).

Od mniej wiecej tygodnia roslo (wczoraj rano dobilo do 40st), w ciagu dnia spadlo (wczoraj wieczorem 38). Bede dalej obserwowal.

Zastanawiam sie tylko czy dluzsze dzialanie przy takich parametrach nie obciaza zbytnio sprezarki a tym samym nie wplywa na jej trwalosc. Dzwieki, ktore dochodza z pompy sa calkiem normalne.

czujnik na wyjściu DŹ stracił swoją charakterystykę i pokazuje głupoty. Generalnie bez wpływu na prace pompy, ale należy wymienić. Ten na wejściu zresztą też, czyli komplet wej/wyj DŹ powinien być taki sam. Zgłoś to do instalatora lub przez www do Biawaru. Wymiana zdaje się bez żadnych kosztów

czujnik na wyjściu DŹ stracił swoją charakterystykę i pokazuje głupoty. Generalnie bez wpływu na prace pompy, ale należy wymienić. Ten na wejściu zresztą też, czyli komplet wej/wyj DŹ powinien być taki sam. Zgłoś to do instalatora lub przez www do Biawaru. Wymiana zdaje się bez żadnych kosztów

Dzieki za informacje, bede sie kontaktowal z Biawarem.

ach... głupi byłem...

Koszt użytkowania POMPY CIEPLA to kwota 3500 zl.(rok)na dom o pow. 150 m2, ...Koszt przy 500 m2 jest rowniez 3500 zl. na rok

trzeba było chatkę 5000m2 stawiać- w końcu koszt ogrzewania ten sam :lol: :lol: :lol: :lol:

Nic dodać ,nic ująć .

Muszę zapytać znajomego jakie solary ma bo on także ma problemy z ciepłą wodą.Może też ma urlicha (ma rurowe). :wink:

Z tego co pamiętam w zimowy dzień nie za bardzo słoneczny temperatura około +2*C a na solarach było 15*C więc w jaki sposób można tym zastąpić pompę ciepła?No może postawić ekran 100m2 za domem :lol: a z tyłu reklamę żeby zarobić na drewno do kominka jak solary nie będą grzały. :wink:

Witam,

Co sadzicie o pnizszej wycenie na instalcje PC wraz z ogrzewaniem podlogowy. Dom 125m2. Parter 80m2, poddasze 45m2. Ceny sa netto. Calosc ok. 58tys netto.

Nazwa Ilość Cena netto PLN

VITOCAL 222-G typ BWT 108 ; 7,7kW, pompa ciepła solanka/woda 1 szt 20 522,00 zł

VITOTROL 200 (odbiornik KM-BUS) 1 szt 330,00 zł

Specjalny mieszacz 3-drogowy R1" 1 szt 610,00 zł

Wkładki przyłączeniowe do lutowania 28mm 1 szt 52,00 zł

Zestaw uzupełniający do obiegu grzewczego z mieszaczem 1 szt 1 280,00 zł

VITOCELL 100-E typ SVP, zasobnik 400 litrów 1 szt 3 049,00 zł

Czujnik temperatury wody w podgrzewaczu 1 szt 226,00 zł

Czynnik grzewczy "Tyfocor", 200 l. z pojemnikiem jednorazowego użytku 3 szt 5 346,00 zł

Materiały instalacji ogrzewania podłogowego: płyta systemowa, rurki, szafki, rozdzielacze, śrubunki, taśmy dylatacyjne i przyścienne - 19 7503,00 zł

Grzejnik łazienkowy VIESSMANN „drabinka” z osprzętem,grzałką elektryczną,zaworami i głowicami 2 szt 1 185,00 zł

Materialy instalacji grzejnikowej - 550,00 zł

Materiały instalacji C.W.U i cyrkulacji - 1 680,00 zł

Rozdzielacz obiegu solanki 1 szt 1 500,00 zł

Naczynie wzbiorcze 3 szt 459,00 zł

Pakiet wyposażenia dodatkowego obiegu solanki 1 kpl 3 222,00 zł

Pompa obiegowa 2 szt 1 064,00 zł

Materiały instalacyjne kotłowni – do rozliczenia po wykonanej pracy - 2 200,00 zł

Robocizna – montaż kotłowni - 3 900,00 zł

Robocizna – montaż instalacji ogrzewania podłogowego - 4 260,00 zł

Robocizna – montaż instalacji ogrzewania grzejnikowego - 200,00 zł

Robocizna – montaż instalacji c.w.u i cyrkulacji - 2 400,00 zł

Materiały kolektora ziemnego (rurki z tworzywa sztucznego) 6x200mb - 3 900,00

Robocizna – ułożenie rur kolektora ziemnego, podłączenie do studni z rozdzielaczem - 900,00 zł

Zdecydowanie za drogo ogrzewanie podłogowe, 100zł/m2 za robociznę z materiałem to już drogo.

Kupując materiały w internecie na dom 150m2 (rura wavin 1200m, rozdzielacze z przepływomierzami, skrzynki, złączki, folia,taśmy dylatacyjne) zapłaciłem 5400zł.

Robocizna 25zł/m2

Pozdrawiam

Tlobo

rzadko tu teraz zaglądam ale ..... to PC powietrzna ..Nibe nie miało takiej w swojej ofercie dotychczas ...i żeby nie wiem co , to powietrzna jest powietrzną i nie masz wpływu na pogodę a więc jaka jest tem. "DZ ", nie mieszkamy na południu tylko tutaj i mając taką zawsze będziesz zmuszona ogrzewać się dodatkowo albo mniej albo wiecej albo nawet jeśli nie ( łagodna zima ) to COP jest takie a nie inne . I tu jest coś ( tania inwestycja ) za coś ( drozsza ekspoatacja ) i tyle ........i każdy sam sobie musi odpowiedzieć czy mu się opłaca czy nie w zależności od swojego potrfela ...

Odnośnie podłogówki ...wydaje mi się że to zalezy jaki system ( są różne ) ...każdy ma inną cenę ...ja za Uponor płaciłam 3 lata temu 100 zł /m2( robocizna + materialy z wylewką ) z tym że rozdzielacze dodatkowo ...wtedy Kisan kosztował 70 zł .....

Pewnie że w necie jest taniej ale wtedy trzeba raczej zrobić we własnym zakresie bo nie zawsze tym chce się zajmować firma instalująca PC od a do z w naszym domu .

Witam,

Postudiowałem wiele z Waszych wypowiedzi, poświęciłem dużo czasu ale jestem ciemny jak tabaka w rogu i proszę o podpowiedź.

Budujemy dom ok. 160 m2 (M02 Muratora). Mamy montować gazowy kocioł kondensacyjny i nasz wykonawca nam doradza zamontowanie do tego pompy ciepła powietrznej do grzania cwu, jako dodatkowy (tańszy) sposób ogrzewania cwu od wiosny do jesieni. Z tego co mi się wydaje ma być to coś takiego http://www.dimplex.de/nc/pl/p-ciepla/pompy-ciepla-cieplej-wody/plaszcz-foliowy/bwp-30hlw.html.

Ma to podobno zastąpić zbiornik wody do kotła.

Podpowiedzcie proszę, czy to się faktycznie opłaca, czy jest wygodne w użytkowaniu i czy mocno hałasuje.

Jestem zielony w tych sprawach, więc proszę o wyrozumiałość :oops:

Pozdrawiam

Ya