Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

COP dla grzania wody wychodzi około 2,9 ale wodę grzeje się w każdej pompie dwufunkcyjnej - zawór przełącza przepływ czynnika grzewczego z grzania CO (temperatura wg regulatora podłogowego - wtedy COP może być 4 i więcej - na ogrzewanie CWU wg nastawień na regulatorze - na przykład 50stopni - wtedy jest 2,9. Dlatego między innymi efektywny COP całej instalacji MUSI być niższy niż 4. Dochodzi prąd potrzebny na pompy obiegowe, automatykę itd.

Piszesz to z praktyki czy z instrukcji :) Przejrzałem trochę Twój dziennik. Ładny domek :).Obawiam się jednak trochę, że podłogówka jest za rzadko rozłożona jak na Zakopane i możesz tych książkowych COP-ow nie osiągnąc. Czy w łazience przewidziałeś jakiś dodatkowy kaloryfer?

Wybacz za krytykę. Może się mylę, bo nie znam do końca szczegółów izolacji budynku. Ale w tym rejonie trzeba być przygotowanym na ekstremalne temperatury :D

podłogówka była liczona.Okna mam z potrójną szybą, 20 cm styropianu lambda 31 na ścianach, 30cm wełny lambda 35 na poddaszu. łazienki są obliczone na 21 stopni + grzejniki elektryczne, żeby przed kąpielą dogrzać nawet do 25 :)

Nie pisze z instrukcji ani z praktyki, bo pompa ma zacząć działać dopiero w październiku, natomiast mam uzasadnione podejrzenie, że myślę dość logicznie, poza tym miałem 5 z fizyki :) COP nie ma nic wspólnego z gęstością ułożenia rurek. Instalacja jest obliczona na 35stopni na zasilaniu z delta t=5 stopni dla temperatur ekstremalnych w tym rejonie, to znaczy -24 stopnie :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nabiał myślę, że sys35 sugerował przewymiarowanie podłogówki w stosunku do projektu uwzględniając błędy wykonawcze. Lepiej mieć zapas, szczególnie przy podłogówce (nie dodasz żeberek jak w zwykłym kalafiorze). Gęstsze rurki to szybsze, równomierne nagrzewanie podłogi, możliwość grzania na II taryfie, a z drugiej strony większe koszta inwestycji.

Najgorsze, że wszystko wyjdzie dopiero wtedy jak jedynym parametrem pozostanie temp. zasilania-a to już ma wpływ na COP.

.... natomiast mam uzasadnione podejrzenie, że myślę dość logicznie, poza tym miałem 5 z fizyki :) COP nie ma nic wspólnego z gęstością ułożenia rurek.... :)

Im gęściej ułożone rurki w podłodze, tym niższa może być temperatura medium.

Im niższa temperatura medium, tym wyższy może być COP

absolutnie się zgadzam z przedmówcami - tym bardziej że wspomniano również o tym, że gęstsze rurki to większe koszta inwestycyjne. Jednakże temp. -24 stopnie wystąpi raptem kilkadziesiąt godzin w roku, po drugie instalacja jest obliczona na 20-21 stopni, a z tego co słyszałem to przy podłogówce podobny komfort cieplny uzyskuje się przy 18 stopniach - w porównaniu do 20 stopni przy grzejnikach. Ponadto mam kominek, którym mogę dogrzewać, a ciepło rozprowadzać poprzez system wentylacji mechanicznej. Zatem jestem mimo wszystko optymistą, jeżeli chodzi o komfort cieplny we wnętrzach. Zresztą czas pokaże :)

Witam,

ja nic złego nie chciałem powiedziec :) . Tylko na 1 rzut oka w łazience wydawało mi się za mało tej rurki :), szczególnie jak będzie rekuprator, który w zasadzie nie będzie chyba tego pomieszczenia dogrzewał, wrecz zabierał mu ciepło. Mogłeś jednak zainwestowac w kilkanaście metrów rury, żeby grzałeczki oszczędzic. Jaki to jest koszt 10 m rury 30 zł?? To co się liczy a to co praktyka pokazuje to 2 różne strony medalu. Ja nie przeczę, że będziesz miał zimno, wręcz życzę Ci duuuuużo ciepełka :)

Ile m2 masz do ogrzania?

Pozdrawiam

Jednakże temp. -24 stopnie wystąpi raptem kilkadziesiąt godzin w roku, . Ponadto mam kominek, którym mogę dogrzewać, a ciepło rozprowadzać poprzez system wentylacji mechanicznej. Zatem jestem mimo wszystko optymistą, jeżeli chodzi o komfort cieplny we wnętrzach. Zresztą czas pokaże :)

to się zgadza-ale dni wietrznych przy -10 st. jest więcej-a to też ma niebagatelne znaczenie. Przyjmując temat rurek za zamknięty skup się teraz na dokładnej izolacji, uszczelnieniu budynku (otwory, poddasze)

Ponadto mam kominek, którym mogę dogrzewać, a ciepło rozprowadzać poprzez system wentylacji mechanicznej. Zatem jestem mimo wszystko optymistą :)

Nic nie ujmując , to twój optymizm :D polega na założeniu , że nie zamarzniesz (licząc kominek ) , a nie na tym , że sama PC da ci wystarczającą ilość ciepła. 8)

U siebie pierwsze co zrobiłem to wywaliłem kominek i komin do niego.

Sprawdziło się. :lol:

Ja bym się kominka nie pozbywał-mało tego, swój stawiałem na cito w jeden dzień (zestaw zrób go sam) jak była w styczniu awaria linii średnicowej i na wioskach prund odcięło na przeszło dobę. Co prawda temp. wewnątrz spadła o jakieś 2-3 stC. ale stwierdziłem ze czas zdywersyfikować źródła ciepła.

Ja po prostu widziałem zbyt dużo domów z kominkami i z brudem tam panującym. :cry:

Chodzi o konieczność częstego malowania salonu oraz brud przy wylotach ciepłego powietrza przy kratkach , a także na podłodze. :cry:

Dodatkowo jeśli ktoś ma płaszcz+PC to konstrukcja się mocno komplikuje 8) i skórka nie jast chyba warta wyprawki ( koszt pompek oraz całego układu ).

Poza tym "kominkowcy" podkreślali , że chęć palenia maleje wraz z długością zamieszkiwania. :wink:

Poza tym "kominkowcy" podkreślali , że chęć palenia maleje wraz z długością zamieszkiwania. :wink:

pod tym się podpisuję oboma :lol:

pompa rozleniwia-jak pisałem, kominek jako dywersyfikacja źródeł ciepła ewentualnie, sporadycznie jako paralaksa :lol:

nawiązując do brudzenia-nie zaobserwowałem po 1,5 sezonu-domniemam, że wina leży po stronie wkładu (jakieś nieszczelności). Stwierdzam na podstawie doświadczeń

mała dygresja odezwało się do mnie ECOWAY zainteresowanym podaje stronkę http://ecoway.pl/eu_dotacje-pompy-ciepla.php

trochę jakoś ta oferta do mnie nie trafia. nie wiadomo tak na prawdę co to za PCi. Może ktoś się wypowie :)

Zobacz tutaj :

http://forum.muratordom.pl/post3631432.htm#3631432

mój kominek służyć ma jako źródło ciepła "rekreacyjnego". tak jak napisałem - PC ma rezerwę 1kW mocy. Natomiast podłogówka jest obliczona na 20 stopni przy zewnętrznej -24. Oczywiście mógłbym zrobić podłogówkę z odstępami co 5-10 cm, ale wtedy nie wiem ile miałbym obwodów grzewczych (i tak mam 19) z długimi obwodami, dużymi oporami, wysiloną pracą pompy obiegowej (a przez to zwiększonym poborem energii elektrycznej). Dlatego podłogówkę zrobiliśmy (o szaleństwo!!) precyzyjnie według projektu, a nie na oko instalatora :)

projekt zresztą zrobił instalator doświadczony w podłogówkach, których robił setki i nigdy nikomu nie było za zimno w mrozy. Wiem, że to karygodna lekkomyślność robić coś według projektu, ale zaryzykuje :)

projekt zresztą zrobił instalator doświadczony w podłogówkach, których robił setki i nigdy nikomu nie było za zimno w mrozy. Wiem, że to karygodna lekkomyślność robić coś według projektu, ale zaryzykuje :)
Pytanie tylko, czy w podłogówkach współpracujących z pompa ciepła ?

po prostu inaczej się nie dało - mam we wszystkich pomieszczeniach podłogówkę i na przykład w salonie 2 obwody, ponieważ na 1 obwodzie rurka miałaby więcej niż 120m. Podobnie z kilkoma innymi pomieszczeniami. Obwodów parę jest, to prawda, ale za to żadna rurka nie przekracza 100 m długości (małe opory), najczęściej obwody mają 50-70 metrów (łącznie 900 metrów rurki fi 17 rehau)

Pytanie tylko, czy w podłogówkach współpracujących z pompa ciepła ?

rozumiem do czego zmierzasz - często podłogówki są projektowane na więcej niż 35 stopni. U mnie założenia były proste - jak napisałem max temp. czynnika grzewczego 35-37 stopni, delta t=5-7 stopni. Przy znanym nominalnym przepływie dla pompy ciepła projektowanie nie różni się niczym od takich podłogówek dla innych źródeł ciepła - odpada za to mieszacz :)