Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...) Pozdrawiamy :lol: Naszego kolegę od negocjacji z CK :lol: Ugrałeś coś? My czekamy na odpowiedź.

Dzięki i również pozdrawiam. otóż nie ugrałem bo... nie zacząłem grać jeszcze:( Złapałem we wsi koparkę i zrobiłem 2 dziury na h=2m w miejscu przyszłego kolektora gruntowego. Znaleźliśmy żółciutki piaseczek (na szczęście nie taki sypki jak na wydmach:)) ale dodatkowo jakieś stare fundamenty ~1,5m w ziemi... Hmm... Okoliczni mówią że kiedyś tam stały jakieś ruiny chałupy... Tak się teraz zastanawiam czy nie przekombinuję z tą pompą: grunt słaby do PC (choć C-K zachęca, zachęca jak najbardziej) no i szykuje się spory koszt robót ziemnych skoro jeszcze coś trzeba będzie spod ziemi wydłubywać... Pocieszcie nas jakoś!:)

pozdrawiam

ultimate

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ultimate. U nas na działce też jest piach i... dlatego pompa 7/14 wi czyli lekko przewymiarowana wg nich, dlatego 7 wiązek po 75 m gdy przy innym gruncie wystarczyłoby 25, dlatego aż 450 m działkipod kolektor choc najpierw miało byc 340. I jeszcze jedno... ja mieszkam na polskim biegunie zimna.. no może zimniej jest juz tylko w Suwałkach...25 km ode mnie :wink: Jak sam widzisz nie jest różowo, ale i tak uażamy, że podjęliśmy słuszną decyzję. Zobaczymy co będziemy uważali po pierwszym sezonie grzewczym :roll: A co do fundamentów z przeszlosci: pod kolektor muszę miec wykop głeboki na około 1,7 m to poniżej tego co napisałes, wiec kopiąc możesz od razu koparką " chlasnąc" zgliszcza. My już musieliśmy usunąc 40 m rury, któr była na poseski 2m pod ziemią bo...takchcial nadzór budowlany. Inaczej nie dostalibyśmy pozwolenia. Koparka przyjechała, wykopała, a rurę wyrwała z mięsem( to była 100- żeliwo) koszt:250 zł. Pozdrawiamy i nie łam się to wszystko pierdoły.. :lol:

A i jeszczejedno zdecydoaliśmy się na całokształt do c.o. czyli pc+dolne źródło bez kopania+ osprzęt kotłowni+podlogówka z wszystkimi duperelami razem 59.700,- brutto. do c.u.w będziemy kupowali zwykły bojler. Powód proza życia czyli kasa. :wink: Już ktoś z Was liczył za ile lat to się zwróci.Rozważamy co prawda jeszcze zakup solarów.Widziałam system kompletny z prożniowymi za 7.500alenie wiem co z zimą. One wtedy też grzeja wodęczy tylko latem ? A jeśli nie to zimą włąza się grzałka, która jest w biorniku czyli coś jak bojler? Napiszcie co o tym sądzicie. Pozdrawiam. Kacha

Dopowiem jeszcze jedno rozwiązanie dla CWU. O ile bedzie zbiornik (zasobnik, bufor) warto "dołożyć" jedną węzownice dla CWU. Na CWU zainstalować elektroniczny przepływowy podgrzewacz wody przeznaczony do takich celów. Rozwiazanie takie ma zalete, że CWU podgrzewasz mniejsza ilością energii, a do wady zaliczyć trzeba, ze konieczna jest instalacja 3 faz dla podgrzewacza.

No dobra, a co powiecie na temat oferty Stiebel - eltron? tam jest pompa powietrze-woda z centralą wentylacyjną za...6500, - Zasobnik jest wbudowany i ma 100 L. trochę mało, alemoże są wieksze? Widziałam to w ostatnim Ładnym Domu. I się zatanawiam. N forum poświęconym Solarom ktoś napisał, że mial bojler w domu i podgrzanie wody kosztowalo go 150 zl miesiecznie! Jesli to prawda to się zastanowię nad tą pompą. Co Wy nato?

No dobra, a co powiecie na temat oferty Stiebel - eltron? tam jest pompa powietrze-woda z centralą wentylacyjną za...6500, - Zasobnik jest wbudowany i ma 100 L. trochę mało, alemoże są wieksze? Widziałam to w ostatnim Ładnym Domu. I się zatanawiam. N forum poświęconym Solarom ktoś napisał, że mial bojler w domu i podgrzanie wody kosztowalo go 150 zl miesiecznie! Jesli to prawda to się zastanowię nad tą pompą. Co Wy nato?

Witam ja będę miała pompę właśnie Stiebel Eltron WPC 13 będzie wyposażona

w moduł chłodzenia pozwalający schładzać latem pomieszczenia.

No dobra, a co powiecie na temat oferty Stiebel - eltron? (...)

ktoś napisał, że mial bojler w domu i podgrzanie wody kosztowalo go 150 zl miesiecznie! Jesli to prawda to się zastanowię nad tą pompą. Co Wy nato?

Ile ile? 150zl MIESIECZNIE? czy mialas na mysli ROCZNIE?

Bo za 150zl to mozna podgrzac ok.8000L wody i to w I taryfe :D

pozdrowionka

ultimate

Czytałam na forum poświęconym opłacalności solarów wypowiedź kogoś kto miał bojer w starym domu. stwierdził, Ze takie były koszta i w związku z tym obecnie kupuje solary pomimo tego, że opinie co do ich wątpliwego zwrotu są podzielone.

Ponieważ instalacja solarna była przez nas rozważana( ale one znikowo grzeja zima i to tylko próżniowe) więc powrócił temat pompy ciepła do c.u.w. Ta z oferty stiebela ma opcje gezania wody i wentylacji powieszchni 140 m. coś jakby rekuperator? no i cena: 6500,- a nie jak u CK koło 8000,-

Witaj Angi! Mam pytanie: czy to pompa tylko do c.u.w.? Jeśli tak to jak wyglada to cenowo i co ona potrafi. W sensie jak duży zbiornik, moc itd. Dzięki

Witaj, jest to pompa ciepła model WPC 13, MOC grzewcza 14 kW, przygoptowanie ciepłej wody użytkowej będzie za pomocą zasobnika będącym

integralną częścią zestawu WPC 13, kolektor będzie poziomy, dostałam wycenę na sumę 64400 zł wszystko.

pozdrowionka

ultimate

Mam szczery zamiar brać jedną kąpiel w dni parzyste [150l] i jeden prysznic w dni nieparzyste [50l].

Średnio wypada 100l CWU dziennie. Żona pewnie zużyje więcej. :oops:

Jak łatwo policzyć 100l/dzień * 2osoby * 30dni = 6000l miesięcznie.

Coś ze mną jest nie w porządku Twoim zdaniem? :roll:

A Dzieci? Goście? Zmywanko? Małe płukanko? Ręczne pranko? Itd, itd, itd ...

pozdrawiam TomekJ.

no dzięki, ale to jest pompa do wszystkiego. My zdecydowalismy się na oferte CK do c.o. , ale mamy dylemat czym grzac wodę użytkową i tylko to. daltego myślimy o pompie powietrze - woda, ale niekoniecznie CK bo są tańsze.

Twoim zdaniem, to że PC jest tylko do ogrzewania to zaleta? :roll:

Zupełnie nie qmam Twojego uporu w doborze oferty.

Nie chcę wpływać na Twój wybór, ale u CK nawet nie masz bufora w ofercie.

A jak ważna to sprawa - proponuję przekonać się po lekturze TEGO wątku.

I jeszcze te dodatkowe [bagatelne przy wycenie 60k za PC z CK], głupie 6,5k za grzanie CWU.

Koniec Świata...

pozdrawiam TomekJ

Bufor to nie jest konieczność w każdym przypadku. Sens bufora to w końcu min. podniesienie bezwładności układu. Przy grzejnikach, owszem ma sens, a przy podłogówce? Zbędny kompletnie. Policz tylko ile wody byłoby w Twoim domu w układzie grzejnikowym, a ile jest w układzie podłogowym. Nie zapominając oczywiście o całej masie jastrychu. Powstaje tak ogromny zbiornik ciepła, że bufor w tym wypadku to tylko niepotrzebny wydatek. No chyba, że na okres wiosny i lata się przyda aby podnieść pojemność układu przy grzaniu ciepłej wody. Tak więc bufor ma sens, ale w określonych konfiguracjach.

Pozdrawiam

witam wszystkich

czytalem ze ziemia jest bardzo dobrym akumulatorem ciepla.

przyszedl mi do glowy pomysl aby nadmiar cieplej wody latem z kolektorow slonecznych zamiast spuszczac w kanal wpuscic wymiennikiem ciepla do gleby tuz przy pionowych sondach od pompy ciepla.

Jak myslicie czy takie rozwiazanie podnioslo by temperature ziemi i czy poprawiloby to sprawnosc pompy ?

pozdrowionka

ultimate

Mam szczery zamiar brać jedną kąpiel w dni parzyste [150l] i jeden prysznic w dni nieparzyste [50l].

Średnio wypada 100l CWU dziennie. Żona pewnie zużyje więcej. :oops:

Jak łatwo policzyć 100l/dzień * 2osoby * 30dni = 6000l miesięcznie.

Coś ze mną jest nie w porządku Twoim zdaniem? :roll:

A Dzieci? Goście? Zmywanko? Małe płukanko? Ręczne pranko? Itd, itd, itd ...

pozdrawiam TomekJ.

Wszystko z Tobą w porządku jak również ze mną:) Jak dla mnie wszystko pasuje i da się to zrobić za ~150zł za pomocą zwykłego elektrycznego bojlera jak pokazały obliczenia nas obu. Tylko że swimmer pisała o NISKICH wydatkach znajomych grzejących cwu przy pomocy pewnej PC. NISKIE byłyby w stosunku rocznym, ale 150zł na miesiąc to ja tu nie widziałem żadnej oszczędnosci nad prądem i to w I taryfie.

pozdro

ultimate

P.S. A jakbym miał się już przyczepić Twoich obliczeń to dodam że jak chcesz zużywać 150L na każdą kąpiel to masz sporą wannę:) oraz to że mylisz się w założeniach, że tę wannę (oraz przysznic) zasilasz tylko gorącą wodą z bojlera - to byłoby nie do wytrzymania:)

.... oraz to że mylisz się w założeniach, że tę wannę (oraz przysznic) zasilasz tylko gorącą wodą z bojlera....

Oj tu przy zasilaniu zbiornika CWU byłbym ostrożny z mieszaniem z zimną wodą - ta woda ma do 50 st C a tego nie ma już co mieszać z zimną (dlatego zasobniki powinny być duże) - przynajmniej w wannie. Co innego z bojlera elektrycznego

Bufor to nie jest konieczność w każdym przypadku. Sens bufora to w końcu min. podniesienie bezwładności układu. Przy grzejnikach, owszem ma sens, a przy podłogówce? Zbędny kompletnie. [...] Tak więc bufor ma sens, ale w określonych konfiguracjach.

Pozdrawiam

No właśnie mamy dosyć konkretny przypadek. Bufor, moim zdaniem przyda się do:

- podgrzania 500l CWU przy pomocy taniego prądu i taniej w eksploatacji PC,

- wyeliminowania z układu dodatkowej PC do CWU [wprawdzie to "głupie" 8k, ale lepiej mieć niż nie mieć te 8k 8)],

- komfortu psychicznego [zawszeć to 500l ciepła za mną stoi] :lol:

Btw. Grzejniki do PC nadają się dość średnio. Dla porządku piszę.

pozdrawiam TomekJ

Wszystko z Tobą w porządku jak również ze mną:)

Ufff... :lol:

Tylko że swimmer pisała o NISKICH wydatkach znajomych grzejących cwu przy pomocy pewnej PC. NISKIE byłyby w stosunku rocznym, ale 150zł na miesiąc to ja tu nie widziałem żadnej oszczędnosci nad prądem i to w I taryfie.

Wydaje mi się, że Swimmer napisała:

Na forum poświęconym Solarom ktoś napisał, że mial bojler w domu i podgrzanie wody kosztowalo go 150 zl miesiecznie! Jesli to prawda to się zastanowię nad tą pompą. Co Wy nato?

Bojler kojarzy mi się z "normalnym" podrzewaczem CWU a nie PC.

jak chcesz zużywać 150L na każdą kąpiel to masz sporą wannę:) oraz to że mylisz się w założeniach, że tę wannę (oraz przysznic) zasilasz tylko gorącą wodą z bojlera - to byłoby nie do wytrzymania:)

Wanna owszem spora, ale trzeba też spłukać SIĘ i tę wannę. Cosik ostatnio linieję. :oops:

Co do meritum, to Markog już odpisał.

Rozwijając nieco temat napiszę, że warto wiedzieć, że woda w takowym buforze do PC jest ułożona warstwowo.

Bufor 500l wcale nie oznacza, że możemy sobie wypuścić 500l GORĄCEJ wody. Woda ma na górze zbiornika 50~60st a na dole ~30.

W praktyce przekłada się to na około 150~200l CWU z bufora 500l.

Pozdrawiam TomekJ

witam wszystkich

czytalem ze ziemia jest bardzo dobrym akumulatorem ciepla.

przyszedl mi do glowy pomysl aby nadmiar cieplej wody latem z kolektorow slonecznych zamiast spuszczac w kanal wpuscic wymiennikiem ciepla do gleby tuz przy pionowych sondach od pompy ciepla.

:o

Pomysł zacny ekoLOGICZNIE ale chybiony ekoNOMICZNIE.

Jak myslicie czy takie rozwiazanie podnioslo by temperature ziemi i czy poprawiloby to sprawnosc pompy ?

Jasne! Współczynnik COP polepszył by się na dwunastym miejscu po przecinku.

Oczywista, przy sprawnym ociepleniu tego układu. :lol:

A poważnie pisząc to był na Forum rozważany ten projekt, ale dotyczył "wygrzania" GWC.

Oczywiście już po sezonie letnim, bo latem miał przecież chłodzić.

Ps. Rozpisałem się, a zazwyczaj czytam. :oops:

pozdrawiam TomekJ