Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tlobo

A pionowy nie wchodzi w rachubę? :roll:

Niestety pionowy około 240m x śr.100,00zł/m daje 24.000,00zł., a to wydatek niemały. Przy powietrznej liczę,że strata w porównaniu z pompą gruntową to ok. 1500,00zł/rok (z tego co przekazywał mi producent). Z prostych wyliczeń wynika,że pompą powietrzną mogę ogrzewać przez 16 lat i wyjdzie dopiero na to samo i nie muszę teraz wykładać 24tyś.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompa powietrze/woda jest niezwykle kusząca – zwłaszcza, że zakres temperatur „zasilających” jest coraz niższy.

Mając świadomość pewnych ograniczeń, rodzących się z taką instalacją (np. niższy średnioroczny COP, wpływ niskich temperatur na COP), uwzględniając je (ograniczenia) w swojej kalkulacji, można pokusić się o jej zainstalowanie.

Moim zdaniem, zależy to od regionu w którym ma pracować ta PCi. W „klimacie” nadmorskim jej skuteczność będzie zdecydowanie wyższa niż np. w górach.

Czy ma ktoś pompę ciepła Daikin Altherma ??

Pompa powietrzna, podobno bardzo dobra - tak jak Nibe Split.

Z tego co się dowiedziałem, pompy powietrzne są o około 30% gorsze niż te z wymiennikiem gruntowym.

Dla ludzi takich jak ja, gdzie nie da się zrobić wymiennika poziomego, jest to moim zdaniem idealne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Tlobo

Właśnie.. mam podobne zmartwienie..

Kolektora poziomego nie dam rade zrobić.. tylko pionowy.

I teraz na PC gruntową IVT 9.1KW z montażem z odwiertem mam oferte na 62 tys zł a na Powietrzna Daikin Alterma 11 KW 33tys . Z tego co jeszcze widze przy Daikinie duzo taniej wychodzi mnie moduł chłodzacy a jej parametry....hm ksiązkowe znam ale chciałbym opinie osób które to użytkują bo różnice 29 tys pewnie prądowo bym zjadal przez 20-25 lat:( a jeszcze była by wieksza gdy obie pompy wyposażymy w chłodzenie.

I teraz zgrzyt:( co zrobić..... fakt iż od poczatku myślalem o PC ale tez świadomy komin robiłem ( tak na wszelki wypadek) tylko teraz którą wybrać.

System będzie mieszany .. piwnica. 3 pomieszczenia z grzejnikiem; parter wszedzie podłogówka ( ma być jeszcze kominek pewnie z DGP) a na górze miała byc podłogówka... z tym ze w pomieszczeniach sa okna dachowe a i górale czy sasiedzi jak i sprzedawcy wyrażnie mówia iż pod oknem dachowym powinien być grzejnik.

Która z tych pomp sprawdzi się bardziej?

włąśnie trafiła mi się w oczy PC Powietrze -woda LG TERMA V słyszeliście o tym? czy ta nowinka COP4.5 to bajka?

włąśnie trafiła mi się w oczy PC Powietrze -woda LG TERMA V słyszeliście o tym? czy ta nowinka COP4.5 to bajka?
Poczytaj tutaj : http://forum.muratordom.pl/post3558495.htm?highlight=#3558495 .

nie bardzo rozumiem:(

co ma wspolnego ten kolektor:) z PC ?

To samo, co COP z bajką ;).

Cena tej pompy (LG TERMA V), to 19,5tys. zł - za tyle oferowano ją na Allegro (12kW). COP=4,5 dla parametrów 7/35, dla -7/35 już tylko COP=3,0.

a jak się ma jakość i parametry tej LG do DAIKINA w podobnych temperaturach pracy?

i ewentualnie jak to można odnieść do gruntowych pomp?

Co do jakości się nie wypowiadam, bo nie znam tych pomp na tyle dobrze.

Zasada działania w obu przypadkach jest podobna, więc parametrów mozna spodziewać się zbliżonych.

Zrobiłem taka analizę porównawczą : http://forum.muratordom.pl/post3536647.htm#3536647 .

Może się przyda do podjęcia decyzji.

Jak to mówią „stara miłość nie rdzewieje”.

Moim pierwszym wyborem, rozważanym do ogrzewania domu, była pompa ciepła powietrze/woda – Sopel Lodu. Jednak cena tego rozwiązania (straszebnie wysoka), oraz szczątkowe i bardzo optymistyczne parametry i co najważniejsze – wyjątkowa arogancja przedstawiciela producenta, spowodowały, ze szukałem innych, równie prostych rozwiązań.

Padło na bezpośrednie parowanie i skraplanie. Nie mniej jednak, to powietrze jako DZ dalej tkwiło i nie dawało spokoju.

Pod koniec lipca, na wakacjach poznałem człowieka, którego firma instaluje od kilkunastu lat klimatyzatory – również w Niemczech. Z wykształcenia – „chłodnik”, jak sam mawia o sobie. Nie jest on związany z żadną firmą, tj. nie ma przedstawicielstwa. Mimo to w zasadzie montuje tylko klimatyzatory LG, bo jak twierdzi nie ma z nimi żadnych kłopotów serwisowych – zarówno gwarancyjnych jak i w późniejszej eksploatacji. Twierdzi również, ze dane techniczne tych urządzeń są miarodajne. Właśnie on mi powiedział, że w lipcu br. LG wprowadziło pompę ciepła THERMA V – wspomniał o niej HenoK.

No i od powrotu z wakacji „drążę” temat.

Dane techniczne:

http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?catModel=0&actType=&modelName=&currentPage=&categoryId=1005&parentId=10&modelCategoryId=1005&modelCodeDisplay=H09SNE

(pobrać katalog)

Cennik

http://www.lg.wienkra.pl/index.php?strona=towary&id_kat=49_52&id_prod=220

Licząc, że w moim przypadku (dla ZIRIUS M2-7):

- na ogrzewanie (straty przez przegrody i wentylacje) potrzeba 6.000kWh

- na przygotowanie CWU (50 stopni) 1.800kWh,

To wychodzi, ze przy średniej sprawności PCi bezpośrednie parowanie/skraplanie zużyję około 2.300kWh – COP 3,3 (średnioroczny)

Natomiast przy PCi THERMA V (9kW) odpowiednio (przyjmując wariant pesymistyczny):

- na ogrzewanie przy parametrach (średnich) 0/35 około 1.800kWh – COP 3,3

- na CWU odpowiednio:

Dla parametrów -6/50 x 60 dni – 140kWh – COP 2,16

Dla parametrów 3/50 x 100 dni – 190kWh – COP 2,6

Dla parametrów 10/50 x 200 dni – 320kWh – COP 3,1

Razem daje to około 2.450kWh.

Czyli różnica w stosunku rocznym wyniesie tylko 150kWh, natomiast różnica w cenie zakupu i instalacji PCi, w porównaniu do ZIRIUS M2-7 wyniesie około 10.000,- na korzyść tej pompy ciepła powietrze/woda .

Ale. Nie jest tak różowo. Wystarczy, że zima będzie „ciężka”, to całe to wyliczenie jest niewiele warte. Przy PCi gruntowych, w takim przypadku, COP pozostanie w miarę stabilny – czego nie można powiedzieć o PCi powietrznych.

Siwy

Czy to jest aż takie proste i zachwycające? :o

Chyba nie do końca , bo wydaje mi się , że powinieneś wziąć po uwagę nie tylko prognozowaną różnicę zużycia w kWh , ale także różnicę w koszcie pozyskania tych kWh. 8)

Dokładnie chodzi mi o 2 taryfę. :roll:

W zimie u niektórych osób z forum dla glikolowych spokojnie wychodziło zużycie T1/T2 50/50%-jak nie więcej :wink:

Latem dla CWU spokojnie praktycznie 95% w 2T - przynajmniej u mnie. :D

Jak więc widać nie tylko ta różnica 150kWh u ciebie byłaby istotna , bo ktoś to czytając pomnoży 150 kWh przez jej koszt i wyjdą grosze.

Potem nastąpi szturm na dystrybutorów PC powietrze/woda i producenci glikolowych padną z braku zamówień :lol: :D :lol:

Obowiązująca nas Ustawa Prawo geologiczne i górnicze wymaga od inwestorów

wykonania projektu prac geologicznych przy odwiertach do pomp ciepła (niezależnie od ich głębokości). Oprócz dodatkowych formalności z tym związanych jest to dodatkowy wydatek, który trzeba uwzględnić w kalkulacji pompy ciepła z wymiennikami pionowymi. Obowiązek ten spoczywa na inwestorze, ale za brak tej dokumentacji odpowiadają także wykonawcy robót geologicznych (wiertacze).

Więcej na ten temat można znaleźć tutaj : http://www.fonko.com.pl/technologie.php3?id=procedura

Ciekaw jestem ilu posiadaczy pomp ciepła z wymiennikami pionowymi dopełniło tego obowiązku.

Wykonywanie odwiertów bez zawiadomienia służb geologicznych (do zawiadomienia konieczny jest w/w projekt) grozi karą grzywny.

Widzę, że zapadła cisza w temacie, który poruszyłem.

W takim razie pytanie, kto dopełnił tego obowiązku (chodzi o zgłoszenie wykonywanie odwiertów z których będzie pobierane ciepło z gruntu do pompy ciepła) ? Obowiązek ten istnieje co najmniej od 2005 r.

Więcej na ten temat : http://www.abc.com.pl/pytanie/1207/4

Niestety pojawiają się informacje niezgodne z prawdą. Na stronach producentów pomp ciepła znalazłem takie informacje :

W bardzo podobny sposób wykonuje się kolektor glikolowy pionowy, lecz zamiast wykopów, wykonać należy odpowiednie odwierty. Często stosuje się głębokość odwiertów 30 m – jak wynika z przepisów „robienie dziur” w ziemi do tej głębokości nie wymaga zezwoleń !

Wady kolektora pionowego:

głębokie kolektory (powyżej 30 m) wymagają zezwoleń wodno - prawnych,

Nie jest to niestety prawda :(.

Siwy

Czy to jest aż takie proste i zachwycające? :o

Chyba nie do końca , bo wydaje mi się , że powinieneś wziąć po uwagę nie tylko prognozowaną różnicę zużycia w kWh , ale także różnicę w koszcie pozyskania tych kWh. 8)

Dokładnie chodzi mi o 2 taryfę. :roll:

:lol:

Przy proporcji 50/50 dla całości zużycia energii, prąd będzie tańszy o około 0,12 zł x 2.300kWh = 276zł + 67zł za dodatkowe zużycie = 343zł różnicy w stosunku rocznym, licząc dla pompy z bezpośrednim parowaniem.

To jest „kalkulacja” dla mojego przypadku. Nie jestem w stanie osiągnąć proporcji 50/50 w zużyciu energii noc/dzień, bez zmiany sposobu i trybu życia, a buduję po to, aby sobie warunki polepszyć, a nie komplikować je dodatkowymi reżimami.

Zauważ również, że odnosiłem się do najtańszego rozwiązania PCi (bezpośrednie parowanie/bezpośrednie skraplanie), dostępnego na rynku