Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może się zdarzyć, że wszystkie (czy duża część) obwody/pętle grzewcze się zamkną.

Miałem w początkowym okresie głowice termostatyczne na pętlach,ale nawet wtedy nie miałem ich pozakładanych na obwody łazienek.

Nie było więc u mnie takiego zagrożenia.

Pewnie wyważam otwarte drzwi , ale nie raz już tu pisano( np.hydrol , terplace,bonetka,) , że generalnie im mniej zakłóceń w obwodzie tym cały układ jest efektywniejszy. :)

Też trochę wtedy nie wierzyłem. :roll:

Teraz mam wyrzucone nie tylko głowice termostatyczne , ale także wkręcone standardowo w belkę rozdzielacza zaworki ( grzybki) i założone tam zwykłe zaślepki. :D

Jedynym elementem w obwodzie są regulatory przepływu. 8)

Jest pięknie i tanio. :wink:

Lepiej nie komplikować układu.

kowaldo

Nie daj się nabrać na to sterowanie. :cry:

Bardzo zwiększa się dT GZ , a poza tym jest bardzo duża bezwładność, która dodatkowo mocno zmniejsza efektywność tego sterowania.

Przerabiałem , to wiem.

Wal 100% podłogówki bez żadnych śmieci.

Moim zdaniem połączenie podłogówki z PC nie wymaga dodatkowo sprzęgła (podłogówka jest jednocześnie buforem i sprzęgłem). Co znaczy pojemność cieplna 100l wody przy niskotemeraturowym grzaniu w porównaniu z pojemnością cieplną podłogówki???? A poza tym chyba obecnie wszystkie PC mają technologię inwerterową (dostosowanie wydajności)

Mam juz panele do produkcji energii elekt (max500W) wiec niedługo będzie to energia ze słońca za darmo

Tylko niech nikt nie mowi mi o ekonomii tu ... ja zaoszczedzilem te pieniadza niepalac i nie pijac (duzo) :)

Twoja sprawa, że wspierasz ekologię na własny koszt (pewnie dla równowagi z tymi, co palą oponami i pampersami :) )Ale nie gadaj głupot, że dostajesz energię za darmo. Dla porównania, jest to identyczny przypadek jak opłacalnośc wydobycia w Polsce gazu czy ropy naftowej. Co z tego że jest do wzięcia "za darmo", skoro i tak się nie opłaca.

NIBE 1145 z Buforem 100L bo takie jest zalecenie producenta- współpraca z buforem.

Możesz napisać skąd ta informacja , bo przeleciałem wszystkie instrukcje i nic takiego nie znalazłem. :cry:

no takie info dostałem od instalatora, "zalecana współpraca z buforem ciepła", powiedział, że jest to związane z nowym sterownikiem, który jest w 1145, wcześniej robił mi ofertę na 1140 i nie było w niej żadnego bufora.

Twoja sprawa, że wspierasz ekologię na własny koszt (pewnie dla równowagi z tymi, co palą oponami i pampersami :) )Ale nie gadaj głupot, że dostajesz energię za darmo. Dla porównania, jest to identyczny przypadek jak opłacalnośc wydobycia w Polsce gazu czy ropy naftowej. Co z tego że jest do wzięcia "za darmo", skoro i tak się nie opłaca.

Nic na tym swiecie nie jest za darmo!

A prosilem zeby nikt mi nie mowil o ekonomii..... no nic...

Gaz i ropa w polsce nie jest za darmo - bo ktos musi zainwestowac, wydobyc, przerobic, rozprowadzic i sprzedac - i tu mowimy o ekonomi i rentownosci itd.

Dla mnie prad z paneli + cieplo ze sloneczka = "darmowa" energia.

Mowie tylko ze zamiast "inwestowac" w uzywki, tv wielkosci stolu do pingponga czy najnowszy model samochodu z alufelgami, zainwestowalem w ... moje dobre samopoczucie i moze lepsza przyszlosc dla moich dzieci :)

Też jestem ciekawa co na ten temat NIBE, zwłaszcza że u nas trwają dyskusje nad wyrzuceniem bufora 300l przy modelu 1245. Bufor został przewidziany w projekcie, jak wniskuję z powyższych postów z dwóch powodów: miało być sterowanie pokojowe (zrezygnowaliśmy) oraz grzejniki drabinkowe w łazienkach i garażu (to zostało). Myślałam, że pojemność tych czterech grzejników jest tak niewielka w stosunku do całej instalacji, że bufor mozna by wyrzucić, a tu taka informacja. Jestem tym bardziej zaskoczona, że faktycznie w instrukcjach i dla instalatora i użytkownika nie ma słowa o buforze.

Zgadzam się z teza za jeśli nie planuje się jakiejkolwiek regulacji w poniszczeniach to brak jest sensu robienia buforu. Przeszukałem strony nibe (włącznie ze szwecka :)) i za nic nie mogę znaleźć tam informacjo o celowości/wymogu jego instalacji... moze instalatorzy maja jakies inne wytyczne?

klimaw

no 1145 wycenili mi na 24150 netto (12kW), 1245 na 27050 netto czyli 2900 dokładnie połowa :(

jako ciekawostkę podam, że inna firma również dała mi ofertę na NIBE z nowej serii gdzie instalator na moje pytanie wręcz odradza montaż bufora i pisze: "Bufor nie jest konieczny,należy tylko odpowiednio zaprojektować ogrzewanie podłogowe."[/b]