Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drabinka w łazience wcale nie jest bez sensu przy tak niskiej temperaturze. Masz przynajmniej gdzie powiesić ręczniki, a żeby wyschły w zupełności wystarcza te 25-30 stopni.

Popieram. Drabinki do tego właśnie służą. Przy czym należy je potraktować dodatkowo, czyli łazienkę ma ograć podłogówka, w razie potrzeby nawet wypuszczona na ściany.

Drabinkę wyposażamy w grzałkę, której po zakręceniu przepływu w grzejniku używamy poza sezonem, gdy trzeba coś podsuszyć w warunkach wysokiej wilgotności. W sezonie jak się podłogówka uaktywni, wilgotność spada poniżej 50% i nawet ledwo letnia drabinka suszy znakomicie.

Natomiast nie polecam absolutnie rozwiązania które sam usiłowałem zrealizować, nie mając jeszcze dostatecznej wiedzy o tym jak działają pompy ciepła. Niestety instalator też jeszcze nie miał tej wiedzy :-? .

Mianowicie, wymyśliłem sobie że oprócz obiegu z podłogówką obejmującą całość, będzie obieg z czterema grzejnikami (3 drabinkowe w łazienkach i pralni oraz jeden płytowy w wiatrołapie przy drzwiach). Rozumując "proporcjonalnie" zakładałem że nie będzie to miało wielkiego wpływu na COP, skoro te grzejniki stanowią poniżej 10% całości instalacji.

Wygląda jednak że próba takiego podziału z zastosowaniem mieszacza nie za bardzo ma sens. Niedługo opiszę temat szerzej, wraz ze schematem instalacji bo jestem ciekaw pomysłów jak to optymalnie ustawić. Wydaje mi się jednak że najlepiej po prostu wymontować zawór trójdrogowy i czujnik T4 i sterować wyłącznie na podstawie temperatury powrotu z podłogówki.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piwopijca

Bierz porawkę , że Edyta M potrzebuje przy 11kW około 280mb odwiertu i mnożąc to przez nawet 85 zł wychodzi około 24k za kolektor.

W wycenie ma podane 5k za kolektor , więc różnica na samym kolektorze to około 20k. 8)

Wydaje mi się że jak dobrze dociepli, da porządne okna, itp., to 9kW i 200 mb odwiertów wystarczą spokojnie. Albo kolektor poziomy jeślie jest gdzie i gleba nie jest sucha.

Witam serdecznie

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi ....

Nie wiedzialam , ze istnieje niepisane prawo nie ujawniania korespondencji na forum (tresci oferty przedstawianej przez firme ).

Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi :wink: - a konkurencja nie spi

Wydaje mi się że jak dobrze dociepli, da porządne okna, itp., to 9kW i 200 mb odwiertów wystarczą spokojnie. Albo kolektor poziomy jeślie jest gdzie i gleba nie jest sucha.

Tu niestety wróżymy z fusów , więc nie ma sie co podniecać konkretnymi liczbami. 8)

Tak czy tak będzie drożej o 15-20k . :cry:

Edytko

nie martw się ....nieprawda , ze nie były tu prezentowane oferty bo były i z ceną też jak najbardziej . Skoro ceny są podane na stronie internetowej to co to za tajemnica ? ..chyba żadna , cena za instalację tez była tu kiedyś podawana .

A jaka konkurencja ? i dla Kogo ? ...przecież to tylko Thermogolv ma "wyłączność "na te akurat PC ( nikt inny ich nie ma , owszem kiedyś jeszcze w jednym miejscu były ale to była raczej firma kooperujaca z Therm. a nie jakaś zupełnie inna ) i ze względu na specyfikę grzania i przygotowywania cwu w M2 jest to PC jedyna na rynku... i tyle .

Trzeba przyznac że Thermogolv jest zawsze w czołówce ( serdeczne pozdrowienia dla P. Tomka ) i Climakomfort też, ich sprzedaje się najwięcej jeśli chodzi o bezposrednie parowanie, mimo że na rynku są i PC bezposrednie innych producentów .

tak myślę o tym ze nie trzeba w bezposrednim parowaniu pompy DZ...i przypomniało mi sie coś ....był taki projekt prowadzony przez EnBW Baden-Württemberg AG w miejscowości Triberg w Schwarzwaldzie. Pokrótce, to PC ale kolektor wypełniony CO2 ..w stalowym odwiercie ( 250 m , najgłebszy tego typu na świecie ) otoczony specjalną masą mineralną aby jak najlepiej przewodzić ciepło . W odwiercie "na dole przebiega gotowanie (odparowanie), a na górze kondensacja (skraplanie) opar CO2.”. ( ciśnieniem 40 barów )( na górze jest cieczą 2-3*C )

Co byłoby gdyby nie było tych 10 *C ( bo w takiej temp. następuje odparowanie ) ?

jak wpływa głębokość sondy na temp. odparowania , jaka jest wtedy sprawność PC , jak się to przekłada na instalację ( wielkośc PC , dł odwiertu )

czy u nas do przemysłu się przyjmą PC z takim kolektorem ? bo że ekologiczne to jak najbardziej (możliwość rozszczelnienia , pęknięcia kolektora glikolowego ) no i brak pompy DZ .....w dużych instalacjach ...duża oszczędność ale ewidentnie droższe .

Może coś na ten temat ....

Fonko kończy realizację w Macedonii ( budynek 30.000mkw ) 280 PC W/W ..1600kW ....

robi wrażenie ..nie ?:)

Masz podlicznik?

Mam, zalozylem nawet dwa. Jeden na 3 fazy, 2-gi na 1-faze, czyli obiegowki.

czy macie grzejniki w łazienkach czy tylko podłoga bo rozumiem że dobre jest mieć to

Ja mam w lazience i podlogowke i grzejnik. Podlogowka by wystarczyla, ale na grzejniku dobrze sie suszy rozne rzeczy. a koszt zamontowania zaden. Zawsze mozesz zostawic sobie rurki wystajace ze sciany, a dolozyc je to juz jest problem. Drabinka powinna byc dosyc dluga (dobrze dziala 180-200cm), a wtedy wyjscia ze sciany powinny byc nisko nad podloga - mi macher zamontowal metr nad podloga i to jest do kitu.

Mam, zalozylem nawet dwa. Jeden na 3 fazy, 2-gi na 1-faze, czyli obiegowki.

To co ty masz za obwody , że masz obiegówki poza PC? i jaka to PC? :o

Bonetko witaj :wink:

Prosimy niniejszym o częstsze odwiedziny , bo jakoś brakuje tych nowości przez ciebie zbieranych. 8)

Wiesz dobrze , że na takie zadania to tylko "Bednarski" :D

To co ty masz za obwody , że masz obiegówki poza PC? i jaka to PC? :o

Tez pewnie masz przynajmniej 2 obiegowki: z dolnego źródła i podłogi. Ja mam jeszcze niestety na górze kaloryfery gdzie obieg wymusza 3-cia obiegówka. Moja PC podłączana jest do 3-faz oddzielnym kablem i oddzielnym do prądu 1-fazowego, wiec łatwo mi było założyć 2 podliczniki. PC Stiebel Eltron WPWE 8k.

a&zb

A od czego po lecie miałyby się zabrudzić? :roll:

Ostatnio był czyszczony przed poprzednim sezonem, więc się nazbierało.

PC pracuje cały rok z c.w.u., to jest wspólny obieg, zawór trójdrogowy się przełącza za każdym razem, teraz jak ruszyły pompy obiegowe c.o. to wymiotły wszystko co się nazbierało. Zresztą nie było tego dużo ale ten filterek wygląda jak naparstek, niewiele trzeba aby go przytkać.

Mimo wszystko bym dał. W łazience nigdy za ciepło. ;)

Jasne tylku tu właśnie sens mojego pytania czy grzejnik będzie choć ciepły aby je oddawał :)

Witam

Mam grzejnik łazienkowy w łazience i bardzo sobie chwalę. W instalacji płynie obecnie woda ok 32 stopnei i grzejnik jest wyczuwalnie ciepły, więc jeżeli masz na niego miejsce to montuj.

A jeżeli będzie w łazience za zimno to zgadzam się z Klimaw, że zwykły nawiewowy grzejnik za 60 -70 zł przez 2 minuty czyni cuda.