Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam sie nad zainstalowaniem Pompy Ciepla , czy moglabym liczyc na pomoc forumowiczow znajacych ten temat .... szukam solidnej firmy w wojewodztwie malopolskim ktora zrobi projekt i wykona przylacz pompy + rekuperator . Wiele osob wypowiada sie bardzo pozytywnie na temat firmy Clima Komfort :roll: mysle jednak , ze to troszke za daleko dla nich .

Dziekuje za odpowiedz

Na Forum pisuje sys35, który zajmuje się tego rodzaju instalacjami w Twoim rejonie.

Myślę, że kontakt z nim nie zaszkodzi :). http://forum.muratordom.pl/post3650988.htm?highlight=#3650988

Dziekuje za podpowiedz 8) pozdrawiam :p

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Na wstepie pozdrawiam forumowiczow!

Wlasnie stracilem forumowe dziewictwo i pisze pierwszego posta :-)

Mieszkam w Plocku (09-410) i planuje z wystartowaniem budowy wlasnej chacjendy w przyszlym roku. Dzialeczka za miastem juz jest, projekt w przygotowaniu no i zaczalem sie rozgladac za ogrzewaniem. Niestety po przeczytaniu setek postow dalej nie jestem pewiem w co uderzyc. Z jednej strony najlepszym wyborem (i niestety najdrozszym) wydaje sie pompa "z odwiertem "z drugiej strony duzo tansze sa pompy powietrzne, a generalnie wiekszosc znajomych pali ekogroszkiem. Jak widze kotlownie, brudne sciany i pufanie z komina to mnie krew zalewa, wiec rozgladam sie (ku zdumieniu znajomych u ktorych mam opinie wywrotowca :-) za czyms "normalniejszym". No i tu mam do was prosbe- czy ktos z szanowych forumowiczow mieszka w okolicy i ma jakis system zainstalowany? Chodzi mi o to zeby do kogos zajrzec na pol godzinki ktoregos pieknego popoludnia (z browarkiem albo winkiem domowej roboty :-) zobaczyc na wlasne oczy i pogadac. Generalnie najblizszy jestem idei pompy powietrznej do ogrzewania podlogowka + ciepla woda uzytkowa , ale chce sie dowiedziec jak w praktyce wychodzi to ogrzewanie w mojej okolicy, jak sie przygotowac przy finalizacji projektu domu (budowac komin czy nie?), ile to ustrojstwo mi pradu zezre i ewentualnie jakies tricki w stylu "wujek dobra rada" lub "teraz to bym zrobil troszke inaczej". Niestety wiekszosc moich znajomych wali w komin z "wungla" i nie za bardzo mam od kogo zaczerpnac praktycznych informacji.

Z goryn serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Artur. ( [email protected] )

Witam Pompiarzy.

Moja maszyna dzis odpalona - (Vailant Geoterm 81/2) W domu od razu jakby cieplej - psychologia:) Zobaczymy jutro jak posadzka sie rozgrzeje...Vdialog - czyli przystawka do sterowania zdalnego pompa tez ustwiona - zasieg jest , ma dzialac od wtorku. Zdam relacje z pierwszych cieplych chwil oraz jak dziala sterowanie.

Zycze ciepla (taniego z gruntu:)

Pozdrawiam

Witam

Zastanawiam sie nad zainstalowaniem Pompy Ciepla , czy moglabym liczyc na pomoc forumowiczow znajacych ten temat .... szukam solidnej firmy w wojewodztwie malopolskim ktora zrobi projekt i wykona przylacz pompy + rekuperator . Wiele osob wypowiada sie bardzo pozytywnie na temat firmy Clima Komfort :roll: mysle jednak , ze to troszke za daleko dla nich .

Dziekuje za odpowiedz

witaj. to dla nich nie za daleko....skoro przyjechali do mnie :lol: A firmę jak najbardziej polecam. Mam ich pompy od roku jak coś potrzebują to dzwonię. zawsze miło i bez problemu.

Hallo :) a co tu tak cicho ?

wiecie ze 26 maja miały swoją premierę nowe PC Nibe ..o powietrznej kilka słów powiedzieliśmy a może Ktos porówna F 1145 i F 1245 do starych ( F 1140 i 1240 ) czym się konkretnie róznią ...czy tylko ceną . kolorowym wyświetlaczem , designem , db, innym zbiornikiem cwu bo chyba 180 l .. czy czymś innym jeszcze ....( czy sprężarki są identyczne ?)

To jak, Kto się pokusi o porównanie ?

a może się pobawimy :) i chociaż wizualnie zobaczymy nowy wyświetlacz i poklikamy na rózne opcje

http://www.nibe.eu/en/news/

pod koniec miesiąca będę instalował to się naocznie przekonam.

Jednak już widziałem na targach w maju - jak zobaczyłem jak jest zrobiona w środku to szczęka mi lekko opadła - kosmos.

Sprężarki podobno te same, jednak lepsza izolacja cieplna modułu chłodniczego a zdecydowanie wg. mnie zastosowanie energooszczędnych pomp obiegowych ma podnieść średni roczny COP nawet o 15%.

Wyświetlacz klasy LUX. Ma rejestr zmian: kiedy, o której, jaki parametr jak został zmieniony! Już nikt nie będzie strugał wariata: JA NIC NIE ZMIENIAŁEM?!!

Aktualizacja oprogramowania na zasadzie: download z www na pendrive, pendrive do pompa, i zaktualizowane. Kreator rozruchowy, programy wakacyjne sryjne i inne, ikona pomocy pod którą kryją się odpowiednie strony instrukcji, inteligentne alarmy. Jest tego trochę.

Witam

Dziekuje za odpowiedz

witaj. to dla nich nie za daleko....skoro przyjechali do mnie :lol: A firmę jak najbardziej polecam. Mam ich pompy od roku jak coś potrzebują to dzwonię. zawsze miło i bez problemu.

Hejka

Pod warunkiem , ze Twoj Augustow lezy w woj. dolnoslaskim :D

Pozdrawiam

Witam

Dziekuje za odpowiedz

Hejka

Pozdrawiam

no raczej chodziło mi o to, że do mnie też mieli blisko :wink:

Witam

Dziekuje za odpowiedz

Hejka

Pozdrawiam

no raczej chodziło mi o to, że do mnie też mieli blisko :wink:

No wlasnie praktycznie taka sama odleglosc ..... :o

sluza

pod koniec miesiąca będę instalował to się naocznie przekonam.

Którą konkretnie będziesz instalował PC Nibe ? A można wiedzieć kto będzie instalował ? Bezpośrednio Biawar ? Jak możesz to napisz na priv ile takie cacko kosztuje...bo w necie ni cholery nie można znaleźć ceny. Pozdrawiam.

A czemu na priva? :cry:

Wal otwartym tekstem-inni też chcą wiedzieć. 8)

no właśnie! jak zakładałem/łam pompkę to kosztowała tyle i tyle, a teraz to samo kosztuje tyle....:) a 130 stron temu bylo, że ta technologia będzie taniała :o no to ciekawe kiedy :-? ????

A do Edyty M - popatrz sobie na stronę Climy i mapę inwestycji to może wyciągniesz wnioski, że odległość to dla nich chyba niewielki problem...