Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czesc

od poprzedniegosezonu grzewneczego spadlo mi cisnienie DZ z 1 na 0,4 bara, wiadomo DZ sie pewnie odpowietrzylo. Teraz beda mi je uzupelniac i zastanawiam sie czy przypadkiem pdczas uzupelnianai znowu sie nei zapoietrzy, to ile trzeba dac barow aby w nast sezonei nei trzeba bylo znowu uzupelniac ? 1,5 - 2 ?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam pompowiczów. Sezon grzewczy się zaczął więc i forum ożywa :)

Henok zdałem, ale co dalej 8). Dzięki wielkie za nakierowanie :)

Phoenix nabij do 2 barów i będzie dobrze 8) obserwuj jednak cisnienie,gdyż może byc inny powod niż zapowietrzenie. Może jakaś mala nieszczelnosc układu. Najlepiej to niech sprawdzi ten co montował i zmierzy temp. zamarzania medium.

Na razie spadam pozdrawiając wszystkich gorąco :wink:

Henok zdałem, ale co dalej 8). Dzięki wielkie za nakierowanie :)
Gratuluję !!!

Już nie pamiętam, na co Ciebie nakierowałem?

Dzisiaj akurat wchodzi w życie nowelizacja ustawy Prawo budowlane, więc teoretycznie pracy nie powinno w tej dziedzinie zabraknąć.

Jak będzie w praktyce, czas pokaże.

Wiedza, którą przy okazji zdobyłeś na pewno przyda się w Twojej działalności.

Witam wszystkich serdecznie,

jestem nowy jak widać w oknie statusu, obecnie jestem dopiero na etapie szukania działki pod wymarzony dom.

mam pytanie ad. pomp ciepła - ile metrów sześciennych wody jest przez taką pompę przepompowywane na dobę - i tu związane z tym drugie pytanie:

czy w strefie pośredniej ochrony wód gruntowych, gdzie mówi się o ograniczeniu zużycia wody na limit 10 m3 / dobę - pompa ciepła jest doliczana do urządzeń zużywających wodę, czy z racji tego, że odprowadza wodę z powrotem do gruntu - nie trzeba się przejmować ?

czy ktoś użytkuje taką pompę we wspomnianej strefie ?

Pozdrawiam

mam pytanie ad. pomp ciepła - ile metrów sześciennych wody jest przez taką pompę przepompowywane na dobę - i tu związane z tym drugie pytanie:

czy w strefie pośredniej ochrony wód gruntowych, gdzie mówi się o ograniczeniu zużycia wody na limit 10 m3 / dobę - pompa ciepła jest doliczana do urządzeń zużywających wodę, czy z racji tego, że odprowadza wodę z powrotem do gruntu - nie trzeba się przejmować ?

Pytasz o pompę ciepła woda-woda.

Zależy od zapotrzebowania na ciepło. Zakładając np. pompę ciepła o mocy grzewczej 8kW, która przy ekstremalnych mrozach będzie działała 24h/dobę i będzie schładzała wodę o 5K uzyskując przy tym COP 4,5, w ciągu doby trzeba przepompować ok. 26m3 wody.

Każda pompa ciepła woda-woda wymaga uzyskania pozwolenia wodno-prawnego (energetyczne wykorzystanie wód gruntowych).

HenoK,

dziękuję za odpowiedź. to dokładnie o taką pompę mi chodziło. brakuje mi jeszcze wiedzy, stąd brak fachowego nazewnictwa.

wypytuję zawczasu, jeszcze zanim zakupię działkę, a bardzo mi zależy na pompie.

rozumiem, że masz właśnie taką pompę ? mogę spytać ile m2 ogrzewasz z tych 8 kW ?

Pozdrawiam

rozumiem, że masz właśnie taką pompę ? mogę spytać ile m2 ogrzewasz z tych 8 kW ?

W dużej mierze zależy to od ocieplenia chaty. Ja mam 8kW i ogrzewam kolo 180m2 bez cieplej wody, ktora grzeje gazem. Wlasnie 10-tego zaczalem nowy sezon - w sumie pierwszy w pelni zamieszakaly i jestem ciekaw co z tego wyniknie :wink:

witajcie,

mam zamontowaną pompę Zirius M2-5.ZACZYNAM od poniedziałku wygrzewanie wylewki, a później po ułożeniu podłóg normalne grzanie :roll:

dom 120m2,na płycie fundamentowej z 20cm styro, ściany SILKA +20styro 0,031, dach wełna 30cm 0,035, i dachowka.

mam osobny podlicznik, w całym domu ogrz. podłogowe PURMO.

Ja mam pytanie do Was jak speców :) od niskich temperatur wody do ogrzewania czy macie grzejniki w łazienkach czy tylko podłoga bo rozumiem że dobre jest mieć to i to. Grzejnik łazienkowy chodzi na temp wody z podłogówki? Ja to się sprawdza czy taki grzejnik nie jest chłodny a co za tym idzie nie ma sensu go zakładać. Ponoć taki 180 cm -1450 W przy 35 stopniach na wejściu da 430 W. Z góry dzięki.

zukow2

Chociaz ktoś ma podlicznik by się porównać. :wink:

To może być ciekawe. 8)

U mnie pater 122m2 pu czyli podobnie.Keramzyt 24+wełna 15cm+strop 25cm ekofiber(dom parterowy).Też całość podłogówka. :D

Ja codziennie w sezonie grzewczym spisuję kilka parametrów PC i podlicznik.

No zobaczymy , bo technika całkiem inna-bezpośrednie kontra pośrednie.

Jak masz z taryfami? 8)

tacim

Nie mam grzejników w łazienkach. :wink:

Np. jeśli w chwili obecnej temp. wejścia do podłogówki to około 28* , a powrotu około 23* to drabinka jest bez sensu. :cry:

Jeśli miałaby pracować przy temp.35* to temp zasilania musiała by być przynajmniej 40* , a to bije ostro w COP, bo sama podłogówka potrzebuje sporo mniej . :p