Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mala dygresja

Jak zauwazyliscie w obliczeniach OZC srednia temp. na dany miesiac jest w mojej strefie nastepujaca:

grudzien: -0,8*C

styczen: -3,4*C

Sprawdzcie sobie gdzies w statystye ile wyszlo w tym roku :lol:

Mnie to sporo odbiega od sredniej w danym miesiacu wiec i koszty beda w tym sezonie wyzsze niz obliczeniowe na sredniorocznych.

Ciekawe jakim stanem zamknie sie zima, jaka srednia temp. wyjdzie do jej konca.

Mnie juz zuzycie wyszlo wiecej niz obliczone, troche to wina niewysuszonego/niewygrzanego domu, ale przy takich mrozach to i tak musi wyjsc wiecej.

Pzdr.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Henok:

sądzę, że róznica temperatur będzie mniejsza niż 10K

sądzę, że porównywalnie cenowo byłoby zrobienie odwiertów a wówczas - mniej miejsca zajęte na działce oraz wyższy COP

kwestia szczelności tak zrobionego zbiornika i ewentualnego wycieku solanki zwłaszcza w sytuacji kiedy woda zmieniając stan zwiększy swoją objętość (jasne, że można zrobić zbiorniki przelewowe, zawory bezpieczeńśtwa etc, ale to zwiększy koszty

musisz odjąć od pojemności zbiornika ilość solanki, a to będzie sporo więc i większy zbiornik trzeba

kolejna rzecz, to w związku z ograniczoną pojemnością lepiej przewymiarowywać

JurekM

Ja bym w takiej sytuacji wybrał 3x80

gdzieś słyszałem, że powyżej 70-80mb należy stosować rurę 40mm ze względu na opory przepływu

ale... jakby zrobili 2x105mb z pe40 i dali taką samą cenę jak za 3x80 to bym wziął 2x105

jeśli firmy nie zmienią ofert to w tym wypadku 3x80 :)

Prosze odpowiedzcie jaką macie ustawioną max temperature na zasilaniu obiegu wtórnego. (ja chcąc uniknąć efektu ciepłej podlogi ustawiłem 35 stopni i sprężarka mi się wcale nie wyłącza. Zastanawiam sie też czy jest różnica w poborze prądu dla różnych temperatur zasilania obiegu wtórnego.

Prosze odpowiedzcie jaką macie ustawioną max temperature na zasilaniu obiegu wtórnego. (ja chcąc uniknąć efektu ciepłej podlogi ustawiłem 35 stopni i sprężarka mi się wcale nie wyłącza. Zastanawiam sie też czy jest różnica w poborze prądu dla różnych temperatur zasilania obiegu wtórnego.

Ja mam na zasilaniu 29-30 stopni

Ja mam teraz zasilaniu 29-30 stopni zależy od temperatury zewnętrznej im zimniej tym temperatura wzrasta.

Mala dygresja

Jak zauwazyliscie w obliczeniach OZC srednia temp. na dany miesiac jest w mojej strefie nastepujaca:

grudzien: -0,8*C

styczen: -3,4*C

Sprawdzcie sobie gdzies w statystye ile wyszlo w tym roku :lol:

http://polish.wunderground.com/history/station/12375/2010/1/21/MonthlyHistory.html

grudzień: -2st. C

styczeń: -7st.C

Henok:

sądzę, że róznica temperatur będzie mniejsza niż 10K

sądzę, że porównywalnie cenowo byłoby zrobienie odwiertów a wówczas - mniej miejsca zajęte na działce oraz wyższy COP

kwestia szczelności tak zrobionego zbiornika i ewentualnego wycieku solanki zwłaszcza w sytuacji kiedy woda zmieniając stan zwiększy swoją objętość (jasne, że można zrobić zbiorniki przelewowe, zawory bezpieczeńśtwa etc, ale to zwiększy koszty

musisz odjąć od pojemności zbiornika ilość solanki, a to będzie sporo więc i większy zbiornik trzeba

kolejna rzecz, to w związku z ograniczoną pojemnością lepiej przewymiarowywać

O podobnym rozwiązaniu pisał swego czasu sys35 :

http://forum.muratordom.pl/post3178701.htm#3178701

http://www.consolar.de/consolar-solaera.html

http://forum.muratordom.pl/post3179350.htm#3179350

Sys, może masz coś więcej na ten temat ?

Jakie macie teraz temp. DZ w stanie ustabilizowanym? 8)
-3,5/+1,2, po całonocnej pracy pompy ciepła :(.

Jednak moje DZ jest nieco za słabe (3x90m wymiennika poziomego) przy pompie ciepła 6kW.

Dlatego myślę o jego wspomaganiu. Sporo dają kolektory słoneczne - podwyższają temperaturę DZ o ok. 1st. C.(-2,5/+2,5), oczywiście w słoneczny dzień.

Jakie macie teraz temp. DZ w stanie ustabilizowanym? 8)
-3,5/+1,2, po całonocnej pracy pompy ciepła :(.

Jednak moje DZ jest nieco za słabe (3x90m wymiennika poziomego) przy pompie ciepła 6kW.

Dlatego myślę o jego wspomaganiu. Sporo dają kolektory słoneczne - podwyższają temperaturę DZ o ok. 1st. C.(-2,5/+2,5), oczywiście w słoneczny dzień.

Wcale nie jest tak źle, te +1,2C.

Ja bym zwiększył tylko wydajność na pompie DZ, o ile można. Parowanie nieco wzrośnie.

Z tego co pamiętam, masz dużą działkę? Dlaczego nie przewymiarowałeś kolektora gruntowego?