Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

ile zajumuje czasu waszym PC podgrzanie wody uzytkwej z 10 czy 20'C do 45'C ?

To przy działającym systemie trudno oszacowac bo kto wychładza teraz wodę do 10 st C - chyba tylko przy napełnieniu tak jest.

ale po kąpieli czy generalnie potraficie dla porownania oszacowac ile musi pracowac sprezarka by podgrzac wode

moc sprezarki

pojemnosc wody

delta t wody

Pozdr

jeszcze dochodzi temperatura wejsciowa wody z wodociągów i wielkość zbiornika CWU. I zależy to też od stopnia wychłodzenia u mnie inaczej dogrzewa w II taryfie a inaczej w I taryfie kiedy już naprawdę musi. tak pi razy oko to 20-30 (w zimie raczej 30) min jej zabiera podgrzanie 400l do własciwej temperatury. pomiarów dokładnych nie robiłem - działa mi mniej więcej tak jak u sąsiadów

a czy wiecie ze Niemcy moga 3xpo 2h na dobe byc odcieci od pradu do swoich PC przez Zaklad Energetyczny?

dlatego oni projektuja moc PC na 120% potrzeb

u mnie jest taka zworka "blokada ZE"

pewnie jak jakis polak mieszka w Niemczech i ma PC to ja sobie założył

a posłuszny obywatel Niemiecki na to nie wpadnie.

A jaki niby ma być tego sens? Oszczedność energii? A co z gospodarstwami ogrzewanymi elektrycznościa? Kotły elektryczne maja 4 krotnie wyższą moc.

Jest to jakieś nieporozumienie :evil:

Co do zwory ZE. Jest taka możliwość, że PC (tak jek wiele współczesnych urządzeń elektrycznych) jest przystosowana do pracy w systemie zakupu elektryczności na przedpłaty. Wtedy faktycznie może nastapic "ograniczenie" poboru mocy w końcowym okresie rozliczeniowym (przedłaty), ale jest to definiowane przez użytkownika, a nie przez sprzedawcę energii - w tym przypadku przez ZE.

Pozdrawiam.

dostałem ofertę na PC:

BUDYNEK PARTER PLUS PIĘTRO

POWIERZCHNIA - 180 M2

MOC GRZEWCZA PROPONOWANEJ INSTALACJI WYNIESIE OK. 27,4 KW. WRAZ ZE ŹRÓDŁEM AWARYJNYM O MOCY 4KW

POWIERZCHNIA GRZEWCZA BUDYNKU WYNOSI- 180 M2 CO DAJE OK. 0.152 W/M2

1.POMPA CIEPŁA OCTOPUS MODEL 61X SZT. 1 X 32.500 ZŁ = 32.500 ZŁ / cena katalogowa 35.500 zł /

2.OGRZEWANIE PODŁOGOWE 180 M2 X 50 ZŁ = 9.000 ZŁ/ cena katalogowa 11.700 zł /

3.MONTAŻ POMPY CIEPŁA B/ MATERIAŁÓW = 2.500 ZŁ/ cena katalogowa 3.500 zł /

4.MONTAŻ OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO = 4.500 ZŁ/ cena katalogowa 6.300 zł /

5.MATERIAŁY ŁĄCZĄCE STREFY GRZEWCZE ITP. = 5.000ZŁ / dokładne rozliczenie po montażu /

6.TUBA ELEKTRYCZNA /ŹRÓDŁO AWARYJNE 4 KW/- 1 SZT. = 1.350 ZŁ / cena katalogowa 1.550 zł /

7.DODATKOWE ROZDZIELACZE 3 KOMPLETY = 900 ZŁ/ cena katalogowa 1.200 zł /

8.STELAŻ ALUMINIOWY POD BLOK KOMPRESORA 1 SZT. = 250 ZŁ/ cena katalogowa 300 zł /

9.RURA SPEC. CHŁODN. W/G ZUŻYCIA 50 MB = 1.500 ZŁ/ rozliczenie nastąpi po montażu /

10.PODLICZNIKI CYFROWE 2 SZT. I STYCZNIK ELKTR. = 1.500 ZŁ / cena katalogowa 2.100 zł /

RAZEM NETTO 59.000 ZŁ / cena katalogowa 68.650 zł /

RAZEM BRUTTO 63.130 ZŁ Z 7% VAT / cena katalogowa brutto 73.455,50 zł z 7%vat /

74k ......... hmmmmmm .......... mając gaz z rurki decyduję się jednak na piec gazowy (cała inwestycja łącznie z hydrauliką, materiałami, robocizną.... koło 35-40k).

dostałem ofertę na PC:

BUDYNEK PARTER PLUS PIĘTRO

POWIERZCHNIA - 180 M2

MOC GRZEWCZA PROPONOWANEJ INSTALACJI WYNIESIE OK. 27,4 KW. WRAZ ZE ŹRÓDŁEM AWARYJNYM O MOCY 4KW

POWIERZCHNIA GRZEWCZA BUDYNKU WYNOSI- 180 M2 CO DAJE OK. 0.152 W/M2

1.POMPA CIEPŁA OCTOPUS MODEL 61X SZT. 1 X 32.500 ZŁ = 32.500 ZŁ / cena katalogowa 35.500 zł /

2.OGRZEWANIE PODŁOGOWE 180 M2 X 50 ZŁ = 9.000 ZŁ/ cena katalogowa 11.700 zł /

3.MONTAŻ POMPY CIEPŁA B/ MATERIAŁÓW = 2.500 ZŁ/ cena katalogowa 3.500 zł /

4.MONTAŻ OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO = 4.500 ZŁ/ cena katalogowa 6.300 zł /

5.MATERIAŁY ŁĄCZĄCE STREFY GRZEWCZE ITP. = 5.000ZŁ / dokładne rozliczenie po montażu /

6.TUBA ELEKTRYCZNA /ŹRÓDŁO AWARYJNE 4 KW/- 1 SZT. = 1.350 ZŁ / cena katalogowa 1.550 zł /

7.DODATKOWE ROZDZIELACZE 3 KOMPLETY = 900 ZŁ/ cena katalogowa 1.200 zł /

8.STELAŻ ALUMINIOWY POD BLOK KOMPRESORA 1 SZT. = 250 ZŁ/ cena katalogowa 300 zł /

9.RURA SPEC. CHŁODN. W/G ZUŻYCIA 50 MB = 1.500 ZŁ/ rozliczenie nastąpi po montażu /

10.PODLICZNIKI CYFROWE 2 SZT. I STYCZNIK ELKTR. = 1.500 ZŁ / cena katalogowa 2.100 zł /

RAZEM NETTO 59.000 ZŁ / cena katalogowa 68.650 zł /

RAZEM BRUTTO 63.130 ZŁ Z 7% VAT / cena katalogowa brutto 73.455,50 zł z 7%vat /

74k ......... hmmmmmm .......... mając gaz z rurki decyduję się jednak na piec gazowy (cała inwestycja łącznie z hydrauliką, materiałami, robocizną.... koło 35-40k).

Czy razem z montazem ogrzewania (w rozumieniu kaloryfery) wyniesie ok. 35-40 kPLN?

nieźle - a widze ze nie ma tu dolnego źródła

ciekawe co to :

3. Montaż pompy - bez materiałów - czyli cena jeszcze wzrosnie

5.MATERIAŁY ŁĄCZĄCE STREFY GRZEWCZE ITP. = 5.000ZŁ / dokładne rozliczenie po montażu / - taśma dylatacyjna za 5000 zł (to chyba ze złota)

8. Stelaż aluminiowy pod blok sprężarki - to w końcu sprzedają ci pompę czy części do tej pompy bo to tez niezrozumiałe

9. rura - co to za rura - 50mb jak na kolektor to trochę mało.

10. wogóle nie rozumiem co to za podliczniki

Zastanawia mnie też moc 27,4KW ja mam 220M i pompę 16kW i starcza a oni tutaj ci proponują27 + 4kW zapasu jakby co - bez sensu..

Myslę że firmy wykorzystują fakt że inwestorzy chcą mieć wszystko od jednego dostawcy bo boją się że coś nie zadziała - i dawaj naciągają pierdołami lub wykonaniem dolnego kolektora (którego tutaj nie ma) a i tak zabezpieczają sie przed ewentualną wpadką jakimiś podgrzewaniami elektrycznymi.

Tylko uważaj, bo przy takim wymiarowaniu kotła, to gazowy musi mieć moc około 50kW. Co to za dom, bo zapotrzebowanie mocy sztyowej na 1m2 - wg. kalkulacji "speców od PC" wynosi 152W/m2. Toć to wiecej niz dla domów wybudowanych w 1900 roku! :roll:

Coś Ci żle wyliczyli. Moim zdaniem moc PC powinna zawierać sie w przedziale od 9 do 15 kW. Optymalnie 12kW powinno wystarczyć. Takie liczenie to ewidentne naciąganie lub brak profesjonalizmu, co przedkłada sie, że inwestor płaci za PC kilkanaście tysiecy wiecej.

Nie wiem, czy wiesz, że proponowana PC jest "powietrzna", a pobó wynosi 4,5kWh czyli powinna ogrzać spokojnie około 300m2 zakładając jej sprawność około 3,3 przy uwzględnieniu CWU. Bez CWU powinna ogrzać - przy podłogówce minimum dom 400m2.

Widać jasno, że założono, że sprawność tej PC wynosi mniej niż 2,6.

Przy takiej kalkulacji faktycznie gaz jest najrozsadniejszy.

Pozdrawiam.

Czy razem z montazem ogrzewania (w rozumieniu kaloryfery) wyniesie ok. 35-40 kPLN?

tak choć tych jest tylko 7 bo reszta to podłogówka. W cenei też wkład kominowy, 3 geberity i rozporwadzenie kanalizy i gazu po domu, piec kondensacyjny. Czyli w tej cenie 35-40k jest większa funkcjonalność niż w ofercie PC.

Nie wiem, czy wiesz, że proponowana PC jest "powietrzna", a pobó wynosi 4,5kWh czyli powinna ogrzać spokojnie około 300m2 zakładając jej sprawność około 3,3 przy uwzględnieniu CWU.

nie wiem. Może to dlatego, że podłogówki jest 180m2 ??

nawet jeśli przesadzili z PC, to o ile może zmniejszyć się cena ?? 10k ?? to i tak hekrat więcej niż gazówka.

przejrzałem te octopusy - toz to sopel lodu bez odbioru ciepła z ziemi - nie wierzę że w Polskim klimacie zadziała (być może aktualna zima tak) ale w średnie nie wyrobi.

Toć to oni wiedzą i dlatego tak wymiarują 4,5 kw z PC + 4 kW z grzałki = 8,5 co od biedy może w całości ogrzać te 180 m2.

przejrzałem te octopusy - toz to sopel lodu bez odbioru ciepła z ziemi - nie wierzę że w Polskim klimacie zadziała (być może aktualna zima tak) ale w średnie nie wyrobi.

Czytalem w ktoryms z czasopism budowlanych (w ostatnich 3 miesiacach) opinie uzytkownika Octopusa. Jechal na nich strasznie. Dlaczego? W domu byla zima... :-? Pompa nie sprawdzaila sie.

moim skromnym zdaniem - producent pompy powinien w referencjach umieszczac (oczywiscie za zgodą) gdzie instaolwał takie pompy a nie chwalic się nagrodami i medalami z targów gdzie na papierze i z obliczeń weszystko wychodzi pięknie ... przed instalacją. Jak ja kupowałem pompę to producent nie bał pokazać mi się użytkowników kilkuletnich którzy chętnie ze mną porozmawiali> to samo jak zamontowali u nas 4 pompy też przyjeżdzały wycieczki - i nikt nie miał nic przeciwko - ot ludzka pomoc i porada - i na pewno jakby było coś nie tak to bym sie przyszłym użytkownikom pochwalił

Po powierzchni odbierania ciepła - u mnie jest 600 mb rury zakopanej w ziemi w której w zimie jest temperatura dodatnia. A tu jest 50mb rury chłodniczej co prawda z czynnikiem bezpośrednim ale jednak na powietrzu - dobra te te pompy moze są na zimę w klimacie włosko-hiszpańskim. Zresztą widać po tym że dodaja dodatkową grzałke 4kW (która na 100% będzie działała w zimne dni). Trzeba by znaleźć jakiegoś użytkownika. Po prostu nie wierzę i tyle.

W muratorze 12/2006 jest są opisane przeboje inwestora z pompą powietrzną firmy OCTOPUS (35 tys.). Wprawdzie ogrzewanie jest w domu powietrzne, ale przedstawiciel firmy zapewniał, że taka pompa wystarczy. Niestety w domu było max. 15 stopn (grudzień 2005). Firma kombinowała jak koń pod górkę by poprawić sytuację. Niestety nic z tego nie wyszło. Inwestor chce ją teraz zwrócić i jak na razie nie za bardzo może. Murator podkreślał brak profesjonalizmu firmy sprzedajacej i montującej pompę.