Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

7tonik napisał:
Co do solarów, to gdy nie ma znacznego dofinansowania np. z gminy, to nigdy się nie zwróci :)

Tu zgoda , ale tylko w przypadku montowania solarów i jednoczesnym użytkowaniu PC. 8)

W przypadku marcin_u mamy do czynienia z konwencjonalnym ogrzewaniem. :)

Pakowanie kasy w PC , która ma pracować 6 miasięcy w roku tylko na CWU jest według mnie bez sensu. :o

Koszt tej PC i solarów będzie podobny , a koszty eksploatacyjne ( zuzycie prądu) bezwzględnie na korzyść solarów.

Pomijam całą instalację , baniak itp , bo to musi być w obu przypadkach. :p

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

klimaw napisał:
Pakowanie kasy w PC , która ma pracować 6 miasięcy w roku tylko na CWU jest według mnie bez sensu. :o

Koszt tej PC i solarów będzie podobny , a koszty eksploatacyjne ( zuzycie prądu) bezwzględnie na korzyść solarów.

Pomijam całą instalację , baniak itp , bo to musi być w obu przypadkach. :p

Koszt kompaktowej pompy ciepła powietrze-woda (pompa ciepła z zasobnikiem ciepłej wody) jest porównywalny z kosztem instalacji solarnej (kolektory, zestaw pompowy z zabezpieczeniem, podgrzewacz ciepłej wody).

Poza sezonem grzewczym (temperatury zewnętrzne powyżej +5st. C) taka PC potraf pokryć 100% zapotrzebowania na ciepła wodę ze znaczną sprawnością (COP>3,0). Dodatkowo można wykorzystać ją latem do schładzania pomieszczeń.

Biorąc pod uwagę ilość dni pochmurnych, nawet latem, kolektory słoneczne nie są w stanie zapewnić 100% ciepłej wody. Uwzględniając to, może okazać się, że inwestycja w PC powietrze-woda bardziej się opłaca.

Cytat
Henok

Pompy do CWU są nawet tańsze od kolektorów :wink:

Tutaj masz przykłady:

http://www.allegro.pl/item913692970_pompa_ciepla_do_c_w_u_thermoval_krs_x_6_0.html cena 5699zł

http://www.allegro.pl/item909194319_pompa_ciepla_dimplex_do_grzania_wody_wyprzedaz.html cena 5340zł

A za taką kwote nie kupisz zestawu dla 4 osób.

Edytowane przez kerado28

HenoK

Mamy za mało danych ,by jasno powiedzieć ,co w tym przypadku jest lepsze. :p

Może czasem wystąpić stan braku odpowiedniej ilości ciepłej wody z solarów ze względu na warunki atmosferyczne-tego nie sposób zanegować. :(

Weź jednak pod uwagę przy jakim koszcie następuje grzanie w PC , a przy jakim w solarach ( energia). :cry:

rume napisał:
klimaw

W jakich temperaturach śmigasz z cwu :) ? A co z Legionellą? ;)

Ja mam 160l lecę na 45-50 i nie ma problemu z wodą (4 osoby)

do wczoraj mieliśmy ustawioną temp 50oC na cwu, ale wczoraj zmniejszyłem do 40oC. Zobaczę jak to hula - wody nie braknie bo jest dogrzewana nawet w trakcie korzystania z niej.

Co do Legionelli to co 7 dni mam ustawiony przegrzew instalacji w 60oC - PC ma taką funkcję.

marcin_u napisał:
mnie interesuje pompa ciepła powietrzna do cwu. czy warto zawracac sobie głowe takim czyms? do tej pory grzałem poza okresem grzewczym cwu palac w kotle ,grzałem wode w zasobniku 150l do 80-90* i starczało na cały dzien wraz z 3prysznicami. ile mniej wiecej kosztowało by grzanie tej wody pradem grzałka? czy warto zastosowac pc (ceny okolo 7tys) zeby zaoszczedzic okolo 4xmniej pradu? pompa była by uzywana tylko przez 6mc/rok

Z wyliczeń wynika., że zuzywasz przez te 6 mies. na podgrzanie wody ok. 1727kWh. Koszt w I taryfie ok. 990 zł na 6 mies., W drugiej 430 zł przez 6 mies. Czy się opłaci już sam oszacujesz :)

Zasobnik przy PC conajmniej 550l, przy solarach nie wiem.

HenoK napisał:

Biorąc pod uwagę ilość dni pochmurnych, nawet latem, kolektory słoneczne nie są w stanie zapewnić 100% ciepłej wody. Uwzględniając to, może okazać się, że inwestycja w PC powietrze-woda bardziej się opłaca.

I tu sie możesz mylisz - jestem szczęśliwym posiadaczem solarow próżniowych i od kwietnia do wrzesnia zeszlego roku moja PC byla wyłączona a ciepla woda w kranach zawsze byla. Z tym ze zbiornik na ciepla wode jest 450 litrów - cieplej wody było nawet na kilka dni pochmurnych.

Mimo to jak ktos nie ma możliwości na solary to PC woda/powietrze jest według mnie b.dobrym rozwiązanie na CWU.

Bartek_Sl napisał:
  rume napisał:
klimaw

W jakich temperaturach śmigasz z cwu :) ? A co z Legionellą? ;)

Ja mam 160l lecę na 45-50 i nie ma problemu z wodą (4 osoby)

do wczoraj mieliśmy ustawioną temp 50oC na cwu, ale wczoraj zmniejszyłem do 40oC. Zobaczę jak to hula - wody nie braknie bo jest dogrzewana nawet w trakcie korzystania z niej.

Co do Legionelli to co 7 dni mam ustawiony przegrzew instalacji w 60oC - PC ma taką funkcję.

moje 3grosze do CWU i wielkości zasobnika:

mam 160l ustawione na 41-48C i co 4tyg. przegrzewanie lagionella, nie korzystam z II taryf - takie rozwiązanie pozwala przy cyrkulacji ustawionej między 6-22 co 30min, mieć cięgle ciepłą (~43C na zbiorniku w PC) wodę w każdym punkcie rozległej "parterówki", mam dwa punkty >15m rur od PC i dwie osoby non stop w domu - brak cyrkulacji, to nie tylko brak komfortu, w takim domu to czekanie 1-2min na ciepła wodę w kranie i spuszczanie w kanalizację wiaderka za każdym odkręceniem kranu (sprawdzałem praktycznie przez 3 miesiące nie było pompki cyrkulacji podłączonej), próby zmieszczenia się w taniej taryfie wymagałyby utrzymywania zbiornika znacznie większego niż 300l, a grzania większej ilości zdaje się traciłoby też już sens ekonomiczny tej taniej taryfy

PC pracuje u mnie 1,5-2h dziennie na CWU, 30min to nadrabianie strat cyrkulacji, lubimy sie wszyscy (3 osoby dorosłe) pluskać codzień dość długo pod prysznicem

dla przyjemności kąpieli w wannie (a mam taką nie najmniejszą ~300l) włączam DCWU 3h, które podbija temp. do 55C i na bieżąco stara się ją podtrzymać, nie ma problemu by tę wannę napełnić gorącą wodą, poleżeć 30min-1h, gdy w tym czasie inni domownicy mogą normalnie korzystać z CWU brać prysznic itp., a na koniec mieć nadal do spłukania gorącą wodę

przepraszam za długi jak zwykle u mnie referat, ale może to wielu osobom rozjaśni kwestię doboru zbiornika do swoich zwyczajów, nie tylko dopasować go pod kątem oszczędzania, bo potem te oszczędności mogą się okazać mocno niewygodne i w efekcie i tak grzeje się non stop do wysokiej temperatury tylko, że większy zbiornik (przykład z za płotu, u sąsiada z PC II taryfą i dużym zbiornikiem tak to oszczędzanie się skończyło ;-)

hej!

klimaw

chyba zdecyduję się na dodatkowy zbiornik. Nowe pompy NIBE z zerii z 5-tką na końcu mają zalecaną współpracę z buforem, chyba właśnie z tego powodu, o którym pisał Serwis 24 dlatego instalator proponuje bufor symboliczny 100L (?)

kerado28 mam dom 220m powierzchni mieszkalnej + garaż 42m + poddasze nieużytkowe- 50m. Co do buforu on nie proponował 1000L, tylko powiedział, że żeby spełnił rolę, o którą pytałem (np.praca pompy w 2 taryfie) to musiałby mieć 1000L. On proponował NIBE 1140 bez bufora, NIBE 1145 z Buforem 100L bo takie jest zalecenie producenta- współpraca z buforem.

Serwis 24 myślę, że Twoja podpowiedź co do bufora trafia w sedno, pytanie tylko czy 100L bufor to nie "atrapa" bo tego wymaga producent?

dzięki za wszystkie odpowiedzi

Dzieki za korekte powietrze woda :)

klimaw napisał:
Notoco

Jak szacujesz koszt energii el. takiego grzania(pompki obiegowe+elektronika)?

Niestety nie mam na stale podlaczonego miernika zużycia energi na solarach - juz niedlugo

Pobor energi przez elektronike - pomijam bo bardzo niski (ponize 2 W)

pompa obiegowa do solarow w lecie jest ustawiona na pelna moc - 90w - sreni czas pracy 10 h na dobe

w zimie na min moc - 45W - sredni czas pracy 2h

Co ciekawe nawet przy tem. okolo zera jak tylko sloneczko wyjdzie pompa sie załącza i pracuje na 40-60% mocy przez jakis czas.

Ciężko osaczowac bo w zależności od różnicy tem pomiędzy panelami i woda pompa pracuje miedzy 30-100% mocy.

PS

Mam juz panele do produkcji energii elekt (max500W) wiec niedługo będzie to energia ze słońca za darmo

Tylko niech nikt nie mowi mi o ekonomii tu ... ja zaoszczedzilem te pieniadza niepalac i nie pijac (duzo) :)

pompxxla napisał:
  rwxw napisał:
Ale kto rozsądny zakłada grzejniki do pc ?

Jakby spojrzeć na temat trochę szerzej, to nie wszyscy myślą o PC przed budową. Co wtedy?

Właśnie ja mam taką mieszaną instalację z tych powodów o których piszesz - pomysł na pc przyszedł dopiero po założeniu instalacji :cry: . W takim wypadku trzeba podejść do instalacji indywidualnie.

klimaw napisał:
To popytaj po co ten bufor , bo 100l to może być zbiorniczek wyrównawczy , a nie bufor.

To nie bufor, to tylko sprzęgło hydrauliczne.

kowaldo napisał:
Czy mógłbyś napisać coś o tym sprzęgle hydraulicznym

Każda pompa wymaga odpowiedniego nominalnego przepływu cieczy po obu stronach: gz i dz. Wymagane przepływy są zazwyczaj określone w instrukcji montażu. Jeśli chodzi o dz, to jego parametry się nie zmieniają - nikt nie zakręca pętli, więc raz dobrze zamontowane, ustawione i odpowietrzone dz działa bez ingerencji. Inaczej jest z gz. Jeśli ktoś instaluje np. jakąś regulację - typu termostaty na grzejnikach czy pętlach podłogówki, to może się zdarzyć, że wszystkie (czy duża część) obwody/pętle grzewcze się zamkną. Dla pompy byłby to problem, bo przepływ cieczy na jej wymienniku by został zabklokowany/zmniejszony. W takim wypadku pompa po osiągnięciu maksymalnej bezpiecznej temperatury powinna się wyłączyć z odpowiednim kodem awarii (przegrzany skraplacz). Oczywiście nie jest to najlepsze dla sprężarki, Żeby takich sytuacji uniknąć można zainstalować sprzęgło - niewielki zbiornik i podłączyć go niezależną obiegówką do pc. Wtedy obojętnie co się będzie działo w obwodzie ogrzewania, obiegówka pc zapewni pompie jej nominalny przepływ. Gdy woda w sprzęgle się zagrzeje (bo braknie odbioru ciepła przez instlalację) to pc się normalnie wyłączy zgodnie z ustawionym programem grzewczym po osiągnięciu zadanaj w programie temperatury powrotu i wszystko będzie działać, bo do przegrzania skraplacza nie dojdzie.

Kolejny przykład zastosowania to źle zrobiona instalacja grzewcza, w której nie jesteśmy w stanie uzyskać nominalnego przepływu, bo np. średnice rurek są za małe. Ewentualnie dla świętego spokoju, gdy nie wiemy, czy przepływ w obwodzie grzewczym będzie taki jak trzeba.