Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

no w tym roku troche nizsze zuzycie na ziriusie M2-7 niz rok temu

za caly styczen zeszlo nam w I taryfie 296 kw a w drugiej 886 kw

tyle ze na caly dom bez rozroznienia na PC bo podlicznika nie ma...wiec czysto teoretycznie i statystcznie nie jest zle jak na dom okolo 130m2 z grawitacyjna wentylacja..ciezko mi wydzielic sama PC ale pewnie z calosci jakies 30% nalezalo by zdjac

pozdr

rafal

Zdecydowanie ma 8)

Dla kogoś, kto dopiero zamierza zainwestować w PC jest to namacalny dowód kosztów ponoszonych przez użytkowników PC. :D

Jakby tego pliku nie było ,to wszystko byłoby tylko teorią. :roll:

Pierwszym pytaniem inwestora jest nie jaką PC wybrać , a pytanie ILE ROCZNIE BĘDZIE KOSZTOWAĆ MNIE EKSPLOATACJA? :p

Tylko mało kto zdaje sobie sprawę sugerując się oglądanymi wynikami, że te najlepsze wyniki nie są zasługą lepiej działającej PC, tylko mniejszym zapotrzebowaniem na ciepło i zazwyczaj właśnie wtedy (przy małym zapotrzebowaniu) nie opłaca się inwestować w drogie rozwiązania, bo jest mała stopa zwrotu inwestycji. W moim przypadku wyliczyłóe, że gdybym zastosował kocioł elektryczny zamiast PC, to w całym sezonie (takim jak w tym roku) uwzględniając całoroczne grzanie CWU miałbym koszt (całościowy) droższy o jakieś 1500-1700 zł. Przez 10 lat przepłaciłbym maks. 17 tys. (czy moja PC wytrzyma 10 lat?)

Podzielę się tez informacjami jak wyglądają koszty z moja pompą

Drugi sezon juz pracuje.

Dom 170m2

Nibe 1140 15kW - współdziała ze zbiornikiem 300/450 i solarami.

PC działa tylko od października do kwietnia a potem słoneczko dostarcza 100 % ciepla

PC zużywa - średnio 22 kWh na dobe (w ostatnie mrozy bylo 30)

Kosztowo to drożej niż planowałem (o jakieś 30% więcej)

Jestem na etapie sprawdzania gdzie ta energia mi ucieka....

Teraz PYTANIE

Czy ktoś spotkał się z "zintegrowanym" systemem do mierzenia COP

Czyli miernik energii 3 fazowy i Ciepłomierz PC - ale wyświetlacz jeden (najlepiej z możliwością zrzutu danych na komputera).

Drugi sezon juz pracuje.

Dom 170m2

PC działa tylko od października do kwietnia a potem słoneczko dostarcza 100 % ciepla

Możesz zdradzić, ile kosztował się cały system grzewczy (samo źródło ciepła-do rozdzielaczy)?

Możesz zdradzić, ile kosztował się cały system grzewczy (samo źródło ciepła-do rozdzielaczy)?

Kolektory 6x200 + studzienka +PC +solary +zbiornik ... ufff duzo .. jak chcesz zainwestowac w podobny to podziele sie ta informacja na priva jesli mialo by Ci to pomoc w decyzji.

Klimaw - czy te dane zużycia energii z waszych PC sa zapisywane automatycznie czy sami wszyscy je poprostu zapisujecie?

Idąc tym tokiem myślenia to przy nowych i dobrze docieplonych domach trzeba stosować najtańszy piec (śmieciucha)+kaloryfery lub tanie maty elektryczne. :cry:

Nic innego się przecież nie zwróci. :D

Daruj sobie ta ironię. Ja dzielę się refleksją jako użytkownik PC (drugi sezon użytkowania). Wybierając jeszcze raz podłogówki (wodnej) bym nie zamienił na inny system. Jednak bardzo poważnie zastanowił bym się nad zamianą PC na piec elektryczny(zwykła ekonomia). Wygoda ta sama, komfort nawet wiekszy, bo mniejsze prawdopodobieństwo awarii. No ale taka opinia na pewno nie jest na ręke osób, które żyją ze sprzedaży, instalacji i serwisu pomp ciepła :).

Drugi sezon juz pracuje.

Dom 170m2

Gratuluje masz ciepły dom !!

Dla takiego domku poszłoby za sezon z 500m3 gazu na ogrzanie. :roll:

Weź pod uwagę to , że ceny energii dla gospodarstw domowych jeszcze nie są uwolnione. :D

Czeka nas to niechybnie i to niebawem. :cry:

Ciekaw jestem , czy kiedyś ,po ich uwolnieniu również będziesz chciał piec elektryczny zamiast PC. 8)

Tak, tylko wtedy (gdy to faktycznie bedzie drastyczna podwyzka) PC również nie będą w czołówce w stosunku do innych rozwiązań.

Ale nawet dla mojego przykładu powyżej niechby różnica kosztów była zamiast 1500 rocznie załóżmy 3000, to przez 10 lat uzbiera się 30000tys. Słyszałem o droższych instalacjach pomp ciepła :)

Teraz PYTANIE

Czy ktoś spotkał się z "zintegrowanym" systemem do mierzenia COP

Czyli miernik energii 3 fazowy i Ciepłomierz PC - ale wyświetlacz jeden (najlepiej z możliwością zrzutu danych na komputera).

Spotkać nie spotkałem, ale za to pracuję nad "swoim" podobnym rozwiązaniem. Za kilka miesięcy jak nie będzie większych poślizgów pierwsze testy, mam nadzieję. Zmieniłem tylko mikrokontroler na większy bo mi flash'a zabrakło ;)

Archiwizację planuję ale na kartę SD.

no to ja wrócę do swojego sztandarowego przykładu...sąsiedzi chałupa 250m- ekogroszek ( bo 3 lata temu był na to boom) zeszly sezon grzewczy ( a zimy przecież nie było - 8 ton po 750 za tonę =6000/ my 700 + jakieś 400 cwu = 1100 czyli 4900 różnicy na sezonie. instalacja - nasza bez podłogówki 54000 ich 14000 czyli różnicy ...40000. pc zwróci sie po 9 latach? za to mam zero problemu z brudną zasyfioną kotłownia, popiołem z pieca, przeglądami i...wkładem kwasowym do komina, że o kominie nie wspomnę. Po 3 latach wkład zardzewiały - trzeba wymienić, a miał być super... i nie mówię tego z sarkazmem - chodzi mi o to, że każde rozwiązanie ma plusy i minusy. Piec też z najwyższej półki musieli wymienić na szczęście jeszcze na gwarancji, bo miał wadę. Więc to nie jest tak że inni nie mają problemów. szkopuł w tym, żeby wymiana tych pierdół nie uderzyła za mocno po kieszeni. No bo tak naprawdę co sie może skiepścić? sprężarka? Jeśli tak to czy ktoś wie ile kosztuje wymiana? co jeszcze - pompy obiegowe - to są chyba grosze w porównaniu ze sprężarką. sterowniki - nie mam zielonego pojęcia co jeszcze?

Ale nawet dla mojego przykładu powyżej niechby różnica kosztów była zamiast 1500 rocznie załóżmy 3000, to przez 10 lat uzbiera się 30000tys. Słyszałem o droższych instalacjach pomp ciepła :)

Być może po 10 latach w pompie ciepła konieczna będzie wymiana sprężarki, ale z pewnością nie będziesz musiał od nowa robić dolnego źródła, czy ogrzewania podłogowego.

Mam kolejne wykresiki z okresu, gdy mrozy zelżały. PC pracuje tylko w nocnej taryfie i włącza się tylko 2 razy na dobę. W domu mam temperatury dół koło 21, góra 19.5-20 stopni. GZ:

http://img716.imageshack.us/img716/6645/31720730.jpg

Grzejniki o temperaturze w okolicach 30 stopni kiepsko grzeją, ale na szczęście wystarcza. Mam bardzo małą różnicę temperatur zasilania i powrotu, może zmniejszyć bieg obiegówek ? Jeszcze DZ:

http://img535.imageshack.us/img535/3612/93167791.jpg

Widać, że DZ się nieco zregenerowało i temperatura nie spada już poniżej 0, a wręcz przez kolejne dni nieznacznie rośnie - 800m rury działa :lol: . Na koniec temperatura zewnętrzna:

http://img16.imageshack.us/img16/508/outhf.jpg

Temperatura zewnętrzna jest zaśmiecona tym samym wydmuchem ciepłego powietrza z piwnicy co ostatnio. Na zielono zaznaczyłem mniej więcej rzeczywisty przebieg temperatury, po odfiltrowaniu zakłóceń. Jak widać upałów nie było ;-)

no to ja wrócę do swojego sztandarowego przykładu...sąsiedzi chałupa 250m- ekogroszek ( bo 3 lata temu był na to boom) zeszly sezon grzewczy ( a zimy przecież nie było - 8 ton po 750 za tonę =6000/ my 700 + jakieś 400 cwu = 1100 czyli 4900 różnicy na sezonie. instalacja - nasza bez podłogówki 54000 ich 14000 czyli różnicy ...40000. pc zwróci sie po 9 latach? za to mam zero problemu z brudną zasyfioną kotłownia, popiołem z pieca, przeglądami i...wkładem kwasowym do komina, że o kominie nie wspomnę. Po 3 latach wkład zardzewiały - trzeba wymienić, a miał być super... i nie mówię tego z sarkazmem - chodzi mi o to, że każde rozwiązanie ma plusy i minusy. Piec też z najwyższej półki musieli wymienić na szczęście jeszcze na gwarancji, bo miał wadę. Więc to nie jest tak że inni nie mają problemów. szkopuł w tym, żeby wymiana tych pierdół nie uderzyła za mocno po kieszeni. No bo tak naprawdę co sie może skiepścić? sprężarka? Jeśli tak to czy ktoś wie ile kosztuje wymiana? co jeszcze - pompy obiegowe - to są chyba grosze w porównaniu ze sprężarką. sterowniki - nie mam zielonego pojęcia co jeszcze?

Twój przykład potwierdza moje refleksje. Twój cały sezon na PC to 1100 zł. Czyli przyjmując, że uzyskałeś średni COP=4 (przykładowo), to grzejąc tylko pradem zapłaciłbs rocznie 4400zł czyli 3300 wiecej niż na PC. Przez 10 lat, to dopiero 33tys. Za pompe dałeś 54 tyś. Czy naprawde sie opłaciło? Piec elektryczny kosztuje pewnie kilka tys.

Gdy COP był mniejszy niż 4, to wyglada jeszcze gorzej :)

Nie liczę zysku z ewentualnych lokat pieniedzy nie utopionych w PC.

Twój przykład potwierdza moje refleksje. Twój cały sezon na PC to 1100 zł. Czyli przyjmując, że uzyskałeś średni COP=4 (przykładowo), to grzejąc tylko pradem zapłaciłbs rocznie 4400zł czyli 3300 wiecej niż na PC. Przez 10 lat, to dopiero 33tys. Za pompe dałeś 54 tyś. Czy naprawde sie opłaciło? Piec elektryczny kosztuje pewnie kilka tys.

Gdy COP był mniejszy niż 4, to wyglada jeszcze gorzej :)

wiesz co moi rodzicemaja znajomych, którzy w swojej chałupie mają podlogową matę elektryczną. jest tak fajnie...wszędzie wyłączniki czasowe, wszystko podporządkowane II tearyfom i braku gospodarzy w domu oraz faktowi, że w zimne zimowe wieczory siedzą w salonie...reszta nastawiona na minimum, żeby woda nie zamarzła. owszem koszt był bardzo niski...ale teraz są niewolnikami własnego domu. 6000 tys. to ich najlepszy jak dotąd wynik, którym sie zreszta chwalą. to ja już wolę pc.

Nie liczysz też, że teraz się zarabia i jest kasa, a później różnie być może i wielu, wielu innych spraw. Oczywistym jest też że trzeba chatę dobrze ocieplić jak się tylko da i to jest podstawa, zwłaszcza że styropian jest tani w porównaniu do reszty kosztów, choćby jego położenia. Powoli robi się z tego akademicka dyskusja. Nikt Ci nie każe montować PC i każdy o ewentualnych inwestycjach podejmuje decyzje sam.

I końcowa uwaga, TNIJCIE cytaty please.