Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

akurat na gaz to mam tylko Vallianta - obecnie prąd + gaz miesięcznie nie przekracza 300 PLN i z czym chcesz to zestawić

i oczywiście to drzewo do kominka z płaszczem który okazał sie bezużyteczny i palisz w nim tylko dla przyjemności było za darmo. Ale ja sie nie znam i nic nie liczyłem przed inwestycją po prostu miałem za dużo kasy na wydanie i zostałem omamiony i niech tak zostanie.

rozumiem Cię miałeś za dużo kasy , może nie miałeś w pobliżu gazu itd . ale mówię o przypadkach ludzi właśnie omamionych , którzy , żeby mieć tanie źródło ciepła jeszcze zaciągają na to kredyty :o

ile teraz płacisz za prąd ?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

akurat na gaz to mam tylko Vallianta - obecnie prąd + gaz miesięcznie nie przekracza 300 PLN i z czym chcesz to zestawić

i oczywiście to drzewo do kominka z płaszczem który okazał sie bezużyteczny i palisz w nim tylko dla przyjemności było za darmo. Ale ja sie nie znam i nic nie liczyłem przed inwestycją po prostu miałem za dużo kasy na wydanie i zostałem omamiony i niech tak zostanie.

rozumiem Cię miałeś za dużo kasy , może nie miałeś w pobliżu gazu itd . ale mówię o przypadkach ludzi właśnie omamionych , którzy , żeby mieć tanie źródło ciepła jeszcze zaciągają na to kredyty :o

ile teraz płacisz za prąd ?

To ci napisałem że 3100 za cały rok zapłaciłem i to jest całkowity koszt energii w domu

z czego odejmij 12x150 (tyle w lecie bez grzania -w zimie pewnie bez grzania więcej) to jest 1800 to samo grzanie 1300 zł/rok - myśle ze jak za 220m powierzchni ogrzewanej to nie jest źle.

Wojtek - nie wszedzie jest gaz miejski ! Nie wszyscy chcą palić w kominku. Gaz płynny jest drogi i eksploatacja takiego ogrzewania może być droższa od ogrzewania elektrycznościa. Przyjmij do wiadomości, że kompletną kotłownie PC dla CO i CWU można wybudować za mniej niż 30.000,- i to realnie, bo sa tacy którzy poniesli właśnie takie koszty. Koszt porównywalnej kotłowni na gaz mieski, licząc wszystkie koszty (mapki, uzgodnienia, przyłącza, komin) wynosi od 15.000,- do 20.000,-. Do eksploatacji doliczyć trzeba również koszty kominiarza, przeglądy instalacji gazowej - które sa obowiazkowe (nowe przepisy). Przy PC brak dodatkowych kosztów eksploatacyjnych. W przypadku awarii najdroższy element PC kosztuje około 4.000,- (spręzarka, której trwalość okresla się na minimum 30.000 godzin).

Wracając do kosztów, to dlaczego robić gotłownie na gaz skoro można palic paliwem stałym, system zrobić otwarty. Koszt wykonania instalacji CO i CWU (łacznie z kaloryferami) bedzie znacznie mniejszy. A koszty eksploatacji praktycznie zadne (darmowy deputat na węgiel lub własny las). Tak licząc, to oszczedności starcza na dobre autko, a z oszczedności eksploatacyjnych bedę miał na benzynę. To dopiero jest interes.

A co z komfortem grzania (mam na mysli to grzanie...:wink:)?

To co zauwazylem w zachowaniach mieszkajacych w domach ogrzewanych na gaz i PC to"

- uzytkownicy gazu - oszczedzaja, regulujac niemal kazda minute dzialania pieca, obnizaja temperature w pokojach, w salonie niemal zakrecaja kaloryfery, etc.

- uzytkownicy pomp - ustawiaja temperature, w ktorej czuja sie komfortowo, oczywiscie uzytkujac w duzej mierze "tani" prad (w tym jednak nie ma nic zlego. To nie pogarsza komfortu).

Wojtek, jeszcze w sprawie wyceny. 70.000,- jest to łączny koszt zakupu 2 szt. PC (jedna CO - sprawność między 4,5 a 5, druga to CWU sprawność około 3,5), wszystkich kosztów instalacyjnych, kosztów materiałów i wykonania ogrzewania podłogowego. Zaznaczyć również trzeba, że jest to najdroższa PC na rynku.

Wojtek, jeszcze w sprawie wyceny. 70.000,- jest to łączny koszt zakupu 2 szt. PC (jedna CO - sprawność między 4,5 a 5, druga to CWU sprawność około 3,5), wszystkich kosztów instalacyjnych, kosztów materiałów i wykonania ogrzewania podłogowego. Zaznaczyć również trzeba, że jest to najdroższa PC na rynku.

Najdrozsza powiadasz...?

Oto wycena jaka dostalem od IVT:

- koszt pompy (total) - 54.000 PLN brutto

- koszt podlogowki (95 PLN * 250m2) - 23.750 PLN netto

Total brutto - 79.400 PLN

Wojtka chyba nie przekonacie....., chociaż ja też spróbuję :wink:

Ja mam wstępną wycenę na PC na ok. 30 tyś łącznie z położeniem kolektora, podłączeniem i uruchomieniem wszystkiego.... Do tego dojdzie koszt podłogówki, ale przecież instalacja CO do grzejników i same grzejniki też kosztują. A mi brak grzejników osobiście bardzo sie podoba. Jeszcze bardziej podoba mi się fakt braku gazu w domu, do tego zyskam miejsce w łazience, gdzie w projekcie biegł sobie komin od pieca....

Mam inne pytanie - jak to jest z tą tanią taryfą? PC nie pracuje w ciągu dnia (na potrzeby CO oczywiście) i dogrzewa pomieszczenia tylko w nocy?

zależy czy sterownik ma taką możliwość -

U mnie pompa stara się chodzic wyłącznie w tanich taryfach - oczywiście jak musi (w mrozniejsze dni ) to włączy się i w wysokiej taryfie ale na krótko - większość pracy to tania taryfa.

Czyli taka praca jest przez większość czasu wystarczająca i z Twoich wypowiedzi wynika, że ekonomicznie uzasadniona... Bawisz się w obniżanie temperatury w domu na noc, czy utrzymujesz stabilną, z ewentualnym stałym obniżeniem w sypialniach (ja bym tak chciał)?

I mógłbyś przypomnieć z czego i jak izolowane masz ściany?

Wojtka chyba nie przekonacie....., chociaż ja też spróbuję :wink:

Ja mam wstępną wycenę na PC na ok. 30 tyś łącznie z położeniem kolektora, podłączeniem i uruchomieniem wszystkiego.... Do tego dojdzie koszt podłogówki, ale przecież instalacja CO do grzejników i same grzejniki też kosztują. A mi brak grzejników osobiście bardzo sie podoba. Jeszcze bardziej podoba mi się fakt braku gazu w domu, do tego zyskam miejsce w łazience, gdzie w projekcie biegł sobie komin od pieca....

Mam inne pytanie - jak to jest z tą tanią taryfą? PC nie pracuje w ciągu dnia (na potrzeby CO oczywiście) i dogrzewa pomieszczenia tylko w nocy?

nie chodzi o to By mnie przekonywać bo instalację już mam jeśli 30 tyś całość to nie 60 tyś 70 tyś jeśli tak to różnica jest mniejsza a co w takim układzie z CWU , przy standardowym układzie z gazem można to wszystko opędzić jakimś prostym piecem 2-funkcyjnym za 3-4 tyś PLN lub z zasobnikiem 5-7 tyś więc PC przedraża nam sprawę o około 20 -25 tyś , przy porównywalnych rachunkach lub niższych gaz / prąd to dla osób mających pod ręką GZ to chyba nie jest to nadal dobra propozycja ?

zależy czy sterownik ma taką możliwość -

U mnie pompa stara się chodzic wyłącznie w tanich taryfach - oczywiście jak musi (w mrozniejsze dni ) to włączy się i w wysokiej taryfie ale na krótko - większość pracy to tania taryfa.

Czyli taka praca jest przez większość czasu wystarczająca i z Twoich wypowiedzi wynika, że ekonomicznie uzasadniona... Bawisz się w obniżanie temperatury w domu na noc, czy utrzymujesz stabilną, z ewentualnym stałym obniżeniem w sypialniach (ja bym tak chciał)?

I mógłbyś przypomnieć z czego i jak izolowane masz ściany?

Artiw napisał To co zauwazylem w zachowaniach mieszkajacych w domach ogrzewanych na gaz i PC to"

- uzytkownicy gazu - oszczedzaja, regulujac niemal kazda minute dzialania pieca, obnizaja temperature w pokojach, w salonie niemal zakrecaja kaloryfery, etc.

- uzytkownicy pomp - ustawiaja temperature, w ktorej czuja sie komfortowo, oczywiscie uzytkujac w duzej mierze "tani" prad (w tym jednak nie ma nic zlego. To nie pogarsza komfortu).

Przepraszam i gdzie tu ten komfort grzejecie w domach w nocy bo niższa taryfa , to dokładnie odwrotnie od tego czego się oczekuje od domu gdzie w nocy może być chłodniej a grzejecia na zapas na dzień :o

przy GZ zazwyczaj wygląda to tak 6-8 grzanie , przerwa, 14-22 grzanie przerwa przy czym zazwyczaj grzanie to 21-22 C , przerwa np. 18 , a co z cyrkulacją wody przy PC

nie chodzi o to By mnie przekonywać bo instalację już mam jeśli 30 tyś całość to nie 60 tyś 70 tyś jeśli tak to różnica jest mniejsza a co w takim układzie z CWU , przy standardowym układzie z gazem można to wszystko opędzić jakimś prostym piecem 2-funkcyjnym za 3-4 tyś PLN lub z zasobnikiem 5-7 tyś więc PC przedraża nam sprawę o około 20 -25 tyś , przy porównywalnych rachunkach lub niższych gaz / prąd to dla osób mających pod ręką GZ to chyba nie jest to nadal dobra propozycja ?

To znaczy co z CWU? Mam ofertę na pompę z bezpośrednim parowaniem grzejącą zarówno CO jak i CWU.

Do kosztów pieca gazowego dodałem sobie koszt dodatkowego komina (przy okazji odpadło mi dodatkowe miejce, gdzie fachowcy mogą coś spie... na dachu), koszt dociągnięcia gazu do działki i wyszło mi, że muszę dołożyć jakąś dyche więcej. Biorąc pod uwagę komfort użytkowania i brak instalacji gazowej w domu jestem skłonny tą kwotę dołożyć. Nie liczyłem kosztów wymaganych (podobno) przeglądów instalacji gazowej itp.

Za 10 tyś. i tak dobrego auta nie kupię, a koszty utrzymania samochodu to dopiero są ciekawe i nigdy mi się nie zwrócą bo moje auto na siebie nie zarabia :wink: (to tak oczywiście żartem :wink: )

PC każdy musi przemyśleć indywidualnie, a dopóki gazownie będą żądały za podłączenie do sieci po kilkanaście/kilkadziesiąt tyś. złotych to będą skłaniać ludzi do poszukiwania innych rozwiązań....

Wiesz co to jest akumulacja i powolne oddawanie ciepła - ja mam stałą temperaturę cały dzień i noc (w zakresie 1 st C) - ale co ja tam wiem

wiem tylko wolę jak się akumuluję w dzień a oddaje w nocy , co wychodzi na to samo :D

w dobrze ocieplonym domu faktycznie , na dobe w obecnych temp to spadek jest około 1 st C

a dopóki gazownie będą żądały za podłączenie do sieci po kilkanaście/kilkadziesiąt tyś. złotych to będą skłaniać ludzi do poszukiwania innych rozwiązań....

no przeważnie 3 tyś :wink:

Wojtuś - w cenie podane jest wszystko na "gotowo", czyli kotłownia CO i CWU + odpowiednie sterowniki. Czyli inaczej mówiac, trzeba wpiąć 4 rurki (2 CO i 2 CWU).

Licząc koszty kotłowni gazowej policz wszystko czyli + komin koszt 4.000,- do 6.000,- , jego obróbka na dachu 300,- , koszt uruchomienia (jesli wystepuje w celu "uzyskania gwarancji") około 300,- , koszt samego "przyłącza" średnio 3.000,- (ale może i więcej), mapki i projekty 500,- itd.

Co łącznie daje od 12.000,- do 17.000,- , przy czym ta ostatnie kwota moim zdaniem jest bardziej zaniżona niż realna. Kiedyś liczyłem dla LPG i wyszedł mi koszt porównywalnej kotłowni gazowej ponad 20.000,-

W nocy PC nie grzeje tylko ładuje "bufory" (podłogówkę, zasobniki - jesli są).

Natomiast, jakby na to nie patrzec, to koszt kotłowni PC jest niewatpliwie wyższy niż kotłowni gazowej - pod warunkiem oczywiście "znośnych kosztów" przyłącza, ale nie są to astronomiczne kwoty.

Pozdrawiam

Licząc koszty kotłowni gazowej policz wszystko czyli + komin koszt 4.000,- do 6.000,- , jego obróbka na dachu 300,- ,

Zacznę od tego, że nie będe miał kotła gazowego, żeby mi tu ktoś z tekstem o stronniczości nie wyjechał :roll: ale z tym kosztem to pojechałeś szeroko. Komin do pieca gazowego z komorą zamkniętą mieści się pomiędzy 0 (jeśli przez ścianę) do pewnie 2.5 -3k pln jeśli nad dach. I skąd się bierze te 17k to nie wiem, piec pewnie z 5k pln, do tego zbiornik c.w.u. rurki, jakiś sterownik itp nie dadzą nawet tych 12k.

W miesiacu marcu ubiegłego roku określiłem warunki (pełna automatyka, ogrzewanie podłogowe okolo 120m2, zapotrzebowanie CWU dla 2 osób) dla kotłowni gazowej na gaz płynny dla CO i CWU, prosząc o wycenę "na gotowo" - czyli z robocizną. Otrzymałem wyceny od 12.000,- do 15.000,-. Wycena nie obejmowała komina i kosztów zwiazanych z instalacją LPG.