Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podpowiedzcie proszę, czy to się faktycznie opłaca, czy jest wygodne w użytkowaniu i czy mocno hałasuje.

zimą podobne urządzenie pracujące w temp. 0-15 st.C zuzywa ok 90 kWh/m-c

latem (20-27st.C) ciągnie ok. 60kWh/m-c.

Wygodne jest bo bezobsługowe a hałasuje jak klasyczna lodówka z wentylatorem.

czy sie opłaca to odp. sobie sam.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tlobo

rzadko tu teraz zaglądam ale ..... to PC powietrzna ..Nibe nie miało takiej w swojej ofercie dotychczas ...i żeby nie wiem co , to powietrzna jest powietrzną i nie masz wpływu na pogodę a więc jaka jest tem. "DZ ", nie mieszkamy na południu tylko tutaj i mając taką zawsze będziesz zmuszona ogrzewać się dodatkowo albo mniej albo wiecej albo nawet jeśli nie ( łagodna zima ) to COP jest takie a nie inne . I tu jest coś ( tania inwestycja ) za coś ( drozsza ekspoatacja ) i tyle ........i każdy sam sobie musi odpowiedzieć czy mu się opłaca czy nie w zależności od swojego potrfela ...

Odnośnie podłogówki ...wydaje mi się że to zalezy jaki system ( są różne ) ...każdy ma inną cenę ...ja za Uponor płaciłam 3 lata temu 100 zł /m2( robocizna + materialy z wylewką ) z tym że rozdzielacze dodatkowo ...wtedy Kisan kosztował 70 zł .....

Pewnie że w necie jest taniej ale wtedy trzeba raczej zrobić we własnym zakresie bo nie zawsze tym chce się zajmować firma instalująca PC od a do z w naszym domu .

Bonetko właśnie o to mi chodzi, że ta nowa pompa powietrzna ma COP:

COP EN 14511 7/35°C ogrzewanie 4,5 (nom)*

COP EN 14511 7/45°C ogrzewanie 3,6 (nom)*

EER EN 14511 35/18°C chłodzenie 3,7 (nom)*

* (nom) Nominalne 62 Hz 7/35=9,2 kW, 7/45=9 kW, 35/18=11 kW

Pompa Nibe Fighter 1240-10 kW (3 x 400 V) z kolektorem ziemnym

Roczny średni COP 4.5

Czyli taki sam.

Czy to nie znaczy, że pompa powietrzna da tyle samo ciepła?

Nie wiem też jak patrzeć na temperatury. Jeżeli na dworze jest -20st. to ile daje na wyjściu pompa??

Ogólnie to nie wiem jak na to patrzeć.

Dzięki Bonetko, rozumiem, że ty jesteś za normalną pompą z kolektorem ziemnym.

Pozdrawiam

Tlobo

zimą podobne urządzenie pracujące w temp. 0-15 st.C zuzywa ok 90 kWh/m-c

latem (20-27st.C) ciągnie ok. 60kWh/m-c.

Wygodne jest bo bezobsługowe a hałasuje jak klasyczna lodówka z wentylatorem.

czy sie opłaca to odp. sobie sam.

Przy tym konkretnie zakres pracy jest bardziej ograniczony 8 - 35 st. C.

Jeżeli je zastosować to w takim układzie :

http://www.tworek.pl/_img/zdjecia/id256.jpg

Istnieje wtedy możliwość przełączenia pomiędzy pobieraniem powietrza z pomieszczenia i z zewnątrz i wyrzutem powietrza na zewnątrz i do pomieszczenia. Wtedy wykorzystamy wszystkie jego zalety.

Trzeba tylko wziąć pod uwagę fakt, że w sezonie grzewczym, jeśli pobieramy ciepło z powietrza wentylacyjnego, to taką samą ilość powietrza musimy także podgrzać. Jeżeli źródłem ciepła do ogrzewania jest pompa ciepła o dużej sprawności, to jest to sprawa opłacalna, jeżeli kocioł gazowy, to bardziej może kalkulować się bezpośrednie ogrzewanie ciepłej wody.

W zimie zastosowanie tego urządzenia może doprowadzić także do nadmiernego wysuszenia powietrza.

ta nowa pompa powietrzna ma COP:

COP EN 14511 7/35°C ogrzewanie 4,5 (nom)*

COP EN 14511 7/45°C ogrzewanie 3,6 (nom)*

EER EN 14511 35/18°C chłodzenie 3,7 (nom)*

* (nom) Nominalne 62 Hz 7/35=9,2 kW, 7/45=9 kW, 35/18=11 kW

Pompa Nibe Fighter 1240-10 kW (3 x 400 V) z kolektorem ziemnym

Roczny średni COP 4.5

Czyli taki sam.

Czy to nie znaczy, że pompa powietrzna da tyle samo ciepła?

Co oznaczają te temperatury?

7/35°C oznacza temperaturę powietrza zewnętrznego +7 st. C, i temperaturę instalacji grzewczej 35 st. C.

Co się będzie działo, gdy temperatura zewnętrzna spadnie?

Prawdopodobnie spadnie moc grzewcza pompy ciepła. Danych na temat tego, o ile nie doszukałem się w necie.

Z pewnością jednak spadnie COP. To jest sprawa prostsza, bo fizyki się nie oszuka.

COP jest w przybliżeniu zależne od ilorazu temperatury dolnego źródła (w stopniach Kelwina) i różnicy temperatur, którą chcemy uzyskać.

Jeżeli dla parametrów 7/35°C (280/308K) COP=4,5, to efektywność procesu przemiany wynosi 0,45, to samo wyliczenie dla parametrów 7/45°C (280/318K) COP=3,6, daje wynik 0,49. Załóżmy, że ten współczynnik nawet wyższy, np. 0,5

dla parametrów 0/35°C (273/308K) COP wyniesie =3,9,

dla parametrów -5/35°C (268/308K) COP wyniesie =3,35,

dla parametrów -10/35°C (263/308K) COP wyniesie =2,92,

dla parametrów -15/35°C (258/308K) COP wyniesie =2,58,

dla parametrów -20/35°C (253/308K) COP wyniesie =2,30,

dla parametrów -20/55°C (253/328K) COP wyniesie =1,69.

Decyzja o tym, czy to się opłaci nie jest łatwa (nie ułatwia jej jak widać także sprzedawca tych pomp - nie podaje istotnych informacji).

Trzeba się zastanowić ile dni w roku ma temperaturę na tyle niską, że może to spowodować duże koszy eksploatacji.

Sprawdziłem dla mojego miejsca zamieszkania (stacje meteorologiczna Ustka). Brałem pod uwagę średnie temperatury dobowe (przy dobrze izolowanym domu powinno to wystarczyć).

Z danych wieloletnich wynika, że mogę spodziewać się :

1 dnia z średnią temperaturą poniżej -8 st. C,

10 dni z średnią temperaturą poniżej -3 st. C,

42 dni z średnią temperaturą poniżej -0 st. C,

163 dni z średnią temperaturą poniżej +7 st. C.

Jeszcze jedna uwaga. Przy gruntowej pompie ciepła bez problemu wykorzystujemy II taryfę. Praktycznie można osiągnąć 80-90% wykorzystania prądu w tej taryfie. Przy powietrznej pompie ciepła, oprócz kilku godzin w ciągu dnia, korzystnych dla nas (najwyższa temperatura powietrza) pozostałe godziny II taryfy przypadają w nocy, gdy powietrze jest najchłodniejsze.

Moim zdanie, pomimo kuszącej pod względem inwestycyjnym oferty cenowej takiej pompy ciepła, trzeba dobrze przekalkulować, czy późniejsze wyższe koszty eksploatacyjne nie będą tych początkowe oszczędności znacznie przewyższały.

Wielkie dzięki HenoK

Na Ciebie można liczyć.

Właśnie na takie konkretne wypowiedzi liczyłem.

Twoim zdaniem może się to po prostu nie opłacać.

Wybieramy pompę ciepła bo ma się opłacać i z czasem dać prawie darmową energię.

W przypadku tej pompy może się zwróci ale z czasem jej utrzymanie nie będzie tanie. Może tańsze niż ogrzewanie innym surowcem ale nie tak dobre jak pompą ciepła z kolektorem gruntowym.

Wielkie dzięki HenoK.

Mam pytanie - czy spotkaliście się z napełnianiem kolektora poziomego alkoholem? (spirytus skażony). Wykonawca twierdzi, że jest to świetne rozwiązanie - bo płynu nie trzeba uzupełniać w przyszłości i wymieniać. Co o tym sądzicie?
O tym oczywiście już było, np. tutaj :

http://forum.muratordom.pl/post1802081.htm#1802081

Mam pytanie co do pompy ciepła powietrze-woda. Pompa taka ma pobierać powietrze zewnętrzne, z którego odzyskiwane jest ciepło. generalnie zimą temperatury spadają na tyle, że jej użytkowanie może stać się malo oplacalne. Czy istnieje możliwość zainstalowania tej pompy tak aby powietrze pobierane bylo przez GWC lub tak aby powietrze pobierać z jakiegoś nieogrzewanego pomieszczenia domu np. garażu. Tam powietrze byloby jednak cieplejsze od zewnętrznego. Czy w ten sposób podnioslaby się sprawność takiej pompy i wykluczyloby się konieczność dogrzewania grzałką? Nie znam się na tym więc pytanie może jest głupie. Co myslicie o urządzeniach, które oferuje Nibe lub AlphaInnotec( centrale KHZ LW80) - pompy powietrze - woda, które ogrzewają c.o., cwu oraz dodatkowo załatwiają sprawę wentylacji mechanicznej z rekuperacją? Czy to jest możliwe i skuteczne w naszych warunkach?

Coś mi się przypomniało. Chcialbym zainstalować pompę ciepla i podlogówkę w calym domu, na poddaszu też. Na parterze myślalem o wylaniu wylewki 15cm aby w tańszej taryfie zakumulować jak najwięcej ciepła, które będzie oddawane w dzień. Na poddaszu jednak mogę dać tylko 6cm wylewki na podlogówkę, co wykluczy możliwość akumulacji. Czy przy takiej grubości wylewki pompa będzie musiała chodzić tylko w drogiej taryfie aby skutecznie utrzymywać temperaturę na poddaszu? Czy rozwiązanie na dole nie wyklucza rozwiązania na poddaszu? A może da się tym jakoś sterować np. na dole ogrzewanie włacza siętylko w nocy, a na górze pompa grzeje też w dzień lub wtedy kiedy jest to potrzebne. Podpowiedzcie mi czy taki układ ma sens? Chyba za mocno kombinuje

Mam pytanie co do pompy ciepła powietrze-woda. Pompa taka ma pobierać powietrze zewnętrzne, z którego odzyskiwane jest ciepło. generalnie zimą temperatury spadają na tyle, że jej użytkowanie może stać się malo oplacalne. Czy istnieje możliwość zainstalowania tej pompy tak aby powietrze pobierane bylo przez GWC lub tak aby powietrze pobierać z jakiegoś nieogrzewanego pomieszczenia domu np. garażu. Tam powietrze byloby jednak cieplejsze od zewnętrznego. Czy w ten sposób podnioslaby się sprawność takiej pompy i wykluczyloby się konieczność dogrzewania grzałką? Nie znam się na tym więc pytanie może jest głupie. Co myslicie o urządzeniach, które oferuje Nibe lub AlphaInnotec( centrale KHZ LW80) - pompy powietrze - woda, które ogrzewają c.o., cwu oraz dodatkowo załatwiają sprawę wentylacji mechanicznej z rekuperacją? Czy to jest możliwe i skuteczne w naszych warunkach?
Jedno z rozwiązań podałem na początku tej strony :

http://forum.muratordom.pl/post3536543.htm

ale oczywiście możliwe są inne kombinacje.

Coś mi się przypomniało. Chcialbym zainstalować pompę ciepla i podlogówkę w calym domu, na poddaszu też. Na parterze myślalem o wylaniu wylewki 15cm aby w tańszej taryfie zakumulować jak najwięcej ciepła, które będzie oddawane w dzień. Na poddaszu jednak mogę dać tylko 6cm wylewki na podlogówkę, co wykluczy możliwość akumulacji. Czy przy takiej grubości wylewki pompa będzie musiała chodzić tylko w drogiej taryfie aby skutecznie utrzymywać temperaturę na poddaszu? Czy rozwiązanie na dole nie wyklucza rozwiązania na poddaszu? A może da się tym jakoś sterować np. na dole ogrzewanie włacza siętylko w nocy, a na górze pompa grzeje też w dzień lub wtedy kiedy jest to potrzebne. Podpowiedzcie mi czy taki układ ma sens? Chyba za mocno kombinuje
Mam podobny problem do rozwiązania. Co prawda sprawa ogrzewania poddasza odsunęła się na razie w czasie, ale w końcu wróci. Na poddaszu ogrzewanie podłogowe będę miał podobnie jak Ty o małej akumulacyjności, na parterze akumulacyjność mam dużą. Myślę, że prostszym i tańszym sposobem niż praca PC w droższej taryfie jest "podzielenie" się ciepłem zgromadzonym na parterze z instalacją na poddaszu. Jak to zrealizować ? Grzanie przebiega normalnie, natomiast podczas oddawania ciepła przez podłogówkę, gdy temperatura na poddaszu spadnie, a na parterze jeszcze jest odpowiednia, włącza się pompa obiegowa górnego źródła, która spowoduje, że część ciepła z podłogówki parteru zostanie oddana do podłogówki poddasza.

Na parterze myślalem o wylaniu wylewki 15cm aby w tańszej taryfie zakumulować jak najwięcej ciepła, które będzie oddawane w dzień. Na poddaszu jednak mogę dać tylko 6cm wylewki na podlogówkę, co wykluczy możliwość akumulacji. Czy przy takiej grubości wylewki pompa będzie musiała chodzić tylko w drogiej taryfie aby skutecznie utrzymywać temperaturę na poddaszu? Czy rozwiązanie na dole nie wyklucza rozwiązania na poddaszu? A może da się tym jakoś sterować np. na dole ogrzewanie włacza siętylko w nocy, a na górze pompa grzeje też w dzień lub wtedy kiedy jest to potrzebne. Podpowiedzcie mi czy taki układ ma sens? Chyba za mocno kombinuje

z praktyki-teoretyk ze mnie żaden. Mam tak jak planujesz ino dół jest otwarty na poddasze-może dlatego nie obserwuje różnic temp. góra - dół. PCi zasadniczo pracuje w II taryfie. Tak ustawiłem programator. Za wyjątkiem temp.zew. poniżej -15-wtedy muszę zaangażować I taryfę.

HenoK dobrze i w prosty sposób kombinuje - jednak wcześniej proponuję poobserwować jak zachowuje się chałupka w "klasycznym" rozwiązaniu. Na rozkład temp. b.duży wpływ będzie miał sam budynek (np. usytuowanie, kształt, przeszklenia, akumulacyjność) i jakość (dokładność) wykonania detali (np. mostki, okna, drzwi). Ja zaobserwowałem wiele niedociągnieć (o wielu rzeczach nie pomyślałem), zatem temp. skacze o 1-2 st.C w poszczególnych pomieszczeniach w zależności czy wieje, czy słonko swieci. Jednak powiedzmy w normalnych warunkach bezwładność podłogówki pozwala korzystać tylko z II taryfy z optymalnymi jak dla mnie temp. Tzn. wieczorem niższa, rano wyższa.

Inna sprawa to kubatura poddasza-z reguły mniejsza niż parteru (u mnie kolankowa praktycznie nie istnije bo co to jest 30-50 cm) a rurki po całej powierzchni podłogi. Tym samym mniej grzeje większą powierzchnią. Może dlatego różnice temp. nie są w praktyce odczuwalne

Ostatnio grzebiąc w sieci znalazłem coś takiego http://www.spednet.pl/Pompyciep%C5%82a/Kalkulatorkoszt%C3%B3wogrzewania.aspx .

Z tej kalkulacji wynika że dla domu o powierzchni po podłogach 180m pompa jest 17kW skoro przy wyliczeniu i z założeniem 60W/m2 wychodzi coś 10,8kW.Czy to nie jest duże przewymiarowanie ? :roll:

Dzięki za podpowiedź. U mnie też jest niska kolankowa a tym samym dużo podlogi a mala kubatura. Podlogówkę masz rozłożoną na całej powierzchni poddasza? Jak to się ma do zapotrzebowania pomieszczeń na cieplo? Może tak zostawię i poobserwuję zachowanie domu. Muszę jeszcze "tylko" wybrać pompę ciepła. Kusi mnie PC powietrze - woda ze wzgędu na koszt ale boję się o jej sprawność. HenoK z tego co pisałeś można kombinować tak żeby pobierała ona powietrze z pomieszczenia nieogrzewanego. Możesz podrzucić szczególy tego rozwiązania i tych pozostałych, o których pisałeś? A może jest ktoś kto użytkuje taką pompę - jak ona sprawdza się w praktyce.

Jesli się nie zdecyduję na PC to podłączę kocioł elektryczny do ogrzewania podlogowego wodnego i będę drżal o rachunki. Co myślicie o takim połączeniu? Można gdzieś o tym poczytać?

Czy ma ktoś pompę ciepła Daikin Altherma ??

Pompa powietrzna, podobno bardzo dobra - tak jak Nibe Split.

Z tego co się dowiedziałem, pompy powietrzne są o około 30% gorsze niż te z wymiennikiem gruntowym.

Dla ludzi takich jak ja, gdzie nie da się zrobić wymiennika poziomego, jest to moim zdaniem idealne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Tlobo