Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie i/lub Panie,

dałem się trochę wciągnąć w porównywanie mojego domu z domem klimaw a ja chcę porównać mój dom ze ... swoim domem ;-) tyle, że "mój" dom ma PC glikol/woda a "swój" dom ma PC pow./woda.

Oba domy (mój i swój) są poza tym szczegółem identyczne czyli posiadają te same nieszczelności, mostki cieplne, rekuperator, ten sam zbiornik CWU i te same kaloryfery na poddaszu. Hydraulik też był ten sam i popełnił niestety te same błędy :(.

Założyłem więc zuzycie 12000 kWh i dla takiego zużycia wyliczam okres zwrotu różnicy w inwestycji obu rodzajów PC.

CWU wyłączyłem z tego porównani nie dlatego, że koszt ten jest mały ale dlatego, że różnica w koszcie przygotowania CWU przez obie PC jest według mnie niewielka. W zimie PC glikol/woda grzeje CWU z wyższym COP'em a w lecie z niższym więc bilans pi*oko wychodzi na zero.

a&zb, w związku z tym co napisałem powyżej nie chcę porównywać PC g/w bez reku z PC p/w z reku bo będzie to nieprawdziwe porównanie natomiast rzeczywiście należy uwzględnić coroczne podwyżki cen prądu bo każda taka podwyżka działa na korzyść PC o wyższym COP'ie.

Przepowiadam więc coroczną 5% podwyżkę cen prądu ale w wyliczeniach uwzględnię ją jutro :).

Co do parametrów zamieszczanych w prospektach to założyłem jednakową "uczciwość" wszystkich producentów pomp ciepła bo inaczej porównanie byłoby niemożliwe.

Na dzień dzisiejszy według mnie główne korzyści z PC glikol/woda to możliwość pracy w tańszej nocnej taryfie no i wyższy COP (ale mi odkrycie :o ) jednakże bez uwzględnienia corocznej podwyżki cen prądu okres zwrotu moich ciężko zapracowanych 15000 wynosi 10 lat.

klimaw gratuluję tej wielkości wydatków na ogrzewanie. Ja brałbym je w ciemno :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam PC 6kW ...Jak pisałem wyżej PC pracowała rocznie 1730 godzin i zużyła 3117kWh więc z prostego podzielenia wynika 3117/1730 , że pracowała z mocą 1,8kW.

Czyli zakładając że na wyjściu dawała moc nominalną wychodzi średni COP:

6kW * 1730h / 3117kWh = 3,33

To jak rozumiem z wszystkimi pompami obiegowymi dz i gz?

Dla przypomnienia:

COP podawany jest:

Przy liczeniu z normy EN 255 (nie obowiązuje) bez pomp obiegowych

Przy liczeniu z normy EN 14511(obowiazujcej) z pompami.

Pompy obiegowe PCi - czyli między wymiennikami pompy ciepła.

Tego typu liczenie kupy się nie trzyma ze względu na te założone 6kW , które jest tylko założone. 8)

Tak liczyć nie można , bo nie jest to wiarygodne. 8)

Tego typu liczenie kupy się nie trzyma ze względu na te założone 6kW , które jest tylko założone. 8)

Tak liczyć nie można , bo nie jest to wiarygodne. 8)

Jak nie masz ciepłomierza to inaczej nie policzysz.

skąd wiadomo że rzeczywista moc grzałki równa się nominalnej?

z licznika, bo gdzie w grzałce mogą być straty?

No tak, jak nie jest zarośnięta, a nie powinna być bo pracuje w obiegu zamkniętym.

Ale to tylko się nadaje do pomiaru COP przy grzaniu co w warunkach stabilnych, cykle grzania cwu są za krótkie.

Czy to przypadkiem nie będzie się różnić tak jak zużycie paliwa testowe wg norm i rzeczywiste?

skąd wiadomo że rzeczywista moc grzałki równa się nominalnej?

z licznika, bo gdzie w grzałce mogą być straty?

No tak, jak nie jest zarośnięta, a nie powinna być bo pracuje w obiegu zamkniętym.

Ale to tylko się nadaje do pomiaru COP przy grzaniu co w warunkach stabilnych, cykle grzania cwu są za krótkie.

Czy to przypadkiem nie będzie się różnić tak jak zużycie paliwa testowe wg norm i rzeczywiste?

Sprawność grzałki jest bliska 100%, nawet zarośniętej.

Oczywiście dokładność takiego pomiary zależy od staranności jego przeprowadzenia.

A grzejecie to wy już "swemi" maszynami na CO? :D :lol: :D

legularnie od 1 października , ale u mnie V strefa :lol:

rzeczywisty COP różni się oczywiście od obliczeń teoretycznych, czy tym bardziej zeznań producenta. Również moc pompy ciepła nie jest wartością stałą i spada płynnie wraz ze wzrostem temperatur. Mam ciepłomierz ultradźwiękowy i licznik energii elektrcznej więc nie teoretyzuję.

COP podawany przez producentów nie uwzględnia fazy rozruchu, która jest przez dłuższą chwilę jałowa a potem powoli wchodzi na wyższy COP, nie uwzględnia również pompy dolnego źródła , nie mówiąc o obiegowej. A powinny byc i takie wyniki aby realnie pokazać co można z tego wycisnąć. Całkiem jak z samochodami, bo przecież nikt do zużycia paliwa nie dolicza czasu jazdy na zimnym silniku , szczególnie zimą w V strefie :D

A grzejecie to wy już "swemi" maszynami na CO? :D :lol: :D

Jeszcze nie,ale po kilku miesiącach nie zaglądania do PC musiałem trochę sobie przypomnieć przed startem.

Tez sobie przypominałem. :oops:

Puściłem wczoraj wieczorem na tanią taryfę. :wink:

Jednak dzieci muszą mieć trochę cieplej niż my. :D

Przerobiłem trochę swój rozdzielacz i zobaczymy co z tego będzie. :o

Hallo :) a co tu tak cicho ?

wiecie ze 26 maja miały swoją premierę nowe PC Nibe ..o powietrznej kilka słów powiedzieliśmy a może Ktos porówna F 1145 i F 1245 do starych ( F 1140 i 1240 ) czym się konkretnie róznią ...czy tylko ceną . kolorowym wyświetlaczem , designem , db, innym zbiornikiem cwu bo chyba 180 l .. czy czymś innym jeszcze ....( czy sprężarki są identyczne ?)

To jak, Kto się pokusi o porównanie ?

a może się pobawimy :) i chociaż wizualnie zobaczymy nowy wyświetlacz i poklikamy na rózne opcje

http://www.nibe.eu/en/news/

Przez sezon grzewczy "wyparowal" mi prawie1 bar z systemu i zastanawiam sie gdzie, bo żadnych wycieków nie widzę zostaje więc połączenie ciepłociągu z pompą. dodam, ze po uzupełnieniu wody w systemie od maja ubyła jedna kreska ( jest ich 5 przedziale między 1, a drugim barem) I zachodzę w glowę gdzie albo jak to się dzieje. 1 sezon zgoda,bo system nie byl odpowietrzony, ale teraz? tym bardziej, że pompa wylączona czyli nic tam nie krąży. atakowałem już serwis. Kazali obserwować bo to w sumie małe ilości, może jeszcze powietrze, ale mi to nie daje spokoju. co Wy na to?

A jakiej pojemności masz naczynko wzbiorcze?

Jeżeli jest względnie małe, możesz mieć duże zmiany ciśnienia spowodowane właśnie zwykłym długotrwałym odpowietrzaniem...

Witam

Zastanawiam sie nad zainstalowaniem Pompy Ciepla , czy moglabym liczyc na pomoc forumowiczow znajacych ten temat .... szukam solidnej firmy w wojewodztwie malopolskim ktora zrobi projekt i wykona przylacz pompy + rekuperator . Wiele osob wypowiada sie bardzo pozytywnie na temat firmy Clima Komfort :roll: mysle jednak , ze to troszke za daleko dla nich .

Dziekuje za odpowiedz

Witam

Zastanawiam sie nad zainstalowaniem Pompy Ciepla , czy moglabym liczyc na pomoc forumowiczow znajacych ten temat .... szukam solidnej firmy w wojewodztwie malopolskim ktora zrobi projekt i wykona przylacz pompy + rekuperator . Wiele osob wypowiada sie bardzo pozytywnie na temat firmy Clima Komfort :roll: mysle jednak , ze to troszke za daleko dla nich .

Dziekuje za odpowiedz

Na Forum pisuje sys35, który zajmuje się tego rodzaju instalacjami w Twoim rejonie.

Myślę, że kontakt z nim nie zaszkodzi :). http://forum.muratordom.pl/post3650988.htm?highlight=#3650988